В момента чета ... 91

• 42 957
  • 750
  •   1
Отговори
# 510
Дина Рубина ми е новата Дона Тарт и Карлос Руис Сафон - или ги харесваш или не, средно мнение май няма и мине се не мине се преброяваме кой ги харесва и кой не 😆 Аз и с тримата не се разбрах 🙈

На хартия чета “Момичетата от пансиона”, която бях започнала и леко поизоставила още в началото за сметка на няколко аудио книги, но сега ще си я дочета, че вече ме завладя историята.

В Сторител слушам “Последна молитва” на Боян Боев.

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 13:58 от Морско_момиче

# 511
  • Пловдив
“Съвършени останки” на Хелън Фийлдс. Тръгна ми мудно, бях готова да я връщам другата седмица в библиотеката, а пък изведнъж ме увлече.
Книги на Дина Рубина намерих в библиотеката и в понеделник ще го взема, не съм чела нищо от нея.

# 512
И аз съм на “Последната молитва” Сторител,умее сладкодумно да разказва това момче и книгите му се продават без да се натрапва всячески в медийното пространство като “прословутите” три дами,харесва ми много!

# 513
Чета "Прекършени криле" на Седжал Бадани

# 514
Непонятно ми е да се отделя време за автори, които не допадат. Аз съм от читателите с изградена литературна култура, на мен не ми влияе никой, избирам сама според редица лични критерии и съм далеч от страсти по повод на някой, който, според мен, е решил да пише, за да не му се налага да върши друго. За останалото ще се погрижат издатели, "инфлуенсъри", форуми, женски клубове и каквото решите.
Просто не купувайте, не четете и не говорете за произведения, автори и "литературни събития", които ви ограбват във всеки смисъл.
Защото всичко се наслагва, те се роят, все по-плагиатстващи един от друг и количественото натрупване води до качествено такова. Формира се лош или никакъв вкус, имитира се в тяхна насока, накрая се стига до това на пазара да няма добри книги, защото нишите вече са заети от некадърните "крещящи" и така се създава литературната история на един народ. Хубава или лоша, наша е отговорността.

Чудех се дали да чета "Интермецо" на Сали Руни

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 11:45 от Tsugumi_

# 515
С бързината на скоростта на интернет и социалните мрежи, ми се струва че произведенията на някои съвременни автори се превръщат повече в маркетингов продукт и вече качеството трябва да се “пресява” по-внимателно. Читателски опит се натрупва с времето, понякога една-две издънки с неподходящи книги служат като добър такъв. В ГР може да са завишени по една или друга причина оценките, когато прибягвам до справка там за книга, за която се колебая, предпочитам именно ниските оценки да чета - от тях в повечето случаи придобивам добра представа, както и от откъс от книгата, стига някъде да има такъв.
Има интересни нови заглавия, но и достатъчно и утвърдени непрочетени, не е задължително да сме изчели всички възможни добри автори досега, така че сега съм намерила какво да чета - имам още дълъг път с “Колелото на времето”, например.

# 516
Дина Рубина ми е новата Дона Тарт и Карлос Руис Сафон - или ги харесваш или не, средно мнение май няма и мине се не мине се преброяваме кой ги харесва и кой не 😆 Аз и с тримата не се разбрах 🙈
Не би ми хрумнало, но сега, като го написа, наистина намирам прилика между "Синдромът на куклата", Дина Рубина и "Сянката на вятъра", Карлос Руис Сафон - не в стила, който е съвесем различен и специфичен за всеки от тях, но в многопластовите сюжети, колоритните описания на градовете, злокобната загадка, която витае и трябва да се разплете, защото ефектите в настоящето водят до циклично повтаряне на едни и същи събития и това търсене на корена отваря нови и нови страници с историите на герои, които допълват малко по малко основната тема и така те въвличат в сюжета, че нямаш мира, докато не разбереш всичко. Навремето не харесах достатъчно Карлос Руис Сафон, но може би трябва да пробвам отново нещо негово, благодаря за сравнението Simple Smile
Чета "Пътят на любовта" -  разкази от Алис Мънро - чудесни - леки, но проникновени, засягащи едни фини нюанси от ежедневието и чувствителността ни, които не всеки би могъл да долови, а тя ги описва така естествено, сякаш през цялото време всичко е било пред очите ни, но не сме го виждали. Интересен похват, който ми допадна и прави историите още по-любопитни, е представянето на едно и също събитие събитие или човек през очите на различни участници.
След това съм планирала "Ти, подобие мое" от Радолсав Бимбалов, надявам се да отговаря на високите очаквания - вече няколко човека, чийто вкус ценя + книжарката в Хеликон най-искрено ми го препоръчаха Simple Smile

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 10:53 от Rayna13

# 517
  • Пловдив
Прочетох "Вода за цветята". Това ще ми е книга за 2024г. На моменти мрачна, тъжна, но пълна с житейски истини, любов и надежда. Страхотен фин стил и изказ, изключително добре изградени образи, няма нищо, което да дразни, а напротив - наслаждавах се на всяка страница.

# 518
Tsugumi, напълно съм съгласна с теб! Аз съм на същото мнение относно чит.опит.
Слушам поредната книга на Макфадън, “The perfect son” не е толкова интересна, макар и с изненадваща развръзка.

# 519
Книгата се бе харесала на някои от пишещите в темата и вероятно  са разбрали, ме е част от програмата на “Синелибри” - “Преди кафето да изстине”.

https://www.cinelibri.com/predi-kafeto-da-izstine/
На мен не ми допадна, но прочетох и втората преди няколко години. Харесвам традициите в японското кино и може филмовата адаптация да е добра. Давам го като идея, ако някой проявява интерес.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 13:29 от Tsugumi_

# 520
  • София
...

Чете ли "Красив свят, къде си ти" и ако да, допадна ли ти? Аз много харесах "Нормални хора" и би ми било интересно да чуя отзиви за другите книги на Сали Руни.

# 521
Харесвам всичко на Сали Руни,не знаех за “Интермецо”,ще се чете👍!

# 522
  • София
Прочетох "Тайната на прислужницата". Хареса ми - пак има напрежение и обрати, но първата част ми беше по-интересна. Оценка 4/5.
Продължавам с "Погрешни стъпки" на Катрине Енгберг, въпреки че "Наемателката" не ми беше харесала".

# 523
...

Чете ли "Красив свят, къде си ти" и ако да, допадна ли ти? Аз много харесах "Нормални хора" и би ми било интересно да чуя отзиви за другите книги на Сали Руни.
Нямам еднозначен отговор. Не е "моят" автор, но ми е любопитен стилът й. Първо гледах сериалите по нейните книги и бях подготвена по някакъв начин. Аз съм от читателите, които избират по-малко заради сюжета и повече заради начина на писане.
Сали Руни, струва ми се, усоява да увлече и с обикновеното, което заради нея спираш да възприемаш като такова.
 С две дъми, да, по мое мнение е писател, който оправдава популярността ди и заради качествата на произведенията си. За "Интернецо" отзивите са добри и ще я прочета, в момента довършвам нещо, което не е интересно за темата и няма нужда да го споменавам.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 19:35 от Tsugumi_

# 524
Не се впечатлих от сборника (съдържащ три новели), озаглавен Джентълменът от Перу на Андре Асиман.
Не успя да ме въодушеви този автор. 

Започнах обаче Алабама сонг и тук вече съм очарована от Жил Льороа. Веднага френският джентълмен си личи. Чудесен писател, избрал да се въплъти в Зелда и да разкаже нейната любов/ненавист със Скот Фицджералд. Това не е биография, а роман, вдъхновен от техния живот. История, описана толкова чувствено и интересно, че нямам търпение да я дочета.

Друга подобна, но също толкова впечатляваща приказка е романът Ти го каза от Кони Палмен, посветен пък на друга емблематична и драматична двойка - Силвия Плат и Тед Хюз.
Чудесни находки. Надявам се и тази да ми хареса също толкова.

Общи условия

Активация на акаунт