Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 73 814
  • 1 540
  •   1
Отговори
# 375
Katty D, при мен е подобен случай. Трябваше да правя 6 курса предоперативна бяла химиотерапия + прицелна. След четвъртата назначиха мамография и се видя, че имам пълен патологичен отговор. Отивайки на насрочената  пета химиотерапия казаха, че спираме  и да насрочвам операция. Същото потвърди и хирурга, с който се консултирам от началото. И една седмица по-късно бях оперирана.

# 376
  • Sofia
Олив, Кайра, благодаря ви момичета!
От всичко казано се успокоих. След като  се обадиха и казаха, че няма да има четвърта и наистина ме обзе безпокойство за недовършена работа. Може би много подценявам този херпес, вероятно е сериозно заболяване, за да се вземе предвид.

Отново благодаря момичета! Успокоихте ме определено, че не е прецедент.

# 377
Една Такава 737236 имахте ли странични ефекти от лъчетерапията, повръщане,загуба на тегло или нещо друго?
Бяха ме предупредили да не се излагам на слънце. Опитвах се, но моята беше в най-голямата жега юли месец и въпреки, че си завивах с шал раменете и врата, все пак вървях по слънце от паркинга до болницата и обратно, до работа. Получих парещ ситен и много болезнен обрив по ръцете а краката, който не мина от няколко противоалергични и урбазон. Оказа се токсична реакция от облъчването и слънцето. Другото е умора,  която отмина след около месец и ниски левкоцити, лекувани с инджекции дексаметазон. С една дума нищо толкова тежко като при химия. Повечето жени дори нямат оплаквания.

# 378
Лъчетерапия най-добре ми казаха до 30-40 дни от операцията, като раната трябва да е напълно зараснала. Кремове Biafin(гръцки), lamiderm( турски), Дермазин( български). Ползвах последните два и съм много доволна. Има и други разбира се -Биодерма , R1/R2(май така беше) и др.Лъчетерапевта повтаряше само бебешка пудра, но добре, че не ги слушах. Преди процедурата се къпиш и пудриш, за да е суха кожата. След процедурата мажа 2-3 пъти Дермазин или Ламидерм. На сутринта пак се къпиш и пудриш. Бяла съм и кожата ми от рано се зачерви, но нямах никаква болка. Накрая бях много червена , но нямах рани.
Една Такава,  може ли да попитам къде си правила лъчетерапията, тъй като и аз съм доста бяла и се страхувам от изгаряне ?          
 Malinche, съжалявам, че отново трябва да изживееш диагнозата, но навреме е открит рецидива и се надявам лечението да е успешно.                                              
     Katty D, струва ми се, че е правилна преценката на онколога. Знам и за случаи, при които е спирана следоперативна терапия, тъй като вредата от нея би била по- голяма от ползата.

# 379
  • Sofia
Vinci, благодаря ти! Аз не бях чувала и затова изненадата ми беше голяма. В случая наистина е по-добре да не се прилага нещо, което сериозно би навредило на общото състояние.

# 380
Здравейте, момичета. Ще използвам възможността да споделя впечатленията от лечението и лекарите, с които майка ми се консултира през последната година. На повечето прегледи/консултации присъствах с нея, затова споделям и своите наблюдения. Бях писала преди няколко месеца, тя беше диагностицирана миналата есен с РМЖ след напипване на бучка и направена мамография. Тя е доста лабилна психически и изпадна в много голям шок, за което и искаше да се консултира с доста специалисти преди да реши какво да прави.

Мамография в Софиямед - само предоставиха резултат, нямаше никакво разчитане - BI-RADS5. - 09.2023
Д-р Антоан Ангелов - образен диагностик - много точна диагноза, много мило отношение - 09.2023
Д-р Александрина Перчева - внимателно отношение, точна диагноза, много силен натиск за лечение в Токуда - 10.2023
Професор Георги Байчев - след няколко препоръки за него, майка ми реши, че той ще бъде хирурга на когото да се довери и си запази час за биопсия. Той направи отворена биопсия, която беше доста инвазивна и след която майка ми се възстановяваше почти месец - не изписаха антибиотик, явно стана възпаление, защото тя имаше сериозни болки и превръзката ѝ протичаше на 2-3 дни. Майка ми беше доста доволна от условията във ВМА, но в последствие всички лекари, които видяха резултата от направената биопсия, бяха в шок как е рязано, какви шевове са направени и защо не е направена кор биопсия. На мястото се образува хематом, който беше премахнат преди месец при операцията за изчистване на резекционните линии и отстраняване на останалата туморна формация. - 11.2023
След направената отворена биопсия, заключението на Онкокомисията беше, че трябва да се направи неоадювантна химиотерапия, след това операция, и след нея лъчетерапия. Диагнозата беше нискодиференциран инвазивен дуктален карцином ин-ситу, луминален тип B, pT1cN0M0; 15x10мм; след ИХХ ER - 8(5+3); PR - 4(2+2); HER2 - (1+) - негативен статус; Ki67 - 30%.

