В момента чета ... 91

• 42 929
  • 750
  •   1
Отговори
# 720
  • Berlin
Започнах “Химикът” на Стефани Майър.🤭 Май е последната й книга, 2016г. Някаква кримка е, бивш специален агент (химичка) от отдел без име получава последна задача, след която вече няма го търсят и искат да убият (бившите му работодатели), обаче нещата май не са такива за каквито са му представени (конкретната задача). Засега се чудим и аз, и тя дали това е клопка, или не. На 5та глава съм, става за четене в самолета, където я започнах, за да мине по-бързо времето, ще си я прочета, но засега съм 3*.

# 721
Дали четете в момента или сте попадали скоро на нещо от колибритата, което заслужава внимание и бихте препоръчали?
Благодаря предварително.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 16:06 от Аня

# 722
  • София
Прочетох „Къщата на духовете“ (Исабел Алиенде)
Скрит текст:
„Къщата на духовете“ ... трудно ще намеря думи, с които да изразя щастието и удовлетвореността си, че най-накрая прочетох тази наистина зашеметяваща книга и че поправих пропуска си години наред да съм я подминавала без никакви конкретни причини.
Историята е вълшебна и драматична, със своя вътрешна динамика, на моменти – нереално красива, нежна, изящна и фина, а в други моменти действието става сурово, грубо и отблъскващо натуралистично. Романът е пълнокръвна семейна сага, в която Исабел Алиенде умело вплита елементите на този невероятно въздействащ южноамерикански магическия реализъм с житейски събития от всякакво естество.
В центъра на разказа е животът на семейство Труеба и обхваща съдбата на няколко поколения.  Главните герои са изключително добре изградени, запомнящи се, много ярки и колоритни.
Главата на фамилията Естебан Труеба, извървял трудния път от бедността към богатството, е двигателят на действието със своя властен, взривоопасенхарактер и необуздани страсти.
Съпругата му Клара е негова пълна противоположност. Тя е мека, ефирна, вярна. И подобно на същество от други селения тя притежава мистични качества и способността да разговаря с духове, да движи предмети със силата на мисълта и да предсказва  още неслучили се събития. Клара е ангелът, който пази семейството ..доколкото е по силите на един ангел.. И когато тя умира, всичко започва да се разпада. Семейството. Отношенията. Всичко. Включително и държавата...
Книгата е изпълнена с много събития: семейни, исторически, политически. Има и любови – нещастни, щастливи, споделени, несподелени... има и драма, и смърт, и жестокост... много жестокост, и  щастие, и трудности, а мистичните нотки , които държа да отбележа, че не дразнят по никакъв начин, допринасят за неповторимата атмосфера на тази невероятна книга!
Бях малко на около 50%  от романа, когато спонтанно реших да си припомня екранизацията му. Навремето филмът много ме беше впечатлил, но въпреки великолепната игра наголеми актьори като Джереми Айрънс, Глен Клоуз, Мерил Стрийп, Уинона Райдър, сега ми се видя постен и орязан вариант, подобно на семпла демо версия, на великолепието на романа.
След филма започнах паралелно с четенето и да слушам романа в Сторител и последните 30-тина проценти ги изслушах. Жадна за тази вълшебна атмосфера, исках да се потопя изцяло в нея и в този бурен океан от думи, който Исабел Алиенде сътворява и да я почувствам на всякакви нива – и визуални, и слухови, и всякакви. И мисля,че тази тройна комбинация в случая с „Къщата на духовете” ми се получи много добре!

Истински шедьовър, който препоръчвам от все сърце!  5*

# 723
Напоследък срещам добри отзиви за "Един гадател ми каза". Книгата е на издателство "Колибри". Надявам се да я намеря в електронен вариант.

# 724
  • София
Дали четете в момента или сте попадали скоро на нещо от колибритата, което заслужава внимание и бихте препоръчали?
Благодаря предварително.
Писах в темата за промоциите, че съм хвърлила око на "Стълбата на Яков" на Улицка и "Слуховият рог". Като за последната,обаче, имаше лоши отзиви за превода....

# 725
От Колибри съм си поръчала и чакам с нетърпение "Отвъд огледалото и какво Алиса видя там" - тук съм заради илюстрациите и изданието.
А иначе последна "Авиньонски квинтет: Мосю, Ливия".

# 726
Аз съм след 15% на Вавилон, обаче май ще се откажа. Харесвам стила на авторката, съгласна съм напълно с посланието, че Империята е Зло, интересен ми е магическият реализъм, но сюжетът е прекалено протяжен.
Възможно е да се оправи - примерно при Богомолката (Котаро Исака) сюжетът вървеше мудно до към средата и после изведнъж стана динамичен и емоционален.
Обаче и BL линията ме дразни. Знам, че е само загатната, но предпочитам изобщо да я няма. Или ако я има да не е ключова за отношенията между главни герои, а нещо по-встрани и на заден план.
Нямам нищо против писателите да пишат каквото искат и съм твърдо против цензурата. Просто това е сред изискванията ми за четивата, които аз чета за удоволствие.

# 727
  • Русе
Може ли да споделите и други ваши любими книги от Колибри? Утре имат черен петък -40%. Доставката със Спиди е 7-8 лв, което на два пъти ме отказва да поръчам онлайн. При това, че има книги по 5 лв  ..... Иначе съм хвърлила око на ,, Недоумение ".

# 728
  • София
Тези 40% са само за физическата книжарница.

# 729
  • София
За криминалета на Колибри - поредицата на Фред Варгас е невероятна, супер изчанчена и завладяваща. Няма толкова запленяващ детектив като комисар Адамсберг.

# 730
Приключих "Лъжи на дивана" на Ървин Д. Ялом. Хареса ми психологическият акцент в историята, беше ми интересна, но от гледна точка на сюжет има какво да се желае.
Бих погледнала и друго на автора.

Утре съм се наканила и аз да стигна до Колибри.

# 731
От Колибри:
“Един гадател ми каза” ми е любима.
Тициано Терцани има още една книга, издадена на български, но не от Колибри, която също ми допадна “Краят е моето начало”.
“Дървесна история” ми беше интересна.
“Безкраят в стрък тръстика” също ми хареса.
Жозе Сарамаго също много ми допада. Най- любима ми е “Приумиците на смъртта”.
Катрин Панкол - трилогията и с костенурките, катеричките и крокодилите.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 07:02 от mariposa333

# 732
  • Русе
Не,  и онлайн. Току що си направих поръчката.
Благодаря  на другите за препоръките. ❤️📖

# 733
  • София
Не,  и онлайн. Току що си направих поръчката.
Благодаря  на другите за препоръките. ❤️📖
В сайта не всичко е на 40% за разлика от книжарницата.

# 734
  • Русе
Да, но не всички живеем в столицата. Книгите , които аз си бях набелязала от 40 са на 60% ,а по 5лв са на 3. Доволна съм.

Общи условия

Активация на акаунт