Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 181
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
  • около Варна
Когато заместваме колегите от ЦДО ни изплащат лекторски за проведените шест учебни часа - по два часа отдих, самоподготовки и занимания по интереси.

# 616
Регламентирано ли е във вътрешния правилник на училището ви или е негласно правило?
Благодаря за споделеното.

# 617
Здравейте!
Имам следното питане:
В КТД е записано, че право на безплатна храна имат непедагогическия персонал и работниците в кухнята. Огняр и шофьор в детската градина също са непедагогически персонал, за тях отнася ли се?
А педагозите,  които нямат право на безплатна храна, имат ли право да се хранят, но срещу заплащане?
Благодаря!
Не, няма такава опция

При нас има. Купони за храна се заявяват в кухнята и се хранят педагозите, които желаят. Ще излъжа за актуалната цена в момента, защото отдавна не съм ползвала, но към 3.50 лв беше последно.

# 618
Сега го сметах. 6*5=30*4=120*9 месеца грубо = 1080 часа годишен норматив на ЦДО. Излиза, че работим повече от колегите. Simple Smile
Конкретно по запитването. Когато заместваш колега попълваш декларация за лекторски. 10 лв на час. После си караш твоите часове следобед.

# 619
  • Някъде по Дунава
Здравейте. Как е уредено заместването на отсъстващ колега в обратна смяна на вашите работни места? Става въпрос за начален етап. Колегата от занималня поема часовете на класния в обратна смяна. Присъства от поемането на учениците. Заплащат му се само тези до началото на неговото собствено работно време. Тоест е с учениците от 7.30 до обяд, но му се заплащат само часовете до 11 часа.
 Не намирам член или алинея, който да ми дава яснота по темата. Коментира се, че учителите в ЦОД нямат норматив с ученици, а са просто с работно време.
 Искам да чуя и дроги мнения, за да разбера навсякъде ли е така
Благодаря.
И при нас беше така, но не е правилно. Отдавна не съм замествала и нямам актуални наблюдения. А е имало и случаи, при които сутрешният замества учителя ЦДО, плаща му се за 6 ч, но пуска децата по - рано и си тръгва. Общо взето в училището ни учителят ЦДО стои на най - ниското ниво. Другите колеги и ръководството го възприемат като учител втора ръка.

# 620
Зная, че не е правилно и за никой от колегите не е добре. Търсим нормативен документ, където е регламентирано ясно и на който да се позовем. Освен чл.259  от КT  друго не намираме. В общи линии се разписваме на заповед за шест часа, в която не е упоменато заплащането, а се плащат примерно три часа. Никой не желае да замества и се започват проблеми с предтекст, че "учител работно време нямал".

# 621
  • European Union
Това са дребни тарикатски номера на директора. Аз в такъв случай бих карала първите 3-4 часа и после ще ги пусна на двора, ще карам занимания по интереси и т.н . От началото на моето работно време - моите задължения.

# 622
Чудим се как да отреагираме, за да си защитим правата. Натяква се, че всеки е длъжен да замества, когато се налага. Оказва се безплатно за по-голямата част от времето. Същото е и за часовете за деца със СОП. Дават се на колегите от занималня, които по принцип са от 11 на работа. Винаги са първи или втори часове сутрин, защото нямало как да са в тяхното работно време. Получава се пак същото. Идваш в 7.30 и седиш цял ден

Кети и така да се случват нещата, пак висиш цял ден за платени два или три часа.
Учителите ЦОД са също учители, нали. Чета това

Под "възпитател" се визира кой?

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 10:34 от Сирмма

# 623
Това с мита за големите заплати идва в голяма степен от факта, че едно увеличение се съобщава по медиите неколкократно, докато се реализира.
Напр.:
- някой синдикалист предлага вдигане на учителските заплати с 25%. Излиза новина "Вдигат учителските заплати с 25%". Никой не чете/слуша подробности, ако въобще ги съобщят.
- след месец министърът споделя, че смята за възможно  вдигане на учителските заплати с 25%. Излиза новина "Вдигат учителските заплати с 25%".
-  след още месец на среща на министерството със синдикатите се договаря  вдигане на учителските заплати с 20% - излиза новина "Вдигат учителските заплати с 20%"
- след това подобни новини излизат и при предвиждане на средства за увеличението в бюджета, при официалното договаряне, при побучаването и т.н.

Така отруденият човек, когото го осигуряват на МРЗ и не може да си вземе седмица отпуск да заведе семейството си на море и не знае какво е коледен бонус, остава с впечатлението, че за година учителските заплати са вдигнати 4-5 пъти.

А за стандарта в малките насилени места, учителските заплати, както и режимът на отпуски и почивки са повече от добри, няма какво да си кривим душата.
Дори и в нашият уж много развит град, по-високи заплати се вземат само от работещите в енергийния комплекс и оръжейната промишленост.

# 624
Консултация със Синдикат, според мен, за законовите разпоредби.

# 625
Аз имам питане за отсъствията по време на занималня. Как се извиняват, ако детето отсъства само от часовете следобяд, защото родителите така са решили? Имам ли право да ги извиня с бележка написана собственоръчно от родител? Говорим за цял месец отсъствие само от занималня.

# 626
То няма бележка за отсъствие от един месец и то само от следобедните часове. Имай такъв случай. Родителите подадоха заявление, че отписват детето от занималня. После го записаха отново. С ръководството се консултирайте. Аз за такъв период от време не бих поела отговорност за дете, което дори не е при мен. Ако с него се случи нещо , вие може да го отнесете.

# 627
  • bg
Аз за такъв период от време не бих поела отговорност за дете, което дори не е при мен. Ако с него се случи нещо , вие може да го отнесете.
Какво имате предвид, ако не посещава защо да носи отговорност. Със заявление от родител за отсъствие по семейни причини за съответния период.

# 628
Колко са дните по семейни причини, за които може да се напише бележка от родител? За срок от месец не съм чувала. Поне при нас това се случва със заявление за отписване от занималня. По семейни причини си има конкретен брой дни за година

# 629
  • София
Колко са дните по семейни причини, за които може да се напише бележка от родител? За срок от месец не съм чувала. Поне при нас това се случва със заявление за отписване от занималня. По семейни причини си има конкретен брой дни за година
Извинителната бележка е за целия ден, така че не Ви трябва друга. Просто може да вземете от класния и да направите копие. За случаите, когато детето го няма на занималня можете да помолите родителят да напише собственоръчно в свободен текст с причини и подпис. Детето като дойде да Ви я даде и Вие да си я сложите в отделен джоб този вид бележки. Все пак обсъдете с директора за този вид извинителна бележка. Може да е за един месец. Пишете отсъствия и после ги извинявате. Аз правех така със знанието на ръководството.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 22:44 от eliapt

Общи условия

Активация на акаунт