Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 73 750
  • 1 540
  •   1
Отговори
# 120
При мен още след първата червена химия кръвното ми се развали, имам прескачане на сърцето, пулсът ми се качваше до 140 без движение. Кардиолог ми изписа конкор , но също и за месец да пия магнезий. Сега съм по-добре с белите химии, те не ми се отразяват толкова на кръвното. По-нататък с хормоналната терапия ще видя как ще съм.

# 121
Това е мнение на личната и лекарка която също работи в Сити клиник , имал пропуски със две нейни пациентки , не е уточнила . Йорданова каза за него ,че бил добър специалист но препоръчва другите двама. Интересно , защо?
Не знам защо, затова питам. Simple Smile
Естествено, че няма сто процента доволни пациенти, няма лекар който да е угодил на всички или да е безгрешен.
Днес бях при Мариела Василева,няма такъв лекар, толкова позитивна, думи нямам. Доста изчерпателно си поговорихме за моите мераци за мастектомия с импланти, тя ме разубеждаваше, на Запад масово се правят органосъхраняващи операции, в България е практика да се прави мастектомия. Ще продължавам да го мисля. Разлика в преживяемостта няма.
jjjenq, и мойто кръвно поигра от Херцептина или бялата химиотерапия, не можах да разбера. Сега с Конкора се стабилизира, моето е 110-70, след Конкора се заби на 90-60 и доктора ми каза само половин Конкор, че е много ниско и без това. Аз като вдигнах 150 пулс в покой, щях да колабирам. Седях на една маса в МОЛа и кротко си хапвах. То главата ме заболя, задъхах се, лошо ми стана, едва станах, извиках мъжът ми, той ме закара в Сити, където бе знаеха какво да не правят, освен да ми мерят кръвното. Веднага взех един цял Конкор и до час се стабилизира пулса, но от тогава такъв страх ме гони, че започнах да взимам Конкор всеки ден.

# 122
  • Добрич
Благодаря за отговорите !
Днес бяхме при Др Силвия Йорданова и тя препоръча д-р Хинев или Проф. д-р Румен Ненков за биопсия и евентуално за операция.
За Д-р Вълкан Иванов  личната и Йорданова не го препоръчаха , имал пропуски...

Личен опит с двамата лекари:

Скрит текст:
Първи прегледи:
Д-р Хинев ми предложи отворена биопсия. Каза, че той прави кор биопсия, но не може да направи на мен. Ако искам такава, да отида в Панагюрище или в Токуда. Ако се потвърди карцинома, втора операция за лимфна дисекция на лимфните възли от първо и второ ниво.

Д-р Вълкан Иванов ми направи кор биопсията  и предложи сентинелна бопсия (единствено той във Варна) на лимфните възли.

Вторични прегледи:
След кор биопсията с резултатите от хистологията отидох първо при д-р Хинев. Каза, че ще направи органосъхраняваща операция и ще махне всички лимфни възли от първо и второ ниво.

Д-р Вълкан Иванов като видя резултатите от хистологията (лобуларен тумор) ми каза, че този тумор най-често е мултифокален и ме прати на ЯМР, където се потвърди мултифокалността на тумора. Д-р Вълкан Иванов ме насочи към д-р Хатър, където направих мастектомия с едномоментна реконструкция и сентинелна биопсия.

Сега имам запазени лимфни възли и гърди с импалнти.
Ако не бях отменила датата за операция при д-р Хинев щях да бъда без гърда и без лимфни възли...

Вие можете да отидете където пожелаете. Обиколих 4 хирурга. Моят съвет е, посетете и двамата лекари (д-р Хинев и д-р Вълкан Иванов), вижте кой какво предлага и тогава правете избор. Предполагам, че сте прочели съвременните стандарти за диагностика и лечение, които написах , тази последователност наистина е много важна.

