В момента чета ... 91

• 42 979
  • 750
  •   2
Отговори
# 105
Е,как за първи път,аз също съм я препоръчвала,както и доста други потребители:),но вкусове всякакви.А чак отвръщение? От какво е породено,просто ми е интересно?

# 106
Благодаря за темата Flowers Hibiscus
Записвам се с "Поща за г-жа Бромли" от Стефан Брайс - книга, която усетих, че ще ми хареса още от първите страници и сега, когато я прочетох, усещам, че повече ми се мълчи и ми е трудно да напиша нещо за нея. Темата е тежка, но книгата се чете лесно заради елегантния стил на автора и умението му да насища атмосферата с емоции без да хаби думи и да се впуска в описания.
Историята започва в Лондон, в деня, когато Великобритания обявява война на Германия и много бързо започва да трепти с духа на ентусиазма и патриотизма, който е обхванал цялото общество, умело насочвано в правилната посока от пропагандата на властта и медиите с помощтта на езика на омразата и изкривено представяне на реалността. Дух, който прониква във всеки дом чрез вестниците, разговорите и новините за победи и геройство, целящи да убедят мъжете да се запишат като доброволци.
Втората част ни води в окопите на западния фронт, право в пулсиращото сърце на войната, което разпръсква прясна кръв във всички посоки на света. Където смъртта вече не е нито героична, нито романтична, а само грозна и ужасна, където патриотизмът се превръща в безпомощност, а героизмът в малодушие, а малодушието е забранено и се наказва от военен съд. И въвлечен в целия ужас на жестокостта и античовешката действителност, срещу която дълбоко в себе си винаги се е бунтувал, героят, с когото преживяваме всички събития, се разкъсва от една постоянна морална дилема - истината или утехата, разумът или милостта. А накрая загубите винаги са повече дори за победителите, защото няма значение какъв ще бъде светът нататък, след като в него вече ги няма хората, които сме обичали.
Не е трудно да се прочете тази книга, но е много трудно после да не мислиш за нея.

# 107
  • в сърцето на един мъж...
Е,как за първи път,аз също съм я препоръчвала,както и доста други потребители:),но вкусове всякакви.А чак отвръщение? От какво е породено,просто ми е интересно?

Ами аз не съм виждала препоръка, може би съм я пропуснала. Много неща, аз писах още като я четох - не намирам за нормално цялото описание на емигрантския живот, пиенето, търчането с наркотици насам натам, но върха беше сцената с черешите и цветистото описание на избълваното от главния герой. Дългите, нищо не казващи изречения - без начало и без край, но това е похват на автора. Тази книга не ме обогати с нищо, не ми донесе нищо като емоции, единствено погнуса. За сметка на това филмът с Руши Виденлиев беше доста по-добро решение за представяне на книгата.
Rayna13 интересно ревю, слагам си в списъка книгата!

# 108
Бих искала да се извиня за неволното ми изпускане за книгата. Не съм искала да разваля удоволствието на някого. Simple Smile

# 109
Rayna13,много благодаря за ревюто!
"Творецът на ангели" е абсолютно зашеметяващ роман, много ми беше харесал и се зарадвах, като прочетох, че има нова книга от автора. ❤️
Зарадва ме и новата книга на Анете Биерфелт, "Когато животът ти изпрати хипопотам" ми е любима!
Както нямаше да купувам нови книги, така на бърза ръка се натрупаха няколко заглавия. 😁

Миж, благодаря за темата!

"Хавра" ми беше харесала, "Рана" чака за прочит.
Взех си и "Градинарят и смъртта" на Георги Господинов, но се притеснявам от емоционалния товар, който тази книга носи със себе си. Ще чакам подходяща нагласа, за да я прочета.

# 110
  • София
Райна, интригуващо ревю! И на мен ми предстои тази книга.
Стефан Брайс е интересен и много талантлив автор. Дано ICU все така да ни радват с негови книги!

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 09:39 от Happy Mijjj

# 111
Коя е другата негова книга? Вчера минах през щанда им

# 112
  • София
Коя е другата негова книга? Вчера минах през щанда им

"Творецът на ангели" . Беше спомената в предните постове.

П.П. Райна, нали за Първата световна война е книгата?

# 113
Творецът на ангели съм я чела, хареса ми много, затова питам за друга

# 114
"Хавра" ми беше харесала, "Рана" чака за прочит.
Взех си и "Градинарят и смъртта" на Георги Господинов, но се притеснявам от емоционалния товар, който тази книга носи със себе си. Ще чакам подходяща нагласа, за да я прочета.

И аз от това се опасявам. Трябва първо да съм в такова настроение, вместо книгата да ме хвърли в него - сякаш преживяването ще е по-автентично.

Сега видях на стори, че г-н Карабашлиев е на Алеята на книгата в София в момента. Съжалявам, че съм на работа, днес имам план да ходя натам, но ще е чак следобеда към 15ч, едва ли ще е още там Sad

# 115
"Поща за г-жа Бромли" от Стефан Брайс
Г-жа Рамацоти, ето я. ✌️

Да, Barbara, може би по-мрачните есенни дни ще донесат някакво такова настроение. Ще видим...

# 116
Да, за Първата световна война е, от 1914 до 1917, но няма следване на историческите събития, а по-скоро следване на енергията, която се поражда в първия ден и залива като вълна целия свят.
Вили, не съм чела "Творецът на ангели", но знам, че книгата е голям хит и отчитам като пропуск това, че я подминавах. Със сигурност ще прочета и нея.
ICU тази година наистина издадоха много хубави заглавия.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 10:51 от Rayna13

# 117
Приключих  "И други истории" на Георги Господинов. Допадна ми като цяло -  разбира се, не всички разкази в еднаква степен. Някои от тях много напомнят на "Времеубежище", което е нормално.

# 118
  • Чукарландия
Прочетох "Градинарят и смъртта" - Георги Господинов. Почувствах я много близка, много моя, истории познати, преплетени и в моя живот. Може би, защото с автора сме връстници и той говори за времето, в което съм расла и аз. Хареса ми. "Времеубежище" сякаш умишлено все я отлагам. Незнам, вероятно заради големия хайп.

Започвам "Изкупление" - Ирса Сигурдардотир. 🤗

# 119
Новата му книга просто нямам сили да чета, разказите му от “Избрани истории” много ми харесаха.

Общи условия

Активация на акаунт