Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 820
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
С диференцираното аз го надхвърлям.

# 91
Диференцираното заплащане се отнася за работата за цяла година, затова за целите на осигуряването доходът трябва да се разпредели по месеци при определяне и деклариране на осигуровките.
Но това не пречи да се получи наведнъж, освен ако няма друга причина.

# 92
Да, но диференцираното е за цялата предходна учебна година, а не от януари до септември, както са го раздробили в нашия случай.
До сега е изплащано накуп. Кой нормативен акт указва това с разделянето му по месеци?

# 93
тинити, последните страници са точно за това. Дала съм и линк за видео с кратки инструкции.

Morphea, да няма обратна връзка в тестовия вариант.

Вече знаем, че учителите по природни науки в 9. клас ще проверяваме въпросите с отворен отговор. Ще ни изпращат на случаен принцип брой писмени работи, колкото е броят на деветокласниците ни.

Надяавам се, че след като се проверят работите ще получим обратна връзка с решенията на нашите ученици.
Сега се върнах назад и видях. Благодаря! Дано няма големи разправии.

# 94
Здравейте!
Според вас стъпка към добро ли е от учител да станеш експерт в РУО?
Въпросът ми е принципен, то мястото, за което е обявен конкурс, може и да е заето вече...

# 95
От РУО София доста експерти се махнаха (предпочетоха да бъдат зам.-директори и директори в училища) и нямат кандидатстващи за обявените конкурси. Гледам, че в началото на месеца отново са обявили доста свободни места за експерти.
Та не знам дали е стъпка към добро от учител към експерт. Със сигурност има много административна работа. Много зависи и колко голямо е населеното място.

# 96
  • Върху лъчите на Слънцето.
А дали тези места не са за конкретни хора?
Познавам колежка, която преди време стана експерт, но след това се отказа и се върна в училище да преподава.

# 97
Здравейте!
Въпросът ми е принципен, то мястото, за което е обявен конкурс, може и да е заето вече...
Това си е голямо набутване. Нито заплащането си заслужава (администрацията обикновено я забравят при увеличение на учителските заплати), нито има толкова отпуски.

Да, но диференцираното е за цялата предходна учебна година, а не от януари до септември, както са го раздробили в нашия случай.
До сега е изплащано накуп. Кой нормативен акт указва това с разделянето му по месеци?
От осигурителното законодателство. Обаче става съвсем неудобно да се връщат в предната година и явно затова са предприели компромисен вариант.

# 98
  • Бургас
Здравейте!
Работно време от 9 до 5, 20 дни отпуск. Бумащини без край...Заплатите не са особено високи, работата по проекти ги вдигала, евентуално. Да ви разсмея, как мен ме бяха агитирали да се кандидатирам: " Хайде, ще станеш и държавен служител, ще те погребат един ден безплатно". Joy Не се навих...

# 99
  • Бургас
Здравейте!
Има си хора, които си падат по "началнически позиции". Това не е лошо,просто хората са си такива. Но около мен имаше няколко познати, които приеха да отидат в РУО, поседяха няколко години и се оглеждаха да учителско място в подходящо за тях училище. На всички им се получи. И всички те бяха много сериозни учители - работяги.

# 100
Не се разправяш с децата и техните родители. Това е вид стандартна административна работа.

# 101
Не се разправяш с децата и техните родители. Това е вид стандартна административна работа.
Ами не точно, защото почти ежедневно се занимават с жалби от родители - устни и писмени, официални и неофициални - и се започва с проверки, протоколи, доклади...

# 102
Здравейте! Първа година съм в НБУ, английска фиология и смятам да завърша с педагогика. Исках да попитам, има ли работещи учители, които могат да споделят мнение за учителската професия? Интересува ме особено, какво е заплащането в момента за учители по АЕ (най-вече в София)? Какви са алтернативните начини за изкарване на пари с диплома по АФ? Всякаква друга информация също е добре дошла. Само да добавя, че съм се насочила към преподавател на гимназисти или възрастни, не на деца преди 8ми клас. Благодаря.

# 103
  • Добрич
Минималната учителска заплата в страната на учител без стаж е 1853 лв. брутно. Учителската заплата не зависи от предметите, които се преподават, не зависи и от възрастта на учениците. Ако училището разполага с по-голям бюджет и добрата воля на директора, заплатите могат да бъдат и по-високи.
Отделно (ако има такива) се начисляват лекторски часове, класно ръководство, работа с деца със СОП, работа по проекти.

# 104
Тенденцията е учителските заплати да се повишават всяка година. Докато завършиш тези пари може да са тотално обезценени, може да настъпи потоп, може и да не настъпи, но, така или иначе, се очаква да влезем в много тежка икономическа криза.
Дори и да допуснем, че ще ни отминат всички заплахи, не очаквай да останеш под пари само заради дипломата, освен ако не си изградиш име на много, ама много голям специалист.
Или учи и някой по-рядък език, или придобий и някаква друга квалификация. Иначе на пазара на труда ще си наравно с хилядите завършили езикови гимназии.

========
По отношение на диференцираното заплащане. Действително разпределят сумите по месеци, вкл. през периоди от 2023 г. Досадна допълнителна работа си е, но така е правилно.

Общи условия

Активация на акаунт