Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 51 356
  • 1 243
  •   1
Отговори
# 150
Лора и Халил са ми неприятни някак си, не ми допадат като хора. Там пък е тъмна Индия какво работят.

Не ги следя редовно, но гледах видео, от което разбрах, че Халил е работил като строител извън България. А ако съдя от гледанията на видеата им в ютюб, нищо чудно да изкарват някой лев и от там.

# 151
Селата може да замират , градовете да се разрастват ... но малко ли разкопки има на блестящи в древността градове , заяуснати за да се разселят хората наоколо  ? Аз съм на мнение , че се случват обрати и хората поемат по друг път и в други общества. За сега да се радваме на комфорта както Нарциса каза. Пък бъдещия комфорт и формата му да не ги мислим

# 152
За всеки влак си има пътници. Къщата изисква много работа и поддръжка, за която или ти трябват много пари, или сръчност и желание да си я свършиш сам. За мен не е набутвация в никакъв случай, но ако имаш друг дом, и необходимост не е. Поне засега - ако не се окаже, че питателната храна ще става все по-оскъдна и по-скъпа. Тогава всеки с малко земя, може да се окаже богаташ.

# 153
За Лора беше споменавала,че отдава апартамент под наем в София,а майка й се занимава с бизнес.

# 154
Сръчност, умения и желание трябват определено. Много пари - не чак. Ако имаш умения и въображение, става с доста по-малко, отколкото си представяте.
**
Днес обрулихме 10кг орехи за 30тина мин.
Вчера набрахме 150 кг дюли - направихме компот и заготовка за ракия (не че я пием, ама да ги хвърляме не мисля).
Още малко свършва земеделската година и почваме пак да си чоплим разни довършилчета по къщето.
Иначе е скучно и пак става еднообразно.

# 155
Сръчност, умения и желание трябват определено. Много пари - не чак. Ако имаш умения и въображение, става с доста по-малко, отколкото си представяте.
**
За един 20 бона може да не са никакви пари за нов покрив например. За друг хиляда лева са голяма сума.
Зависи в какво състояние сте взели къщата. Има съборетини, които искат много, много пари и много, много време.
Ако имаш умения и въображение ти трябват и инструменти, и материали, и всяка свободна минута когато времето позволява. Доста често ти трябват и повече от четири ръце.

# 156
В началото ти трябва да има къде да живееш докато завършиш основни неща. След това ти трябва да можеш да си живееш и да си работиш паралелно над нещата . Събираш малко - правиш нещо и т.н.
Но не става тип-топ за 0 време и без пари.

# 157
Ми в такова, че буквално почти трябваше да я изградим наново... Време - 6м за обемните работи (изолация, фасада, покрив). Още толкова за чоплене отвътре после - стени, под, обзавеждане... Покривът беше обслужен от 6 ръце - ММ, аз и синът (на 15 - вече е на 18 и съвсем равностойно си бачка на "обекта". +вярвам, че тия умения ще са му полезни в живота, накъдето и да го отвее ..). Не бяха 20 бона за покрив, материалите около 8-9х - дървени греди, изолация, осб, летви, мембрана, ламарина с мекичко, улуци, обков. По-подробно нужно ли е с цени по пера?
Времето - след работа и уикендите.
Това с 1000-та лв беше излишно, едва ли някой смята да прави каквото и да в с 1000 лв, било то апартамент или къща.
Това, че не ползвам тик-ток да инфлуенсвам, не значи, че не се случва.
И наистина цената на труда е най-голямото перо. Ако си го можеш - става съвсем приемливо.
И аз не бях рязала с циркуляр и ъглошлайф системно, шпакловката ми не беше на ниво, а плочки бях лепила съвсем няколко бр. На винтоверта ми се хлъзгаха винтчетата, а с рендето доста време ми трябваше да се сработя, докато изкарам гладка дъска за дюшемето на верандата. Обаче имам поне 3 разряд майстор вече за 2-3 години творчество 😊 и ми е кеф.
Ако да е изморително и времеемко - така си почивам от офис статиката. И с нетърпение чакам уикенда да се качим за следващата порция детайли за довършване. Винаги има какво да си измисля ☺️

# 158
duhi_puhi имам една приятелка със същия дух за нещата. И тя така си прави много.
Обаче не всяко семейство е фен . Моето например не. Ние плащаме за труд, но пеи нас е поетапно. Правим нещо. като посъберем пари друго ... и така .