Д-р Росица Кръстева - чакахме за запазения час 4 часа, просто споделям, ако някой реши да запази час там, да си освободи повече време, защото е истинска лудница. След проведеното лечение, смятам, че е много добър лекар и реагира изкючително бързо, но отношението ѝ по време на консултацията беше безобразно. Майка ми е доста притеснителен човек, беше в сериозен шок, д-р Кръстева се караше и я прекъсваше на всеки зададен въпрос. Накара я да се почувства виновна, че не знае всичко за диагнозата си и има въпроси по темата. 01.2024
След консултацията с д-р Кръстева в Панагюрище и направен 5 скенер, майка ми направи ХТ там - 8 вливки - 4 бели, 4 червени и чист скенер след това, което е най-важното. Тя реши да ползва каска по време на терапиите, падна 80% от косата, при белите вливки паднаха и миглите, и веждите. Не знам дали са помогнали по някакъв начин, тя вярваше, че е по-добре да ги ползва, макар че сподели, че са много неприятни като усещане, особено през зимата. По време на химиотерапията пиеше много сок от цвекло, морков, ябълка; ядеше пилешки дробчета и коприва. Намали сладките неща и ги замени с по-здравословни, както и бялото брашно. Тя нямаше почти никакъв апетит по време на терапиите, особено червените. Сега казва, че след ХТ има много слаба памет и доста бърка някои неща, имена. Според вас това следствие на ХТ ли е? Някой имал ли е такива оплаквания? (ХТ - 01.2024-07.2024)

Професор Гаврилов - аз се следя при него и майка ми искаше да чуе неговото мнение - той прегледа документите, лимфните възли, каза, че са чисти и настоя, че трябва да направи пълния курс ХТ,  защото майка ми имаше много сериозна вътрешна съпротива срещу ХТ и се надяваше на 4 вливки - 02.2024
Професор Дудов - отново за да се увери, че ХТ не може да бъде съкратена, много тежко ѝ понасяха белите вливки и нямаше никакви сили. Много добра организация, спазен час, прегледа всички документи, успокои майка ми, че това са правилните стъпки и че в нейния случай може да се говори за пълно излекуване, което мисля, че ѝ даде сили да издържи вливките и да повярва в успеха на лечението. Много добри впечатления от него - 05.2024
Д-р Ваня Митова - майка ми избра нея за свой хирург след няколко препоръки. По време на прегледа беше много обстоятелствена, внимателна, подробна и спокойна. Разгледа всички документи, след направените образни изследвания насрочи час за сентинелна биопсия и операция средата на септември. - 08.2024

Преди месец мина и операцията при д-р Митова в Онкологията, след направена сентинелна биопсия и отстранен само 1 възел. Според хистологията след операцията, всичко е наред и препоръките са за лъчеление, ендокринна и таргетна терапия. Преди няколко дни махнаха шевовете и дрена, и всичко изглежда наред, раната заздравява добре.
Запазих час при онколог - д-р Ганчева и лъчетерапевт - д-р Недев - и двамата са в Сити клиник. Бихте ли ми дали обратна връзка за техни колеги, които биха могли да реагират в рамките на седмица-две, ако е необходимо второ мнение? Таргетната терапия какво точно представлява? Майка ми е на хормонален препарат след ХТ, предполагам се добавят нови хапчета или може да бъдат и инжекции?
Благодаря на всички за споделената информация през последната година, бяхте ми много полезни и стискам искрено палци на вас и близките ви, всички да имате положителен развой от лечението, и да бъдете здрави още много, много години.

# 381
  • Варна
Яна,браво за чистия скенер.За първи път чувам за таргетна терапия при първи стадий.Обикновено се назначава при положителен Хер,а при вас е отрицателен.Нека и момичетата кажат.

# 382
Yana _V, аз съм на таргетна терапия с  Phesgo.
Това е инжекция, която се слага в крака подкожно и много, много бавно. Започнах я заедно с предоперативната химиотерапия, правиха ми я и по време на лъчетерапията. Периода е през 21 дни за една година.
Аз съм HER2(3 +) - положителен / Ki67-40%

# 383
  • Sofia
Яна, разбора на събития ти е супер структуриран. Със сигурност, ще е от полза за този, който има нужда.  Чудесни резултати на майка ти, трябва да вярва, че ще оздравее напълно.

Относно паметта. Може би зависи от възрастта. Хората над определена възраст при стрес може да им отслабне паметта. Отделно, когато човек е стресиран, не може да мисли трезво. Другото, което знам е, че при Ковид и ваксинация срещу Ковид се случва при някои пациенти също да отслабне паметта и още да не помнят.

За лъчетерапевт може да направите консултация и с д-р. Георгиев от Софиямед. Само не съм сигурна как е с часовете. Работи на отлична апаратура и има научна дисертация за лъчетерапия на лява гърда. Също така е в ново сформираният екип на Софиямед за профилактика и лечение на млечна жлеза.

