Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 51 303
  • 1 243
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Ами с две коли и ставане в 6, хората се оправят.

# 76
Ами с две коли и ставане в 6, хората се оправят.
Е то така щеше да е за всички, ако всички живееха в къщи. В някои градове в Америка е така.
София е да речем 10х10 км, като почти всички живеем на 10 етажа. Ако живеехме на 1-2 етажа, всеки с двора си, колко км щеше да е София надлъж и нашир, и по колко щяхме да пътуваме, и щеше ли да има метро и трамвай навсякъде?

# 77
Какви трамваи, аз имам в предвид хора забиващи се в села с пътища асфалтирани за последно преди 50 години, или без асфалт изобщо, липса на мръсен канал, ток вода на режим зима или лете, сметопочистване от дъжд на вятър. 40-50 хил евро за имота, още най-малкото толкова за ремонт... Надути цифри според мен. Там със какъв акъл се засилват да живеят млади хора.

# 78
защото е много яко!

# 79
  • София
Какви трамваи, аз имам в предвид хора забиващи се в села с пътища асфалтирани за последно преди 50 години, или без асфалт изобщо, липса на мръсен канал, ток вода на режим зима или лете, сметопочистване от дъжд на вятър. 40-50 хил евро за имота, още най-малкото толкова за ремонт... Надути цифри според мен. Там със какъв акъл се засилват да живеят млади хора.

С "акъла" на потребностите! Всеки живее там, където иска и се чувства добре. Еднозначен отговор няма. Така са живяли хората преди да имаме днешните удобства, явно и сега може. Въпрос на приоритети, светоглед и избор. Всеки си има своята история и причини за това. Сега да правим статистики защо и как, смятам за ненужно.

# 80
  • София
Напълно съм съгласна с bella-ciao - израснала съм в къща в малък град (на 20 км от областния, в който родителите ми работят, а ние с брат ми учехме) - има спокойствие, сравнително бързо стигаш до работа/ училище (има регулярен градски транспорт, който обслужва добре работещите и учащите, добри пътища, отделно се води град, в който имаш редица удобства, като детски градини, начални училища, аптеки, болница), но със сигурност изисква по-сериозно планиране - кога ще отидеш до областният град, за да напазаруваш за седмицата, ако искаш да идеш в по-нормален ресторант, на бар, кино или театър - мислиш го с какво ще идеш, как ще се прибереш - все неща, за които в големия град не мислиш толкова. За мен селският живот (и го казвам без никаква ирония) със сигурност не е за всеки и в тази връзка и аз не разбирам идеализирането на къщата на село с 200 човека. Работата е много, социалните контакти са ограничени (зависи къде е селото, но ако не е съвсем близо до града, със сигурност се ограничават), опциите за забавление извън дома- минимални. Имам около мен близък човек, който се изнесе първо, от София в друг голям град, а от него - в село на около 80 км и съвсем скъса връзка с реалността - животът му сега са доматите, двора и беседката, в което няма лошо, но просто личи контраста в средата и ежедневието (и разликата не е в полза на живота на село).

# 81
е, ако имаш метро и трамвай до всяко село - права си !
Имах предвид, че така описаното - примерно живееш в Челопечене в къща, пътуваш до трамвая с колата, градът ти е на една ръка разстояние, имаш двор и всичките благини на живеенето на по-спокойно място, ами вече си напред от Дружба 2 примерно в частите без метро. До трамвая там са ти 20 мин пеша, метрото трябва да се блъскаш в автобус, за да го стигнеш.

Т.е. Много повече позитиви за селото в такава конфигурация.

Но авторката на темата разясни, че има нещо съвсем друго предвид. Съответно:
Еднозначен отговор няма.

# 82
  • София
А пък автобусите на обяд са през 2 часа, тъй като "никой" не пътува. Мани, мани....

# 83

А засилват ли се реално, или съдиш само по обявите? Там положението е малко като разликата между туризма и емиграцията. Могат да искат и майка си, и баща си, но дали някой ще се навие на тези цени...

