Стресът около матурите в 7 клас - нарочно ли се цели?

• 23 101
  • 449
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Ами според мен голяма част от проблемите на майката и оттам и на детето идват от изтрещяването на немалко родители, че ако детето не е в дадено училище и край - другите училища не стават за нищо.
А пък в НПМГ явно се изисква яко да се учи по всички предмети, така че и за там е добре децата и родителите да си преценяват дали е подходящо за тях.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 09:04 от Magenta2022

# 226
Ох и в класа на моята имаше две отявлени такива родителки. Синчетата им направиха живота на детето черен, бяха си типични булита, като по филмите. Издържа се, защото Симеонов беше учител тогава и ги озаптяваше, спукваше ги от подигравки. В други математически класове, които са в обикновени училища също е пълно с такива булита, тормозът от родителите избива между децата.
Също и като пораснат малко, станат шести-седми клас и почват да мамят, ходят с по два телефона на състезания, така че, не е като да не се е случвало преписване. Такива хора съсипаха хубавото училище и го обърнаха на бардак и сега почва същото и с НПМГ. Затова хората се ориентират към частните училища, който може де
Това е конструкцията майка-син, за която говори Симеонов, той я е наблюдавал последните 7-8 години в различни вариации доста отблизо. Не знам какво им става на някои майки с послушни и умни момчета, нещо откачат и почват да ръчкат децата и да ги тормозят. Може би е някакъв хормонален или психологически проблем.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 09:55 от Априлски душ

# 227
Динчо, въпросната майка е точно на смгеец 5-7 клас 😂😂😂 и многократно писала и казвала, че децата от там много превъзхождат другите деца....(нали ви казвам, че там родителите са такива).
От друга страна, аз не знам къде е истината, защото звучи ли ви достоверно отличник математик да получи три двойки поред на три изпита по география, и то като е знаел, че ще ходи на изпит? Никак не ми изглежда достоверно. Тройка да не може да изкара...

И училището ли е виновно за всичко това? Нападаш училището, а все се оказва, че вината е в родителите с големи амбиции и без добра оценка на ситуацията, натискащи деца без качества. Но накрая гимназията виновна.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 10:09 от Черна станция

# 228
В СМГ доста им уйдисват, защото техните деца са състезатели. Носят слава на училището. Имат, определено има вина и училището. Това е общ проблем, не само родителите са виновни.
Тази състезателната активност е виновна. Не може всичко да е подчинено на това. Ако искат да се състезават, да направят спортно училище по състезателна математика и да оставят другите хора на мира. Или поне да го балансират в здравословни размери, но явно това носи пари и на училището и всички са п о л у д е л и
Това си е бизнес, математическите състезания, като всеки спорт

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 10:31 от Априлски душ

# 229
  • София
Освен това за състезанията, с което съм напълно съгласна с Априлски душ, всяко училище е общност от деца, родители и учители и средата в него не се определя само от учителите. Наистина е добре родителите да се замислят и за това, когато насочват малкото си дете, щото на 10 години не са големи деца.
В случая с детето, което ще повтаря клас, а пък бил топ състезател. Струва ми се, че за сметка на върховите си топ постижения в състезателната математика, социалните му умения не са особено развити, за което със сигурност освен майката някаква вина има и училището, в което е бил на тази ранна възраст. Всичко е въпрос на баланс и в никакъв случай не трябва да се стремиш към каквото и да е на всяка цена.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 10:22 от Magenta2022

# 230
Динчо, въпросната майка е точно на смгеец 5-7 клас 😂😂😂 и многократно писала и казвала, че децата от там много превъзхождат другите деца....(нали ви казвам, че там родителите са такива).
От друга страна, аз не знам къде е истината, защото звучи ли ви достоверно отличник математик да получи три двойки поред на три изпита по география, и то като е знаел, че ще ходи на изпит? Никак не ми изглежда достоверно. Тройка да не може да изкара...

И училището ли е виновно за всичко това? Нападаш училището, а все се оказва, че вината е в родителите с големи амбиции и без добра оценка на ситуацията, натискащи деца без качества. Но накрая гимназията виновна.

Къде съм казал такова нещо? Хем си цитирала. Къде съм нападнал училището?
Писах, че не знам каква е истината. Нищо повече! Стига си манипулирала!

