Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 860
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
  • Добрич
Като говорим за избор, да споделя:

С "моите" седмокласници миналата седница решихме, че  тази седмица ще ходим на кино. До тук добре, обаче.... Когато видяха трейлъра на филма, попитаха "Ама той с надписи ли е?". И до там беше.  Направиха избор - няма да ходим на кино, щом трябва да четем. Съвсем осъзнат избор на един клас (малцинства).

# 331
При нас - тази година няма да има пари за Коледните парични награди.

# 332
Да, изборът е в общи линии - да "ти се занимава" или да не "ти се занимава"...
Не мисля, че опира само до това, дали ти се занимава, или не. Учебният процес винаги е бил двустранен, едната страна, желаеща да обучава, и другата, желаеща да учи. Ако липсва едно от двете, мисля, че уравнението няма как да излезе.

# 333
Малко американски филми за ученици и учители си гледал... Simple Smile Идеята е, че ни плащат, за да намерим начин уравнението да излезе. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 334
Колеги, от 01.09.2023 г. е  променен минималният задължителен брой  текущи изпитвания в Наредба 11. Споделям, защото може някой да е пропуснал.

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 18:59 от хихихи

# 335
Малко американски филми за ученици и учители си гледал... Simple Smile Идеята е, че ни плащат, за да намерим начин уравнението да излезе. Stuck Out Tongue Winking Eye
О не, на мен със сигурност не ми плащат за това. Ако ми плащаха за да намеря начин уравнението да излезе, бих им казал, че си хвърлят парите на вятъра, аз нямам уменията да го реша това уравнение.

# 336
Колеги, от  1.09.2023 г. е  променен минималният задължителен брой  текущи изпитвания в Наредба 11. Споделям, защото може някой да е пропуснал.

Да, в нашето училище втора учебна година се води спорът дали тестът и контролната работа са текущи изпитвания.

# 337
  • Пловдив
Според мен са си баш текущи, върху конкретен раздел се правят.

# 338
Да, текущи изпитвания са.

Последна редакция: сб, 23 ное 2024, 12:12 от хихихи

# 339
  • Добрич
Скрит текст:
Колеги, от  1.09.2023 г. е  променен минималният задължителен брой  текущи изпитвания в Наредба 11. Споделям, защото може някой да е пропуснал.

Да, в нашето училище втора учебна година се води спорът дали тестът и контролната работа са текущи изпитвания.

Сериозно ли учители спорят за това?

То има само два вида оценяване - текущо и изпити. И е регламентирано много ясно:

Цитат
Чл. 7. (1) Оценяването се извършва чрез текущи изпитвания и изпити.
(2) Текущите изпитвания се осъществяват в процеса на училищното обучение, а изпитите - в процеса на училищното обучение, както и при завършване на етап и/или степен на образование.
(3) Изпитите в процеса на училищното обучение са:
1. приравнителни;
2. за определяне на срочна или на годишна оценка по учебен предмет или модул;
3. за промяна на оценката.
(4) Изпитите при завършване на клас, етап и/или степен на образование са:
1. (доп. - ДВ, бр. 80 от 2021 г., в сила от учебната 2021 - 2022 г.) изпити за установяване на постигнатите резултати от обучението и съответствието им с компетентностите, определени в учебната програма по учебен предмет или модул за определен клас;
2. изпити за установяване на постигнатите резултати от обучението и съответствието им с компетентностите, определени в държавния образователен стандарт за общообразователна подготовка за определен етап от степента на образование;
3. държавни зрелостни изпити за придобиване на средно образование;
4. държавен изпит за придобиване на степен на професионална квалификация;
5. изпити за придобиване на професионална квалификация по част от професия.

Според твоите колеги тестът/контролната работа в час точно към кой вид изпит се приравнява?...

Наредба 11

Завършила съм преди много години и тогава в университета нормативната уредба въобще не се учеше. Не зная как е сега, по-младите учители в темата могат да споделят.

Познавам учители, които си изкарват целия стаж без да се интересуват от нормативната уредба (смятат, че директорът, пом. директоръ и експертът са длъжни да ги информират за каквото е необходимо от документите).
Като се замисля, такива колеги  спокойно може да спорят дали тестът и контролното са текущи изпитвания (ако никой никога не им ги е дефинирал точно).

Последна редакция: сб, 23 ное 2024, 11:49 от Вела

# 340
  • Майничка
След последните промени в наредбата, спокойно може да оформиш ученик по ООП ЧЕ в 10, 11 и12 клас с входно и класна работа за първи срок и с тест и класна за втори.
И да се спести явяването му на изпит заради много отсъствия, стига да има 2 (3) оценки по предмет.

# 341
  • Пловдив
Гери, аз този номер и в 9 клас го прилагам, ако е първи ЧЕ - ние сме неинтензивно и неразширено изучване, та имаме по два часа седмично в 9-12 клас.

# 342
  • Майничка
Е, ние в 9 клас поне един тест или устно изпитване трябва да добавим, с 4 часа сме.
Но пък в осми, на 18ч. седмично, спокойно можем да минем с едно устно, класна и контролна. Иначе в програмите минимумът си стои, само дето те отпаднаха от наредбата.

# 343
Стрес теста ми съдържаше 20 работи, от които 17 бяха с 0 точки. Приключих за има няма половин час, и то част от времето мина докато си припомня бутоните, кое за какво беше, условията на задачите и т.н. Аз ли извадих късметлийска извадка, или толкова е брутално нивото по математика в момента....

# 344
  • Варна/Благоевград
Здравейте пиша тук ,тъй като знам ,че има много учители.
Имахме късмет дъщеря ми да попадне на изключително добри и сърцати учителки в градината.  Трета група са в момента и днес ни съобщиха , че местят една от учителките ни в първа група , тъй като там е напуснала колежка , а при нас идва нова госпожа от понеделник
Абсолютно всички родители не сме съгласни с това и искаме да си запазим сегашната госпожа , мислим да напишем подписка и утре да отидем да говорим с директорката .
Има ли смисъл от цялото упражнение и има ли какво да направим ние родителите ,за да си запазим учителката , някакъв член или нещо подобно на което да се обосновем?
Изобщо приемам спешно всякакви съвети ,както може да ни помогне в случая ,готови сме ако е нужно и има смисъл да стигнем и до инспектората.
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт