Студенти в Австрия - тема 2

• 42 195
  • 809
  •   1
Отговори
# 690
  • Варна
По-добре попитай в темата за Виена. Писала съм там за евтин паркинг на спирка на метрото беше 4€ на ден https://maps.app.goo.gl/Mko3VBxf3i3sUNfY7?g_st=ipc, ползвали сме и частни парко места в жилищни кооперации на PAYUCA, плаща се с приложение и ако има близо гараж и ще ползвате колата из Виена и околностите също е удобно.

# 691
  • София
Мерси много! Решихме проблема с подземен паркинг близо до мястото, където бяхме отседнали. Беше 10 евро на денонощие, което ми се видя ОК. Регистрираш се и плащаш онлайн, а те ти изпращат в линк “виртуален бутон”, с който да отвориш вратата на гаража.

# 692
  • столицата
Еха, виртуални бутони на паркинги.
Да си изкарате хубаво, Скиорче!

# 693
Здравейте, ученичка съм в 11-ти клас и съм се насочила към висше образование в Австрия, по-специално интериорен дизайн.
 Интерсувам се от таксите на университетите, общежитията, качеството на преподаване там, животът в Австрия и т.н.
 Ще се радвам, ако ми разясните!

# 694
  • На планетата Земя
Трябва да влезете в сайтовете на университетите, предлагащи в Австрия интериорен дизайн и да проверите условията и таксите (бърз чек през чичко АИ дава резултат, че вътрешен дизайн бакалавър има само в един университет в Санкт Пьолтен)

За живота в Австрия можете да седнете и да прочетете тази и всички останали теми по-назад. Има изключително ценна информация.

П.С. И понеже виждам, че същия въпрос , но с различни нюанси се задава в теми за НХА, Италия - един съвет от мен - не започвайте житейския си път с очакването, че винаги някъде там ще има някой, който да смели и поднесе информацията наготово. Не работят така нещата, поне не постоянно, ще Ви е трудно по-нататък.

# 695
  • Бургас
Много малко мога да кажа, и аз бих дала съвет да се прочетат темите, намира се много полезна информация. Най-добре е и да говорите с младежи, които са там.

Ние сме сметнали базово 1000 евро, 600 общежитие+400 храна, отделно билети.Но при нас жилището е за двама и по-широко, с кухненски кът.Самостоятелно, с кухненски кът в нашето общежитие е над 800 евро.Като цяло не съм чула младежите да се оплакват от нещо освен от много учене Wink .Няма типичните за Б-я забавления -дискотеки, барове, поне не в този мащаб като тук, но аз съм доволна ,че е така.Нашата такса за университета е от порядъка на 25 евро.Предполагам, че вече от втората година няма да са толкова натоварени и ще могат да поработват почасово, да си правят екскурзии из Австрия и съседните страни.

# 696
  • София
Много се радвам, че повдигате въпроса с парите и джобните, тъй като изобщо не мога да се ориентирам колко ще са необходими на Николета.
Все още не е приета, сега на 21-ви е на изпит, иска да учи архитектура, но се надявам да се справи.
Общежитие има, то е към 530 евро.
Дори и в някакъв рейндж за Виена какви са нормалните разходи за месец ориентировъчно, така че да не се чувства притисната и да свързва едва двата края, но и да не се чувства като на почивка Simple Smile
Ако се ориентирам правилно по предходният пост 400 евро може да са достатъчни?

# 697
  • На планетата Земя
Aila, първите ни месеци бяха ориентировъчни. Със сигурност по 500 е хубаво да има, като ние винаги държим резерви, защото излизат непредвидени разходи - я за еднодневни пътувания (от департамента им организират ходене по обекти), я архитектурни материали, които поглъщат доста средства (може някои неща да си взима от България или да поръчвате от Тему), някоя културна проява ...

# 698
С колко ще изкара детето става ясно първите няколко месеца. Зависи основно от типа хранене. Иначе останалите разходи са константни.  Зависи дали ще предпочита да пазари и  готви, ще се храни на стол, каква храна предпочита, колко пъти на ден се храни и т.н Това е базовото перо. Съгласна съм че в началото може би 400 няма да са ви достатъчни. Децата се учат да управляват бюджет. Но до нова година нещата ще изкристализират.

# 699
Аз пък имам питане в тази насока- общежитието, което избрахме пише, че има почистване два пъти в месеца, както и налични чаршафи и завивки....Значи ли това, че два пъти ще чистят стаята му с прахосмукачка и ще му сменят и чаршафите...Чудя се, за да знам какъв багаж да носим...

# 700
Аз пък имам питане в тази насока- общежитието, което избрахме пише, че има почистване два пъти в месеца, както и налични чаршафи и завивки....Значи ли това, че два пъти ще чистят стаята му с прахосмукачка и ще му сменят и чаршафите...Чудя се, за да знам какъв багаж да носим...

Точно това означава. Че ще се почиства помещение/стая и санитарен възел на две седмици. При вас има и постелно бельо и завивки като екстра явно. При на чистиха всяка седмица по стаи, всеки ден кухнята и, но получихме стаята само с матрак.

# 701
При нас сами ще си чистят. Ще занеса само един комплект спално бельо - каквото друго трябва, ще купим на място или ще изпратя по Спиди, че със самолета, няма да можем да пренесем къщата Simple Smile

# 702
  • столицата
Може да разгледате онлайн стоките в ИКЕА и да си спретнете кошничка, която да закупите на място. Ние направихме така и се оказа, че доста неща са на близки цени и изпращането им от Бг беше ненужно.
На моето дете даваме 500 евро на месец извън наем и билети за самолет. Казва, че са достатъчно. Готви си предимно в общежитието, но и поизлизат понякога да хапнат навън или на бар. Но моето девойче не е много ящно /като количество/. Един мъж би имал нужда от повече храна например.

# 703
  • София
При нас спално бельо можеше да му дадат, но срещу заплащане. Почиства се само баня, тоалетна и пода на кухнята. Те си чистят стаята и плота на кухнята, както и сами си изхвърлят боклука. Могат да се вземат за ползване метла и моп. Не си спомням дали се заплащаше.

# 704
ще изпратя по Спиди, че със самолета, няма да можем да пренесем къщата Simple Smile

Спиди имат страхотна оферта за Австрия, която е 30кг за 35-38 лева. Имат ограничения към размера на кашона ( аз си купувам техните най-големи кашони но и другите съм пращала. Помня че сумата от страните не трябва да надвишава 120 май беше ( може да се види инфо на сайта им). Имат ограничения към някой артикули, макара че освен лекарства не би трябвало. Но всеки офис има по еди цар, който "коли и беси"  и налага ограничения.

Ikea не ми е сред любимите магазини. Нито от бюджетните.

Та аз събирам кашон няколко месеца, после изпращам в събота и четвъртък е пред вратата на стаята или апартамента в момента.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 14:20 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт