Осмокласници 2024/2025 - тема 3

• 38 558
  • 757
  •   1
Отговори
# 270
Мама Ру, макар че не обичам лекуване и диагнози по форумите, искам да споделя нещо от опит - преди време изкарах подостър тиреодит вследствие на вирус. Първоначално ниско ТСХ, после високо, с температура 37,2-37,3 в продължение на месец, с болки в областта на гърлото, високо СУЕ и тежка умора. При мен премина спонтанно, но знам, че има и лечение, ако се хвана навреме. Дали гледаха жлезата на ехограф?

# 271
мартеа, благодаря за споделеното. Не съм подозирала, че от вирус може да се получи възпаление на щитовидната. При мен от тежък свински грип преди години се получи проблем във вестибуларния. После и ковид изкарах основно със симптоми на световъртеж и отпадналост, завишена Т и това беше (за разлика от мм), но е много неприятно.
Mama Ru, с пожелания за скорошно оздравяване на детето и скромна препоръка за някакъв спорт, ако отсега кръвното е толкова ниско. + Според мен килограмите са в ниската графа, може би такъв е профилът и структурата й. Малко повече протеин в храненето вероятно ще е от полза.

# 272
Мартеа, на ехограф не я гледа, само опипа. И каза, че иска да я види пак след три месеца.
Златенцето - в училище се е записала на волейбол, но за момента няма възможност да спортува, то и като не се чувства добре пък съвсем. Но и няма време, освен, че е уморена. Всеки ден е до 14:30, връща се, обядва и то минало 15 часа. Учи, пише домашни. На нея й отнема повече време, общува с други момичета - вечеря, баня и то станало време за лягане.
Килограмите са й добре, тя е с фина костна структура тип манекенка от 80-те. Но спрямо ръста и нейния тип скелет са ок - носи ХS - S  от дамската номерация и 37-38 обувки.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 10:31 от Mama Ru

# 273
И не е слаба, 156-157 см и 38 кг. Говоря, убеждавам, да си ляга на време, че има нужда от повече сън. Дано проблемът да е от това, все ще успеем да го решим.
Здравейте - може ли да се присъединя към групичката Simple Smile И аз съм с 8-класник, и вече живеем в София.

За Мама Ру - да ти кажа, аз имам само момчета, и все пак - по моите критерии 38 кг при 156 ръст, не са ми много. Радвам се, че училището се харесва на твоето дете, спомням си дилемата ти, когато кандидатствахме Simple Smile

Да попитам дали ги записахте на школи/уроци? Гледам се въртят из Фейсбук едни реклами за тийнове за "Успешно общуване" "Планиране на времето" и подобни. Имате ли отзиви? Моя съм записала на курсове по математика и физика веднъж седмично - той харесва и двата предмета. За физиката съм леко на кантар, но засега ще ходим. За математиката никакво мърдане няма, ще ходи плътно.

# 274
rumka833, аз съм много за допълнителни дейности, стига времето да го позволява. В София разстоянията не са за пренебрегване.
Моето е с основен английски, но ходи на допълнителни уроци по друг език по нейн избор. В момента се водят разговори и за спорт, защото основно зимата кара ски, но за мен това е недостатъчно. Та тръпна в очакване какво ще избере. Имаше желание и за уроци по рисуване, но ако се случат, ще са онлайн.

# 275
Благодаря ти. Не съм единствената. Майка ми смята, че, горките, ще се претоварят ... но аз не мисля така.
При нас математиката е онлайн, та време в пътуване не се губи.
Физиката е на пешеходно разстояние половин час веднъж седмично.
Два пъти седмично ходи на близкия стадион да тича, което е добре.
Моето притеснение е, че говори много по тийнейджърски. Къде фъфли, къде говори твърде бързо и едвам схващам. За употребата на небългарските думи - няма да си отварям устата изобщо.
Та, затова се загледах и по такъв род обучения. Ужасявам се от мисълта, че ще порасне и ще продължи да говори по същия начин:-(

# 276
Мама Ру, моята е 35кг и 149.5 см. Ами освен дребна, слаба е, само гърдите са с добър размер, доволно бюст има. Дрехи купуваме от детска секция и винаги с ластици за регулиране на талия.

