Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 51 333
  • 1 243
  •   1
Отговори
# 135
Не, не, аз точно за ръцете в буквалния смисъл го чувам. Не с машини.
Например бившият ми пряк началник умираше да си води децата по села и ферми да видят Истинския Труд. Ами...да ме извинява, обаче да си снима децата, хванали вимето на кравата, а на фона да е доилният агрегат е просто тъпо.

# 136
Може ли някакъв линк към тези боховци, да ги видя кои са, че не съм гледала нищо и сега се чудя какво говорите...

# 137
  • Пловдив
В Ютюб - Boho Soulz се казва каналът.

https://youtube.com/@bohosoulz?si=Zy3e6FFjRbO3_aZ5

Лора и Халил са Имение ХаЛо, те имат две деца, и още няколко подобни канала има, всеки с негови си особености.

# 138
Между другото, малко е под въпрос дали нашето романтично детство на село е било чак толкова за идеализиране. Аз и сестра ми ходехме за две седмици при баба в малкия град, който на практика си беше село. Първите два дни бяхме във възторг, че ще сме с баба ни и братовчед ни, че виждаме любимите си места там и т.н. След тези първи два дни обаче еуфорията ни поутихваше, защото нямаше деца на нашата възраст, с които да си играем (а на площадката във Варна имахме вече много приятелчета), а собствената ни компания ни омръзваше бързо. Телевизия не хващахме добре, интернет нямаше още, възрастните си вършеха тяхната работа и така имаше някакви часове, в които буквално не знаехме какво да правим и времето все едно беше спряло и не минаваше. Накрая на втората седмица звъняхме вече на нашите да им кажем, че искаме да се прибираме. Така че си имах доста щастливо детство в града, не знам дали цялата галимация и шофиране на изнеслите се по къщите си струват. Има в града не чак толкова населени райони/квартали, в които си е почти като на село, не са и чак толкова скъпи жилищата там, не знам дали е толкова необходимо да се ходи на 30-40 км от града. Някои села дори нямат чак толкова хубава природа. Чувам, че много софиянци си купуват къщи в Костинброд - не съм чувала да е известен градът с някаква хубава природа и чист въздух.

# 139
Много хора, най-вече младежи, живеят с някакви розови илюзии за красива къща с дворче, птички, куче, цветенца... Ама реалността е друга. С кеф продадох два парцела на нула километра от София и благославях Господ, че съм се отървала. Две или три години по-късно наминахме да видим ситуацията - буреняк и храсти избуяли, не може да се изгази. Тоест никакви къщички няма, а купувачите са се сблъскали с реалността. Но аз съм взех парите и си щракам с пръсти и не искам и да чуя за дом сред природата.

# 140
Костинброд е известен с циганите си.
Единствено предимство е, че е много близо до София.

# 141
В Ютюб - Boho Soulz се казва каналът.

https://youtube.com/@bohosoulz?si=Zy3e6FFjRbO3_aZ5

Лора и Халил са Имение ХаЛо, те имат две деца, и още няколко подобни канала има, всеки с негови си особености.

Благодаря, разгледах ги както тях, така и едни други. Най-много ме впечатли " къщата", на Иван и Мария. Тези хора сигурно са търсили най-голямата съборетина в цяла България, за да я вземат. Вероятно са им я подарили. Не вярвам някой да плати дори лев за подобно нещо.Смятах нашата къща в Средногорието за западнала, защото беше селска къща, но явно съм имала невярна представа какво е западнала селска къща, тази ме втрещи. На Лора и Халил също е излязла сякаш от книжка със страшни приказки. Тъмна, неприветлива, тясна,. Абе, ужасна е. Интаресно от какво живеят в тази пустош. Наистина са хванали гората.
ПП Чудя се до къде са я докарали с ремонта на къщата и дали още са там или са си хванали шапките към цивилизацията....

# 142
Баща ми има някакво наследствено място в село, в което има пет къщи на кръст. Има някаква сантиментална стойност за него и приема като нещо голямо факта, че един ден щял да го завещае на децата си (демек ние следващите). Които, живот и здраве тогва ще гонят или ще са минали 60-те. Никога не съм го виждал, не съм искал да го видя, хабер си нямам даже къде точно е в това село. Нула интерес. Колко пъти съм им казвал на родителите си - продавайте го, на години сте, трябват ви пари. Не. Ние искаме да оставим нещо на децата си.
За да го вържа с темата. Познавам едно такова семейство в момента. Купиха къща на село с 3-4 декара двор. Но къщата иска много, много , много за да стане годна за целогодишно живеене. За къв чеп ви е този големия двор. Ами лозенце, овошки... и един ден да има какво да оставим на децата. Да си разделят по някой декар. А селото на майната си. И то повече въпроси нямаш от там нататък.

