Пубертетът при момичетата до 14 години

• 20 761
  • 396
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Ох, спомних си моите безразсъдства. Хем бях изключително кротко и послушно дете. Обаче с компания ставаш смел. На около 12-13 вероятно съм била, когато се екипирахме с фенерчета, кибрит, вода и храна и отидохме на поход в... бункерите под Южния парк в София.
Сами по себе си са зловещо преживяване, но най-страшното е как се влиза в тях. По ей тая отвесна "стълба" от скоби в стената. Някои се клатеха, други липсваха.

Вътре пък каква глупост сътворихме... Затворихме се в един участък, като затворихме огромните кръгли врати, които вероятно изолират херметически тунелите и си накладохме огън. Как не сме се издушили, не знам. Като почнахме да кашляме, бързо бързо избягахме навън. Добре че не заяде някоя врата и не се откъсна някоя скоба. Да не говорим кого можеше да срещнем долу.
Надявам се, че вече са затворени входовете към тия бункери. 🤞

# 211
  • Бургас
Хаха:)
След като прочетох "Най-младият син на партията" (до нищо добро не води четенето на идеологическа литература!) се вдъхнових за посещение в едни изоставени мини близо до нашия квартал. Бях ги видяла веднъж с приятелка, докато разхождахме кучетата. Само надникнахме, кучетата категорично не пожелаха да се набутат под земята. Явно бяха с повече акъл от нас.
Решихме по-сериозно да се подготвим за експедицията, с фенери, въжета и т.н. Поканих синовете на приятелско семейство. Но малкият - тогава на 8, ни издаде на майките. Провалиха експедицията.
През 90-те там загина дете - влязло в мината и пропаднало. Не можаха да го спасят. Чак тогава зазидаха входа.

# 212
  • here and now
Аз си бях бъзла. Другите момичета ходеха на дискотеки с коли по съседни градове, но мен си ме беше страх.
Скоро разказвах случки на моята от онова време. На една кола ѝ свършило горивото и я бутали до града през нощите, да се приберат. Имаше и случай с катастрофа с тежко пострадали.

# 213
  • София
Отнема 3 минути - анкета за задължително религиозно образование в училище. На Асоциация Родители (добър източник на информация и подкрепа).

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=940598948188363&id=100067148003939

Директен линк към анкетата

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSecfF5FQf94X99BJrFWZe1X … yEjGb7NSZ_YMsb8pA

"Ако имате въпроси, свързани с анкетата, можете да се обърнете към Давид Кюранов, Асоциация Родители, тел. +359888714785, имейл: david.kiuranov@roditeli.org "

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 11:16 от зелено човече

# 214
Аз я попълних вчера. Против вероучението съм, под каквато и да е форма, освен основно запознаване от чисто историческа форма. А и не това е проблема на децата!

# 215
  • Варна
Здравейте, вашите деца започнаха ли да си оправят веждите( вкъщи или на козметик) и ако да, на каква възраст? Моята дъщеря  е на 10г е наследила големите вежди от баща си, а гледам децата в класа й( момчета и момичета) с едни хубави, нормални вежди.  Помня, че аз бях в шести клас, когато едно момче от съседния клас ми направи коментар за моите, а аз дотогава  изобщо не се бях замисляла( а моите вежди не са много големи). Умрях от срам и като се прибрах накарах по-голямата ми сестра да ми помогне с оформянето. На дъщеря ми още никой не й е казал нищо, но поне за мен е доста видно, че е с по-големи, отколкото другите. Как е при вашите деца?

# 216
Щом и двамата сте с големи, нормално и детето да е.
Моята русолявата пък се ядосва, че няма почти никакви, аз също съм така.
Тъмнокосата пък има нормални към малки, засега нищо не пипат там, а и се съмнявам да започнат да го правят. То няма какво да се скубе или оформя.
Русата по едно време тайничко си ги рисуваше с моите сенки за вежди, но те са много деликатни в карамелени цветове.

Ако наистина са сключени или доста големи, аз бих повдигнала темата, за да разбера тя как се чувства.

Редовно на моите им напомням за окосмяването под мишниците, нищо, че е зима, по физическо са по тениски и да не се чувстват некомфортно. Лятото сами ме карат, но явно зимата забравят.

Аз също не ходя на козметик за това нещо. Няма какво да ми оформят. Даже скоро трябва да ходя да ми ги рисуват. Simple Smile

# 217
Слава богу ни една от трите няма веждите на баща си. Голямата е с нормални вежди, хубави, за сега не е казвала нищо. Аз може би бих я завела да и ги оформят като реши да ги скубе, да не вземе да се направи на гаргамел.

