Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 51 359
  • 1 243
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Естествено, че и в по-малките градове и села живеят хора и е чудесно, че се чувстват добре на мястото и в жилището, което обитават. Това важи и за тези, които са избрали да живеят в панелки в крайните софийски квартали. Тук повечето пишем нашата гледна точка дали искаме да живеем в къща и дали бихме инвестирали пари в такава на село. За мен самата, къщата изисква доста повече грижи от един градски апартамент - моите родители влагат значително повече усилия да си поддържат голямата, удобна къща, отколкото аз - софийския си апартамент. Вярно е също така, че лятото се радват на градина, по-тихо е, в малкият град всичко ти е близо, но има и неудобства - в града им няма голяма верига магазини, цените в местните такива са по-високи, а продуктите не са по-различни от тези в големите вериги, работните възможности са оскъдни, а забавления, освен домашните такива, почти няма. Това са важни неща, особено за хора в активна, трудоспособна възраст. И когато говорим за къщи и селски имоти, има огромна разлика къде са тези къщи и села, защото едно е да имаш къща в село на 10 км от града, а съвсем друго е да се забиеш в село на 80 км.

# 166
Дайте да се разберем. Не може поддръжката на къща да излиза по-скъпо от тази на апартамент. Поне не много...

# 167
И когато говорим за къщи и селски имоти, има огромна разлика къде са тези къщи и села, защото едно е да имаш къща в село на 10 км от града, а съвсем друго е да се забиеш в село на 80 км.

Да, аз затова писах някъде назад - ако ще е селска къща, да е в състава на голямата община - София, Варна, Бургас... за да може човек да се възползва от нейната инфраструктура.
Напр. тази година две географски близки едно до друго села, т.е. на сходно разстояние от областния град - едното в състава на община Варна и другото - състава на по-малка община, - едно без режим на водата,  другото с режим на водата, това при една и съща суша.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 13:43 от EmmaT

# 168
Дайте да се разберем. Не може поддръжката на къща да излиза по-скъпо от тази на апартамент. Поне не много...
Много повече средства и време е. Покрив, фасада, ограда, двор - всичко иска материална поддръжка. Дори за една повдигната градинка трябва да хвърлиш много цимент и пясък.

# 169
Оф, мине не мине и се появява някой, който ме убеждава, че всички искаме да имаме къща. Ами не щем бе, как да го кажа по ясно. Не искам да копая градинка, да майсторя нещо по къщата и да влагам пари без край. Искам си хубавия апартамен недалеч от центъра, а всичките му удобства.

# 170
И аз потвърждавам, че искрено не искам и никога няма да поискам къща. Не мисля, че е подходящо за нито един етап от живота ми да живея в къща. Признавам, че започвам да развивам раздразнение, към хора, които рекламират селския живот като нещо неземно и НАВИВАТ други наивни хора да ги последват. Нека си живеят където и както пожелаят, но да не навиват баща ми да прави същото, да не навиват приятеля ми да прави същото. Стига са лъгали, че няма проблем, че излиза евтино, че всеки може така, че това е бъдещето, че животът в центъра не се търпи, че всеки човек, който не иска да се разболее от рак, трябва да заживее така и прочие и прочие врели некипели. Животът в къща, и то къща на отдалечено място, си е за ентуасиасти, подплатени с енергия и пари. За трудностите около това трябва да се говори, а не само да се представя роматичната страна на нещата.

Както вече беше дискутирано в темата, къщата не е проект за един човек, трябва цялото семейство да е на един акъл, а това рядко става, често единият изпълнява мечтата на другия. Обикновено, в една къща още повече става ясно колко мъжете не помагат на жените си.

Авторът недоумява модерното течение, свързано с това хората да се изнасят в къщи в знайни и незнайни села и да наливат пари в тях. Дори не иска да поема наследставената си къща, камо ли нова. Искаше да знае мотивите на изнеслите на село и даващи луди пари за порутени къщи, това е. Не знам как се разбра нещо различно от това.

То като гледам с как се множат феновете на селото и къщите в него, скоро по-скоро искащите живот в града ще трябва да си казваме мотивите защо не искаме къща, а не обратното.

# 171
  • София
Аз имах къща 5 години. Стига. Не искам.
Ако някой ден заприпадам, имам приятел с къща близо до София или мога да си платя къща за гости за седмица.

Представям си как се катеря сама с моторна резачка на чинара!!! И таман успея, по някакво чудо с клоните, то ще гръмне крана в банята заради водата. Водата, естествено, не се пие и трябва да се ходи с кола за вода. И хиляди подобни малки "забавления", всеки ден.

