Студенти в Австрия - тема 2

• 42 281
  • 809
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Благодаря ви! Simple Smile На сайта на TU пише, че препоръчват да се подаде нотариално заверено копие, защото не гарантират, че няма да се изгуби при връщането по пощата. Ще питаме директно или в Немското посолство.

# 556
Здравейте, дъщеря ми получи оферта за това общежитие във Виена:
PopUp dorms
Seestadt Aspern, Sonnenallee 105, 1220 Wien
Струва ми се много отдалечено и на доста лошо място - в полето.
Може ли някой да коментира доколко този квартал е безопасен?

Много зависи къде се пада метрото. Ако е близо до спирка без прекачване между  автобус и метро, то предложението е ок. Тези райони са дори по-спокойни от централните. Има нови сгради, квартали с къщи, красиви полета.

# 557
Това общежитие е на полето. Огледах го на гугъл мапс - явно ще е ново застрояване всичко наоколо, заравнено е. Втора линия на метрото е наблизо, но не толкова, че да не се ходи пеша. А улиците даже нямат тротоар там, нито сгради още... по тъмно ще е притеснително. Автобусните спирки са встрани, даже не съм.сигурна дали минава нещо точно пред общежитието. Може би е добре да питате самото общежитие за транспортните опции. След няколко години вероятно ще е чудесно ново кварталче, но сега....

# 558
Районът е отдавна обживян. Не знам какво предлагат като снимки от гугъл.

Плагам една снимка. Горната метка на същата улица Sonnenallee в същия квартал   Seestadt Aspern беше едно общежитие което разгледахме    сред предложенията на верогата хоум4студънтс за дъщеря ми 2017 г. Хареса ни че изглежда като WG . Тогава , все още не знаехме, че  общежитията в града са по-стари сгради и стаите , ако не сте ги виждали са наистина малки. Не говоря за общежития в съвременни постройки като онзи нов блок около пратера.  Като плюс беше изтъкнато че има велоалея. На нас ни се стори далеко и дъщеря ми кандидатства за общежитие  2 мин. от унито и бе приета  там.

Копирам ви отзив за квартала .
Повече отзиви на този линк

https://www.google.com/search?client=ms-android-samsung-ss&sca_e … =cid:CgIgAQ%3D%3D

Отново казвам че са за,веригата хоум4 студентс, но е пак за контейнерно строителство и в близост до мястото за което питате.

Ей сега ще кача цитати с мнения

Отзиви
Alexander Bocharov
12 отзива
преди година
Пиша рецензията си след един месец живот тук, може би ще се върна и ще допълня.

Плюсове:
+ красива архитектура - харесаха ми сградите на хостела, общите части и стаите, поне от гледна точка на дизайна. Пространствата са добре обмислени, стаите изглеждат малки, но се чувствате доста комфортно. При пристигане стаята съдържа необходимите основни неща: спално бельо, кутия със съдове.
+ домакински уреди: в общото помещение има пералня (срещу заплащане), в бокса има кухня с електрическа печка, електрическа кана, микровълнова печка, хладилник и кафе машина.
+ отличен район и транспорт: стигането до центъра обикновено е бързо и удобно. Това не е Мурино или Шушари (който е бил в Санкт Петербург знае). От градоустройствена гледна точка всичко е много добро: прекрасни пешеходни зони, велосипедна инфраструктура, площади, стилна модерна архитектура. Да, хостелът се намира в покрайнините, но това не е проблем - метрото и магазините са на пешеходно разстояние.
+ почистване на стаи и общи части веднъж на две седмици.
+ общност: приятни съседи студенти, има общи чатове, където винаги ще ви помогнат.

Минуси:
- може да е малко шумно: маршрутът за кацане на пътнически самолети до летището във Виена минава наблизо - но за мен е нормално, не бих казал, че пречи. Хостелът също се намира точно до виадукта, по който минава метрото - но влаковете пътуват изключително тихо, дори не ги забелязвате, по-тихо от трамвай.
- ремонт на оборудването: при пристигането в кутията ми аспираторът на печката се счупи, все още не е оправен. Хладилникът леко течеше. Чакането на майсторите е много дълго.
- понякога може да е горещо вътре в топло лятно време, но това може да се реши с регулиране на електрическите щори на прозорците.
- общите части се замърсяват доста бързо, особено през дъждовните месеци, а подовете и плотовете трябва да се мият често.

Като цяло бих му дал 4/5 - много ми хареса хостела, много е хубав и удобен, наемът е добър за такива условия, плюсовете са повече от минусите. Препоръчвам го.

Ivan B
Местен гид·24 отзива·4 снимки
преди 2 години
Срещнах много прекрасни хора там. Мениджърът на h4s Адел винаги беше услужлив и приятелски настроен. Като цяло добро място за живеене, но освен ако не учите в WU, очаквайте сравнително дълго пътуване.

陳怡婷
Местен гид·147 отзива·78 снимки
преди 5 години
Общежитието се намира в новия град Seestadt, който е и крайната спирка на метро U2. Намира се на удобно място в близост до супермаркети, канцеларски магазини, дрогерии и пекарни. Стаите са единични, четириместни, две бани и кухня. За единични стаи те са много по-евтини от наемането на къща в града. Можете да ги намерите на официалния уебсайт на Oead.
Преведено от Google·Вижте оригинала (китайски)

Pearl Ewa Bianco
Местен гид·72 отзива·1 снимка
преди 3 години
Можете да кажете, че мястото не е предназначено за престой (тънки стени, подът се замърсява бързо, малко щепсели, начинът, по който е изградена плочата за готвене, затруднява готвенето, пералните машини често се развалят, а съдомиялната е развалена оттогава декември 2020 г.). Въпреки че е по-евтино от някои общежития, това е доста скъпо за това, че сте в Seestadt. През лятото става НАИСТИНА горещо, толкова горещо, че не можете да учите (което е проблем по време и преди седмицата на изпита). В противен случай в Seestadt има всичко, от което се нуждаете (супермаркети, пекарни, bipa, DM и хубаво езеро)

