Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 887
  • 737
  •   1
Отговори
# 240

Дори не знам каква е логиката да трябват връзки и т.н. за заплата от сорта на 2к лв чисто + разправии с родители, часове с доста незаинтересовани деца (някои от тях адски невъзпитани), и ръководство, което много рядко го е грижа за преподавателя.
Защото гладът е по-силен от тока. Говоря за провинцията. Там дори в големите градове вече цари феодализъм. Пишман бизнесмени, ревящи че няма кадри, но за които 1500 лв. заплата при 10-часов работен ден е висша форма на щедрост.
За всяко обявено място извън предмети като математика и информатика представителите на местната власт и партийните клубчета имат готов списък с кандидати.
Сега чувам, че бивши кадри от енергетиката взели да се преквалифицират на учители по математика и информатика. Вадели някакви СДК-та отнякъде. Ако придобие масовост, пазарът на труда ще бъде залят от кандидати, на които не е удобно да се откаже място.

Относно СУ. Дъщеря ми кара магистратура там и добре че се отказа навреме. Много лоша организация на учебния процес. Върхът беше, когато пропътува половин София за някаква лекция или упражнение, за да прочете с бележка на вратата, че въпросната/въпросното се отменя.
Преки наблюдения от преподаването и изпитването нямам, но по някои предмети се минава доста трудно, което по принцип е хубаво, стига критериите да са обективни.

Относно работата с учениците. Дъщеря ми започна за практикува професията. Не че няма ученици и родители като описаните в цитата, но тя много си харесва работата, обича да работи с деца и, както се казва, ги върти. Като квачка с малки пиленца е. Постоянно си организират извънкласни занимания и учениците с удоволствие се включват.

# 241
"Предстои заключителният етап от обучението за оценяване в електронна среда.
 Информираме Ви, че на 28.11.2024г. (четвъртък) от 10:00 до 17:00 часа трябва да проверите 20 писмени работи.
 Сегашните Ви регистрации в порталите за проверка са изтрити.
 На 26.11.2024г. (вторник) ще получите email за регистрация в портал за проверка на който ще се състои финалния етап."
Това наистина изцяло си зависи от късмета. Нито те питат можеш ли, не можеш ли...В моя случай, четвъртък имам само 2 часа заетост, и съответно с лекота ще им изпълня стрес теста. Но ако
ми го бяха дали вторник, изобщо нямаше да имам време да им погледна стрес теста. Че и изцяло в работно време си го дават.

Абсолютно необмислено! А можеше да е в няколко дни по избор или един ден през уикенда. Аз имам часове до 13:00ч. и докато се прибера, ще мине половин час. Не мога да проверя 20 работи в оставащото време. С колегата смятаме да си поискаме отпуск.

# 242
Bashtatko е абсолютно прав! В областните градове и по-малките общини е много трудно са се намери работа в системата ако не си партиен. Изобщо системата е много гнила. Родителите незаинтересовани, децата невъзпитани, а ръководствата грам не се интересуват от нищо.

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 14:37 от ЗЛОДЕИДА

# 243
"Предстои заключителният етап от обучението за оценяване в електронна среда.
 Информираме Ви, че на 28.11.2024г. (четвъртък) от 10:00 до 17:00 часа трябва да проверите 20 писмени работи.
 Сегашните Ви регистрации в порталите за проверка са изтрити.
 На 26.11.2024г. (вторник) ще получите email за регистрация в портал за проверка на който ще се състои финалния етап."
Това наистина изцяло си зависи от късмета. Нито те питат можеш ли, не можеш ли...В моя случай, четвъртък имам само 2 часа заетост, и съответно с лекота ще им изпълня стрес теста. Но ако
ми го бяха дали вторник, изобщо нямаше да имам време да им погледна стрес теста. Че и изцяло в работно време си го дават.

Абсолютно необмислено! А можеше да е в няколко дни по избор или един ден през уикенда. Аз имам часове до 13:00ч. и докато се прибера, ще мине половин час. Не мога да проверя 20 работи в оставащото време. С колегата смятаме да си поискаме отпуск.
Не мисля, че им е чак толкова сложно да попитат преподавателя кога има свободни 5 часа например. Ако им е такъв проблем, да го пуснат вечерно време или както си писала, през уикенда. Не е приятно вечерно време да проверяваш или в почивен ден, но ако искаш да станеш оценител все ще го преживееш 1 път. Чак пък човек да трябва да си взема отпуск заради тях, не ги ли е малко срам...

# 244
  • Някъде по Дунава
Здравейте!

Работя като програмист, завършила съм софтуерно инженерство и от известно време планувам промяна в професията. Насочила съм се към това да изкарам СДК за учител по ИТ и информатика в Софийски университет. Може ли някой, който е минал програмата да ми даде информация как протичат лекциите, по цял ден ли са, ако се случи да пропуснеш някоя лекция има ли как да бъде наваксана, има ли начин и за дистанционно каране на лекциите. Интересувам се, защото имам 2 малки деца и се притеснявам дали ще успея да съчетавам обучението с тях, тъй като не винаги има кой да ги гледа. Всяка една информация ще ми е от полза.

