Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 49 734
  • 1 243
  •   1
Отговори
# 1 200
Като цяло оръак ставам само с детето и мъжа си. Други общи собствености носят само главоболия.
Наследствените имоти е най-добре да се поделят нотариално, да имат един собственик, който да ползва имота и да се грижи за него, а останалите да си купят нещо за спомен от наследството, изпратено им в пари.
Чудя се с кой акъл братя и дори братовчеди почват да ремонтират бащината къща без ясно ангажименти и права за ползване. Нещата не завършват добре в такива случаи

# 1 201
  • София
Значи смятате, че мъжете ви трябва да са обвързани финансово само с вас, без да имат право на нищо лично? Значи ако даден имот му е наследствен, той си е изцяло негова собственост и може да си прави с него каквото си иска докато е жив, чак ако един ден жена му и/или децата го наследят, тогава ще преценяват какво да процедират с въпросната къща, дял от къща, парцел и т. н. Това, че нещо принадлежи на единият съпруг, не означава автоматично, че принадлежи и на другия, ако последният не е допринесъл с нищо към него.

Смятаме, че освен свободата да притежавам бизнес, пари, имоти, друго имущество, време, енергия, права, емоции, чувства и прочее ресурс, ако реша да инвестирам въпросния ресурс в друг мъж, а не в съпруга ми и в семейството ми генерално, понеже всичко гореизброено е лично и мога да разполагам с него както намеря за уместно, ще стане много интересно.

И понеже съм демократ, освен, че съм юридически и финансово грамотна, смятам, че ако съпругът ми прецени да инвестира ресурсите си другаде, мен честно казано не ме интересува дали има любовница или селска съборетина, която да довършва, важното е, че е преценил да налива ресурсите си другаде. В същия този миг, аз , с целия си респект към правата и свободите му на лично време, лична собственост и прочее, ще упражня собствените си права и свободи, както и ресурси за сбъдването на собствените си мечти.

# 1 202
  • София
А амо си представи да я завършат и да заживеят всички там 🤣. СО, и всички теми за проблемни съседи ще са бледо подобие на ежедневието.

# 1 203
А амо си представи да я завършат и да заживеят всички там 🤣. СО, и всички теми за проблемни съседи ще са бледо подобие на ежедневието.
+1. Преди повече от 30 г. родата ми(брат, снаха, баба и чичо) решиха, че е добре да посторим обща кооперация в наш голям, ъглов имот в София. Ами чудесно, само че още дори не бяхме започнали сагата и снаха ми повдигна въпросът: "А кой ще поддържа общите части, кои ще чисти стълбището, кой ще поддържа общият ни двор и т.н.? И много бързо взех решение, че такава ремичка не ми трябва. Изплатиха ми делът и се приключи. Сега предстои решаването на такъв казус с обща вила на ММ и племенниците му. Хората са го казали много отдавна, че орташката кобила и кучетата не я щат.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 09:21 от Fatalina

# 1 204
  • София
Ние спокойно ползвахме наследствена къща на баща ми в курортно място, но чичо ми нямаше деца и докато я ползвахме и аз нямах семейство, но си представям да имаше братовчеди и партньори. Абе кошмар.
На авторката е трудно положението, както и на мъжа и. Хем е близо до София, хем има постройка, хем не е ок.
Аз бих обмислила вариант за продажба и всеки да си вземе нещо. Хем ще им е спомен, хем волята на дядовците да осигурят имот за децата ще е изпълнена.

# 1 205
С такива наследствени имоти обикновено мисията е да не се продава. Имаме такъв имот и дума не се дава да се каже да се продава. В нашия случай се дели на две, но ако беше да се дели и ползва на три и повече нямаше да се наливат толкова финанси от наша страна със сигурност, особено ако другите страни  идват само да ползват и да се възползват без да влагат и допринасят.

# 1 206
С такива наследствени имоти обикновено мисията е да не се продава.

Да де, тя жената си пише, че това е била обсесия на бащата, преди това на дядото и сега съпругът продължава техния завет. Заедно с някакви други роднини.

# 1 207
  • София
Аз имам пример как един желан имот се превърна в набутвация.
Родителите на мъжа ми наследиха малка къща в планински курортен град. С доста средства и личен труд я ремонтираха за да стане приятна за живеене. Всеки удобен момент те прекарваха в къщата. Децата и семействата им също много харесвахме къщата. Двора не е голям, доста труд се хвърли и там, да е само райграс, да има лехи с цветя, излизат едни пръскачки да поливат райграса. Единствен недостатък беше отоплението през зимата. Къщата е с климатици, но трябва да се пуснат поне един ден преди някой да отиде там, защото трудно се отоплява, а къщата не е голяма. На свекърите не има допадна сметката за тока през зимата. Пробваха и да оставят климатиците да работят, сметката  им се видя прекалено висока. Решиха да сложат печка с палети /тогава не бяха скъпи/ и бяха споделили с приятел, който им предложи да си купят апартамент в СПА хотелът който ще строи. Лятото да го давали под наем, зимата в апартамента за да не мръзнат. Купиха апартамента и от тогава не са спали в къщата. Всеки път като отидат "на село", ходят да видят къщата, косят тревата ако трябва, проветряват. Изсипват боклука който робота е събрал и си отиват "у тях", в апартамента. Ние, също искаме да почиваме в апартамента. На практика къщата се превърна в набутвация. Отидоха не малко пари, в момента също има разходи макар и не големи и никой не иска да я използва.  Всички предпочитаме шезлонгите пред басейна.
Само да допълня, къщата и апартамента са в едно населено място.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 13:59 от Алекс:)

