Любители на котки - Тема 199

• 28 167
  • 762
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Rox, празимек С се дава по 1 табл. за всеки 2,5 кг за вътрешни и по 2 табл. за всеки 2,5 кг за външни (т.е. за комбинирано обезпаразитяване.
На Блеки давам 4 табл за комбинирано- 5, 5 кг е.
Ако решиш да ползваш пипета за външните паразити, даваш ниската доза празимек, съобразена с кг на котето.

# 721
  • До морето...
AnyHr,много благодаря. 🤗

# 722
KKuncheva, много ми е болно да чета такива постове. Имахме подобен случай преди повече от три години. Едва успяхме да закараме котарака ни до клиниката. Береше душа и се задушаваше. Същата работа. Пункция на плеврата. Изкараха близо 200мл ексудат. Тестовете за ФИП бяха отрицателни, включително пращахме и проби в Германия. И там бяха отрицателни. Правиха му ехокардиография и установиха, че едната камера на сърцето е тотално увредена. Направихме и по-пълни кръвни изследвания, включващи хормони на ЩЗ. От там изкочи всичко. Ужасна хиперфункция, която с времето е увреждала всички органи, включително сърцето. Не знам ехографията, която сте правили дали е включвала сърцето и дали сте правили по-разширени кръвни. Споделям при нас какво диагностицираха при подобна картина. Лекувахме се и се поддържахме с антибиотици, но и лекарства за сърцето, както и диуретици и лекарства за щитовидната.

# 723
Моята Грейси беше с такъв излив след падане. Прекара един ден на кислород в клиниката. Правиха й две пункции - на едната източиха течност колкото пластмасова чаша за бира, на втората беше вече по-малко. Не помня какво още й даваха, май инжекции слагаха и после много време пи хапчета за укрепване на кръвоносните съдове. Първият доктор, който я гледа също я беше отписал.

# 724
  • Между гори и планини
Ако можете идете в Ловеч, Стара Загора е доста далеч. И са страшно заети. Когато им звъннах за счупеният крак на Чери в понеделник, ми казаха че могат да го оперират най- рано в четвъртък! И помислете да оставите котето на стационар и лечение, да му се правят нужните вливания и да го наблюдават. За животинките, всяко пътуване е стрес. В предните страници сложих снимка - Ветеринарен комплекс Ловеч.

# 725
  • In the land of Never Never
Благодаря за милите думи.

Преди няколко месеца уста пяхме, че има топче на гърдите. Правихме изследвания, снимка, скенер. Маринков каза, че по-добре да не оперираме. Има риск да се повтори, разнесе и тн. Стана колкото орех последно. Но се чувстваше добре мисля. В последните 2-3 седмици ядеше малко.
Мм М ого се грижи за нея и я мисли и ми е мъчно, че стана като е сам с нея.,
Много съм изненадана. Благодаря ти, че сподели. Маринков много настояваше да оперира моята Минина и аз не се съгласих. Минаха 4 години от тогава. Тогава беше колкото оризово зърно. Сега образуванието е колкото жълъд. И второ се появи на друга гърдичка. Улцерозно е. От време на време я дразни и тя го разранява и кърви. Милите душици...

На колко години беше Черен нос?
Преди години имах котарак, на 14 му се появи на бедрото някакво топче, почна да кърви, той го лижеше непрекъснато, беше много неприятно. Оперирахме го, премахнаха го, доживя до 19 години. Предупредиха ме, че е опасно да се упоява и оперира, но все едно, изглеждаше, че ще му създаде страдание, ако го оставим.

Видях една къщичка за котки в квартала, но е оградена с мрежа, на обществено място е. До една пътека между блокове. И се събира явно голяма компания, някой им оставя храна. Дали ползват къщата през зимата ще видя по-нататък.

А това е прекрасния Васко, който се прави на индианец в колибката си.