Скрит текст:
Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

При чисти лимфни възли с ниско ki67 и хормонозависим тумор, но Her 2 негативен световните протоколи не препоръчват химиотерапия, защото е неефективна. В такива случаи някъде правят теста Ендопредикт, който у нас не се поема от здравната каса, а  е сериозна сума (около 4000 лв).

При чисти лимфни възли най-добрият вариант е сентинелна биопсия. При нея се махат само 1-2-3 стражеви лимфни възли и после ръката може да се натоварва. Повечето лекари у нас работят по старата школа и правят лимфна дисекция - махат всички лимфни възли от първи и втори ред и после ръката трябва да се пази до живот, за да не се получи лимфедем.

При заразени лимфни възли се прави лимфна дисекция.

При мултифокален карцином най-често се прави мастектомия.

За медицинските специалисти:

Биопсията се прави от хирург онколог.

Хистологията от патолог.

Лечението е при медицински онколог.

Това са различни специалисти.

За да се лекува човек от медицински онколог, трябва да има доказан карцином. Т.е. почва се с хирург онколог и кор биопсия.

После хистологията.

Ако излезе злокачествено образувание, се търси помощ от медицински онколог.

Следва лекарска онкокомисия (мултидисциплинарен екип) и после терапия/лечение/операция,  каквото решат...

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 00:47 от Вела

# 123
Момичета, Вела, Хайди , Опосум, Анимус 78... въпроса ми е към момичетата, които са със махнати по-малко лимфни възли и сентинелна биопсия:
Правите ли гимнастика всеки ден , която правят момичетата с лимфна дисекция?
Аз не правя гимнастика , обаче ръката взе нещо да ме боли между лакътя и рамото отзад. Дали не греша като не правя гимнастика?

# 124
Здравейте,ще оперират майка ми и ще направят лимфна десекация ,какво да очаквам ,като реакция и странични ефекти от нея,как може да се подобри състоянието и след тази операция дайте съвет тези ,които да минали през това .Основната диагноза е онкология на букалната лигавица сега ще махнат всичко радикално с пластика и едновременно с това и лимфна десекация ще направят . Благодаря за всеки съвет как да облекчат състоянието и!

# 125
  • Северозапада
Здравейте! И аз от отдавна не съм писала и имам някакви оплаквания и все се чудя да питам ли. От около месец след операцията и няколко дни след вливането с кейтруда започнах да получавам една умора в ръцете. И сега като пиша, ми се уморяват и пръстите. Вчера ми беше трудно да пиша с химикал. Уморявам се при дейности като да си измия зъбите или да разбия яйца с тел. Изписаха ми Дексаметазон, но няма разлика. Днес онколога ми каза да отида на преглед при невролог. Не правя упражнения на ръцете, но си ги движа нормално във всякакви движения.

# 126
Здравейте,ще оперират майка ми и ще направят лимфна десекация ,какво да очаквам ,като реакция и странични ефекти от нея,как може да се подобри състоянието и след тази операция дайте съвет тези ,които да минали през това .Основната диагноза е онкология на букалната лигавица сега ще махнат всичко радикално с пластика и едновременно с това и лимфна десекация ще направят . Благодаря за всеки съвет как да облекчат състоянието и!

Такава диагноза няма, но доколкото разбирам става дума за някакво образувание на лигавицата в устата, може би някаква левкоплакия. Тук става дума за шийна лимфна дисекция. Не е вашето място просто тук, но общо взето идеята е да се раздвижва внимателно и полека след операцията .

# 127
Една Такава, а защо не правиш? То е половин-един час на ден. На мен определено ми е по-добре. Има още напрежение, но няма да стане веднага, а и ми е по-лесно като правя упражненията вечер( след правенето им сутрин и на обед ) отколкото сутринта.

# 128
За съжаление има такава диагноза умерено диференциран плоскоклетъчен карцином на букалната лигавица,ако не сте чували не означава,че няма такава диагноза.

# 129
За съжаление има такава диагноза умерено диференциран плоскоклетъчен карцином на букалната лигавица,ако не сте чували не означава,че няма такава диагноза.
Сандра, Mimache имаше предвид че това е тема за Рак на гърдата.Има друга тема за рака, мисля че там биха ти били по полезни относно зададените въпроси.