# 218
  • София
"Ако имате въпроси, свързани с анкетата, можете да се обърнете към Давид Кюранов, Асоциация Родители, тел. +359888714785, имейл: david.kiuranov@roditeli.org "

# 219
Здравейте, вашите деца започнаха ли да си оправят веждите( вкъщи или на козметик) и ако да, на каква възраст? Моята дъщеря  е на 10г е наследила големите вежди от баща си, а гледам децата в класа й( момчета и момичета) с едни хубави, нормални вежди.  Помня, че аз бях в шести клас, когато едно момче от съседния клас ми направи коментар за моите, а аз дотогава  изобщо не се бях замисляла( а моите вежди не са много големи). Умрях от срам и като се прибрах накарах по-голямата ми сестра да ми помогне с оформянето. На дъщеря ми още никой не й е казал нищо, но поне за мен е доста видно, че е с по-големи, отколкото другите. Как е при вашите деца?
На 11 първо аз леко и махнах “средната” 😂 вежда по нейно желание, също окосменичка по веждите е. После така известно време само аз почиствах между веждите. После леко махнахме косъмчета. Сега си ги прави сама. Хубавото е, че е модата на широките вежди. Аз съм “жертва” на тънките вежди и в комбинация с това, че са ми и без това много тънки използвах моя пример да ѝ покажа, че не бива да изтънява и скубе много, а с мярка и естествена линия.
Искам да ти обърна внимание, че окосмяването се променя с хормоналните промени. Моята си беше доста окосмена преди да ѝ дойде цикъла. След това някак космите  станаха и по-тънки и сякаш по-нарядко. Като гледам стари снимки какви дебели и рошави вежди е имала …

# 220
Привет, привет! Отдавна не съм се включвала, интересни теми сте захванали 😊 За космите мисля, че е по-добре да се махат ако създават притеснение на детето, у нас все още не е на дневен ред, но тя е окосмена съвсем леко. Брюнетка е, но веждите са нормални, няма мустак, още няма под мишниците и на интим, но тя едва стана на 10. От екстремни изпълнения от нея не се притеснявам толкова, понеже е голяма пъзла и го играе малко примадона, та не вярвам да влезе в тъмен тунел или в мина. Повече ме тревожат спомените ми как мъже карат след мен и ме подканят да се кача да ме закарат или по кафетата искат да ме черпят питиета. Постоянно говоря по темата, дано чува и остава нещо в главата. За дрехите много отдавна не й се бъркам, карахме се докато беше в детската градина, но сега се облича адекватно. Аз да ви питам, кога е нормално да предложа почистващи продукти за лице, измивна пяна и/или неутрална мицеларна вода. Тя още няма пъпки, черни точки и омазняване,  но не съм сигурна как си измива лицето.

# 221
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Моята е на 9, но миналото лято започнаха ситни пъпчици по нослето. Мие лицето само с вода, после минава с тапмон напоен с розова вода.

# 222
Още от 9-10 годишна мие лицето и чисти. Започна с появата на черни точки и пъпки.
Само миене с вода изобщо не помага когато започне да се омазнява кожата и да се запушват порите. Трябва си сериозно почистване дори маски. В същото време наблюдавам как родители (основно в интернет) се ужасяват и яростно обсъждат как малки деца си мият лицата, почистват и слагат продукти. Било излишно, било пречело на зреенето на кожата и подобно демонизиране.
Моят опит показва, че само с миене нищо не става. Появиха се черни точки, излизаха повече пъпки. Дори козметичка премахна трудно някои черни точки. Сега мие с един гел за чувствителна кожа на Garnier, почиства с мицеларна вода (защото слага спирала, руж) и понякога си прави маски.
На мен ми е любопитно вашето мнение за гримирането при деца на възраст около 13. Веднъж четох мнение във форума, че забраняването на гримирането било оправдано и до 18 да не се гримирали.
Под грим разбирам оформяне на вежди, спирала, гланц, руж … понякога скриване на пъпки. Без сенки, без фон дьо тен, без тежък грим. Вие как мислите? Как забранявате на децата да се гримират когато самите вие се гримирате?

# 223
Аз задължително ще взема и за нея измивни продукти и още каквото стане нужда, просто се чудя кога е моментът - сега или вече когато започне омазняване на кожата. Аз помня, че започнах да си слагам молив за очи и спирала в 6ти клас, значи съм била на 12. Не знам по каква причина бях решила, че трябва да го правя тайно, слагах молив преди училище и го триех на прибиране. Докато майка ми не забеляза, че съм като панда около очите от неумелото триене и ми каза, че ако искам да се гримирам, по-добре тя да ми покаже как се прави. Та, около 13 според мен може малко спирала и гланц, руж май ми е в повече, но като цяло не бих имала против да слага нещо малко ако има желание. Нещо повече, мисля за някой рожден ден да подаря курс по самогримиране, да знае как се прави и да не се прави и тя на панда.

# 224
Моята си чисти лицето с лавандулово вода. Взели сме лентички за носа също и маска. С маската не е редовна, но лентичките ги ползва. Тя има като моята кожа, започнаха ситно пъпки и черни точки и искам да се научи да се грижи за себе си. Помня какъв ужас съм преживяла с тия пъпки. На 11 е. За гримовете не знам. Гланц давам, до там стигат желанията и. Не забранявам, говоря, показвам. Няма база на сравнение между мен и нея, аз съм на 43, крия петна, неравности. Тя е на 11, има свежа кожа, хубава, та грима на ранна възраст не ми е много ОК. Но гледайки средата ни, е изключително трудно да се обясни и възприеме.

Общи условия

Активация на акаунт