Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 877
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
Тия некрасиви питания ги има по интервюта във всички професии, освен когато видимо си извън детеродна възраст. Меко казано е че са неуместни, но си питат хората и хич не им е...

# 286
Здравейте, не намерих отговор на моя въпрос. Искам да попитам следдипломна квалификация достатъчна ли е, за да мога да работя като начален учител?
Имам бакалавър от Технически университет.

# 287
Здравейте, не намерих отговор на моя въпрос. Искам да попитам следдипломна квалификация достатъчна ли е, за да мога да работя като начален учител?
      По-добре запиши магистратура. Началните учители са много, голяма част от тях са магистри и мисля, че  ако си само със СДК, ще бъдат предпочетени други кандидати пред теб.
     Аз съм от неголям областен град. Работя в сравнително малко квартално училище и преди две години за две работни места за начален учител имаше близо 60 кандидати. Може би в София не е така, не занм.

# 288
     По-добре запиши магистратура. Началните учители са много, голяма част от тях са магистри и мисля, че  ако си само със СДК, ще бъдат предпочетени други кандидати пред теб.
     Аз съм от неголям областен град. Работя в сравнително малко квартално училище и преди две години за две работни места за начален учител имаше близо 60 кандидати. Може би в София не е така, не знам.

# 289
И на мене ми се струва голям оптимизъм да очакваш, че ще работиш като начален учител, освен ако не си кума на заместник-кмета по образованието (произволен неконкретен пример).
Не го казвам с лоши чувства.

# 290
Това се чудя и аз дали ще имам някакъв шанс изобщо.
Другият вариант е учител 5-7 клас. Там също нз дали ще имам шанс, но се притеснявам, защото знам, че по-големите ученици могат да те накарат да съжаляваш, че си започнал тази работа.

# 291
Колеги, на мен се пада честа да организирам Коледно тържество. Милите ми, добри и любезни колеги са решили да вземат  всички сценарии от шкафа със сценариите. Не се изненадвам, но ми стана неприятно, аз съм с бронхит и идвам на работа въпреки това, имам много ангажименти от лично естество (спешен ремонт вкъщи и изпити, защото уча) и това действие на колегите ми ми дойде в повече. Търся по спешност сценарии, от който бих могла да взема идеи. Учениците са в начален и прогимназиален етап, моля ви ако някой има нещо, което би ми помогнало да ми пише. Благодаря предварително!

# 292
И на мене ми се струва голям оптимизъм да очакваш, че ще работиш като начален учител, освен ако не си кума на заместник-кмета по образованието (произволен неконкретен пример).
Зависи на какви ученици ще попаднеш.
След като си завършила ТУ, няма ли някакъв вариант за математика или информатика?
Хвърляш се от рядка специалност към масовката.

# 293
Здравейте! Имам въпрос относно кредитите. Миналата година се записах за безплатно обучение с кредит, получих сертификата с друга тема изписана на него. Днес отново пуснаха същото обучение като миналата година, същата тема, мога ли да се запиша отново за същото нещо и да получа кредит?

# 294
  • European Union
Колеги, на мен се пада честа да организирам Коледно тържество. Милите ми, добри и любезни колеги са решили да вземат  всички сценарии от шкафа със сценариите. Не се изненадвам, но ми стана неприятно, аз съм с бронхит и идвам на работа въпреки това, имам много ангажименти от лично естество (спешен ремонт вкъщи и изпити, защото уча) и това действие на колегите ми ми дойде в повече. Търся по спешност сценарии, от който бих могла да взема идеи. Учениците са в начален и прогимназиален етап, моля ви ако някой има нещо, което би ми помогнало да ми пише. Благодаря предварително!
Тук съм намирала сценарии преди години:
https://bglog.net/nachobrazovanie/

Сега, ако ми се наложи, правя някакви работи с изкуствения интелект. Съжалявам, че не мога да помогна повече. При нас Коледното тържество го организира ученическият съвет. Изявяват се клубовете от заниманията по интереси и групи ученици или класове, които желаят да представят нещо..

