Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 73 772
  • 1 540
  •   1
Отговори
# 195
Не, нищо такова нямам аз досега - 2 пет-скенера оттогава и 2 ЯМР.
ЯМР правила ли си? Какво показва, ако да?

Правих ямр юли месец, общо взето за около 5 месеца минах два Пет скенера и едно ямр между тях. На Ямр всичко нормално. То и Пет е нормален, но отчита всички възпалителни лимфни възли около имплантите и аксиларно… Треовжа се малко от отключване на автоимунни реакции…

# 196
  • София
Мимаче, а какво казва онколога? Не знам, ако те не виждат проблем - не би трябвало да има, но автоимунните са много непредвидима работа наистина…

# 197
Момичета, благодаря за отговорите относно лъчето, а знаете ли дали ако правя лъче напр.в София мед или Сити, мога същевременно да продължа таргетната терапия в друга болница, защото вливката ми с херцептин и перджета се пада и по време на лъчето. Или всичко е в една болница ?
Мисля, че няма да може да стане , защото когато аз правех лъчето, въпреки че ходих всеки ден/ не съм оставала в болницата/ ме бяха предупредили, че се водя на дневен стационар при тях и каквото и да ми се наложи трябва да ходя при тях  и нямам право да посещавам друг лекар или да правя друго изследване /манипулация по здравна каса.
 Бих искала да питам момичетата , които са на Тамоксифен и Золадекс - Взех да вдигам много често кръвно и да се задържа така високо, като стига до 150/105, което е страшно много за мен. Мисля, че е от Золадекса. Повечето жени слагат с години, но някой от старите момичета в групата беше писал за проучване, че повече вреди, отколкото помага. Какво ви е мнението? Имате ли такива странични ефекти? Колко време ви го слагаха ? Има ли  от вас, на които е изписан Тамоксифен, без Золадекс?

# 198
Слагах Золадекс 2 г. Не ми влияеше на кръвното.
Спрях го преди месец с разрешение на онколога от диспансера в Надежда и след преглед при гинеколожката ми, според която вече съм в предизвикана менопауза. Три месеца след спирането му ще направя и кръвни изследвания, за да потвърдят видяното на утразвук.
Тамиксофенът го пия вече 2 г. и ще го пия поне  още 3.

# 199
  • София
7 години Золадекс,  4 г Тамоксифен и още 3 години Екземестан, не ми влияят на кръвното, винаги е било ниско - 100/70, понякога 90/60.
Единствено холестерол малко над горна граница имам от тях, но е нормално при нисък естроген това.

# 200
Боже Олив! Това си е доста време! Явно и с него пак се е получава рецидив. Гаранция няма. Някъде бях прочела , че намаля риска с 2% или Консулова ми го каза това/не мога да си спомня/, защото ми изписа само Нолвадекс, без Золадекс. Обаче другите двама онколога и Виолетка Маринова и Ганчева ми назначиха Золадекс и ме достраша да не си го слагам, обаче това кръвно не се издържа.

# 201
  • София
Без Золадекс съм само на Нолвадекс. Според лекуващата ме онколожка вредите са повече от плюсовете и в моя случай нямало смисъл. От друга страна той влияе и на костите, а аз вече съм с начална остеопороза на гърба и остеопения на тазобедрените стави.
В същото време моя приятелка на моите години при същите лекари е на Нолвадекс и Золадекс. Но тя е с тройнопозитивен, явно и това има значение.

# 202
Мама Мони на колко години си? В менопауза ли си? Аз съм на 43 . Сигурно и това е от значение.

# 203
  • София
Да, направих рецидив на фона на хормоналната терапия, и то пак хормонозависим.
Но въпреки това и проф. Щерев каза да продължа и с двете, предписани от Сити, нищо, че отдавна съм минала вашата възраст. Хормонозависим Ер и Пр, хер отрицателен. Специално ходих тази година са го питам от 2017 досега не стига ли, 5 години от новият случай трябвало да изкарам, тоест и 2025 до края, защото рецидива беше през 2020.

# 204
Здравейте,

Преди 6 години и половина майка ми си откри бучка в лявата гърда, в следствие на което я оперираха (бяха засегнати много лимфни възли) и за жалост, се оказа че е злокачествена. След 8 химии и след това лъчелечение, получихме добрете новини, че вече няма и следа от гадината.