# 130
Една Такава, а защо не правиш? То е половин-един час на ден. На мен определено ми е по-добре. Има още напрежение, но няма да стане веднага, а и ми е по-лесно като правя упражненията вечер( след правенето им сутрин и на обед ) отколкото сутринта.
Не правя, защото мислех, че не е нужно, когато са извадени само два възела. А превантивно нямам време, почти не ми остава за нищо. Разбира се ако трябва, ще се опитам да намеря.

# 131
  • Добрич
Една Такава 737236, упражнения започнах да правя около месец след операцията (двустранна мастектомия с едномоментна реконструкция) и продължих докато раздвижих добре ръцете. После на съм правила. Въпреки сентинелната биопсия гледам да не тормозя много тази ръка. Не я пазя, като при лимфна дисекция, но по-тежките неща (например туба с 11 л. вода) гледам да вдигам с другата ръка (с малки изключения).

Февруари се наложи да участвам в пренасяне на едното ми куче (голямо куче, което е вече звездичка, въпреки, че няколко пъти го водихме на лекар на носилка, трябваше и от колибката да се изважда)... Не бях сама, помагаха ми, но кучето беше своенравно и трябваше да се включа "на първа линия". След това ръката започна да ме боли най-вече около лакътя, предполагам заради претоварването. Не се е подувала, но кремовете и покоят не помагаха месеци наред. Мина ми с един хомеопатичен крем, който не се продава в аптечната мрежа. Създаден е от лекарката, която посещавам и неин колега. Мажех сутрин и вечер и нещата се нормализираха. Много съм доволна!

Мисля, че претоварването има значение за болката. Ако се поотпусна в двора на село да плевя на ръка (този месец след дъждовете тревата излизаше лесно и малко попрекалих) после усещам дискомфорт/лека болка в лакътя. След няколко дни без натоварване ръката ми е отново добре. Но все пак я щадя за по-големите натоварвания. 5-6-7 кг си вдигам редовно с нея. Тежка чанта/куфар премествам с тази ръка (само за малко), но гледам да пренасям с другата ръка или да вдигна с двете ръце едновременно.

Не зная дали това ти е полезно, като информация.

Момичета, Вела, Хайди , Опосум, Анимус 78... въпроса ми е към момичетата, които са със махнати по-малко лимфни възли и сентинелна биопсия:
Правите ли гимнастика всеки ден , която правят момичетата с лимфна дисекция?
Аз не правя гимнастика , обаче ръката взе нещо да ме боли между лакътя и рамото отзад. Дали не греша като не правя гимнастика?

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 20:59 от Вела

# 132
Аз имах предвид, че диагноза “онкология на букална лигавица” няма, уточняването на диагнозата в последствие беше ок.
По-добре е може би да се направи пълна лимфна дисекция, отколкото парциална, дори да е умеренодиференциран, и по-добре би било да се направи и химия, дори да ви казват само лъче. Просто от опит с други боледували. Това е глава. Нито съм тесен специалист лчх, нито знам за кой град става дума, нито точно тази е групата за този въпрос.

# 133
Вела,
Може ли информация за хомеопатичния крем / лекаря, който го прави? Може ли да си купя, без да се лекувам там? За кой град става въпрос?

Майка беше с  карцином и операция на небце. Лекуваха я само с лъчетерапия. Тридесет години чо- късно направи рецидив - в носа: отново операция и само лъче. Доколкото знам, химия не влияе на глава. Хората с тумори в мозъка също нямат химия.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 21:23 от GERy@K

# 134
  • Добрич
Вела,
Може ли информация за хомеопатичния крем / лекаря, който го прави? Може ли да си купя, без да се лекувам там? За кой град става въпрос?

...

Ще ти пиша на л.с., за да не спамя темата. Лекарката е от Варна.

Общи условия

Активация на акаунт