# 1 208
Аз имам пример как един желан имот се превърна в набутвация.
Родителите на мъжа ми наследиха малка къща в планински курортен град. С доста средства и личен труд я ремонтираха за да стане приятна за живеене. Всеки удобен момент те прекарваха в къщата. Децата и семействата им също много харесвахме къщата. Двора не е голям, доста труд се хвърли и там, да е само райграс, да има лехи с цветя, излизат едни пръскачки да поливат райграса. Единствен недостатък беше отоплението през зимата. Къщата е с климатици, но трябва да се пуснат поне един ден преди някой да отиде там, защото трудно се отоплява, а къщата не е голяма. На свекърите не има допадна сметката за тока през зимата. Пробваха и да оставят климатиците да работят, сметката  им се видя прекалено висока. Решиха да сложат печка с палети /тогава не бяха скъпи/ и бяха споделили с приятел, който им предложи да си купят апартамент в СПА хотелът който ще строи. Лятото да го давали под наем, зимата в апартамента за да не мръзнат. Купиха апартамента и от тогава не са спали в къщата. Всеки път като отидат "на село", ходят да видят къщата, косят тревата ако трябва, проветряват. Изсипват боклука който робота е събрал и си отиват "у тях", в апартамента. Ние, също искаме да почиваме в апартамента. На практика къщата се превърна в набутвация. Отидоха не малко пари, в момента също има разходи макар и не големи и никой не иска да я използва.  Всички предпочитаме шезлонгите пред басейна.

Това е пример за набутвация, да. При положение че не ги кефи, къщата е излишна. Още повече щом имат апартамент в спа курорт....

Не че не можеше да се направи изолация, качествени дограми и т.н., и сметките драстично да паднат.. За такава малка къща не би било скъпо. Но тук това си е въпрос на приоритети, няма място за сравнение.

# 1 209
  • София
Не е набутвация, винаги може да се продаде, че и с печалба.

# 1 210
  • София
Откакто взехме горски апартамент в к.к., ние също почти не сме ходили в къщата ни, която също е близо до планина, до град с минерална вода, до язовир и ски писти - т.е. на много хубаво място, но е много по-приятно да си влезеш в апартхотела, където всичко се поддържа, спато и басейнът са си твои и не хамалуваш на двора и покрива.
Абсолютно разбираемо.
Е, за лятното ни жилище сме в парламента в кооперация и него обаче не бих заменила с апартхотел, защото на морето е различно си мисля, но може би зависи и ако беше къща пак бих го заменила. Просто апартамент ми се струва по-лесен за поддръжка.
Къщата още не сме готови да я продадем. Не знам дали в един момент няма да заживеем в нея и да заменим градския начин на живот със селски.
В същото време братовчедка ми вече почти 85% от времето живеят точно в споменатия апартхотел, но пък аз май не бих живяла постоянно в хотел, колкото и уредено или удобно да ми е.

# 1 211
Алекс Simple Smile и аз така мисля . От всички наблюдения, които имам за къщи, за мен конкретно къща би била само набутвация. Разходите по поддръжката й са огромни. Нистина на цената на една къща по-добре един или два ваканционни имота с всички екстри. Да, има такси поддръжка, но тя е нищо в сравнение с твой дом и неговото оформяне и поддръжка. Басейн - колко ще струва да е в къщата? А във ваканционен имот може срещу някаква съвсем нормална сума. Подрязани храсти, цветенца - много обичам. Ама да не се грижа аз за тях. И така пак къщата тежи и за мен отпада директно.
Отделно ако е в село или населено място с кофти инрфаструктура, черни пътища - абсурд. Въобще каквато и къща да видя, знам си, че това не е за мен.

# 1 212
В една съседна тема съфорумка се оплаква точно от апартамент в затворен комплекс, като въобще не споменава такси. Непрестанно шум около басейна, детски рождени дни с аниматори и други отрицателни неща беше споменава ла.

Имаме къща в село, в което има и комплекси с басейни, градини-апартаменти, да, отвън е красиво, но и някак странно, еднакво, като луксозен затвор. А какви са реалните проблеми не се знае. Всичко опира до нагласата на човек и до малко късмет със съседи. Аз съжалявам само, че твърде дълго ни отне да си имаме къща(по други причини, не финансови), обаче съвпада с времето, в което синът ни започна да шофира, така че той има избор кога в кое жилище да живее, не е зависим от транспорт.

За мен животът в къща е незаменим, но не всяко хубаво нещо е хубаво за всеки. Но "орташки имот" не, не бих била съгласна, колкото и близки да са ми. Всеки да си знае покривчето.

# 1 213
Според мен високата цена на имотите се дължи на служителите в IT сектора - видяха се с пари и се чудят къде да инвестират. Още преди пандемията една брокерка ми каза, че било много модно в тези среди да си купуват по няколко апартамента и да ги дават под наем. Това със сигурност много е напомпало пазара. А след пандемията, отделно, се зароди някаква мания по къщите като начин за изолация.
Надявам се това да се коригира с времето.

# 1 214
Cafe. И колко човека е ИТ сектора и колко са с доход над 5-8 хил за да могат да инвестират в НИ

Общи условия

Активация на акаунт