Войната между половете

• 18 976
  • 801
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Имало е закон точно за учителките, ще го намеря.

# 151
И аз имам спомен, че учителки са можели да бъдат само неомъжени.

# 152
И аз имам спомен, че учителки са можели да бъдат само неомъжени.
Какви са тези измислици?

# 153
  • Пловдив

Няма да се правя, че не живея в мизогинистична и консервативна държава, но...
Пуснах сълза.

_____
"Административно постановление през 1899-та година забранява на омъжените жени да преподават, което е отменено през 1904-та, а през 1927-ма е издадено ново за уволняване на омъжени жени със стаж от 20г. в образованието."
https://naedin.click/bulgarian-schoos/#google_vignette

Срещу твърдение: "до 1945 е имало закон, който забранява на омъжените жени да работят".

Имало е и семейни двойки учители дори,* имало е и жени, в т.ч. омъжени, упражняващи други професии (от шивачки до архитектки), макар и не масово. Във фабриките също е имало бедни омъжени работнички.

*В разказа на Елин Пелин "Сълза Младенова" въпросната Сълза, която е учителка, се сгодява за колега и го чува как обсъжда с баща си колко изгоден брак ще сключи - неговата заплата 108 и нейната 108 (не личи да има неравенство в заплатите дори в случая), общо 216, и годеникът самодоволно казва: "нека ми е зле". За да се запазят двете заплати, очевидно и след брака учителка ще може да работи.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 11:18 от Магдена

# 154
"За кво да се напрягам?" и после яде говна за всичко мъжко. Grinning Горко му на който я хареса преди да ѝ е минало шумното лечение.

Някъде назад даже писа някой как заради еволюцията дамите са толко по- напред с нещата. Сякаш тя не е едвам изкласила средното.

Свят голям - всички сме за лечение под една форма или друга. Не е чак такава драма.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 11:32 от murcinhum

# 155
Капацитет.
Под общ знаменател поставят хората с по-ограничени ментални способности. Толкова си могат.
Виновниците са обикновено генерализиращи понятия като държавата, политическа партия, жените/мъжете, левски/цска, комунистите, политиците. Виновникът е винаги някъде там и имагинерен.
//
Относно мъжете от споменатите примери на авторката. Това е масова вълна на поведение. Зарибяват с определен маниер – ооо, ти как си, разбирам, какво те мъчи, ооо разбирам. изслуша ти, примерно историята или каквото си склонна да споделиш. И дотам. После почва да е "себе си". Аз, аз, аз. Някои започват да опитват наклони да дават, други са просто нарциси – иска да му правиш комплименти, да го гледаш, слушаш. Трети менторстват и започват с едно свойско поведение, което лично мен ме отвращава (свидетели сме в темата).
Истината е, че са повърхностни и не се интересуват от личността насреща си, а търсят валидации на собствената си такава.
И започва едно разминаване и дискомфорт в общуването.
Отбиваш и натам.

# 156
  • София
Е, Магдена, ти си юристът, признавам. Аз слабо помня дати и цифри, и това признавам.

# 157
Аз ли нещо ..., коментари ли се трият... , ама половината коментари ми звучат сякаш са объркали в коя тема пишат!

Отивам да си пия Селеногина!

# 158
  • София
Вместо да си блъскаш главицата със сложни въпроси, стягай куфара и от САЩ заминавай за Иран или Афганистан. Чий го дириш в Западно общество, като си толкова чувствителен? О, чакай, то точно за това. Всички радетели за мъжки права се оказват смешно комплексирани накрая. Много се е феминизирало уж обществото, но си търсят държавите, в които този модел преобладава. Няма да им удържи нежната душа на истински патриархат.

# 159
Това пък последното *Елена* е такава глупост, че не знам от кое черно, изпод кой нокът го изсмука. Защо се правите, че не разбирате поста на Абуто и удобно го насочвате в такава посока, че да бъде яростно плюто?! Чувствителен бил, какви права … при тая професия, за която съм чела, че пише ….

Какви глупости пишете за забрани за работа на омъжени жени?! Баба ми, подчертавам баба ми, е работила като ЗАВАРЧИК! Правилно прочетохте, заварчик, с много висок разряд, най-добрата и една от много малкото жени в завода, в който е работила, впоследствие обучаваща новите заварчици. Без да има партийна принадлежност и без да е внучка на Владика. И да, в Афганистан е ужасно. Ужасно е и в Саудитска арабия. Първото се обсъжда масово, за второто удобно се мълчи. Да обяснявам ли защо?? В случая не може да си приписваме като наша жертва страданията на афганистанските жени и спрете да го изтъквате, защото нито вас, нито вашите прародителки са преживявали подобно нещо. От турското робство отдавна се освободихме, имахме Малката Виена, избиха ни жените от интелигенцията, пак се възродихме. Имаме чудесни успяващи жени в много сфери. Отдавна не сме жертви, но ни е удобно да сме жертви, защото иначе трябва да признаем грешките, които сами сме допуснали в отношенията си с другия пол.
Както казах баба ми-заварчика в събота вечер си слагаше копринени чорапи и отиваше на вечеринка с дядо ми и никой не можеше да я спре.

Аз съм правнучка на вещиците, които те не можаха да изгорят.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 15:18 от Di Soleil

# 160
Че и 10 лайка има поста.😳
Аз не разбрах за какво се бори Елена, освен да се заяжда с Абуто на лично основание.
После мъжете ни били виновни🙄

# 161
Ако обръщах внимание на подобни закачки, отдавна да съм обиколил света.
Много харесвам името Елена между другото. Едната ми баба се е казвала така, за съжаление е починала много рано и нямам спомен от нея.

# 162
Трито е, така че гадая за какво сте писали, но ако темата наистина е за това как нещастните в любовта хора обвиняват всички мъже/жени за неудачите си, то това няма много общо ни с Афганистан, ни със Саудитска Арабия, ни с Папуа Нова Гвинея.

Защитен механизъм просто. Гроздето е кисело.

Аз мисля, че може би хората имаме различни разбирания за любовта. Истинската любов за мен си е едно чудо и изобщо не е толкова често срещана. Не всеки има късмета да му се случи и да успее да я опази.

Това, което аз наблюдавам в моя малък свят (вкл. форумния) е, че повече жени са ок с това да са сами, ако не им се случи да попаднат на добър мъж, с когото да има взаимна любов, уважение, разбирателство. Като че ли мъжете повече не могат да бъдат сами и не разбират, че за жените интимността и емоциите са с приоритет; та затова се чудят как може да има много добро момче, ама да не искаме да спим с него; или пък смятат, че сме твърде претенциозни. Simple Smile

За хората, на които им е трудно в любовта, мисля, че себепознанието е доста добра отправна точка. Хубаво е да знаеш с кого можеш да си паснеш. Особеностите са пречка в детска възраст, но с годините стават голям плюс.

# 163
  • София
Че и 10 лайка има поста.😳
Аз не разбрах за какво се бори Елена, освен да се заяжда с Абуто на лично основание.
После мъжете ни били виновни🙄

Не са ми виновни за нищо мъжете и не се боря с тях. Затова и тема не съм пускала за измислена война. 😊

# 164
  • София
Персона, точно така е. Аз търся любовта и няма да се примиря с нищо по-малко. Сега си чета някакви книжки за любов към себе си и лично израстване.
Не воювам, не си насочвам енегрията в деструктивни неща по принцип.

Общи условия

Активация на акаунт