# 231
В СМГ доста им уйдисват, защото техните деца са състезатели. Носят слава на училището. Имат, определено има вина и училището. Това е общ проблем, не само родителите са виновни.
Тази състезателната активност е виновна. Не може всичко да е подчинено на това. Ако искат да се състезават, да направят спортно училище по състезателна математика и да оставят другите хора на мира. Или поне да го балансират в здравословни размери, но явно това носи пари и на училището и всички са п о л у д е л и

Далеч не всичко е подчинено на това, преувеличавате. Ходенето на състезания не е задължително. Класният ръководител на дъщеря ми много пъти повтаряше, че школата е само за искащите да се състезават, не помага за НВО и не влияе на оценките. И съвсем нямаше такъв наплив след 6 клас. Преди това нормално повече деца се пробваха, но после всяко си избра какво го влече. Ако сега има такъв наплив кой е виновен?  
А иначе няма как да има МГ без състезания. Това не е български патент, по цял свят се провеждат състезания, има европейски и световни олимпиади, въведоха и специална за момичета, за да получат и те шанс за състезание. А пък след 9 клас състезателната математика даже не е в училището, а в ИМИ, там се готвят състезателите.
И накрая - все пак няма нищо ненормално когато човек участва в нещо да иска да е добър. Ми аз съм любител със скромни умения, много далеч от състезател, но когато карам ски или падълборд непрекъснат се опитвам да се усъвършенствам и ме е яд когато не се получава. Децата, когато ритат топка на двора, пак се вживяват и изпитват спортна злоба. Не виждам защо при състезанията по математика да е различно? И какво му е лошото? да участват без мотивация и насила ли?

Ех, Мецане, точно в този пост може да си пропуснал да нападнеш пряко гимназията, ама мога да намеря предните. Просто сега си писал за друго, но то си личи между редовете, макар формално да си прав, че не си нападал.

# 232
Преди години на състезания ходеха ентусиастите, което беше добре. После се появиха професионалистите и стана отвратително. Това е като в музиката, преди да стане индустрия бяха Цепелин, стана индустрия и се появи Пъф Деди.
ЧС, вече е по различно.
А олимпиадите са за ученици,  не за школувани от 3 годишна възраст китайци. Времената вече са други за съжаление.
Сега има школи по ментална математика за 2 годишни деца, луднали са. Мода някаква. Чакам ги да се уморят и мирясат, за да се върнат в нормални релси

# 233
Да върна малко темата в първоначалното й русло. Вчера беше световният ден на психичното здраве и докато пътувах в колата след работа слушах по радиото интервю с Мадлен Алгафари. Едно от нещата, които каза и което всъщност всички го знаем на теория, е, че на децата на бива да им се спестяват и някои трудности и известна доза стрес. Защото благодарение на тях израстват и се развиват. Иначе стават инертни, неустойчиви на натиска на бъдещите житейски обстоятелства и съответно по-податливи на състояния като тревожност, депресии и т.н.
Разбира се говорим за някакви нормални граници, колкото и относително и мъгливо да е това понятие. За мен матурите са точно едно такова съвсем поносимо изпитание в живота на децата. Да съм ясна - не приемам за нормално шамари като в случая със СМГ (ако изобщо този случай е истина де, но и да е, не вярвам това пък да е чак норма, по-скоро е изключение) и други подобни ексцесии. Но приемам за съвсем поносимо, че някои учители ще дуднат на учениците, че ще изискват малко повече от тях, че децата ще ходят на частни уроци, че ще изпитат известно притеснение и дискомфорт.
Много пъти съм писала, че лично аз не давам никакъв зор на моя син, съвсем самостоятелно решава как и колко да учи. Но приемам и решението на други семейства да натискат и изискват малко повече от децата си. Не приемам само оплакването след това как децата били претоварени. Ами 80% от претоварването идва от родителите. И пак казвам - като цяло за мен стресът от матурите не е чак толкова огромен и непоносим, да не ги жалим чак толкова. Ако все пак много ни е жал за тях, можем да им поспестим някои от очакванията и ангажиментите, които самите ние им стоварваме и така нещата ще се балансират.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 11:30 от Мила Атова

# 234
  • София
Добре е за децата да се учат да се справят с всякакви трудности и да полагат усилия. Но за тях също е много важно, ние като техни родители как реагираме в зависимост от това дали са се справили или не са с някаква ситуация (това е субективно разбира се). Понякога реакцията на родителя на определено събитие в живота е много по-важна за детето от  самото събитие.

