Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 213
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
Да. Вече знаем, защо децата масово са такива каквито са...

# 586
  • София
Смешно е как Вълчев обикаля като муха без глава да реве, че няма пари и няма да се вдигат заплатите, но пък от чужбина колегите му обещават вдигане на заплати в други сектори, където пък абсолютно никаква работа не се върши. Та, какъв бюджет, какви дупки, каква липса ги гони нашите политици, не е ясно.

# 587
По-голямата част от българското население мислят, че нищо не работим. А реално, каквото и да правим, като нямаме подкрепа от ПОНЕ от  родителите , всички виждаме какво става...
Постоянното коментиране на заплатите още повече озлобява хората, а реално никой от тях не си е направил сметка, че колега с малко или никакъв стаж взима чисто около 1400лв. Имам приятелки, работещи в големи вериги магазини, взимащи по 2200 чисто.
Тук малко се получава, аз ям картофи, ти ядеш кюфтета, а средно и двамата ядем мусака.
И най-жалкото от всичко: ние вече не сме учители, а сме бавачки!!! А за хилядите документи, механизми, посещения на адрес, квестори през почивни дни, обучения и т.н въобще да не споменаваме...

# 588
Така е, аз най-много съм вземала 1700 през декември, септември и май, но много хора вече ми намекват, че съм била намерила на хляба мекото... Всеки е свободен да опита в системата, да видим колко ще издържат.

# 589
Съгласна съм! Аз също нямам против някой от родителите да ме смени! Даже ще му дам заплатата за 2 месеца и бонус- голям чувал, да пренесе парите.
А да не започваме с темата за това, че част от големите заплати заминават пак за техните деца: материали, консумативи и какво ли още не..
Факт е, че в повечето училища се пести от всичко!

# 590
Смешно е как Вълчев обикаля като муха без глава да реве, че няма пари и няма да се вдигат заплатите, но пък от чужбина колегите му обещават вдигане на заплати в други сектори, където пък абсолютно никаква работа не се върши. Та, какъв бюджет, какви дупки, каква липса ги гони нашите политици, не е ясно.
Къде е ревал такова нещо? Rolling Eyes Тия Дир.бг са за съд.

# 591
  • София
Нещо такова прочетох. Но пък сега от преди 13 минути чета,  че ще се отделят 500 млн за заплати, но без повече информация.

# 592
Четох изискванията за съставяне на седмичната програма, но не открих дали има някъде някакви препоръки относно поредността на часовете за деня, например кой час да е първи и кой последен като предмет. Ако има някакво изискване, ще съм благодарна, ако някой ме просветли. Предварително благодаря. Лека вечер

# 593
  • София
Има изисквания от РЗИ - първите часове да са по-тежките като математика, история, физика, география, а последните музика, изобразително, физическо, ИТ

# 594
Няма такова изискване, ако един учител трябва да преподава във всички класове колко дни трябва да има първи или последни часове. Единствено да има по един разтоварващ час на ден, даже преди ковид не помня точно коя година технологии и предприемачество не го броиха към разтоварващите часове.

# 595
Имам спомен, че скоро питахте за това нещо и някой беше дал инфо, че точно първите часове не трябва да са "тежки" предмети. И имаше логика.

# 596
  • European Union
Преди няколко години ХЕИ се правеха на интересни и много държаха на такива разпределения на часовете. Сега вече и те са вдигнали ръце и подписват каквато и програма да им се предостави. А и учебните планове са безумни. Ако РЗИ мислеха за доброто на учениците, никога нямаше да одобрят учебна програма с 8 или 9 учебни часа в един ден, на едносменен режим. Но ученици в дуална система в 12 клас имат 16 часа, които трябва да вземат в два учебни дни. Така че вече никой не гледа степен на трудност и брой часове.

# 597
  • Бургас
Да, нищо не гледат вече. Синът ми /11 клас , професионална гимназия/има 10 часа, днес точно. Започва часове 8.45, свърша в 17.40, с обедна почивка от 30 мин...Ядосва се, че стои повече от мен в училище и го разбирам.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 14:32 от rosi81

# 598
  • Добрич
Самоцитирам се:

H0uSse_Baby, не ми се търси сега, но преди имаше една наредба, според която беше зададено кой час с каква трудност трябва да бъде. В общи линии се следваше правилото (беше зададено за конкретния брой часове за деня, 4, 5, 6 или 7):
1. ч.  средна трудност
2-4 ч. висока трудност
5 ч. ниска трудност
6 ч. средна трудност

За всеки клас и за всеки ден по отделно се смятаха "плюсове" и "минуси", според това дали часовете отговарят на натоварването и за да одобрят програмата трябваше за всеки ден и за всеки клас "плюсовете" да са поне 50% , иначе я връщаха.
Вече не се работи по нея.

# 599
Здравейте Simple Smile Знам, че тук има всякакви хора, затова реших да се допитам за мнение. Не съм сигурна, че това е най-подходящата тема да си задам въпроса, но не мога да се ориентирам за по-добра, за това моля да ме извините, ако е леко в страни. Обмислям да запиша магистратура по Педагогика на изобразителното изкуство в АМТИИ. По професия съм графичен дизайнер и илюстратор на свободна практика. Обмислям идеята след тази магистратура да си направя школа за арт занимания за деца, както и да имам опцията да работя в училище като преподавател по рисуване, евентуално. Има ли мами, които да се занимават в тази сфера? Смислено ли е обучението в АМТИИ, освен само като тапия? Добра идея ли е такъв тип школа, търсени и посещавани ли са в Пловдив?

Общи условия

Активация на акаунт