Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 301
  • 737
  •   1
Отговори
# 510
Ще има разводня темата, но не мога да не спомена и друго много неприятно нещо. Ползваш болничен и работодателят ти веднага научава причината, диагнозата и прочие лична информация. Защо трябва тя да присъства в болничния лист? Работодателят ми не е доверен лекар да го интересува. Много ми е неприятно това. Давам пример с Германия, за която имам информация от първо лице, подобна информация е недопустима, все пак става въпрос за лични неща и лекарска тайна. И още по-лошо - нямаше и да се замисля колко е нелепо, ако не се бяхме заговорили наскоро. Приемаме го за нещо в реда на нещата.

# 511
Е да, при нас изказването на зам. директорката бе: " Колеги, края на срока е, и задължително трябва да оформим оценките. Дори да умирате, моля не излизайте в болнични." Така че е ясно какво ще последва, ако се отвори тема за прегряване.

# 512
  • European Union
Вече не виждаме диагнозите на учениците. Предполагам, че е въпрос на време да се въведат и електронни болнични листове.

# 513
Напоследък ми прави впечатление, че при кандидатстване се изиска целия набор от документи: Заявление по образец; Декларация-съгласие за обработване на лични данни при кандидатстване за обявена свободна позиция по образец; Автобиография (СV); Копия от документите за завършена образователно – квалификационна степен на висшето образование и свидетелство за професионална квалификация; Други документи: копия на удостоверения, сертификати; Справка за придобит стаж и професионален опит-препис-извлечение от трудова книжка или трудова книжка; Свидетелство за съдимост; Документи, удостоверяващи липсата на заболяванията по чл. 2 и установени от лица по чл. 3 от Наредба № 4 от 2016 г. за заболяванията и отклоненията, при които не може да се заема длъжност на педагогически специалист (оригинал) издадени от съответния специалист за сверяване – в образователната институция при кандидатстване се оставя копие, заверено от приемащото лице, а при назначаване в личното дело остава оригинала; Медицинско свидетелство за работа;

Лятото, когато кандидатствах, свидетелството за съдимост и медицинското се изискваха при постъпване на работа, в случай че си одобрен за съответната позиция.

# 514
  • София
Благодаря на всички, които споделиха мнение за необходимостта от почивка извън ваканциите. Има много добри примери по света, надявам се скоро и тук да се случат.

# 515
  • Върху лъчите на Слънцето.
Аз дипломната за ППС/ПКС 3 я защитих веднага, месец след изпита за ПКС 4. Всички колеги от защитата са си взели свидетелствата 2 месеца след защитата, а на мен ми казват, че не е излязла още заповед за следващата календарна година. Simple Smile
И аз записах ППС през март, но не съм отлагала защита за следваща календарна година.

То не би трябвало да е възможно по принцип. Нали ППС е една година, как си защитавала дипломна след 8-9 месеца? При нас също можеш в същата година примерно с 4 да я защитиш, но подаваш док за 3 ПКС в другата година вече, но трябва да са минали 12 м от записването за 3ППС. Но явно може, щом при теб така е станало Simple Smile
За синдикатите няма невъзможни неща. И моите наблюдения са, че не спазват правилата. ПКС изкарано сега, не е това, което беше.  Simple Smile

# 516
Колеги, кога мога да запиша 5то ПКС. Учител за втора учебна година съм.

# 517
Колеги, кога мога да запиша 5то ПКС. Учител за втора учебна година съм.
Когато имате 2 години педагогически стаж.

# 518
Странна работа е, но щом може. Не съм минавала през синдикат и не съм в нещата Simple Smile . И при нас се записваш по всяко време, но трябва да има 12 месеца от начална до крайна дата преди защита. Лекциите бяха в рамките на месец около началото и след това си водим кореспонденция само с научните ръководители.

# 519
Колега напуска. При утвърдена програма за втори срок и вкаран образец, няма желаещ за длъжността, какви са вариантите да се прехвърлят часовете на колега? Програмата ясно ще се прави наново. Ами като е вкаран образеца?

# 520
  • Добрич
Образецът може да се коригира и през срока, когато се налага.

# 521
Когато ми се е налагало да отсъствам за ден-два искам отпуска по семейни причини, като гледам да уведомявам доста предварително директора и да се разбера с колега, който да иска да ме замести. Спестявам работа на директора и наклонявам везната към разрешение.

Скрит текст:
Аз дипломната за ППС/ПКС 3 я защитих веднага, месец след изпита за ПКС 4. Всички колеги от защитата са си взели свидетелствата 2 месеца след защитата, а на мен ми казват, че не е излязла още заповед за следващата календарна година. Simple Smile
И аз записах ППС през март, но не съм отлагала защита за следваща календарна година.

То не би трябвало да е възможно по принцип. Нали ППС е една година, как си защитавала дипломна след 8-9 месеца? При нас също можеш в същата година примерно с 4 да я защитиш, но подаваш док за 3 ПКС в другата година вече, но трябва да са минали 12 м от записването за 3ППС. Но явно може, щом при теб така е станало Simple Smile
За синдикатите няма невъзможни неща. И моите наблюдения са, че не спазват правилата. ПКС изкарано сега, не е това, което беше.  Simple Smile
Не съм записвала ППС през синдикатите. Директно в ДИУУ.

Относно диагнозите в болничните... Joy Последно отсъствах цяла седмица заради въшки. Който има бърнаут да посочва тази диагноза. Joy
ЛЛ ми писа вирус, де. Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 04:52 от amy_nka

# 522
Оххх, като каза въшки... Вълка пълзеше на първия чин. Като погледнах ученичката, която стои там, имаше на косъм по 3 гниди.

# 523
Като казахте въшки и аз вчера намерих една "тлъста хубавица" на една главица...Тюх още не съм хващала аз лично TrollfaceTrollface

# 524
  • Майничка
Има не само деца, а и майки, които не са виждали ни въшка, ни гнида, голям шок им е.

Общи условия

Активация на акаунт