Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 270
  • 737
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, карали ли сте курсове по Безопасност на движението по пътищата в 5-7 клас и къде?
Проверете тук, преди три години имаше
Скрит текст:

# 376
Може ли да ме носиче къде да прочета как се изчислява сумата/условията  за допълнителното плащане? Върнах се от майчинство юли, после излязох платен отпуск до 1 септ (както и останалите колеги). За 15септ, взех същата сума, както колегите, а сега 1/2от тях 🤔. В понеделник ще попитам за причината, но подозирам, че ще ми обяснят, че е защото не съм била на работа, но тъй като се дели на 3части - смятам, че първата(за 24май) е нормално да не я взема, но за 15.09 и сега, трябва да ми дадат, все пак съм на работа...  Ако са толкова дребнави, значи ще трябва да си поискам и сумата за дрехи за тези месеци... 🤔

# 377
Може би тук:
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137089558

Не искам да прозвуча по учителски назидателно, но не е добре да не познавате нормативната база, която Ви засяга, или поне да не можете да я откриете.
Извинявам се, ако съм прозвучал прекалено нелюбезно.

# 378
Ако това сега е ДМС за годината, ми звучи напълно нормално да се получи половината сума за половината година. Докато тези суми за празници са си фиксирана сума и са си за момента на празника - ако работите я вземате, а ако не работите - не. Поне на мен ми звучи че са различни неща, а не някакъв бонус разделен между 24 май, 15 септември и сега (което вероятно предполагате че е Коледа като трета дата а то не мисля че е)

# 379
  • Добрич
Може ли да ме носиче къде да прочета как се изчислява сумата/условията  за допълнителното плащане? Върнах се от майчинство юли, после излязох платен отпуск до 1 септ (както и останалите колеги). За 15септ, взех същата сума, както колегите, а сега 1/2от тях 🤔. В понеделник ще попитам за причината, но подозирам, че ще ми обяснят, че е защото не съм била на работа, но тъй като се дели на 3части - смятам, че първата(за 24май) е нормално да не я взема, но за 15.09 и сега, трябва да ми дадат, все пак съм на работа...  Ако са толкова дребнави, значи ще трябва да си поискам и сумата за дрехи за тези месеци... 🤔

Щом се връщате от майчинство юли, то получавате допълнително заплащане от юли.

# 380
Може би тук:
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137089558

Не искам да прозвуча по учителски назидателно, но не е добре да не познавате нормативната база, която Ви засяга, или поне да не можете да я откриете.
Извинявам се, ако съм прозвучал прекалено нелюбезно.
Там не пише това, което търся...
Информацията, която търся, явно е специфична - не я открих нито в колективния трудов договор, нито във ВПРЗ, нито тази наредба.  Питането ми е по повод това, че допълнителното възнаграждение (13заплата, или както искате го наречете), което се дели на 3 изплащания, не разбирам как го изчисляват, за да се изплати - защо второто плащане се изплати цялата сума, а третото е 1/2 от сумата 🤔. На първото за годината си зная, че не ми се полага.  В КТД пише, че сумата се изплаща на 3пъти, но не по-малка от 1минимална заплата (чл.32,ал(1)), но не пише как се процедира, ако работникът е започнал в средата на годината работа.🤔

# 381
Щом е за годината, съвсем логично е за половин година да се изплати половината. Или колкото там се пада пропорционално за непълна година. Те иначе и оня ден да са назначили някого, трябва да му дадат ДМС като на тези които са работили цялата година там ли?

# 382
При нас допълнително материално стимулиране (ДМС) се изплаща пропорционално на отработените дни, като платеният годишен отпуск също се счита за отработени дни. Не се зачита отпуск за отглеждане на дете, т.е майчинство.

# 383
Здравейте, аз съм млад учител с няколко години опит. Смятам, че това, което ще споделя не е за тази тема, тъй като тук се обсъждат далеч по-важни неща, така че ще помоля модератор ако прецени да я премести в отделна тема.
Предварително се извинявам за това, че има вероятност някой колега да се припознае или дори да знае кой седи зад този текст.
В началото на тази година ми се наложи да сменя училището, тъй като не ми предложиха да продължа в предишното, макар да имах малко часове. В предишното училище никога не бях имала проблеми и всички мои ученици изпълняваха възложените задачи. Започнах в новото, което е в края на града, но нещата не бяха, както очаквах. Дисциплината на всички ученици е под всякаква критика, никаква подкрепа от директора, който отсъства в по-голямата част от времето, липса на заместник-директор, медицинска сестра, която също си тръгва изключително рано.
Почувствах се изключително изоставена като неопитен преподавател. Започна да се отразява на здравето ми и започнах да обмислям дали да не напусна, въпреки че нямам друг трудов договор. Това, което ме спира е, че сме само в средата на учебната година, не искам да правя лошо впечатвление, страхувам се, че няма да си намеря друга работа, че ще оставя лошо впечатление на колегите и на семейството си.
Попадали ли сте в подобна ситуация? Как е най-добре да постъпя (може да ми пишете и на лично) ?

# 384
Здравейте, аз съм млад учител с няколко години опит. Смятам, че това, което ще споделя не е за тази тема, тъй като тук се обсъждат далеч по-важни неща, така че ще помоля модератор ако прецени да я премести в отделна тема.
Предварително се извинявам за това, че има вероятност някой колега да се припознае или дори да знае кой седи зад този текст.
В началото на тази година ми се наложи да сменя училището, тъй като не ми предложиха да продължа в предишното, макар да имах малко часове. В предишното училище никога не бях имала проблеми и всички мои ученици изпълняваха възложените задачи. Започнах в новото, което е в края на града, но нещата не бяха, както очаквах. Дисциплината на всички ученици е под всякаква критика, никаква подкрепа от директора, който отсъства в по-голямата част от времето, липса на заместник-директор, медицинска сестра, която също си тръгва изключително рано.
Почувствах се изключително изоставена като неопитен преподавател. Започна да се отразява на здравето ми и започнах да обмислям дали да не напусна, въпреки че нямам друг трудов договор. Това, което ме спира е, че сме само в средата на учебната година, не искам да правя лошо впечатвление, страхувам се, че няма да си намеря друга работа, че ще оставя лошо впечатление на колегите и на семейството си.
Попадали ли сте в подобна ситуация? Как е най-добре да постъпя (може да ми пишете и на лично) ?
Бях в подобна ситуация, нито разбиране от ръководство, нито от родители. Реших сама да напусна, преди да е станала беля и после да съжалявам повече! Изобщо не ме интересуваше, че е средата на годината! На мен също започна да ми се отразява на здравето. Реших, че то е много по-важно!

# 385
Щом се отразява на здравето, няма какво да го мислиш. Как ли пък ще съм коректна към хора, които не заслужават и то за сметка на личното здраве.

# 386
  • Върху лъчите на Слънцето.
Аз не съм млад учител, но съвсем сериозно се замислям да сменя професията. Или поне да напусна образователната система. Стига ми! Здравето и семейството ми са по-важни!Още умувам с какво да се захвана.

# 387
Има ли в темата учител от 125-то училище, София? Моят ви, кажете ми - инструктират ли ви да подсказвате на ученици от вашето училище по състезанията (когато дойдат да питат нещо по задачите от състезанието)? Чета в съседната тема, че това си е по всичките състезания, и не само е някакви отделни стаи... Егати, няма отърване от това подсказване - ни у нашето село, ни у София...

# 388
Има ли някой, който да е работил в 20-то в София? Или в 18-то?

# 389
  • на изток от рая
Сигурна съм, че в някоя от темите е питано и  отговорено на подобен въпрос, но не го намирам. Кое има по-голяма тежест при кандидатстване за работно място - магистратура или курс за професионална квалификация?

Общи условия

Активация на акаунт