Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 49 930
  • 1 243
  •   1
Отговори
# 1 050
  • София
Не може да няма проблеми в област, в която нищо не е пипано от 60-те години на м.в, когато е построено. А тогава сме били в челната петица в света по строеж на язовири и осигурено водоснабдяване на населението.
В същото време язовирите се разпродадоха под масата и за жълти стотинки, и сега едни хора източват и си произвеждат ел.енергия безконтролно. Много дълга и обширна тема е това.  Имам мнение защо кризата с водата не е избухнала - защото София град, който се превърна в град-държава, се захранват от яз. Искър, който пък от своя страна е пълноводен, с огромен обем и проблем засега няма. И докато софиянци са добре, всичко в държавата е наред.
А местните проблеми на цели области - Плевен, Ловеч, Велико Търново, големи части от Хасковско, Пловдивско, Пазарджишко, голяма част от североизточна България и други, които не са ми известни, се опитват да решават някакви проблеми на парче, и гласът им не се чува. Местната власт се е превърнала отдавна във феодална структура, която рядко предприема нещо.
Отделно на областните ВиК дружества е дадена една голяма власт, без да имат някакви големи отговорности. След като лично се сблъсках със системата, съм меко казано отвратена. След като се мине през няколко становища и договори, за които ВиК София област съвсем естествено взима такси, но все пак издава документи, самото присъединяване е официално регламентирано "за сметка на клиента". И тази сметка се оказва много разтегливо понятие, което отива директно в джоба на местния началник.
Да не навлизам в подробности как и колко се реагира при аварии, че ще стане много дълго.

# 1 051
В Хасковско е много зле, защото и да има вода е скъпа, че и радиоактивна.

# 1 052
  • Пловдив
Може ли точно в България, която ако не се лъжа е втората европейска държава по ресурси на натурална минерална и изворна вода с естествен произход............... да мине на режим!
Мисля, че не сме от богатите на изворни, речни и т.н. води, а само на минерални води, което е различно. Това се вижда и от липсата на големи реки у нас.
Иначе има и много загуби по тръбите, да, и съм чувала, че им е по-изгодно да не ги подменят, а при недостиг да си карат с режима, защото за подмяна трябва да похарчат много пари наведнъж. Не знам дали е така.

# 1 053
По-изгодно им е, защото начисляват загубите на клиентите, нищо не инвестират и не харчат готови милиони предварително, които в някакво бъдеще ще време ще бъдат възвърнати малко по малко от платците. И тук според мен трябва да има промяна, да ги задължат да инвестират в подмяна и ремонти.

# 1 054
В момента се въвежда промяна на КЕВР се дават правомощия да следят за инвестиционната политика на ЕРПтата и да искат от тях нормално обслужване на гражданите, нови съоръжения като подстанции, трафопостове и тн..
Че ЕРП се бяха оляли с исканията си за сметка на граждани/строителни фирми да се градят трафопостове (айде те са по 30-100хил лв), но подстанциите и линиите струват милиони лева
ВиК обаче е общинско или държавно, теглим заеми за водните цикли и накрая качеството на новите водопроводи дори ниско, а загубите големи. Колко пъти във Варна гърмят новоизградени водопроводи, обаче никой не дири защо са дефектирали и да се отремонтират за сметка на изпълнителя, а общината си плаща чинно пак на същия изпълнител.. Схеми, схеми, за които сами сме си виновни

# 1 055
  • София
Може ли точно в България, която ако не се лъжа е втората европейска държава по ресурси на натурална минерална и изворна вода с естествен произход............... да мине на режим!
Мисля, че не сме от богатите на изворни, речни и т.н. води, а само на минерални води, което е различно. Това се вижда и от липсата на големи реки у нас.
Иначе има и много загуби по тръбите, да, и съм чувала, че им е по-изгодно да не ги подменят, а при недостиг да си карат с режима, защото за подмяна трябва да похарчат много пари наведнъж. Не знам дали е така.
Е как да няма реки у нас, че и язовири има. Няма управление.

# 1 056
  • София
Имаме реки, не знам как е по другите, но ние сме близо до Струма, която е една все пак от по-големите ни реки, ми при нас и околности, лятото е 2педи дълбока...

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 17:23 от Angel_Dust

# 1 057
  • София
Имаме много реки, които извират от нашата територия, но докато съберат обем и излизат към Гърция и Турция. Затова и в миналото е проявена изключително далновидната политика да се строят язовири. Не намирам източник в момента, но съм срещала информация, че България е трета в света по брой язовири на глава от населението след САЩ и Япония.
То страната ни беше втора и трета в света по иновативно селско стопанство след САЩ и Египет, но сега е ясно на какъв хал сме.

# 1 058
  • Пловдив
Тия "бяхме номер еди-кой си в света", които се разпространяват, са ми съмнителни. Обикновено са някакви недоразбирания, неточности или измислици. Иначе е ясно, че днешните не са се загрижили за поддръжката на язовирите, а и кадърни хора може би няма в учрежденията, не знам.
Но и на ресурси не сме се утрепали от богатство, за съжаление.
-----
Да, то ясно, че е по-лесно нищо да не инвестираш, ама ти и за по-високите сметки имаш разходи за събирането им, плюс недоволство у населението (кво им пука на ВиК Wink). Дано КЕВР да ги подбере малко наистина да се стегнат.

# 1 059
  • София
Ами относно селското ни стопанство, го пишеше в учебниците ни, така че на етап преди 25 г едва ли е било измислица. А сега обсъждаме каква голяма набутвация е да живеем на село, защото е далеч по-лесно да се стои на дивана под климатика и да се щрака по клавиатурата.
Относно язовирите, има достатъчно официално инфо. Дали сме 3-ти или 103-ти няма значение, факт е, че са построени. А сегашна България не може да си позволи да им боядиса парапетите.
https://www.moew.government.bg/static/media/ups/tiny/Daily%20Bul … ulletin_Daily.pdf

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0% … D1%80%D0%B8%D1%8F

# 1 060
  • София
Абе при нас сравнително доскоро е имало напоителна система минаваща през вс места, вада за поливане, имало е голям резервоар и тн, но занемарени, сега има проблеми с водата... Така е като не се поддържа и само се краде.

# 1 061
  • Пловдив
Така е, де, не се поддържа. Аз това не го оспорвам.
Оспорвам да преливаме от ресурси и да сме били шеста икономика в света и тъ нъ. С ресурсите, които имаме, при ефективно използване, каквото явно няма в момента, можем съвсем добре да караме, но това не значи, че са много.
Не се поддържа достатъчно, и не само водопроводът. Кой краде, на кого не му дреме...

# 1 062
Ама аз чух, че сме в клуба на богатите? Там такива драми не следва ли да няма?
Сводника обяснява схемата https://youtu.be/YBWl8VAA3CA?si=lLrO8DgvCRYjRds3

Който има проблеми да купува кутийка в София и да пие вода от искър. Важното е цените на имотите ни да вървят нагоре, за да можем да ги продадем на богати чуждестранни инвеститори.

# 1 063
  • Пловдив
Споко, нямай грижи, не се притеснявай за нас.

От Фейсбук:
Цитат
Не си ли купиш яхта, докато си млад, после всичките ти пари отиват за разсад.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 16:45 от Магдена

# 1 064
Чужденците купуват ли още по селата или се преместиха другаде?
Едно време беше доста популярно английски пенсионери да се възползват от по-приятния климат на България.

Общи условия

Активация на акаунт