Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 84

• 37 163
  • 791
  •   1
Отговори
Продължаваме обсъждането на пазара на НИ в България.

Старата тема:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1689719.msg48640939#new

# 1
Божидар Божанов:

"В отговор на поискана от мен справка, Агенция по вписванията ми предостави изключително интересни данни за имотните сделки в страната. Ето няколко числа за София и Варна, като градове с активен пазар:

Само 30% от имотните сделки в София са с ипотека, т.е. останалите 70% са с налични пари. Във Варна 18% са с ипотека и 72% без.

При сделките с ипотека, 11% са "на данъчна оценка", т.е. данъчната оценка и обявнета стойност съвпадат или се разминават с до 5 хил лв.

При сделките без ипотека, 33% са "на данъчна оценка".

Във Варна при тези числа има още повече разминаване - 5% са на данъчна оценка, когато са с ипотека, и 40% - без ипотека.

Т.е. когато сделката не минава през банка, е 3 пъти по-вероятно някой да даде едни пари без да декларира това пред агенцията. Тези пари може на теория може да са по банков път, а целта да е "просто" спестяване на данъка, но има вероятно и да са просто в кеш, и с неясен произход (поради което да се ибягва минаването през банковата система).

Напълно закономерно, средната разлика между стойността на сделката и данъчната оценка е: 105 000 при сделки без ипотека и 226 000 при сделки с ипотека. Т.е. тези 120 хиляди средно на сделка са скритите пари. Във Варна числата са 123 000 срещу 350 000.

Интересно би било да се види и кои са банките, които допускат сделки на данъчна оценка, защото подозирам, че ще има концентрация.

Видно е от тези данни, че укриването на данъци и евентуално прането на пари е много по-вероятно, когато не се мине през проверките на банките.

Именно заради нуждата от установяване на пране на пари, през 2022 г. добавихме допълнителните полета в Имотния регистър, за да може горната справка да бъде възможна и съответно да се идентифицира потенциално пране на пари. Не всяко укриване на данъци при имотни сделки е пране на пари, и не всяко плащане с налични средства "на данъчна оценка" е закононарушение, но е индикация за риск от такова.

Тези явления влияят и на имотния пазар - ако напр. има изпиране на левове преди да влезе еврото, това надува цените на имотите.

Трябва мерките срещу това да бъдат обсъдени задълбочено в следващия парламент, за да се прецени кой да прави допълнителните проверки за произход на средства и риск от пране на пари, когато банките не участват в сделката (какъвто изглежда е по-масовият случай). Дали това да са съдиите по вписванията, нотариусите, НАП, или всеки да прави част от нещата в рамките на своята компетентност."

# 2
Извадка от тази статия, има и други данни, който иска да прочете.
През последното тримесечие делът на сделките с ипотека в София достига 67% от всички, при 60.8% за същия период през 2023 г.
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2024/10/02/4683558_sdelkite_ … rada_rastat_s_11/

# 3
  • София
Знам, че Божанов чете Бгмама и предлагам да пита АВ къде излъга- в официалната справка или в неговата Blush

# 4
Exter, и двете може да се вярни. Зависи какъв период от време е обхванат.

# 5
  • София
Пускам линк към едно интересно видео.
На руски е.

https://www.youtube.com/watch?v=84cfORozhBc

# 6
Само да вметна, че и сделката с ипотека може да е за криене на пари от недекларирани доходи. При това даже по-успешно.

