Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 84

• 37 289
  • 791
  •   1
Отговори
# 165
По принцип купувача избира нотариуса, защото той плаща разходите по прехвърлянето. Инвеститора не е редно да настоява за определен нотариус. По искайте да изповядате при избран от вас нотариус. Ако всичко е наред инвеститора няма причина да ви откаже. Ако отказва - не купувайте.

# 166
  • Бургас
Пет имота съм купила при нотариуси, посочени от строителя. Не виждам никаква драма. В единия от случаите даже пред мен нотариуса видя несъответствие в акта и предходна документация и писа акта наново.

# 167
И аз съм купила при нотариус посочен от инвеститора, но винаги е имало опция ако желая да избера друг. Тук въпросът по-горе беше ако инвеститора настоява да бъде само и единствено при негов нотариус. Ако всичко е наред не трябва да изисква това от купувача, а да му даде право на избор.

# 168
  • София
Обичайна практика е строителят да работи с определен нотариус и да депозира документите при него.
Много рядко да се избират нотариуси със съмнителна репутация, по-скоро са от обратните- фигурират в списъците на всички банки, в случай, че сделката е с кредит и си обменят документи с юристите на баката и прочее.

Не пречи да посочи купувача нотариус, при изрично желание от негова страна.

# 169
  • София
Принципно не е редно строителят да настоява за един единствен нотариус но е много практично за него да е така. Обяснено е вече защо.

Изобщо няма да му пука като не купите, защото не искате при нотариус Х, а при У. Next!

В почти всички случаи проблем с това няма. Строителите като цяло избират читави нотариуси.

# 170
  • София, Bulgaria
Уникредит в момента финансира доста успешно доходи от чужбина и на ТД и доказани с данъчни декларации.

Относно НОТАРИУСА, да, много е практично и удобно да се изповяда при този, с който работи строителят. Щом сте стигнали до нотариус,  със сигурно сте минали своето предварително юридическо проучване. Отивате при нотариус да изповядате сделката, а не той да ви проучва имота.

# 171
Всичко е вече казано по-горе. Обезателно си наемете адвокат по имотно право, да прегледа и да оформи договора. При евентуален проблем, нотариуса не носи отговорност. Затова едни 2-3-500лв. за адвокат са нищо на фона на торба пари за жилището.

# 172
Всичко е вече казано по-горе. Обезателно си наемете адвокат по имотно право, да прегледа и да оформи договора. При евентуален проблем, нотариуса не носи отговорност. Затова едни 2-3-500лв. за адвокат са нищо на фона на торба пари за жилището.
Толкова ли струва работата на адвоката за една сделка?

# 173
  • София
Има тарифи и тарифи.
В кантората на ММ е според материалния интерес и отделно може и на час.
Скрит текст:
(някой да не си помисли, че е реклама, той не поема нови клиенти, поне аз със сигурност не бих му пращала, достатъчно е натоварен и ми се прибира късно 😂)

Но явно има колеги, които работят и за много по-малко. Проблемът с адвокатите е като с лекарите, нямаш гаранция, че ще попаднеш на добър такъв. Най-добре с препоръки и изпитана работа. Макар че и това не е гаранция. Всяка сделка си е специфична, не са по калъп да провериш Х неща по списък и да си сигурен.

# 174
Два практически въпроса по темата:

1. Кои са трите банки, с които може да се вземе кредит ако работиш в чужбина, някой да знае?

2. Навремето гледах апартамент с минерална вода и общ минерален басейн, мисля беше в с. Баня. Има ли подобни комплекси и къде са?
ДСК със сигурност. После ще пиша какво точно се изисква.

# 175
pinko а защо чете договора, ако не отговаря за него? Аз съм останала с впечатление че отговаря и затова разяснява подробно ако има нужда всяка точка и държи и двамата му клиенти да са разбрали добре.

# 176
  • София
Не отговаря, а пита: ти там разбра ли нещо? Да си разбрал. Щом си стигнал до мен, значи си съгласен. Подписвай тук и остави едни пари за бог да прости... Абе същото като поп на венчавка Grinning

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 13:24 от Exter

# 177
Exter сега пък ме плашиш Simple Smile

# 178
  • София
Exter сега пък ме плашиш Simple Smile
Ми ако те е страх от мечки, не ходиш при нотариус /поп/ Blush

# 179
  • София
Понеже не е забранено да се купуват имоти с тежести, части от имоти, спорни имоти и тн.

Нотариусът гледа единствено законна ли е сделката. Сиреч, има ли такъв имот, продавачът собственик ли е на това, дето се продава, платени ли са данъците, такива неща.

От там нататък, всеки да си провери какво точно купува. Може да искам да купя имот с право на ползване или пък такъв, за който се спори. Нотариусът не го вълнува това, не му е работа.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 20:32 от Илит

Общи условия

Активация на акаунт