Също така чета коментарите ви и се отчайвам от това колко е трудно да се намери работа в сферата и това, че има недостиг на учители явно са само митове. Това ме кара да се отчая и да се замисля изобщо има ли смисъл да се впускам в това. Причината поради която решавам да направя този завой в кариерата е, че на моето работно място не се чувствам полезна и искам да се занимавам с нещо с което мога да бъда наистина полезна на обществото. Четейки си вадя изводите, че всичко се е превърнало в една голяма бумащина и връзкарство и това, което трябва да стои в основата на професията, даването на знание, остава на заден план.

Извинявам се за дългия пост!
Благодаря на тези, които го изчетоха и се надявам някой да ми отговори.
заплата от сорта на 2к лв чисто
Къде са тези 2 хиляди лева чисто? Аз съм с 11 г трудов стаж и II ПКС и вземам около 1600 чисто.

# 245
  • София
Зависи колко е точката, при нас една точка тази година беше 27 лв. Доста добри пари получихме...не се оплаквам.

Уауу, страхотно!
При нас 1 точка е 13-13,50 лв, изчислено спрямо това, което аз получих.
За моите 85 точки при вашето заплащане щях да получа ехееййй....

Последните дни с колеги обсъждаме несгодите в нашето работно място, та се питам  стартовата  заплата еднаква ли е навсякъде? Ние сме с минималната, чувам, че в други училища започват от 2000-2100 лв и нагоре.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 21:44 от Розова магнолия

# 246

Дори не знам каква е логиката да трябват връзки и т.н. за заплата от сорта на 2к лв чисто + разправии с родители, часове с доста незаинтересовани деца (някои от тях адски невъзпитани), и ръководство, което много рядко го е грижа за преподавателя.
Защото гладът е по-силен от тока. Говоря за провинцията. Там дори в големите градове вече цари феодализъм. Пишман бизнесмени, ревящи че няма кадри, но за които 1500 лв. заплата при 10-часов работен ден е висша форма на щедрост.
За всяко обявено място извън предмети като математика и информатика представителите на местната власт и партийните клубчета имат готов списък с кандидати.
Сега чувам, че бивши кадри от енергетиката взели да се преквалифицират на учители по математика и информатика. Вадели някакви СДК-та отнякъде. Ако придобие масовост, пазарът на труда ще бъде залят от кандидати, на които не е удобно да се откаже място.

Относно СУ. Дъщеря ми кара магистратура там и добре че се отказа навреме. Много лоша организация на учебния процес. Върхът беше, когато пропътува половин София за някаква лекция или упражнение, за да прочете с бележка на вратата, че въпросната/въпросното се отменя.
Преки наблюдения от преподаването и изпитването нямам, но по някои предмети се минава доста трудно, което по принцип е хубаво, стига критериите да са обективни.

Относно работата с учениците. Дъщеря ми започна за практикува професията. Не че няма ученици и родители като описаните в цитата, но тя много си харесва работата, обича да работи с деца и, както се казва, ги върти. Като квачка с малки пиленца е. Постоянно си организират извънкласни занимания и учениците с удоволствие се включват.
Здравейте!

Работя като програмист, завършила съм софтуерно инженерство и от известно време планувам промяна в професията. Насочила съм се към това да изкарам СДК за учител по ИТ и информатика в Софийски университет. Може ли някой, който е минал програмата да ми даде информация как протичат лекциите, по цял ден ли са, ако се случи да пропуснеш някоя лекция има ли как да бъде наваксана, има ли начин и за дистанционно каране на лекциите. Интересувам се, защото имам 2 малки деца и се притеснявам дали ще успея да съчетавам обучението с тях, тъй като не винаги има кой да ги гледа. Всяка една информация ще ми е от полза.

Също така чета коментарите ви и се отчайвам от това колко е трудно да се намери работа в сферата и това, че има недостиг на учители явно са само митове. Това ме кара да се отчая и да се замисля изобщо има ли смисъл да се впускам в това. Причината поради която решавам да направя този завой в кариерата е, че на моето работно място не се чувствам полезна и искам да се занимавам с нещо с което мога да бъда наистина полезна на обществото. Четейки си вадя изводите, че всичко се е превърнало в една голяма бумащина и връзкарство и това, което трябва да стои в основата на професията, даването на знание, остава на заден план.