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 20:09 от Кети В

# 295
Зависи на какви ученици ще попаднеш.
След като си завършила ТУ, няма ли някакъв вариант за математика или информатика?
Хвърляш се от рядка специалност към масовката.

Да това със сигурност ми минава през ума, защото дипломата ми го предразполага. Просто ме притесняват големите ученици, но повече клоня към по-малките Макс 5-7 клас. Че в гимназията е страшно, аз си спомням как е имало момчета в класа ми, които са успявали да разплачат учител.

# 296
повече клоня към по-малките Макс 5-7 клас. Че в гимназията е страшно, аз си спомням как е имало момчета в класа ми, които са успявали да разплачат учител.
Наблюдения върху 5-7 клас мога да дам от моя и на други родители гл.т.
В тази възраст момичетата осезаемо изпреварват момчетата в развитието си, започват да ги цепят хормоните, а момчетата са си още мамини бебоци. Вторите не могат да разчитат добре закачките на първите, първите пък се озлобяват и се започват едни интрижки, особено ако лидерите на момичетата копират поведение на майки с по-кифленски манталитет.
Ако учителката е по-неопитна откъм такива житейски номерца, може лесно да им се върже.
Знам, че звуча пристрастно. Не искам да засягам никого на тема пол.

В класа на сина ми се започна още от началия курс. Едната девойка беше с отракана майка с вид на... хм... инфлуенсърка, другата беше красавица, видимо поне 2 години по-голяма. Да се чуди човек откъде им идваха наум такива сплетни.
Класната беше много добър и всеотдаен учител, но самата тя беше морален и донякъде праволинеен човек и не можеше да допусне, че детски мозък може да работи в такава посока.

Аналогични ситуации имаше и с други познати.

Със специалностите от ТУ би била ценен кадър и имаш шанс за добро училище, в което гимназистите не са толкова проблеми.
Вярно че някои "елитни" гимназии са толкова авангардни, че като излезе ново вещество, първо там го тестват, докато в "простите" училища калпазаните просто се напиват...

# 297
Злодеида, никога не ми се е налагало да правя такъв сценарий. Но мога да ти кажа какво сме имали през годините - всякакви конкурси - за Снежанка, за най-красива сурвакница, за най-добри танцьори на народни танци. Може да се пусне по класовете, кой клас с какво ще се включи. Ангажирай класните ръководители, те познават децата най-добре. Правили сме забавна викторина с въпроси за интересни традиции в различните държави за Коледа. По традиция имаме конкурс за най-добре украсена класна стая, който може да се обяви още в началото на декември и класовете победители да получат някакви  дребни награди( например бомбони). Важното е децата да се забавляват.

# 298
Миналата година колегите с ученици 5-7 клас,пресъздадоха Бъдни вечер, както се е празнувало едно време- с бъдник, песни, традиционните ястия, замесване на питката, разчупване от най-стария..и на фона на сцената един ученик разказваше историята и традициите.
Бяха направили камина от кашони, с дърва вътре, замесиха тесто, имаше после и готова питка, постни ястия...
После няколко ученика завършиха с народен танц, на който те си бяха направили хореография. И накрая сценка със съвременен дядо Коледа- с маратонки, слънчеви очила, забавно стихче. Нямам сценария, но пак е някаква насока.

# 299
Здравейте! Бих искал да се консултирам за следният казус с мен. Започнах работа като учител през ноември на мястото на напуснал учител, в нормално средно училище. Няколко години работих в различни фирми и предприятия. Преди съм преподавал в други училища и винаги нормативът ми е бил 648 часа, а всичко над са били лекторски. Винаги са ми давали в началото на учебната година бележка с това какъв е моят норматив и колко лекторски ще имам. В училището, в което започнах работа се оказа, че имам 26 часа на седмица. Никога не съм имал толкова много. Не знам как да преценя колко ще бъдат лекторските часове и дали ще се заплащат, а и как да подходя. Има голямо текучество на учители в училището по една или друга причина. Не познавам никой в училището, все още не съм се записал в синдикат, а и от предните училища не видях никаква полза от тях. Благодаря предварително на отзовалите се с мнение

Общи условия

Активация на акаунт