# 726
KKuncheva , това , което е описала Tortilla Flat , ми звучи много логично .
Още като прочетох "при 2 кг. Котка." си помислих ,че е твърде малко тегло . Това навежда на мисълта за   Хипертиреоидизъм , а от там могат да се очакват проблеми с вътрешните органи  .
Моят котак е с хипертиреоидизъм , така-че доктора направи много подробен преглед с ехограф на вътрешните органи и още по-специално на сърцето . При нас , за радост , всичко беше наред , а лошите кръвни изследвания влязоха в норма за около месец прием на хормон , но не ми се мисли как щеше да е , ако не го бяхме диагностицирали навреме .
Така-че още един глас - да изследвате щитовидните хормони и да направите щателен оглед с ехограф(но това са доста пари ) .
На бебетата с бронхиолит се правят инхалации с вентолин и физиологичен разтвор + кортикостероиди в острата фаза , също се включват на кислород , ако измерената сатурация е ниска . Дали нещо подобно би могло да се направи и на котка ?

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 12:12 от oska

# 727
Скрит текст:
Здравейте на всички! Имам огромен проблем от една седмица насам. Котето ни е много зле. Миналия петък я заведохме на вет. в Лом, където ходим попринцип, но докторите отсъстваха. Пуснахме пълна кръвна картина, доктора ни изпрати веднага на рентген в Монтана при Якимов. Проблема при котето беше страхотно затруднение в дишането, личи си с колко мъки се опитва да диша. Якимов направи снимка, видя се течност в плеврата и той каза, че всички такива случаи за него свършват с летален изход. Успя с пункция да изкара няколко спринцовки, на  нея и поолекна и се прибрахме с ред сълзи- ред сополи, че котето ни е с ФИП и че вероятно ще се наложи евтаназия,както той ни обясни. После разбрахме, че съществува лекарството GS, открихме го. В неделя отидохме при д-р Даков във Монтана, той пусна тест за ковид антитела, микробиология, пълна кръвна. Каза ни, че не е ФИП- теста беше отрицателен. Прегледа я с ехограф, направихме още една пункция и ни изписа антибиотици заради диагноза гноен плеврит. Течността беше гной и беше около 100мл при 2 кг. Котка. Антибиотиците бяха Клавасептин, Дексаметазон, някакъв диуретик и още нещо, неясно остана какво. Подобрение нямаше, даже се влоши и я заведохме пак. Пак пункция, сменижме хапчетата на инжекции. Вечерта и сутринта беше прилично състоянието и и после пак се влоши. Вчера пак пункции, пак кръвна картина и резултатите са още по-лоши. Днес отново дишането е страшно тежко, уморява се на всеки 3-4 крачки и почива, храни се, но малко.  Не знаем вече какво да правим. Проба сме занесли в лаборатория и резултат ще има в понеделник. Моля, ако някой се е сблъсквал с подобно нещо да ни даде съвет, имам чувството, че вече я изпускаме. За толкова време подобрение трябваше да има, а то май става само по-зле.  
Само последното изследване на кръвта не съм прикачила, защото го забравих в кабинета на доктора под влиянието на стреса.  Моля, помагайте, дайте насоки какво да правим... дишането само се влошава. Също така при взимането на кръв вчера ми се стори прекалено сгъстена кръвчицата и, доктора каза, че според него не е притеснително, но вече поставям всичко под съмнение.
Здравей! Последната биохимия е много важна. Искай си я. Според мен не може да се отхвърли диагноза ФИП на базата само на отрицателен (може дори и фалшификат) бърз тест за антитела на корона. Още повече при А/Г под 0,5 и заформената анемия. Не е изключено котето да e с ФИП. Боцкайте смело GS-а! Дозировка за мокър фип. След 72 часа трябва да видите подобрение, ако са боцнати както трябва инжекциите. Антибиотикът също е задължителен - има и вторична бактериална инфекция. Стискаме лапи да се оправи момичето!
На колко е години? Ако е под 3-годишна много е вероятно да е с фип. Нищо не губите с инжекциите.
Хипертироидизъм се среща обикновено при възрастните котки.
Тромбоцитите са ниски и котката е дехидратирана, затова не се притеснявай за гъстотата на кръвта.

