Пубертетът при момичетата до 14 години

• 20 490
  • 395
  •   2
Отговори
# 255
Здравейте, дъщеря ми е на 8г и половина. Доста е окосмена,вече има по интимната зона ,мишниците. Но особено я притесняват краката, тъй като е светла кожа и тъмни косми. И се притеснява от подигравки,  идва лято. На тази възраст вие махали ли сте косми на децата и с какво?
Махнахме с кола маска и след няколко месеца и купих епилатор. Моето държи на болка, сега маха почти навсякъде с него, а аз не мога.

# 256
Щерката е на 11, има окосмяване само в интимната зона за сега, малко, но доста дълги. Има желание да ги махне, пречат и, но тя на болка не търпи и се чудя с какво. Не искам с депилатор или самобръсначки, а тя няма да изтърпи никаква болка, та за сега само го отлагам 😒

# 257
  • София
На моята дъщеря по спешност махнахме косъмчетата под мишниците с тримера на батко й. Имаше състезание в друг град, а трикото е тип потник и хайде, много удобно приспособление. Иначе вече веднъж наскоро ме накара да й махна до коленете с кола маска. Разтягат се на столове по две-три деца и какво да правят, зяпат се, на нея вече й е неудобно и ги махнахме. Няколко лентички от ДМ свършиха работа. Все още е на 9.

# 258
Аз имам приятелка, чието момиче беше с много силно окосмяване от много малка. Разреши и да ги махне със самобръсначка. Някой ден - лазер. Тези косми могат да причинят сериозни психични проблеми при подрастващите.

# 259
Никаква драма няма с бръсненето, оправя се за 5 мин сама, 2 пъти седмично. Тя ще е на лазер като мен и как и, затова скубане не ни е нужно.
На 16 ще започне като сестра си, голямата отдавна няма нищо, сега и карка направи и се роди.
Малката е много по малко окосмена, на интим и мишници ще стане с лазер на ръце и крака едва ли руси са и.
Не бих оставила детето с косми, да му се подиграват, защото е малко. Няма точна възраст според нуждите е.

# 260
Проблемът не са космите, а възпитанието на децата. Какво като имат косми? Кой няма?

Доста ми е жал за децата в БГ по този въпрос, честно казано. Все още в обществото е крaeн мачизъма и се възпитава така от малки.. жалко наистина.

Не искам да засегна никого, това не е критика към вас, а към обществото като цяло.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 11:26 от Eli..........

# 261
  • София
А Вие обезкосмявате ли се? Ако за Вас е приемливо, защо за подрастващо момиче да не е, щом има нужда? То не иска ли да се чувства добре, да изглежда добре... Няма нещо сексуализиращо в обезкосмяването. Вие на каква база бихте определили възрастовата граница? На възрастта на дъщеря ми има деца 130 см, изглеждат много малки, тя обаче е над 155 см, скоро ще ме стигне, съответно се и развива по-бързо. Трябва да чакаме някаква възрастова граница ли, не мога да разбера съжалението Ви, и друг път съм го чела всъщност.

# 262
Моята девойка другия месец става на 11. Има слабо окосмяване засега само в интимната зона и по краката. Засега не е искала да ги махаме, но в предвид, че идва лято и ще ходи с къси панталони и полички а и през юли е на морски лагер с други деца и ако я притесняват космите ще ги махнем. И аз мисля, че няма конкретна възраст.

# 263
А, аз пък се чудя друго. Как вашите девойки дават да видите какво окосмяване имат на интим и т.н...
Моите, откакто забраниха аз да ги къпя, даже не помня вече кога е било, не се събличат голи пред мен и въобще не знам какво окосмяване имат на интим. Говорим за начините на обезкосмяване, дърпам ги по крака и подмишници с ленти, минават си ги понякога с епилатор и това е. Само съм ги виждала по гащи и сутиен. След баня се обличат сами в някоя стая.

# 264
Аз се обезкосмявам , но ако не го направя и имам косми, нито някой ще го обсъжда, нито им пречи, даже стана популярно при по младите момичета да си ги носят.
Деца под 13-14г не виждам обезкосмени около мен. Никой не се впечатлява или коментира.

аDream, у нас все още няма никакво чувство за срам от никого вкъщи. Все още се мотаят без дрехи от банята и стаята, след, преди баня и сутрин.

Дъщеря ми ме вика да ми покаже новите си косми от където и да било. Аз и мажа кремове против стрии по гърдите и бедрата.
Като цяло комуникацията е доста открита.
От време на време влизам да им помагам да си измият добре косите, защото имат много коса и дълга и двете.

# 265
И при нас е като при Ели. Голямата няма проблем с мен. Аз и направих забележка да спре поне пред баща си така да се разхожда.

За обезкосмяването и аз мисля като Ели, но обществото ни е ужасно. Мнението ми е много крайно и ако го напиша няма да се хареса на никой. Проблемите са в нашите глави и ги пренасяме в децата си!

# 266
За мен има общоприети неща и не виждам какво лошо има и децата да се съобразяват с тях, независимо, че са на 10 години . Както не е прието хората да ходят голи по улиците например, така и (в България поне) не е нормално някоя жена или момиче, което вече е окосмено, да ходи с космите.

# 267
Ели живее в страна където момичетата си ходят с косми, наши близки са там, момичето е на 13 също и си има и по ръце и по крака, не и е било проблем. Но като си дойдоха тук лятото веднага започнаха да я гледат странно, децата на тази възраст могат да са много гадни в коментари и подхилкване.
Самото дете поиска да махнат на краката.
Като са се върнали у дома може и да не ги е махала повече.
В Израел например момчетата си ходят с космите под мишниците и е ок. Нашите големи деца живеят там и си им е нормално, тук като дойде с катрериците го гледаха странно, но на него не му пука и не си ги махна.
Та всяка страна си има различни привички, както се чувстват децата добре така да правят. Няма нищо задължително или пък да се забранява, ако е проблем за самочувствието им.
Моите нямат срам от мен, виждали сме се голи и трите, свикнали сме си.

# 268
Jacky точно това казвам.
Гледат я странно и се подиграват, защото това им е възпитанието... ако научиш децата че космите ( само по жените ?!) са срамни, става нещо такова.
Убедена съм че всички депилиращи препарати и машини не са ок за детска кожа,  болката, да се притесняваш че са и пораснали или не.
Някак не мисля че трябва да е притеснение за дете, но да, няма да променя света, просто давам гледна точка.

Също замисляла ли си се защо в длржава като Испания, където има от 6 до 10 месеца лято космите са нормализирани?
Особено при децата.
Просто това е полова дискриминация в БГ.. момчетата ходят ли без косми на 10г в БГ? 🤔

# 269
Момичета, и за интим ли голи имате предвид? Frowning Бюст да, ама и долу ... не знам, явно аз съм по-странна Grinning
Виждали са ме гола, докато бяха малки. Като започнаха да се срамуват и аз вече не се показвам пред тях. Сутиен и гащи - да, но без тях - не.

Общи условия

Активация на акаунт