# 235
Точно. Освен това се опитвам да кажа, че тези, които най-много плюят системата, всъщност най-много й робуват, мултиплицират многократно проблемите и недостатъците й и съответно увеличават тежестта, която тя оказва върху детето. С други думи вместо да предпазят детето си от нея, те го хвърлят още по-навътре в матрицата. На такива като мен системата не им е кой знае какъв фактор и в резултат на това сме в много по-малка степен зависими от нея. И ето - по-малък стрес за детето ми.

# 236
  • Немция
Не знам как е по цял свят, предполагам доста различно.
Но с това НВО по български патент и претоварване на учениците ми заприличва на училище-мъчилище. Нищо щадящо не виждам за детската/юношеската психика.

Сравнявам го с гимназия в Германия, където са двете ми деца.
Няма го това натоварване с учене вкъщи, заливане с домашни, частни уроци, истерии около приемни изпити.
В академичния тип училище, тоест гимназия се влиза с висок успех от учебната година и препоръка от класния учител.
Който не се справя, сменя училището или може веднъж да повтори класа, тоест да му се даде втори шанс. Има цедка с течение на годините, може би 10 процента от учениците сменят училището. Но не съм забелязала голяма драма, за всеки има и други възможности.

Имат си и те някакъв стрес, но като чета какво чудо е особено за определени български училища, не знам защо е това пренавиване на пружината с цел супер резултати.
И накрая какво- много теоретични знания и слаби практически умения.

Голямото ми дете ще има края на тази година вид мини матура в 10 клас.
На тези матури се разчита на подготовка в училището и донякъде на самоподготовка вкъщи.
Някои, които имат сериозни затруднения с даден предмет може да се случи да ходят на частни уроци, но не е масово.

Има тук-там по някое състезание, конкурс, но е по желание и няма специална извънкласна подготовка.
Два девети класа, които посещават заедно профилен курс по биохимия участваха в конкурс по малки групи с видео презентации, в които теорията е минимална, важна е темата и как го поднасяш като експеримент.

# 237
Бибит, така е, системите са различни и всяка има своите плюсове и минуси. В България е такава и ние просто трябва да вземем най-доброто от нея. Но имай предвид, че нещата доста се преувеличават и не е чак такава мъка, поне според мен. То нали точно това дискутираме тук. За мен родителите преекспонират и усложняват нещата.

# 238
Сравнявам го с гимназия в Германия, където са двете ми деца.
Няма го това натоварване с учене вкъщи, заливане с домашни, частни уроци, истерии около приемни изпити.
В академичния тип училище, тоест гимназия се влиза с висок успех от учебната година и препоръка от класния учител.

Да де, ама от една страна немците са с друга настройка, не им се напъва за много учене, защото и без него живеят добре.  У нас е различно.  И определено не ми харесва това, червеното. Представям си какво ще стане у нас, ако в учителя са ножът и хлябът...

Всъщност една от причините за истерията към математика е промяната в целия живот. Когато аз съм кандидатствала най-модерни бяха езиковите гимназии, а СМГ беше нещо като утешителна награда за тези, които не са приети в Немската и Английската (нямам предвид 10-20 % наистина с влечение към математика).  Но това беше, защото тогава нямаше къде да се научи добре език, езиците бяха рядкост и ЕГ-тата отваряха врати. Някога се шегувах, че за добра кариера в чужда фирма ти трябва добър английски (евентуално друг език, но по-рядко) и шофьорска книжка Simple Smile Да, ама тогава компютри почти нямаше, нямаше ИТ, нямаше интернет и математиката беше нишова дисциплина. Днес нещата са на 180 градуса - език всеки знае и това не е някакъв бонус. За сметка на това математиката се оказва ключова дисциплина и младежи с математическо образование печелят шест цифрени суми в долари и евро. Ми, майките гледат и натискат, за доброто на децата Simple Smile

П.П. Солидаризирам се с Мила Атова, този фамозен стрес, шамари и принуда съвсем не са цялата истина. Да, може да ги има, ама нещата са малко като в притчата за петимата слепци и слона. Кой каквото вижда обобщава, че е тотално вярно.

# 239
Не познавам нито един доволен родител, минал през матури 7-ми клас. Никой не каза "преекспонираш". По-скоро чувам "минаха 3 години, още ми държи влага".
На голяма част от хората изобщо не им е ясно какво трябва да се прави, как да се редят желания, на колко места, как да се ориентират. Трябва да има модул на министерството за родители, при това безплатен.

Общи условия

Активация на акаунт