# 728
Преди време имах въпрос за поведението на Том, да споделя какво се случи. Добре е, и според доктора има иринарни проблеми.
Накратко предистория : от около края на юли Том започна да пишка извън тоалетната си (при нас е от миналия октомври, бързо свикна с тоалетната си още от началото и си я ползваше). Не личеше да има някакви страдания, игрив беше. Хранене със суха храна, по етикет с висок процент месо, без зърно, с разни витамини (първият пакет с риба я ядеше с удоволствие, вторият с пиле не я одобряваше много) . Като споделих, едното ви предположение беше иринарни проблеми. Не е кастриран.
Веднага започнах да давам и мокра храна, смених тоалетната. И почти веднага се усети разликата. Ако преди всеки ден поне по веднъж пишкаше извън тоалетната (винаги съм я поддържала чиста), започна да го прави веднъж на два - три дена.
Преди няколко дни се консултирах с ветеринарен лекар. Описах случая и първите му думи бяха - иринарни проблеми. Попита ме дали е весел, игрив.
Препоръча като начало уринарна храна на Роял канин ( суха и паучове). Каза, че първо ще пробваме така.
На Том му харесва храната.
Благодаря ви за мненията, момичета!
П. П. Тук четох преди време, че е добра уринарната храна на РК. Правилно ли съм запомнила?

# 729
  • Между гори и планини
Аз съм давала Уринари на РК на Кети която имаше цистит. Но той не е за постоянно хранене, поне тя прояви симптоми на анемия след няколко месеца. В мом купуваме 3 вида храни - уринари, срещу косми в стом и за кастрирани и ги смесваме. Но само уринари не даваме.

# 730
На котето на близък е предписана постоянна уринарна храна - РК ,със становище да се избягва кастрацията - влошавали се уринарните проблеми. Консултирай се изрично за това. Говоря преизказно - според разбраното от собственика на котето.

# 731
Лъки е от много години на уринарен Хилс, не може да се храни с друга храна, все прави кристали в урината.

# 732

П. П. Тук четох преди време, че е добра уринарната храна на РК. Правилно ли съм запомнила?
За профилактика става. При кървави локви, обаче - Хилс!

# 733
Преди 4 год.съм могла да го вдигна с една ръка този

и един спомен от къпан Фин

Обожавам респектиращия поглед на мама
https://www.facebook.com/share/v/1Ta5AUXbMa8PdeaQ/

# 734
  • София
Здравейте, момичета! С Блеко имаме нужда от помощ.
Безброй пъти е коментирано, рових в темата около час, ама тц... (само cardhu прочетох, че с ударна доза цистон Сина се е оправил).
Сбъдна се най- големият ми кошмар Disappointed Relieved  Блеки има песъчинки (всъщност дори не знам точно какво е положението- мм го е водил и е доста кратък в обясненията- чак във вторник ще разбера всичко като го заведа аз). Купих цистон, но не знам по колко да му давам (нещо ми се върти по 1/2 два пъти на ден при остра фаза и след това по 1/2 веднъж на ден или по 1/4 беше), въпреки че 1000 пъти е говорено, ама нали все се надявах, че няма да ни се случи...

Скрит текст:
Вчера сутринта момчето си беше ОК (не яде, но не бях притеснена, т.к. установих, че е изял половин пържола, забравена на масата), но вечерта не дойде с обичайните "писъци" да си иска вечерята; не реагираше като го виках и като го взех при мен не ми мъркаше- просто легна и си спеше. По едно време поиска да го пусна навън, мм го видял къде е легнал и го е завил; няколко пъти ходих при него, спеше си завит (той завивки не търпи).
Сутринта обичайно дойде, замяука да му отворя, хапна малко гранулки и даже ми помърка малко.
Видях го, че си влезе в тоалетната и после, че там няма резултат.
Сутринта в клиниката са казали, че мехурът е празен (значи все пак е успял да се изпишка), питали са кога е последната ваксина (тази зима я пропуснахме заради инцидента с ароматизатора и силно завишените чернодробни показатели). Пуснали са кръвни- чернодробните му са ОК (поне за това се успокоих).
Направили са му ехография и са видели песъчинките. Дали са нещо да пие 30 дни и е на инжекции- най- вероятно антибиотик и противовъзпалително.

Това са му дали за 1 месец

https://zoomagazin.eu/bg/kategorii/grija-za-otdelitelnata-sistem … trakt-60-ml-60225

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 17:48 от AnyHr

Общи условия

Активация на акаунт