Въпроси за TBI Bank - 3

• 31 033
  • 758
  •   1
Отговори
# 660
Трудно е да се отговори на такива въпроси докато не вземеш лично решение ще ползваш или не.
Аз за себе си взех решение, че няма да ползвам евровата сметка и я закрих преди два дни именно за да избегна евентуални бъдещи такси. Левовата и касичката ползвам активно.

И аз тръгнах да закривам евровата, както ти разказа, но като чух за референдума на Президента, се отказах. Предпочетох да започна да превалутирам безплатно всичко в евро, като започнат да изтичат депозитите ми, ако се окажем извън еврозоната след 01.01.2026 г. Не знам защо всичко е вързано в евро, всички плюват по еврото, искат си лева, ама са си превалутирали и продават и купуват апартаментите си в евро. Ще се сети някой наш умник депутат, или от МВФ като дойдат ако продължим да си теглим заемчетата и кажат, че лева е почнал да олеква и да махаме Борда. Исторически, в повечето държави, където е създаван такъв Валутен борд, са го махали и отвързвали валутите в лоша полза за населението им.

П.П. Аз вече заредих в евровата ми малко пари. После ще ги връщам. Сложил съм си напомняне на 150-160 дни в Гугъл календар и така. Не е кой знае каква хамалогия за такъв период от време.

# 661
  • София
Ще имаме яснота доста преди 01.01.26, още през юли тази година.
Ако това е притеснението, то винаги бързо може да се открие нова при нужда и да се превалутира.

# 662
Ще имаме яснота доста преди 01.01.26, още през юли тази година.
Ако това е притеснението, то винаги бързо може да се открие нова при нужда и да се превалутира.

Е да, друг е въпросът, да не си въведат (върнат) валутна разлика купува/продава и TBI с нова тарифа ако се разсъхне работата с еврото. Гледам че вече и DBANK обявяват сумите си в лева/евро. Ще видим.

# 663
  • Там...
На мен евровата ми сметка ми е необходима, за да захранвам касичката си в евро, първо превалютирам там желаната сума. Единственият ми депозит също е в евро, така че на падеж също ще отиде там. Дали това се счита за движение по сметка не знам, но няма да я закривам, тъй като я ползвам.

# 664
В касичката може ли в евро?

# 665
Може, аз имам.

# 666
Охх, аз съвсем се обърках.. За да не ми замразят  сметката, трябва да трансферирам  някаква сума в бг сметката ми или в евро сметката?

# 667
Аз ги събирам там в лв., после на падежите на депозитите в евро,  ги прехвърлям.

# 668
  • София
Охх, аз съвсем се обърках.. За да не ми замразят  сметката, трябва да трансферирам  някаква сума в бг сметката ми или в евро сметката?
Няма значение лева или евро. Трябва поне веднъж на 6 месеца да има някакво движение / активност. Доколкото разбрах от промените в общите условия, тези 6 месеца ще се броят от юли някъде и не трябва да касаят минали периоди.

# 669
Значи преди 20 юли ще превеждаме.

# 670
Мога ли примерно от револют да прехвърля в сметката си в ТБИ 10 20 лв, брои ли се за движение

# 671
  • София
Мога ли примерно от револют да прехвърля в сметката си в ТБИ 10 20 лв, брои ли се за движение
Да. Но не еднократно, а периодично както писах по-горе. След известно време можеш да си ги върнеш обратно - пак е движение.
Може да платиш нещо с Неон-а, пак е движение ( за левовата сметка към него ). И т.н.

# 672
То сметки, към които е привързана карта, са изключени от това замразяване.

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 15:45 от Seiko7075

# 673
Да. Но не еднократно, а периодично както писах по-горе. След известно време можеш да си ги върнеш обратно - пак е движение.
Може да платиш нещо с Неон-а, пак е движение ( за левовата сметка към него ). И т.н.

Аха, тоест на 180 дни трябва или да внеса пари по сметката ми Неон или от нея да платя или препратя към друга моя сметка пари..

# 674
  • София
Според това, което Сейко току-що постна, сметките, свързани с Неон не би трябвало да подлежат на замразяване при положение, че дебитната карта се ползва. Но пък някой беше получил писмен отговор, че и те подлежат на замразяване. Май ТБИ не са много ясни, а служителите им си позволяват собствени интерпретации.

Общи условия

Активация на акаунт