# 84
  • София
Засилват се. Имам близък приятел, брокер, в момента се занимава само със извънградски имоти.

# 85
Ами, явно зависи къде. Аз имам преки наблюдения над продажби на селски къщи. Нито цените са цитираните, нито профилът на купувачите, да не засягам въпроса за етноса им. А става въпрос за запазени къщи в полски села с плодородна почва и в близост до градове, с развит авто и жп транспорт...

# 86
Ние купихме къща преди 5 години. Селото не е забутано и обезлюдено, на около 30 км от областен град, има си доста постоянно живеещи хора, сред които и семейства с малки деца, не единствено по-възрастни хора. Аз търсех спокойствие, тишина, пространство, вечери на верандата, дълги разходки и ги открих. В никакъв случай не ни липсват удобства. Просторни стаи, изключително бърз интернет, телевизия, красива градина (с цветя и храсти, не зеленчуци), басейн. Малката ми дъщеря беше на 9 дни като се нанесохме, голямата на 7г. Преди не бях живяла извън града. Оказа се доста приятно. Пак повтарям, в къщата имам абсолютно всички съвременни удобства, не цепим дърва и не четем на газени лампи. По отношение на ангажименти тип лекари и т.н, както когато съм в града, трябва да имам час, дали за мен или децата, за са посетя, затова няма разлика за мен. За лекарства, дори в града си имам аптечка с всичко нужно, да не тичам до аптека по никое време. Иначе си има аптека в съседното село (на 10мин), както и прилично заредени магазини за храни и домашни потреби. Дори в града, дрехите за децата купувам 90% онлайн, така че и тук нямам драма. Общо взето се връщаме в града само при ангажимент и необходимост, не ми липсва. Не казвам, че е за всеки, не съм го направила за мода. На мен този начин на живот ми харесва, щастлива съм. Така или иначе, за да отидем някъде, дали в града, или там, трябва да има някой с децата. Не сме спрели с театри и т.н, с мъжа ми сме шофьори.
Не противопоставям единия на другия начин на живот. Хората са различни, с различни потребности. Преди 10-15г бих се изсмяла ако някой ми каже,че ще искам да живея на село. Има ли желание, има и начин. Когато се приспособиш, доста неща, които си мислиш за проблем, се оказват, че не са такъв Simple Smile

# 87
  • София
Ами, явно зависи къде. Аз имам преки наблюдения над продажби на селски къщи. Нито цените са цитираните, нито профилът на купувачите, да не засягам въпроса за етноса им. А става въпрос за запазени къщи в полски села с плодородна почва и в близост до градове, с развит авто и жп транспорт...
Говоря конкретно за имоти около София.

# 88
  • Пловдив
Сийке, аз не се сещам имаше ли цитирани цени в темата, обаче обявите за най-обикновени къщи с дворове в по-големите села в Пловдивско са от 50-60 хиляди евро нагоре.
Аз в малко село вероятно не бих купила имот и от градско жилище не бих се отървала в никакъв случай.
За малко село на 30 км от Пловдив гледах (загледах го, защото произходът на баба ми по майчина линия е от него) - предлагаше се за 12 хиляди евро само парцел от около декар. Не знам дали има цигани, нищо конкретно не знам за селото, освен че имам оттам прадядо, но населението е около 250 човека, не се намира на главен път, няма гара (има на няколко км в съседно село жп спирка), не е курорт, не знам да има забележителности.
Много зависи от региона, де. В Североизтока, откъдето е ММ, не е така и в по-заспалия Югозапад (Кюстендилско из баирите, откъдето е бащиният ми род) също е по-евтино. На другите места не знам.

# 89
Аз съм живяла в къщи покрай София и Перник – 24 км. от София и 10 от Перник, и в много активно голямо село до балкански град - 10 км.
Разлики няма особени с града, но си все едно в квартал с къщи и спокоен. Нещо като затворен комплекс, хората покрай нас са били предимно от градски тип. Магазините винаги са били срещу мен или в съседство. В това число ресторанти и спирки. Но къщите са били наследство, не са купувани. В момента едната струва над 250К, другата вероятно наполовина. Да, скъпи са, но за точно тези имоти си заслужава.
//
А в някое романтично родопско селце без ток и вода, пътища не бих инвестирала с покупка. Не знам какви са цените на такива места, но в радиус 30-40 км от София цените вече са много, много високи. И то не от днес.

Общи условия

Активация на акаунт