Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 144
  • 737
  •   2
Отговори
# 675
  • Майничка
Най-добре ги потърси и ги сканирай, така и така ще ти трябват за портфолиото.

# 676
  • Добрич
Във всяко училише има комисия за квалификационната дейност. Освен в досието, копия на удостоверенията се представят и съхраняват и от комисията. Всяка година комисията прави доклад/отчет за всички квалификации.

# 677
Няма да е проблем ако не са всички - изискването е да са "по-голям брой от задължителните за периода на атестиране квалификационни кредити". Но е хубаво да си ги съхранявате в портфолио - на хартия или сканирани. Моите оригинали са си вкъщи, но всички са сканирани на служебния ми компютър и има копия в досието ми.

Не всички дипломи за участия, само тези с кредити.

# 678
Здравейте, мили хора и колеги!
Пиша този пост, за да си "сверя" часовника.

Работя в частно детско заведение без лиценз, води се целодневен детски център, като започнах на 1400лв чисто, също ми беше обещан и някакъв бонус, но досега така и не го получих. Като попитах за него ми се отговори, че са мислели, че ще вземат човек с повече опит... Отделно били малко деца записани. Сега в момента има записани над 20 деца, а заплатата стои същата и бонус няма.
Добре де, на интервюто НЕ го казаха, а аз отивам по конкретна обява в която, пише изисквания, отговорности, основна заплата+ бонусна схема и т.н.
Има 2 групи.
Яслена група, 1-3г. и предучилищна група- 4-7г.
Като искам да уточня, че ясленчетата нямат право да са тук изобщо, нито да спят, нито да ядат, тъй като проверих фирмата на шефа ми в АВ и няма разрешителни за тези неща. Това вече е друг въпрос.
Отивам по обява с отговорности за подготвяне на ситуации за подготвителна група, отговорност и креативност, а дефакто освен това, мета пода, мия пода, сервирам храна, чистя и мия маси, бърша шкафове. А, да, забравих, че и понякога трябва да събирам някакви такси или да снимам видеа на външните "учители".
Видно върша работата и на помощник-възпитателя.
Работя по помагала с деца от различни възрасти, което си е трудоемко.
В договора длъжността ми е: учител подготвителна група. Няколко пъти си искам длъжностната характеристика, но така и не ми я дават.
Та.. искам да си "сверя" часовника дали е така по частниците, сигурна съм, че ако има как и роби да сме, без пари да им работим, така ще направят. Бях с убеждението, че частниците плащат поне малко повече от държавните.
С оглед на това, че от 1-ви март ще увеличават учителската заплата с 15% имам ли право да си поискам увеличение на заплатата?

# 679
В частния сектор не съм сигурна дали може да имате претенции за увеличение и при вас. В общи линии стоите на добра воля. Потърсете си друго работно място.

# 680
  • София
На частно е така - ако можеш и вечер да стоиш да се занимаваш Bowtie

# 681
  • Добрич
vaniila, частният сектор не е страна по тристранното споразумение (МОН, съюз на работодателите, синдикати) и договорките не се отнасят за него.

По всяко време може да подадете заявление за увеличение на заплатата. Най-добре писмено и аргументирано.

Ако сте решили да се махате, можете да потърсите и съдействие на Инспекцията по охрана на труда. Със сигурност не всички дейности, които вършите влизат в длъжностната Ви характеристика.

Учителите, които познавам и са работили в частния сектор винаги са били ощетени, спрамо тези, в държавния ( говоря за провинцията).

# 682
vaniila, частният сектор не е страна по тристранното споразумение (МОН, съюз на работодателите, синдикати) и договорките не се отнасят за него.

По всяко време може да подадете заявление за увеличение на заплатата. Най-добре писмено и аргументирано.

Ако сте решили да се махате, можете да потърсите и съдействие на Инспекцията по охрана на труда. Със сигурност не всички дейности, които вършите влизат в длъжностната Ви характеристика.

Учителите, които познавам и са работили в частния сектор винаги са били ощетени, спрамо тези, в държавния ( говоря за провинцията).

За това нещо получава ли се входящ номер, досега не съм писала такова.

# 683
  • Добрич
Да, би трябвало да се входира по каналния ред, но фирмата дали поддържа такъв регистър?.. 

Иначе може да се прати заявлението и с куриер или препоръчано по пощата. Ще има подпис, че е получено,  но става сложно...

# 684
Да, би трябвало да се входира по каналния ред, но фирмата дали поддържа такъв регистър?.. 

Иначе може да се прати заявлението и с куриер или препоръчано по пощата. Ще има подпис, че е получено,  но става сложно...

Ами 1400лв получават учителите в държавна градина и са само учители, а аз правя още 10 неща отгоре. А и сега ще вдигат заплатите с 15% и нещо не ми се вижда рентабилно да седя и да върша всички тези неща за тези пари...

# 685
  • Върху лъчите на Слънцето.
Значи, нещо като:
"Г-н Директор, моля да ме преназначите на длъжност старши учител. Прилагам копие от документ за придобита трета пкс." ли трябва да се формулира?
Молбите отдавна отпаднаха. Вече се пишат заявления.
... заявявам желанието си...

# 686
Някой чул ли е - ще има ли увеличение на класно ръководство и лекторски час? Честно казано това е нещо, което много ме притеснява. Класното ръководство буквално е по 1 лев на ден, а носи със себе си тонове работа. Цена на лекторски час също не ме стимулира да замествам, макар че го правя. ПКС-тата? През 2010 г. помня, че 1 ПКС беше 100 лв, сега пак толкова, но тогава заплатата беше 500 лв, а сега е 4 пъти повече, не трябва ли и 1 ПКС да бъде 400 лв? Иначе тръбенето по ТВ е винаги на лице. Честно казано, аз го приемам за изключително унизително. Взима се тази заплата и се правят едни таблици, едни схеми, едни проценти, после се повтаря дни наред по всички телевизии. Защо не се разфасоват така лекарските и полицейските заплати - аз не знам те колко взимат?! Както и да е - можем ли да направим нещо по въпроса с класното ръководство, лекторските и ПКС-тата? Синдикатите?

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 10:41 от Regalia43

# 687
  • Айтос
Здравейте, колеги! Предстои ми да започна първата си работа като ресурсен учител, а в същото време все още съм студентка по специална педагогика. Притеснявам се дали ще се справя, тъй като нямам практически опит. Бих искала да попитам как протича един типичен работен ден на ресурсния учител – какви са основните задължения, как се организират часовете с децата, какви документи трябва да се попълват редовно и с какво трябва да съм най-внимателна в началото? Какви са основните предизвикателства, с които сте се сблъсквали в първите си месеци, и как ги преодоляхте? Ще съм много благодарна за всеки съвет!

# 688
Здравейте, може ли някой начален учител да ми пише, или аз да му пиша ? Имам няколко въпроса.

# 689
  • Sofia
Аз се интересувам от работата на педагог в ясла.  Ако има такъв  , моля да ми пише.

Общи условия

Активация на акаунт