Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 964
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
Абе то и български се учи от първи клас, че даже и от по-рано, но знам деца от селски училища, който са в четвърти и не могат да пишат.

Работиш според децата, с които разполагаш.
Фонетиката се учи от пети клас. Има учители, които я изпускат по различни причини. Има и такива, които така я преподават, че пак не я знаят децата.
Всичко има.

# 136
  • Майничка
Сега вече има общодостъпни начини в нета да компенсираш непознаването на фонетичната транскрипция.
В повечето случаи лесно можеш да намериш източник или програма, които да ти озвучат дума или изречение, ако изучаваш нов език, а и вероятно ще бъде по-забавно.

Спорът обаче не беше дали има смисъл изучаването на транскрипция, а дали има такова изискване.

# 137
А още по-фундамелната тема беше дали изучаването на английски език на супер-дупер-ниво ще доведе до адекватна финансова възвръщаемост в системата на образованието.
За съжаление не.
Хубаво е родителите да подготвят децата си, че упоритото учене "залудо" не довежда непременно до високо заплащане и кариерно развитие, за да няма после тежки разочарования от живота.

Наши познати тикаха дъщеря си да завърши две извънземни магистратури (непедагогически), след които тя трябваше да стане най-малкото посланик или експерт в комисия на ЕС.
Момичето работи 1-2 години в една администрация на минимална заплата и започна да изпада в депресия.
В крайна сметка я уредиха с куп връзки и компромиси като възпитател с чужд език в едно основно училище.
Никаква полза нямаше от толкова години учене, само зае мястото на някой, който действително се е готвил за педагог.

# 138
  • Някъде по Дунава
възпитател с чужд език в едно основно училище.
Стига с тези възпитатели. Професията е учител по.....или учител ЦДО ( или както там е абревиатурата).

# 139
  • Добрич
възпитател с чужд език в едно основно училище.
Стига с тези възпитатели. Професията е учител по.....или учител ЦДО ( или както там е абревиатурата).

Трудовият договор може да е за учител, но атестационнате карта по Наредбата за статуса и професионалното развитие на учителите е за възпитател...

В случая мисля, че няма чак такова значение термина, всички разбираме какво се има предвид.

Моите колеги целодневно обучение, ако ги попитате какво работят, казват, че са възпитатели.

# 140
  • при моите деца .....
Да не цитирам, но по повод споменаването на "селско" училище....
Работя в "градско" училище... гимназия...
Е.. имам паралелка, в която от 23 ученици могат да четат 6. (Голяма част идват от селски училища - проблемът не е в училищата и учителите, а манталитета  и капацитета на родителите)
Във всеки випуск имам ученик, който НЕ МОЖЕ да напише името си.
А аз трябва да ги уча за ОКИСЛИТЕЛНО ФОСФОРИЛИРАНЕ и все такива ... леки неща....

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 22:00 от * Боби *

# 141
  • Някъде по Дунава
Само една колежка имам, която се нарича "възпитател". В дипломите ми пише учител по български език и литература и начален учител. Държа да ме наричат "учител".

# 142
  • София
Възпитатели има, но така се наричат колегите, които са в ученическите общежития.

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 02:43 от ellarose

# 143
Само една колежка имам, която се нарича "възпитател". В дипломите ми пише учител по български език и литература и начален учител. Държа да ме наричат "учител".
Е, хубаво, де. Сега разбирам защо реагира така. Не е било лично, нито съм искал да засегна някого.
Мисля, че се разбира идеята на коментара ми.
Не съм имал претенции да пресъздавам точно длъжностното разписание.

Ако все пак трябва да навлезем в детайли, вписаната в дипломата професионална квалификация и заеманата длъжност са различни неща, нищо че често съвпадат.

# 144
Тя точно това подчертава - че не са различни неща. Grinning И с право.

# 145
  • Добрич
Ако трябва да сме честни,  дипломата е за учител, за възпитател дипломи няма. Възпитателите също са учители и трудът им е достоен за уважение.

И аз съм завършила за учител по химия и по физика и съм магистър по химия и по физика, ама преподавам "химия и опазване на околната среда" и "физика и астрономия". Със същата диплома.
Нашите реформи са "игра на думи".

Вместо ЗИП  - задължително избираеми часове.
Вместо СИП - факуптативни часове.
"Възпитателите" от едно време са учители целодневна организация...
Мога да продължа да изброявам, ама няма смисъл.

Ученичка ми донесе протокол от ЛКК, че е освободена от часовете по "физкултура". На коментара ми, че отдавна няма такъв предмет и часовете са по ФВС, майката се засегна, защото лекарите в комисията издавали протоколи за цялата област... И тя прие коментара ми лично.

Във всички изброени случаи се разбира какво се има предвид, макар, че термините не са прецизирани. В групата сме колеги учители и е логично да уважаваме труда си и да не сме пренебрежителни един към друг. Независимо дали работим, като учители по общообразователен предмет, като възпитатели или учители целодневна организация, дипломите ни са учителски (или е логично да бъдат) и никой не го оспорва.

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 02:39 от Вела

# 146
Има ли оценители сред вас на НВО 4.клас?
Записах се за обучение, но не знам ще успея ли да се справя.
Може ли малко инфо как протича обучението и след това оценяването, което е пробно? Писали са 60 работи да оценим. Бързо ли става самата проверка?

# 147
2 пъти се пробвах в Софира. Такава загуба на време и нерви друга просто няма! За да се пробвам трети път, трябва да  имам голям мерак и никаква друга работа за вършене. Още една калпава система, в която МОН влива пари е това.

# 148
2 пъти се пробвах в Софира. Такава загуба на време и нерви друга просто няма! За да се пробвам трети път, трябва да  имам голям мерак и никаква друга работа за вършене. Още една калпава система, в която МОН влива пари е това.
От какво точна се пораждат проблемите?

# 149
Нищо ѝ няма на Софира. Изпитът е напълно преодолим.

Общи условия

Активация на акаунт