# 172
Баба ми беше с минимална пенсия и сама живееш в къщата ни на село... Всъщност,такива баби има бол по селата...

# 173
Никого не убеждаваме да живее или да не живее в къща на село.
Всеки да си живее както и където иска. Автора пита за мнение,ние даваме мнение.
Ето ,на една съфорумка баба и живее в къща на село,след нея ,който иска да се премести и да стопанисва.

# 174
Аз наистина не разбирам как става финансовата част на нещата за млади семейства, които решават от нищото да напуснат града и да реновират западаща стара къща на село. Ясно, че ако имаш добра продукция и правиш зимнина, си решил част от хранителния въпрос (ако си веган). Но то има и други разходи - телевизия, нет, сметки за вода и ток, дърва за отопление, козметика, лекарства, прегледи, гориво, книги, дрехи, някоя глезотия евентуално. Аз не виждам как човек може да работи И да ремонтира с всьо цимент, плочи, покриви, огради, лехи, и да поддържа голям двор с цялата земеделска работа, и да поддържа вътрешността на стара къща с всичкото чистене, пране, готвене поне веднъж дневно, и правенето на зимнина, и... абе който им е гледал каналите и на Бохотата, и на Халил е видял, че тия хора по цял ден бачкат нещо по ремонта или по земеделието. Ако трябва да съчетаеш с да речем, 6-8 часа на ден фрийланс/хоум офис (ако има нет и ток де), ми се вижда невъзможно. Излиза, че всеки трябва да е инфлуенсър с youtube канал при това гледаем, защото иначе едва ли приходите биха били достатъчни. Или да има помощ от родители. Аз също не им вярвам, че плащат всички консумативи по ремонтите И живеят с парите само от youtube каналите си.

# 175
Баба ми беше с минимална пенсия и сама живееш в къщата ни на село... Всъщност,такива баби има бол по селата...
Всички тези хора, ако нямат наследници и помощници, живеят трудно. Жилищата им са стари и се амортизират, в много села такива пенсионери стават жертва на крадци и убийци. Има я и другата страна на монетата, разбира се. В някои малки населени места се влагат пари в нови, модерни къщи. Но това се прави от хора, работещи в чужбина или от такива с позиции в селскостопанския и горскостопанския бизнес.

# 176
  • Out of the Mix
Гугълче, млади хора 25-40 не го правят това, особено тези си от София. Simple Smile
Имам познати си имат вили в околията, но това е друго.
И аз съм, като Станцията, нищо че съм доста по-млад, но не се виждам да хамалогствам. Цял живот съм свикнал на меко, удобно и на "една ръка разстояние". А сега ми е даже още по-добре. Еми, ако имам излишно милионче, ще се чудя къде да го вложа, но няма да е в къща сякаш сигура.

Между другото и сега не пия чешмяната вода, нищо че уж става, и въртя Девин изворна с Горна баня, и понякога отивам да си точна прясна, може и от Банкя. Знам, че не е най-добрият варинат, защото не ползвам стъклени бутилки, то и това оставаше и не знам някой да ползва. Мои познати пият пък чешмяна но филтрирана с кани и т.н.

# 177
Ама тази тема беше започната от автора, който е скептичен към живота в къща, селския живот и т. н., хубаво, нека си каже мнението. Но тогава защо се нахвърляте върху хората, които им харесва да живеят в къща, в село или малък град, при положение, че не те са задали темата. Разбирам дискусията да беше започната от някой, който ви убеждава да напускате апартаментите и града, но то не е така. А колкото до youtube каналите, че навивали някой си за нещо, ами всеки пълнолетен човек може да си помисли и прецени кое е най - добре за него, ако се води по клипове в интернет, значи това по принцип не говори добре за него. В този случай хората, които правят тези видеа не са виновни, те просто са си намерили начин да изкарват пари, пък кой ги гледа, слуша и им се връзва, си е негова работа и отговорност.

# 178
  • София
Аз бях споменавала за познат/ колега, който купи стара, реновирана къща на село, като беше споделял, че работа по самата къща няма толкова много , колкото по облагородяване на двор, огради, допълнителна пристройка в двора (т.е. приемаме, че има нормални условия за живот) - ами, 2 години уикендите + отпуски се занимаваше с това. Нямаше екскурзии, почивки, морета и като цяло, някакви други активности извън ремонтните дейности. Това при двама работещи на пълен работен ден дистанционна работа.

# 179
  • София
Водата беше просто пример. Един детайл от хиляди други, които ти бъркат в свободното време ежедневно, когато си в къща.
Все пак, когато купувах онази, си имах някои изисквания - вече беше ремонтирана, боядисана, с ново Ел. табло, магазин и спирка на транспорта на 200 метра.

Общи условия

Активация на акаунт