# 7
  • Бургас
Ипотеката открай време е начин за "изпиране". Още повече със сегашните проценти.

# 8
Само да вметна, че и сделката с ипотека може да е за криене на пари от недекларирани доходи. При това даже по-успешно.
Точно така! Излиза също, че много малка част са закупени с цел да се ползва по предназначение. Не знам в България дали има статистика колко % купуват своя първи имот🤔 Паниката, че ще приемем еврото подтиква всички с пари под дюшеците да ги изкарат, тези без свой имот да влязат на пазара от страх, че няма да могат да купят след като (ако) влезем в еврозоната. Само че в България от години цените на имотите са в евро. Дори да има завишение след това е много вероятно да е краткосрочен план. Отделно тези, купили с цел да избистрят произход ще излязат на пазара да продават. Интересно ще бъде🤔

# 9
  • Бургас
Пускам линк към едно интересно видео.
На руски е.

https://www.youtube.com/watch?v=84cfORozhBc

Интересно е, но липсват много данни за България.
Това, което прави впечатление и го знам и от други източници е рязкото поскъпване на имотите в Полша и Чехия.
Същата логика следва и за България, ако и да е най-бедната държава, е в ЕС.
Тези дни се разговорихме относно "релокантите" - в служба "Миграция" в Бургас е истинско стълпотворение.
А местните съдилища вече гледат дела за фиктивни бракове Simple Smile И визовия режим затегнаха, особено за бившите съветски републики.

# 10
  • София
Да и самия автор изказва в заключителната част, че за съжаление данните за България за непълни, но я листва в 5-те най-подходящи за инвестиция догодина.
Липсващите данни, ние си ги набавяме.

Иначе аз съм започнала да гледам Варна, гръцката махала, старо строителство за реиновация.

Ще се радвам на мнения.

# 11
Да, украинците превзеха Бургас и работата никак не е ок.

# 12
Тук често се коментират чужди пазари и цени, но те са повлияни не само общия пазар, но и от вътрешната политика. В Полша например дава влияние не само идващите украинци, но и подпомагането от държавата за първо жилище, каквото имаше и преди в Унгария (дали още е активно не знам). Съответно, ако държавата ти плаща част от кредита при определени условия и тази програма е активна от скоро, нормално е цените да се увеличат с високи темпове. В Полша и Чехия също варира цената на местната валута, спряно еврото и влияе на работещите в чужбина, които купуват жилища там.

# 13
  • Бургас
Що да не е Ок?
Според мен даже е много Ок. Пари по заведения, в магазини, много хора си намериха работна ръка, липсваща отдавна. Нови интересни бизнеси се появяват.
В индустрията на красотата са ненадминати, намерих си фризьорка - мечта.
Наемите се повишиха. Имам наематели украинци, ами по-читави са от много българи, много възпитани хора. Детето им стана на първо място в матурите след четвърти клас, а е учило български само две години.
Имаше нужда градът. Че само странджански глигани, батки и мутри по улиците.

Във Варшава много ми харесва планирането и новото строителство в крайните квартали.

# 14
Що да не е Ок?
Според мен даже е много Ок. Пари по заведения, в магазини, много хора си намериха работна ръка, липсваща отдавна. Нови интересни бизнеси се появяват.
В индустрията на красотата са ненадминати, намерих си фризьорка - мечта.
Наемите се повишиха. Имам наематели украинци, ами по-читави са от много българи, много възпитани хора. Детето им стана на първо място в матурите след четвърти клас, а е учило български само две години.
Имаше нужда градът. Че само странджански глигани, батки и мутри по улиците.

Във Варшава много ми харесва планирането и новото строителство в крайните квартали.
Изобщо не е ок. Масово по училищата има украинчета, които изобщо не говорят български. А са втори, трети клас. Има много проблеми с тях. Но не могат по никакъв начин да ги санкционират. В Лазур са пропищели от тях - никакво съобразяване няма със съседите. Мога да назова примери и примери, но ще се въздържа, че ще вземе някой да познае ситуацията... И при нас виждам в блока точно украински батки и мутреси.
Няколко пъти си поръчваме за вкъщи, идва украинец, не говори или не иска да говори български. Опитвам се да му сигнализирам въпрос,  даже и не ме поглежда.
За наемите - зависи на какъв попаднеш. Но то и при българите е така.

Общи условия

Активация на акаунт