# 277
Нищо им няма Simple Smile Мозъкът и нервната система са млади и попиват като гъби, енергия бол, да се трудят и да не мрънкат. Simple Smile
Англицизмите ги забраних още в 5 клас, което не изключва странни включвания на български като "правя решение" вместо "вземам решение", ма ще се научат.

# 278
  • Sofia
Моето притеснение е, че говори много по тийнейджърски. Къде фъфли, къде говори твърде бързо и едвам схващам. За употребата на небългарските думи - няма да си отварям устата изобщо.

Аз моя 19-годишен едва го разбирам в разговор. Добре, че повече комуникираме на чат, та да се разберем. Отделно, по телефон започва разговор оттам, докъдето в момента е стигнала мисълта му, но аз не знам предисторията на мислите - изнервяме се и двамата и си затваряме. После се обаждаме пак да се доизясним и извиним. Моя приятелка, младо момиче, започна работа като учител в елитна езикова гимназия в голям град. Първото ѝ оплакване беше, че нищо не им се разбира на тия тийнейджъри - така мънкат (особено на чужд неанглийски език, когато не са сигурни какво казват).

rumka833, а ще споделиш ли къде учи младежът (имаме "Домова книга" на първа страница).

# 279
Мама Ру, моята е 35кг и 149.5 см. Ами освен дребна, слаба е, само гърдите са с добър размер, доволно бюст има. Дрехи купуваме от детска секция и винаги с ластици за регулиране на талия.
Моята вече е между тийн секция на Пепко и дамските секции по другите магазини - XS - S. От около една-две години почти не се налагат корекции на клинове и панталони, макар все още да няма голям избор с нейния размер.
Румка, изглежда си добре детето, тя просто е от модела с издължените крайници и тесния скелет, въпреки, че е далеч от ръст на манекенка, просто е този тип физика. А и честно казано, с нейната конструкция това, което за другите е норма, за нея ще е проблем. Килограмите сами по себе си не са толкова важни, по-важна е конструкцията на тялото.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 10:24 от Mama Ru

# 280
Мама Ру, може би влагаме различно значение на слаб човек. Ако някой е слаб, не мисля, че трябва да напълнее, въпреки че преди няколко години ендокриноложката се закани да вкара моята в болница, ако не качи някой килограм. Слаб употребявам за обратното на пълен или закръглен човек, а не че трябва да пълнее.

# 281
Моите двете са от същия модел. Даже, осмокласникът до преди 2-3 години носеше дългите панталони на малкия, само че за него си бяха къси или 3/4 размер. До такава степен му беше фина талията. Simple Smile
Сега - почнал е да яде стабилно, вечно гладен, всичко харесващ, непретенциозен. ИЗУМЕНА съм как това дете, което никога не беше гладно и никога нищо не харесваше, се промени толкова диагонално. Simple Smile Бих казала, че последната година качи някой килограм, и даже забелязах че единият му чифт дънки 👖👖👖 вече не е с ластика, Ами си е с коланче. В резюме, мисля че покрай пубертета всички ще почнат да се хранят повече. Но, както гледам роднините ни - които си бяха такива като млади, са си такива и сега. Та, очаквам да се запази структурата и килограмите и когато порасне.

# 282
  • Видин
Аз преди да забременея бях 38 кг на 156 см и понеже не ставаше и не ставаше и ендокриноложката ми каза, че трябва да кача килограми. В никакъв случай не съм била болезнено слаба. Сега съм 48, не съм пълна, макар че има какво да се желае.. Така че това е много относително понятие. Пожелавам бързо откриване на проблема.
Голяма философия се оказа кандидатстването за стипендия по доход - то доходи на родителите, то бележка от социалните за изплатени детски, чудесии. Дано да се преборим все пак. Хубавото е, че ми спестиха ходенето до банка за откриване на сметка, защото дечко е на 13 години и ще му ги изплащат на ръка (евентуално) до навършване на 14-годишна възраст, което е през март.

# 283
Мама Ру, дано премине и да е просто от възрастта.

Наборката пльосна в редиците на болните - не може да говори, болки в гърлото и лека кашлица.

# 284
  • София
уф, толкова болни дечица... хайде да се оправят всички и лошото да минава, много са гадни тези есенни болести... Flowers Four Leaf Clover

Общи условия

Активация на акаунт