За таргетната терапия и аз за първи път чувам за първи стадии и HER отрицателен. Както казва Alatea обикновено или трябва да е положителен HER или по-напреднал стадии. Но, нищо. Това е още една стъпка раковите клетки да бъдат унищожени.

# 384
Каква е тази таргетна терапия при първи стадий хормонален рак. Таргетна терапия се назначава при положителен ХЕР, вашия е отрицателен. Иначе прозгнозите за първи стадий са отлични, но не разбирам защо първо химиотерапия при първи стадий, а не направо операция? Защото е G3 вероятно?
От Недев не очаквайте кой знае какво. Консултацията струва 280 лв, 15 минути е, и е доста лаконичен.  Ако го питате, отговаря. Но пространствни обяснения не дава. Иначе е любезен.
Аз само с Недев се консултирах, не съм ходила за второ мнение за лъчетерапия, знам че той е голям специалист и дозата за лъчетерапия е 45 - 50 GY(толкова ми изписаха), реших че няма какво по различно да чуя при други лъчетерапевти.
Байчев бая се е изложил, как отворена биопсия, а не КОР биопсия, която е абсолютен златен стандарт от 30 години? Аз бях с кор биопсия, за 5 минути стана, имах лекичко синьо и това беше. Никакви рани, превръзки. Нищо. Все едно нищо не се е случило.
Абсолютно нормално е да има паметови нарушения и да забравя след доцетаксел, и аз бях така около 3-4 месеца, после минава. Имах чувството, че съм с амнезия..а съм на 44.

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 20:29 от haidi

# 385
Благодаря, Алатеа. Да, G3 e. Не знам, и мен доста ме изненада. Сега видях отново препоръката, пише прицелна, което доколкото виждам е таргетна.
Колко лъчетерапии правихте вие, момичета? Майка ми е дочула, че стандарта е 25 терапии при рак на гърдата. Haidi, къде прави лъчетерапията? Да, и аз предположих, че няма да е особено подробен, но не знам и в случая дали има какво толкова да се каже, освен да определи дозата.
За Байчев и аз не проумявам какво го е провокирало да направи такава биопсия. Тя след това беше описана като туморектомия, но възстановяването на майка ми след операцията е доста по-леко от това, което беше след биопсията. Може би се е надявал, че ще успее да го махне до чисти линии. Не знам.
Майка ми е малко над 60, последните години забелязвам доста промени в паметта, и да, ваксинира се с Файзер. Дано се възстанови защото е много зле в момента.

# 386
Стандарта е 45-50 GY (мерна единица за лъчение) разпределени между 20-25 сесии. Не просто 25 -20 сесии, а се взимат предвид мерните единици и по тях се преценява колко ще са сесиите, ако са 20 не означава, че ще получите по малко лечение, а така са ги разпределили.
Аз бях със 20*2,25 GY=45 единици. Това лъчетерапевта го преценява. Аз съм с Хер позитивен рак, 3 см с неадювантна химиотерапия. Майка ви е в по добра позиция от мен.
Кой спомена, че имал пълен отговор след 4 химиотерапии и бил с ХЕР? Да го зарадвам, че според едно клинично проучване от 2021, ако терапевтичен отговор се получи след 4тата химиотерапия, процента преживяемост и липса на прогресия на болеста(без метастазиране) е 98,8 процента  без значение дали пациента е бил 1,2,3 стадий. Т.е. пълно излекуване, без метастази.  Направо се шокирах като го прочетох. Аз след 4та химиотерапия бях със значително смален тумор-под 1 см, но нямах пълен отговор,за съжаление. Моят отговор дойде след 6тата химиотерапия. Та който е дал ППО след 4 тата химиотерапия, да черпи. Simple Smile
Линка добавям, проучвали са дали не могат да свалят химиотерапията на 4 вливки, Херцептин, Перджета, Паклитаксел и постигнали фантастични резултати. За ХЕР позитивен, хормон негативен рак е.
https://ascopost.com/issues/july-10-2021/adapt-trial-excellent-o … in-breast-cancer/

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 00:01 от haidi

# 387
И на мен ще изпишат таргетна терапия независимо, че HER ми е отрицателен. Доколкото разбирам има различни видове таргетна терапия.
Аз днес в крайна сметка минах при д-р Кръстева и ме записаха за РЕТ скенер на 28ми. След това на 29ти ще имам с нея консултация за решаване какво друго да се прави.
Малко по-мирна ми е главата.
Дай боже чисти скенери на всички!

# 388
haidi,
Аз ще черпя. Много ме зарадва. Благодаря!
Аз съм с пълен патологичен отговор след 4 химиотерапии. Преди да ги започна размера беше 3,2см. Две седмици след първата терапия при напипване усетих, че се смалява. Добре, че Д-р Валентин Иванов - младши ме убеди да сложим маркер преди терапията.

# 389
Момичета с импланти, някоя да е имала деликатен секрет от зърно при запазено такова? Забелязвам го повече от болната гърда макар да има и в здравата подобно. Минала съм скенери и ямр, но се психирам. Ще звънна ест за консултация, но първо питам тук. Слагам снимка

Общи условия

Активация на акаунт