Чувствам се гузно

• 5 883
  • 70
  •   1
Отговори
# 45
Ходенето на работа реално е в пъти по-еднообразно, защото нямаш избор как да изкарваш деня си.
Абсолютно. Просто жената е загубила свободата си, спокойствието, нормалността тя да определя как да преминават дните и, как да се чувства добре в редиците на робите от 8 до 17 часа?  Кое му е хубавото да нямаш избор и да те използват по цял ден, а ти да нямаш време за децата си, да си стресиран постоянно, набързо да се храниш, да се къпеш, да нямаш време за съпруга си, за теб също като отделна личност, често да нямаш пълноценен сън… Моля ви се, това е лудост, не нормалност и е напълно разбираемо, че жената вече не се чувства добре.

# 46
Аз съм в чужбина и се върнах на работа, когато детето беше на девет месеца. Държавата те притиска да работиш след 3 годишна възраст на детето.

# 47
Авторката за човек, който си е останал вкъщи "заради децата", доста рано ги е пратила да се социализират и да се институционализират - нещо, което уж се цели да се избегне с оставането вкъщи с по-дълго майчинство. Аз, честно казано, не мога да се сетя на прима виста за много познати, които са си пратили децата на 2 години на ясла и са продължили да си стоят вкъщи без работа. Ако стоят вкъщи, ги гледат вкъщи  до 3-4 г. обикновено.

# 48
Авторката за човек, който си е останал вкъщи "заради децата", доста рано ги е пратила да се социализират и да се институционализират - нещо, което уж се цели да се избегне с оставането вкъщи с по-дълго майчинство. Аз, честно казано, не мога да се сетя на прима виста за много познати, които са си пратили децата на 2 години на ясла и са продължили да си стоят вкъщи без работа. Ако стоят вкъщи, ги гледат вкъщи  до 3-4 г. обикновено.
кукумицинка, в детските градини в София няма места. И често има голяма разлика между "записани на ясла" и "ходещи почти всеки ден на ясла". Говори се, че шансът да приемат дете в ясла е по-голям и тези деца са с предимство за ДГ. Има много деца, които са записани в ясла, но ходят няколко дена годишно.
По едно време, в някои райони на София, децата записани в ясла, ги махнаха от млечна кухня. И имаше жалби, протести. Та така.

# 49
Трябва да отписват деца от яслите, които ходят няколко дни в годината. И на тяхно място да си влязат деца на работещи родители.

# 50
Това наистина е много дразнещо. Пазят места, но не ходят, пък работещите се чудят какво да правят.

# 51
  • София
А неработещите, чиито деца ходят, какво правим с техните права?
Или работещите, чиито деца не ходят?

# 52
Трябва да отписват деца от яслите, които ходят няколко дни в годината. И на тяхно място да си влязат деца на работещи родители.
Трябва или не, не знам. Но не може - закон.
Абе, не са виновни родителите. А това, че няма места. В провинцията, където има места, никой не го прави. Но да не спамим темата.

Бгмамма123...., чувстваш се гузна, нормално е, но няма защо. Както вече са ти писали, при по-големите деца е важно качеството на общуване - да споделяте хубави и лоши моменти. Да споделят чувства с родителите, да търсят подкрепа.
И аз бях гузна. Работех средно на 2-3 места. Но намирах време за детето. Дори развих интуиция - усещам, ако има проблем. Понякога просто знам, че трябва да се обадя веднага - и започваме да обсъждаме. Мисля, че съдбата ни компенсира, когато времето е малко, ни дава други възможности.

# 53
Всъщност има, не знам наредба ли е, какво е, но последните години доста следят.

# 54
Гузна бих се чувствала, ако не мога да им осигуря нормален живот. Не защото ходя на работа.

# 55
Неработещите, чиито деца ходят на градина, така са си преценили, да си почиват вкъщи, а друг да им гледа детето.
Има работещи, които губят работата си, заради това, че няма кой да им гледа детето, докато неработещи го записват, но не го пускат година-две. Детската градина не е задължителна, само предучилищната е. В повечето училища има предучилищна, има вариант, не е като да пазиш място.

Проблемът е в липсата на места, разбира се. Никой не може на съвест да ти обяснява да го пращаш или не. Всеки си прави така, както си прецени.

# 56
  • София
Има и много работещи, на които децата им са записани на градина, а ги гледат бабите.
Колко и дали си почиват неработещите няма значение, когато децата им са редовно посещаващи.
По критерий работещи/неработещи няма как да се пресее достъпът, но пък работещите имат точки в предимство.

# 57
Забравила съм какви бяха точките.
Преди години, помня, че са ми предлагали да ми "уредят" детето в детска срещу 800лв. Това си беше официална тарифа, а сумата за тогава си беше 😳... Работещи, с адрес в района, се теглеха на жребий и шансът беше почти равен на нула.

# 58
Аз съм в частния сектор, но аз дори майчинство не карах. Работех си, вземах 50%. Гъвкаво работно време означава работа събота и неделя и реално не съм имала почивен ден или гледам детето или на работа. Това да се мотаеш вкъщи или вън с дни никога не е било, но и аз не бих го търпяла, натурата ми е да търся с нещо да се занимавам.
Да, сега като ходи на градина имам много повече гъвкавост да работя, да свърша нещо в къщи или навън и т.н., но всичко е планувано и разграфено кога, как, какво и т.н. Да, мога ако днес не съм на кеф да не ида, ама работата си чака. Дори и фризьорка да си, поемаш ангажимент пред клиент, ако отмениш среща/час този клиент дали ще дойде пак.

Имам чувството, че авторката е от жените, които могат да си стоят в къщи и да гледат деца и бебета цял живот и хич не им харесва да ходят на работа. Не го казвам с лошо де. Аз пък съм обратното.

# 59
Ходенето на работа реално е в пъти по-еднообразно, защото нямаш избор как да изкарваш деня си.
Абсолютно. Просто жената е загубила свободата си, спокойствието, нормалността тя да определя как да преминават дните и, как да се чувства добре в редиците на робите от 8 до 17 часа?  Кое му е хубавото да нямаш избор и да те използват по цял ден, а ти да нямаш време за децата си, да си стресиран постоянно, набързо да се храниш, да се къпеш, да нямаш време за съпруга си, за теб също като отделна личност, често да нямаш пълноценен сън… Моля ви се, това е лудост, не нормалност и е напълно разбираемо, че жената вече не се чувства добре.

Че ти дават пари? Иначе откъде ги вземаш?

Общи условия

Активация на акаунт