Clemens Ellmauthaler
Местен гид·117 отзива·637 снимки
преди 6 години
Много добре направена студентска резиденция в Асперн на мястото на бившето летище. Помещенията са построени чрез пасивна конструкция на къщи и са мобилни единици, които могат бързо да бъдат демонтирани и изградени на друго място. Вълнуващ строителен проект, който дава възможност на много хора да имат красиви квартири във Виена.

home4students PopUp dorms (собственик)
преди 2 месеца
Хей, Оливър, да, Pop Up Dorms не са толкова централно разположени. Това е факт, че не пазим тайна, но е доста ясно от самото начало Wink
Намира се близо до метро U2 и следователно можете да стигнете доста лесно до WU и Виенския университет и центъра на града. Надяваме се, че все още се чувствате комфортно в нашето общежитие. С най-добри пожелания, Кади от home4students

И така нататък
Подчертавам че са изказвания за веригата home4studens, втората отметка над упоменатия в записването. Прото там има инфо за района. Може да се види че преди 6 години се е водело сравнително ново строителство.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 12:17 от _re_ge

# 559
_re_ge, благодаря! Това общежиетие е било в центъра на квартала, но сега е преместено в полето - това са преместваеми контейнери.
Видях отзивите за общежитието, но не виждам за квартала.

Silver Blade, и ние го гледахме през  гугъл мапс, след последната спирка на метрото се ходи още 7-10 минути пеша, но покрай естакадата на метрото, в полето и покрай езерото.
По тъмно за мен е доста криминално, но не виждам оплаквания от децата в общежитето. Чакаме и още оферти до края на месеца, когато трябва окончателно да приемем.
От друга страна, се успокоявам, че Виена е най-добър град за живеене, според класациите, но едва ли има полицейски патрул пред общежитието.

_re_ge, писали сме едновремено, връщам се да чета, още веднъж благодаря за отзивчивостта!

# 560
Лошо е да ги споменавам, но във виена ако се случва нещо е основно в централните райони. Дори традиоционно балканските и турски квартали, от които ние инстинктивно се страхуваме,  нищо не се случва .
Дъщеря ми гледаше почасово едни деца малко по- встрани от този квартал за който говорим.   След У2 се пътуваше три спирки с авобус. А после през едно поленце с някаква култура до един огромен квартал от китни двуетажни къщички. Никакви проблеми. Дъщеря ми каза че е несравнимо примерно с района около спирка Ханделски. Според нея е най -компрометирания район  на Виена.  

Както и 7-8 минути до метро за размерите и начина на живот във  Виена е нищо. Самото пътуване не е кратко, но както казах във Виена кратко е различно. Дъщеря ми живее около шпителау, нейният ЛЛ е в отакринг. За мен е далеч. За нея -нормално.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 14:04 от _re_ge

# 561
Здравейте! Един бърз въпрос, дъщеря ми кандидатства в ТУ Виена архитектура - след колко време трябва да очакваме обратна връзка … 🫨

# 562
  • На планетата Земя
Преди 2 години срокът за качване на нещата беше 20 юни. Дъщеря ми го направи на 18 юни. На 4 август получи автоматичен мейл, че я канят на Reihungstest, който мисля, че беше по спомен на 18.8.

# 563
  • София
kardesita благодаря за въпроса и на Mileto за отговора.
И моята дъщеря кандидатства там архитектура и също ме интересуват ориентировъчни срокове.
Купила съм вече билети за изпита, макар тайно да се надявам първо изобщо да я поканят до изпит и второ ако може да няма изпит, което май малко ме съмнява.
kardesita успех на дъщеря ви!

Mileto  дали имаш някакви спомени за изпита какво представлява и как се е подготвяла дъщеря ти? Николета си разпечата нещо, почна уж да чете, но не знам дали е достатъчно и доколко трябва да го научи. Да има представа за нещата вътре или да учи съвсем сериозно по него? Има ли логически задачи, там тя като цяло няма проблеми.
За частта с рисуване, не знам дали подготовката тук за УАСГ ще и е от полза, надявам се да е.

# 564
Благодаря за информацията! Значи чакаме!
Yum

# 565
За информация на децата след нас:

WU - срок за подаване на документи до 3 юни;
Уведомление, че за нас няма да има изпит - 6 юни;
Очакваме дипломата, която трябва да се прикачи, нотариално заверена и преведена на немски.

# 566
  • София
За кои специалности няма изпит? (Или, ако по-лесно - за кои има такъв?)

# 567
  • На планетата Земя
Скиорче, няма как да се каже с едно изречение. Най-малкото това са два различни университета - икономически и технически. Наличието или липсата на изпит зависят от толкова много обстоятелства.

# 568
Във Виенски университет Журналистика и Публицистика, годината която кандидатства дъщеря ми не направиха изпит. Казаха, че кандидатите са под- някакво число, което за заложили като минимум. Приеха около 1000 човека. След първата сесия останаха 320.

# 569
  • столицата
За информация на децата след нас:

WU - срок за подаване на документи до 3 юни;
Уведомление, че за нас няма да има изпит - 6 юни;
Очакваме дипломата, която трябва да се прикачи, нотариално заверена и преведена на немски.

Т.е. във WU тази година няма да се провежда изпит? За немската или за английската програма? Това много ме изненадва.
И само да уточним, за да не стане грешка -  WU е Университетът по икономика и бизнес, а не Виенският университет.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 12:17 от galimar

Общи условия

Активация на акаунт