Да, ама преди година и 2 месеца на контролен преглед забелязаха нещо съмнително в черният дроб - рака се беше завърнал. Не знам подробности, понеже тя избягва да пита, за да не се стресира допълнително (брат ми почина точно година преди това и си мислим, че допълнителния стрес се е отразил). Първо започна с хормонално лечение, което обаче не даваше резултат, а само й дразнеше стомаха и й назначиха химиотерапия. Пак имаше проблеми със стомаха, но след консултация с гастроентеролог й изписаха лекарства, тъй като има гастрит. Химиотерапията й се отразяваше както и предишният път, но без гадене поне. Обаче, след 12тата вливка вече тялото й много се изтощи явно и в момента не може да става от леглото сама, почти не се храни и ми се вижда, че съвсем се е предала. Имали ли сте и вие такива моменти, възстановявали ли сте се след тях и какво ви помогна?

П.С. Онколожката ни я изпрати отново на комисия и сега й изписаха нова хормонална терапия - екземестан. Някой ползвал ли го е и ако да, как ви се отрази?

Благодаря предварително на всички и бързо възстановяване! Heart

# 205
  • София
Аз съм на Екземестан от 3-4 години, няма особени проблеми от него, малко болки в малките стави може да има в началото евентуално, но нищо особено.
За другото не мога да помогна.

# 206
Привет, Габриела, съжалявам за брат ти! Много сила и вяра ви желая! Майчето ще се оправи, ще пребори и това! Много силен дух ви желая на цялото семейство, насочвайте я да мисли за хубави неща, за ведри неща, да намира смисъл да се бори и да се чувства нужна и полезна!
Поздрави Heart

Олив, чудих се дали да питам, ама на края да питам аз, втория път на време ли хванаха образованието, в смисъл първи стадий, предполагам? Успех в лечението Flowers Four Leaf Clover

# 207
  • София
А, да, навреме, нямаше разсейки в ЛВ, всъщност аз си го напипах, беше през 2019, няколко малки фокуса, та смятам, че съм минала вече критичния период, направих мастектомия и на двете и импланти и сега само се следя Simple Smile.

# 208
  • Sofia
Здравейте,

Преди 6 години и половина майка ми си откри бучка в лявата гърда, в следствие на което я оперираха (бяха засегнати много лимфни възли) и за жалост, се оказа че е злокачествена. След 8 химии и след това лъчелечение, получихме добрете новини, че вече няма и следа от гадината.

Да, ама преди година и 2 месеца на контролен преглед забелязаха нещо съмнително в черният дроб - рака се беше завърнал. Не знам подробности, понеже тя избягва да пита, за да не се стресира допълнително (брат ми почина точно година преди това и си мислим, че допълнителния стрес се е отразил). Първо започна с хормонално лечение, което обаче не даваше резултат, а само й дразнеше стомаха и й назначиха химиотерапия. Пак имаше проблеми със стомаха, но след консултация с гастроентеролог й изписаха лекарства, тъй като има гастрит. Химиотерапията й се отразяваше както и предишният път, но без гадене поне. Обаче, след 12тата вливка вече тялото й много се изтощи явно и в момента не може да става от леглото сама, почти не се храни и ми се вижда, че съвсем се е предала. Имали ли сте и вие такива моменти, възстановявали ли сте се след тях и какво ви помогна?

П.С. Онколожката ни я изпрати отново на комисия и сега й изписаха нова хормонална терапия - екземестан. Някой ползвал ли го е и ако да, как ви се отрази?

Благодаря предварително на всички и бързо възстановяване! Heart

Здравей, Габриела! Много съжалявам, че майка ти трябва да минава отново през това изпитание!

Разбира се, че всяка от нас има моменти на безсилие, но ако не са временни ( до 3-4 дни след вливането) трябва да се търси начин да се помогне на организма. Дали сте изследвали хемоглобин и желязо? Ако е в много ниски стойности буквално човек не е в състояние да се изправи от леглото. Ако се окаже, че е нисък трябва да се консултирате с онколога ѝ. Има няколко начина за вдигане на желязото.

Пожелавам на майка ти да е успешна терапията и да успее да се съхрани емоционално, защото положителната нагласа е много важна.

# 209
Gabriella, съжалявам, че такива лоши работи ви се натрупват! Относно неразположенията на майка ти, ако трае до седмица след вливка, за жалост, е нормално. Тя е минала и доста вливки до момента. И аз бях така всеки път - едва ставах до тоалетна, храна не исках да погледна и други екстри през първата седмица. Втората седмица - нещо като грип, но по-активна ставах. Третата седмица - точно почти нормална се чувствах и идваше ред на следващата вливка. И аз като Katty мисля, че следва да видите желязото! Аз пиех по предписание на онколога през цялото време добавка. Ако е ниско желязото, доста неприятности създава.

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 09:23 от Calm

Общи условия

Активация на акаунт