Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 40 010
  • 827
  •   1
Отговори
# 180
Сега ще направим едно малко офисче от 20-24 квадрата в едностаен. Съседното помещение е точно като нашето. Нашата служителка харчеше зимата ток за около 20 лв. Преди няколко години. ММ цяла година спа в офиса, преди да се преместим в София, и също повече от 34 лв не сме плащали за тока, понеже той буквално, само се къпеше, спеше, пералня със сушилня отвреме навреме и климатика. Та, мислех че сметките ще са чудесно добре. Но вчера питах комшиите, които дават същия такъв офиса за живеене, съседен на нашия. Казаха ми, че последният им наемател бил навъртял 500 лв ток за един месец и тя се притеснява да не планира да избяга. (Не е битов токът там). Та, буквално, ако ме питат колко е токът, няма да съм в състояние да отговаря, честно ви казвам.

На съседи и чужди хора не вярвам грам аз!
Вярвам на очите си. А и ви питат колко са били сметките във вашия имот, не в съседния все пак, та се предполага че може да дадете отговор.

# 181
Според мен е достатъчно да се каже примерно, че са живели да кажем 3- членно семейство, плащали са 100 лв., но какъв е бил техния начин на живот не е ясно. Това не мисля, че е подвеждане.

# 182
Здравейте. Има ли някъде обсъждано вече как стоят нещата административно с Airbnb? Платформата тегли ли по някакъв начин данъци, информацията къде отива, че отдаваш там ? Съжалявам за тъпите въпроси, но наистина ме интересува.

# 183
Имах наемателка, която държеше 28 градуса зимата и отваряше да се проветрява с часове, котелът(газов) си бумтеше, за да насмогне до 28 градуса на отворен прозорец. Сметките ѝ бяха около 350-400лв. Сега живее млада двойка, повече от 160 не е платила. Та зависи, винаги давам нея за пример и казвам, че зависи кой как ползва.
Аз отдавам през фейсбук и имот.бг. След като започнат да звънят обявявам, че огледи се правят в събота и записвам хората през 30минути. Никога наемателите на брокер не са ми допадали и предпочитам да проведа аз огледите, защото имам доверие на преценката си. Обикновено разпитвам с какво се занимават, разказвам и аз накратко за нас, за да скъся дистанцията и да проверя как усещам хората и трудна ли ще ми е комуникацията с тях. Хората, които брокери са избирали са били по-проблемни и са стояли по-малко. Хората, които аз съм избирала са оставали с години и не са правили проблеми.

# 184
  • София
Едната ми наемателка плаща 60-70 лева сметки месечно.

В същия апартамент, предишното младо семейство с бебе плащаше 3-4 пъти повече.

Много е трудно да се отговори на такъв въпрос. Може само да се дават примери с предишни наематели, и то, ако са повече на брой, за да е по-обективно.

# 185
  • Варна
Мен даже леко ме притеснява такъв въпрос. Говори ми за евентуално затруднение с плащането, ако сметките са повече от очакваното или повече от на предходните наематели. Все пак присъстваш на огледа и виждаш вид строителство, квадратура, дограма, изложение, виждаш уредите какви са, отговаря ти се, че токът и битов и от там нататък всичко си зависи от теб.

# 186
Надали се вижда вид на тухлите, вид и дебелина на изолацията и т.н., не всеки е длъжен с един поглед да прецени качеството на дограмата и т.н. И всеки е наясно, че винаги има хора, които са различни от масовия потребител. Освен това е елементарен въпрос, който не изисква кой знае какво за да се отговори. Има хора дето си правят сметката, което не значи, че нямат пари.

# 187
Колко струва този небитов / промишлен ток че да се направи сметка 500 лева през летен месец при 20м²?
Пак я питах. Каза, че в някакъв зимен месец била толкова сметката, не е от сега. И все пак, това е някаква особеност, не било практика. Каза ми, че обичайно е 100-120лв зимата токът при сегашния наемател. Според мен това е нормално.

# 188
Промишленият/небитов ток трябва да са си избрали доставчик от свободния пазар. Имаше и един месец през лятото (юли, мисля) с някакви екстремни цени на свободния пазар.

# 189
Много наематели са за първи път под наем. Живели са с родители или на общежитие и нямат представа от сметки, камо ли как изложение, големина на ап., дограми, изолации, растителност и тн влияят на сметките.
За мен е проява на добро планиране самият факт, че питат за тях. Поне досега не съм срещала човек да разбира особено от сметките на Топлофикация в живия живот.

# 190
  • Варна
…Има хора дето си правят сметката, което не значи, че нямат пари.
Ами да си правят сметката като консумират отговорно. От къде на къде аз ще им правя сметката за чужд ток и чужда вода? За Топлофикация уточних, че не коментирам.
А такива, които тепърва излизат от вкъщи и не са плащали сметки в живота си, така или иначе не са ми в предпочитания таргет.  Там обикновено и много други неща не са правили, които накрая остават за сметка на собственика и неговото имущество.

# 191
…Има хора дето си правят сметката, което не значи, че нямат пари.
Ами да си правят сметката като консумират отговорно. От къде на къде аз ще им правя сметката за чужд ток и чужда вода? За Топлофикация уточних, че не коментирам.
А такива, които тепърва излизат от вкъщи и не са плащали сметки в живота си, така или иначе не са ми в предпочитания таргет.  Там обикновено и много други неща не са правили, които накрая остават за сметка на собственика и неговото имущество.

Ами като попитат, казвате, че след като нямат 5 лева в джоба да си търсят друг апартамент и това е. Аз не виждам чак такъв проблем.

# 192
  • Варна
Като ме попитат, отговарям че токът е битов и че от тях зависи. Толкоз. Какви 5 лева?

# 193
  • Бургас
Мда, ей такива дето досега били при мама и аз ги отглеждам. Сметки им запорирали, не знам си какво, преди това живели при втората жена на бащата на мъжа, ама тя била лоша и ги изгонила, щото щяла да продава апартамента. Кой знае колко сметки са й навъртяли и на нея, да не е длъжна да ги дундурка доживот?
Пари нямат за наем и сметки, ама дете да направят сварили. Да го гледат бабите, нали тъй.

# 194
  • София
Тинтина, ти нали не си една от бабите?
Пъди ги на момента. Хич да не ти пука,  ако са въпросните децат на съседката. Каквото и да направиш, след като напуснат тя ще те разнася каква кожодерка си. Че ще си развалите отношенията е ясно, да не си на загуба от мамините златни.

Общи условия

Активация на акаунт