Отговори
# 510
  • Далечният изток
Разбира се, че след една определена възраст сме госпожи, независимо омъжени или не. Просто така е прието. И няма нищо лошо.

# 511
Какви са тези обръщения "леля, баба". Леля и баба можеш да бъдеш само на племенниците си и на внуците. От малка съм научена да се обръщам по име към познатите и на Вие към непознати.

# 512
Леличка си има обидна конотация в България, естествено, че никоя жена не би искала да я наричат така. 😀
Ми, то и "баба" не искат (справка темата в един друг раздел). Какво остана? Кака?!

Ривоукър, можеш ли да се сгаджосаш с жена тип "яж, моли се и обичай"? Нещо като happy?

# 513
Какви са тези обръщения "леля, баба". Леля и баба можеш да бъдеш само на племенниците си и на внуците. От малка съм научена да се обръщам по име към познатите и на Вие към непознати.

...които вероятно са твоя възраст. Ако дете трябва да се обърне към по-възрастен, по име ли да бъде? Не го намирам за добре да ми казва по име, след като съм на възрастта на майка му.

# 514
Аз нямам спомен някога през живота си да съм наричала жена баба/леля/кака, ако не ми е била тези неща чисто родово.

Като дете на всички възрастни, които не са от семейството ми, говорих на вие/госпожо/господине.

# 515

...които вероятно са твоя възраст. Ако дете трябва да се обърне към по-възрастен, по име ли да бъде? Не го намирам за добре да ми казва по име, след като съм на възрастта на майка му.
Както обясних, по име на познати и на Вие на непознати. Защо е нужно "лельо"?

# 516
На приятелски семейства децата как да казват на родителите?
Принципно не се обръщат никак, еле тийновете....даже, ако има как се правят, че не те виждат, но това е друг въпрос.

Както обясних, по име на познати и на Вие на непознати. Защо е нужно "лельо"?

Защото детето не ми е набор, да ми казва по име. Ако си говорят възрастни хора, да, по име. Госпожо ще ми каже, ако не го познавам. Ако е на приятелката ми детето, ще ми казва лельо. Както казах и по-горе, все тая. Обръщение към родители на приятели рядко се налага.

# 517
Принципно не се обръщат никак, еле тийновете....даже, ако има как се правят, че не те виждат, но това е друг въпрос.

По име.

# 518
  • Out of the Mix
Елиф, не ти разбрах въпроса. Simple Smile

# 519

По име.

Не мисля, че е правилно. Но всеки си действа според разбиранията.

# 520
Принципно 20 и няколко годишната може да е леля на 3-5 годишно дете, ама звучи неприятно. Един път го изтърсих и аз не знам как стана за момиче аниматорка от детски център моите като бяха 2-3 годишни и чак срам ме хвана от мене си, после вече никога

# 521
Айде, пак.
Леля, чичак са състояния на личността, характера.
На 98088 съм, още ме качосват, момичето, жената. Леля още не са ме наричали. И не е до години, до излъчване е.
И, да, това е дребнаво.
Някой да ми се чуди на колко години съм. Ама леля ли съм, баба, стринка.

# 522
Ами всичко е въпрос на някакви традиции, според мен, в старо време в България не е било учтиво да кажеш на по-голям от теб човек "Анке, Пенчо", трябвало да кажеш "чичо Пенчо" или "како Ана" и е било знак на уважение, че този човек е по-голям от теб. Вадя си заключенията от това, че пак тази влогърка от Виетнам го обясняваше за Виетнам, че не може така по име, а трябва с како, лельо, бабо и това е знак за уважение към по-възрастните. Заради това е важно да знаеш колко по-голям от теб е този човек, а на нея като виетнамка й е трудно да прецени възрастта на западняците (и на мен ми е трудно с възрастта на азиатците). Аз си мисля, че така е било и у нас по турско и малко след това...но сега естестено тези традиции са архаични и никак не върви и се смята за неуважително. Тези традиции  са от времето, когато хората са живеели в едно село цял живот, всичко са водели общ живот и е имало ясна възрастова йерархия. Така си го обяснявам аз.
Всъщност, в по-стари времена е и било хубаво да си стар, защото ти е давало допълнително уважение. Сега всички искаме да сме момичета Simple Smile)
Сега е по-добре да си казваме по име на познатите, а при незнаене на име с госпожо-господине Simple Smile Моите деца никога на никого не са казвали лельо, освен на своята кръвна леля. На немската леля казват "танте". На всички други -- по име, дори на партньорките на чичовците си. Те имат и чичо на 25, ама пак е чичо.

# 523
  • Варна
Ай стига де! Има си теми за обръщенията, давайте по същество. Беше интересно допреди да заговорите за обръщения и хранително-здравословни режими.

# 524
Не бих имала приятелки, които карат децата си да ми казват лельо 😂. Имам си име, харесвам си го, да бъдат така добри и възпитани да го използват.
Леля бих била, само и единствено, на бъдещите ми племеници.

Общи условия

Активация на акаунт