# 143
Нека не забравяме, че 10 минути клип може да се снима 10 дена и да се монтира както си желаеш. Кой ги знае в къде си живеят на лукса тези пишман селяни, иначе са само едни "създатели на цифрово съдържание", дето заблуждават последовстелите си (както всички). Сори, но съм доооста скептична.

# 144
По моите наблюдения най-най-старите хора обичат дълбоко селото,докато "младите" стари хора са раздвоени... Не влагам нито грам политика в това наблюдение... Във фактите няма политика... Yum

# 145
И аз съм скептична и мисля с право, защото не ми е ясно как се гледат две деца без да се работи, а Лора очевидно вече няколко години не работи нищо, Халил не го знам.
Освен ако не живееш наистина скромно и нямаш никакви желания за пътуване, глезотийки и прочие, ама и тогава нали пари трябват.
Като почнат да казват, че си отглеждат храната и затова били отишли...
Е колко храна ще си произведеш?
Само домати и тиквички ли ще ядеш?
Ето и Бохотата с едни тиквички сто буламача готвят и ядат само треви.
Колко ще изкарват с каналите си?
Това вече замира, няма да е вечно.
Аз все си мисля, че нещо работят тези мъже, но не се казва и не разбирам защо.
Също имат пари отнякъде, ремонтите са много скъпи, надали още харчат всичко изкарано в Канада Бохотата.
Те казаха, че са продали кемпера за да си купят къщата.
Е, да ама материалите са много скъпи.
А те вече втора година са в ремонти.
Логично е човек да се запита откъде пари, като видимо не работят нормална работа.
Как и ще живееш и ще правиш ремонти, ще плащаш консумативи, а още нямаш и деца и ще разчиташ на видеата само?
Не ми се вярва.
Питах ги някои от тях какво работят на село. Нали искат да са полезни, ето да обяснят. 
Само разтягат локуми, от север кладенеца вода се носи, но не отговарят в прав текст с какво се занимават там.
Това ме дразни. Създава на хората грешни представи и илюзии.
Реално може и пари да им пращат от чужбина, от де да знаем.
Иначе са за възхита Бохотата,сами си направиха къщата, това е много труд, много усилия, и трябва да си истински мотивиран за да живееш така две години. Много добре се справиха,не мога да не им го призная.

# 146
  • София
Конкретно за Бохотата съм чела, че, освен монетизира ето на канала им и рекламите, имат издадена книга за веган кухня, а и те са автори на проекта "Другите българи", който гледам, че е доста успешен и се купува от медиите. Предполагам, че и разни други неща правят (реклами и т.н.). Пък и явно им харесва животът, който водят и не търсят лъскави изживявания (на море бяха за 2 дни, заедно с ХаЛо, на палатки). Имат вероятно и спестявания от Канада.
Другите съм ги гледала инцидентно и не съм запозната.

# 147
От тази книга какво ще изкарат,нека не се лъжем. Другите българи май вече го няма.
Зарязаха да снимат това. Не знаех, че са го купили този проект, те преди разказваха различни истории(искаха и у нас да идват).
Ама аз не съм човек на публичността и им отказах.
Според мен също им харесва, личи си.
Точно затова им се радвам.
Те повлякоха крак според мен.
Доста хора ги гледат.
Но пак казвам това ще е до време.

# 148
Ако си правиш сам ремонта, може да излезе по-евтино, обаче се влачи с години. Наши съседи така - купиха къщичката до нас, бутнаха я и почнаха да градят наново. В някакъв момент влязоха в това, което беше готово, обаче СМРтата продължиха още дълго.
Мен в тези селски къщи ме влудява едно усещане за бъркотия, всичко е навън и разхвърляно, да не говорим и че нищо с нищо не си отива. Все едно си в дома на клошар, който е събрал от тоя и оня контейнер. Някаква нечистоплътност ми лъха.

# 149
  • Out of the Mix
Зависи. Бях подготвен с всичко, и пак се проточи, защото зависиш от сезон, майстори, поръчки, изработка, отпуски, почивки.
За изолацията чаках 8 м. За добър, сигурен плочкаджия се чака средно 4-7 м. С моя имах късмет, беше шурей на бригадира ми и веднага застъпи, след като го "помоли". Много добър, спор няма.

Близък роднина с много възможности се измъчи, 3 пъти нещо преправяше.
Два пъти му носят криви дограми, айде връщай и наново, уж "правилните хора".

Имам иначе приятели, дори в момента, сами си правят.
Много по-евтино излиза, и си правят, каквото както искат, но се проточва с години, факт.
Един си прави някакви безумни инсталации, върти въздух от общи части в банята да му отоплява и антрето и т.н.

Относно съборетините - в някои части на Северозападнала България, близо до Централата, доста хора не искат да ги продават, заради очакването, че с новите блокове 7-8, Скоростния път Ботевград-Видин, имотите и земята, като цяло ще се удвоят, утроят, учетворят следващите 5-10 г.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 18:23 от Revoker

Общи условия

Активация на акаунт