Извинявам се за дългия пост!
Благодаря на тези, които го изчетоха и се надявам някой да ми отговори.
заплата от сорта на 2к лв чисто
Къде са тези 2 хиляди лева чисто? Аз съм с 11 г трудов стаж и II ПКС и вземам около 1600 чисто.
В София с 8г преподаване съм с около 2к чисто. Иначе и аз мислех да добавя, че в градове и села, където средната заплата е доста ниска, е напълно възможно учителската професия да им се струва добре заплатена и желана. И да трябва да си връзкар.
Относно харесването на професията, и любовта към децата. Мисля, че в момента едно е да харесваш да обучаваш, и да обичаш децата, и съвсем друго да си преподавател. Иска се да оцелееш и да се съхраниш, защото
ако в крайна сметка, ще се прибираш всеки ден капнал, изнервен, напрегнат , ще се чувстваш зле и ще си го изкарваш на семейството си, ами мерси, няма нужда. Виждал съм колеги разревани след час. Мъже, а знаем че нас мъжете природата така ни е създала, че трудно ревем, особено пък заради някой олигофрен. Виждал съм нов колега да си къса дипломата, и 6 месеца да не си вдига телефона( бил изпаднал в депресия от преживяното, а ние не му звъняхме за да му предлагаме работа, просто да го успокоим, че живота продължава). Общо взето трябва да си голям дебил. Аз за съжаление май съм точно такъв, опитите на учениците да се заяждат, или нещо да ме бъзикат не ме впечатляват вече над 8г. Не се гордея с това, не казвам че е добро качество, просто Вселената ме е създала такъв, не съм го избирал аз. Но ако не си създаден така, е доста трудно, имам колеги, които вече са бакшиши, и ми казват "Общувам с много тъпанари, но ми е много по-спокойно от в училище. И парите не са по-малко". Напълно ги разбирам, и аз ако се натоварвах толкова психически, веднага бих сменил професията. Та, когато дойде момента  на дъщеря ти да и дадат 7-ми или 8-ми клас вечно сърдити тинейджъри, на които целия свят им е крив, и най вече преподавателя пред тях, и не само че не се включват с удоволствие, а единствената им цел в часа е, ако могат по някакъв начин да  подразнят учителя, да го вбесят и т.н., и тя продължи да харесва професията и да обича децата, ще е супер.

# 247
За 5 години доста разнообразен учителски стаж, стигнах до заключението, че 7-ми клас са ми най-предпочитаната възрастова група за работа. Blush  Някакси хем откривам връзката с тия "хора", хем успявам да им се наложа без проблем.

# 248
Та, когато дойде момента  на дъщеря ти да и дадат 7-ми или 8-ми клас вечно сърдити тинейджъри, на които целия свят им е крив, и най вече преподавателя пред тях, и не само че не се включват с удоволствие, а единствената им цел в часа е, ако могат по някакъв начин да  подразнят учителя, да го вбесят и т.н., и тя продължи да харесва професията и да обича децата, ще е супер.
Тя повече се разстройва от отношението на някои колеги, обикновено по-възрастни. От работата с децата все още се връща заредена. Голяма част от учениците й са в осми клас. Проблеми има в единични случаи и то при намеса на родители, които са си помислили, че са хванали...
Преди малко ми разказва случка от деня. Писала на някакъв осмокласник тройка. Детето толкова се трогнало, че след часа решило да я почерпи дъвка. Бръкнало с пръстчета в пакетчето и й дало едно драженеце Simple Smile

Но като цяло си прав. Не е за всеки. Особено ако училището е с по-проблемни деца.

# 249
Ако сега трябва да си избирам професия, мисля, че няма да направя същия избор. С колеги се шегуваме, че трите основни причини, заради които са избрали учителската професия, са: юни, юли и август. Истината е, че това е много емоционално ангажираща професия, изпълнена с нервно напрежение и работния ден рядко е 8 ч. Заплащането на този фон е нищожно. Само като си помисля, че стартовата заплата на кадрови войник е 2600 лв., и....ми идва да постъпя в армията! 🤩😅

# 250
Да си учител не е лесно, но и друго да си - то пак не е лесно. Моето наблюдение е, че навсякъде, където се работи административна работа и работа с хора/клиенти, тежестта се е увеличила; нервните клиенти и колеги - също са се увеличили. Едни и същи боклуци ядосват и учителя в училище, и продавача в магазина.

# 251
Професията е трудна, заплатата ниска, поне за големите градове.
Къде взимат 2000 лв чисто? Аз с почти 6 г стаж едва взимам 1500 лв. След работен ден се чувствам изтощена тотално и все повече се замислям заслужава ли си…
Учителите в днешно време нямат подкрепа от никъде, родителите дърпат конците…Поведението на децата няма да го коментирам.

# 252
Аз с почти 6 г стаж едва взимам 1500 лв.
Явно ви държат на минималното заплащане по КТД.
Дъщеря ми докарва около 2000 лв. чисто с часовете над норматива и клубовете по интереси, но и основната й заплата е над минимума.
Зависи какъв е бюджетът на училището и умението да се управляват средствата.

# 253
  • Някъде по Дунава
bashtatko, наистина заплатите ни са минимални за съответните длъжностни. Няма и как да бъде другояче, при раздут щат и малко деца.

# 254
Колеги, а какво се случва с учителите, когато училището, в което работят затвори? И изобщо какви са причините едно училище да затвори? Сблъсквали ли сте се с подобно нещо?

Общи условия

Активация на акаунт