# 159
Ние искахме къще, за да си го творим сами. Всеки си има различна причина, нашата е такава...
Та не ми е нито модерно, нито набутващи, по-скоро ми е терапевтично 😜

# 160
Когато взехме къщата, последно е имала обитатели преди десетина години. Дворът беше  напълно подивял. Отне ни две години да стане всичко идеално. Аз не следя блогове, риъли или някакви подобни на хора, живеещи на село. Не смятам и че подобни са достоверни, по каквато и да е тема, защото обикновено целта е печалба, а като има замесени пари, то нещата се изкривяват. Но около нас има доста примери на хора, които успешно заживяват в малкото населено място. Настъпват промени, почваш да обръщаш внимание на неща, които до момента не си отразявал. Самото време, прекарано навън, ти влияе. Трудно е да се обясни. Виждам, че нагласата е масово, набутали сте се, един пък бях на едно село, много гадно беше. Честно казано, не се впечатлявам, нямам какво да доказвам с избора си, човек не е дърво и нещо като не му харесва, може да се измести. Та и аз така Simple Smile

# 161
Не изчетох всичко,защото отдавна имам мнение по въпроса.
На млади години е трудно,заради липсата на училища,болници и прочие,особено зимата.
Хората се пенсионират над 65 год,и тогава вече надали са в състояние да обслужват къща,двор,животни и пак нямя болници,лекари,аптека.
За шума от съседите вече е писано.Хората са си в къщата и в двора и с нищо не се съобразяват.
Къщата е за богати хора с две коли,и по възможност да се работи от дома или единия да не работи и да е обслужващ персонал.
Децата идват "на вилата" когато всичко е приготвено,да седнат на маса или да си починат.Като допре до тях,повечето продават.

# 162
Правят ми впечатление много крайните мнения и като цяло отричането на едната гледна точка-на хората,избрали да имат къщи на село или още по-крайното решение живот на село или малък град, в къща.
И това отричане и леко негативно отношение се замаскира с уж реализъм какво било и как било. И колко по-удобно и хубаво е в големи град.
Току що заклеймихте половин България.
Нека не забравяме, че има малки градчета, освен големи градове и хубави села, в които живеят хора. И това не са богаташи с по две коли. А нормални хора, с по две коли🤣
Просто масово в провинцията така се живее.
Нещата не са черни и бели и не стоят така.
Явно масово хората в бг мама са само от големите градове и недолюбват селата и малките градове, къщата за тях ще е бреме.
Добре, разбирам ви гледната точка.
Да, прави сте за някои неща.
Но нито е бреме къщата, нито е толкова сложно поддържането й, нито е толкова лошо да живееш в къща или на село.
И тук всичко е близо, на една крачка, и тук имаме денонощни магазини.
И тук има училища, че и медицинска помощ, забавления,школи и курсове.
Е, да не можем да се равняваме с големия град.
Обаче а не знам човек,който да не иска да си има къща някъде в един момент.
И който ако има тази възможност да не се възползва.
Къщата е благодат в забързания и претъпкан в панелки живот. За мен е така.
И не искам нищо да доказвам.
Но ми прави впечатление, че някои хора зорлем се опитват да откажат искащите такъв начин на живот.
Авторката си каза какви са й мотивите.
Истината е, че възрастните хора нито на село, нито в града нямат гаранция, че ако са сами и безпомощни няма да им се случи каквото и да е. И ако нямат някой близък, който да се занимава с тях кел файда та ако ще и на пет минути от най-модерните и голяма болница да са.
Не знам, някак много разпалено се отричат предимствата, а се преувеличават недостатъците.
Съгласна съм много с мнението на Радева. Препокрива се с моето.
И аз говоря от опит. Не си пиша ей така.
Живяла съм и в голям град и в малък.
И в къща и в апартамент.
Имам свои представи и мнение за нещата.
Те не могат да се променят независимо от нищо.
Имаше една дама, която се оплакваше от Пловдив.(Не знам в съседна тема ли беше, или в тази).
Не иска да не живее в голям град, иска да си има къща на село.
Пожелавам й да сбъдне тази си мечта за по-спокоен и пълноценен живот.
Ето има и хора, които сами си творят по къщите. Много ви се радвам, да знаете 😊

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 12:54 от Caroline_Bingley

# 163
Обаче а не знам човек,който да не иска да си има къща някъде в един момент.
И който ако има тази възможност да не се възползва.
Къщата е благодат в забързания и претъпкан в панелки живот. За мен е така.

Аз не искам, ама изобщо не искам. За ТЕБ може да е друго и нито ще те разубеждавам, нито ми пречиш. Даже се радвам, че има кой да живее на село. Баща ми беше построил вила в едно село и това беше любовта на живота му. Но когато почина я продадохме, защото за нас, потомците, тя никога не е била нещо привлекателно. Свързвали сме я само с неудобства и работа. Знам доста за живота извън града и с какво се характеризира и  НА МЕН това изобщо не ми харесва. Да не говорим, че парите и усилията, които вложи баща ми в тази вила, накрая бяха оценени за смешна сума.

# 164
Даже не четете темата, в която пишете, и после мрън-мрън как гражданята били генерализирали и заклеймили вашата партия.
А авторът още в първия пост писа, че не се вижда на село и го повтори поне веднъж.
Без извинение, ама дискусия при такова участие няма как да стане, особено с това убеждаване как гражданчетата с различното мнение нещо са се пообъркали и не разбират кое е хубаво.

Общи условия

Активация на акаунт