Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 880
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
Колеги, има ли някой записал СДК за учител по музика? Има ли някъде СДК за неспециалисти, т.е., без бакалавър по музика? Rolling Eyes Как най-лесно мога да стана учител по музика?

# 271
Мисля, че във Варна има такова СДК, amy_nka
Колеги, има ли някой записал СДК за учител по музика? Има ли някъде СДК за неспециалисти, т.е., без бакалавър по музика? Rolling Eyes Как най-лесно мога да стана учител по музика?

# 272
  • Върху лъчите на Слънцето.
Здравейте!Има ли колеги,на които вече толкова им е дотегнало от всичко и се предприели напускане?Физически и психически не се издържа-невъзпитани деца, незаинтересовани родители,ръководство под всяка критика,което решава да те унижава.Имам чувството,че заплатата ми отива в аптеката.Всяка седмица хващам нещо от децата-ето днес конюнктивит.
Замислям се сериозно за напускане.Тази професия изпива всички сили,а отсреща няма нищо.
Има. Simple Smile

# 273
Здравейте, следя ви отдавна и много се вълнувам от темите, които се обсъждат тук. Коментарите на някои от Вас са ми изключително полезни, за което благодаря!

Учител съм от няколко години, като първите две бяха в частния сектор, а от тази година - в училище в НЕО. Не съм класен, но не съм и “възпитател”. Преподавам различни предмети в няколко класа. Това се наложи поради напускане, пенсиониране на колеги и аз, като една от “новите” поех това (донякъде) неудобство. Но не ми е проблем; знам, че е временно. Това го споменавам във връзка с по-нагоре разисквания въпрос дали може да си начален у-л, но да не си класен и да не си в ГЦОУД - да.

А сега по казуса, който ме терзае от известно време и моля за мнение/съвет. Започнах работата в училище, прекъсвайки майчинството си, защото имах нужда отново са съм част от социума. Имам дете на 2г. Сега получих предложение да бъда класен р-л от следващата учебна година, “при условие, че не мисля да излизам в майчинство отново поне в следващите 1-2 години след поемане на класа” (това са думите на ръководството).
Предложението да съм класна в нач.етап  е нещо, което съм искала откакто реших да съм учител. Но този ултиматум с майчинството ме притесни. Разбира се, ако в момента планирам да имам второ дете и действам по въпроса, нямаше да приема. Но как мога да знам в следващите 1-2-3г. какво ще се случи? От една страна искам да си поема випуск, но от друга - само сега съм млада и темата за второ дете (в някакъв момент) не ми е чужда.
Толкова ли е несериозно ако една жена излезе в майчинство като е класен в начална степен? Родителите ли ще се възмутят най-много или ръководствата не обичат такива неща? Моля за мнение.

# 274
Първи - четвърти клас е цял випуск, който би следвало да се води от един учител, сензитивно по отношение на промяна, не е добре смяната

# 275
Не разбрах какво е НЕО. Щом нямаш планове - приемаш. Пък ако се случи, ще се случи и е редно да ти пазят място. Т.е., като ти свърши второто хипотетично майчинство ще те сложат пак да покриваш дупки и не се знае кога може да ти предложат отново да станеш класна. Те много добре знаят, че няма гаранция. Приемай спокойно. Simple Smile

# 276
Приемай спокойно. Не ги мисли толкова нещата, никога нищо не се знае. Сега имаш шанс - възползвай се!

# 277
Благодаря за мненията!

Разбирам, че смяната не е препоръчителна, но аз самата в момента покривам такива промени и виждам, че не е кой знае каква драма за никого. Реално във всички класове в начален етап влизат поне по 4-ма учители по различни предмети, като, разбира се, класният си е най-много време с учениците.
Така или иначе на много хора им се налага да излизат и в дълги болнични или неплатени. В тези ситуации, както и в майчинството, никой не го прави, за да прецака останалите замесени, а защото в крайна сметка личният живот е най-важното нещо (поне за мен).

(НЕО - начален етап на образованието. Така съм свикнала още от университета, а сега и в училище така наричаме начална степен).

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 20:42 от -Flame-

# 278
В училището, в което работя, колежка пое випуск. Забременя в средата на годината и си излезе майчински от лятото. От следващата година ги пое нов човек. Нямаше никаква драма от страна на родители и ръководство.

# 279
За никого не е драма излизането на класната в майчинство. Даже родителите  се радват за хубавото събитие. Или поне аз не съм чувала недоволство за това, че на някого му предстои най- прекрасното нещо в живота.

# 280
Няма никаква драма, не се тормозете излишно. Не мисля, че някой ще приеме негативно новината, ако излезете в майчинство. В нашето училище 3 колежки излязоха в една и съща година, като две от тях бяха с трета бременност. Ръководството срещна известни трудности, но се справиха. Личния Ви живот трябва да е приоритет. Родителите ще подходят с разбиране, вярвам в това!❤️

# 281
Сега получих предложение да бъда класен р-л от следващата учебна година, “при условие, че не мисля да излизам в майчинство отново поне в следващите 1-2 години след поемане на класа” (това са думите на ръководството).
Това си е отвратително изискване.
Но какво ли се учудвам...
Детето на наши познати беше ученик в началната степен с млада и всеотдайна класна ръководителка.
В един момент момичето се омъжи.
Бащата на детето веднъж каза нещо от сорта "Аз си мисля, че тя е достатъчно отговорна и няма да роди преди да ги изкара..."
Опааа, чакай бе, човек. Това да не е да избереш кога да си купиш телевизор от магазина. А въпросният ученик е дълго чакано дете, така че е нормално родителите да имат малко повече съпричастност, но не би.

# 282
Е та тя ако е "достатъчно отговорна" да не забременее докато е класна на неговото дете, тогава евентуално ще е докато е класна на следващите... Тия хора съвсем се забравят. Направо да наемат само монахини за учителки и да се свършва тоя страх че може и живот да имат евентуално.

# 283
Изискването е недопустимо както от ръководството, така и от родителите. Смешно е да се мисли, че личния живот на човек се върти около завършването на децата им.

# 284
На едно интервю точно това ми направи впечатление " имате ли деца, искате ли още". Еми ми не- не искам,  ние с мъжа ми от 8 години сме заедно и нямаме все още общо дете. Много неуместни въпроси са това. Все повече хора има с репродуктивни проблеми в днешно време, не мисля, че заради работата трябва да загърбим личния живот.

Общи условия

Активация на акаунт