Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 36 403
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте на всички. Ще съм благодарна на Денис за коментар за тези хормони. Искам да поясня, че ще ги повторя, защото са пуснати на 5 ден от мц. На 34г съм, нямам засега деца, а точно това е целта-бременност. Предстои ми махане на полип на маточната шийка. Притеснявам се, че съм в предменопауза с тези хормони.
АМХ - 1.210 ng/mL референтни-0.672-7.550
Тsh-1.120mlu/l референтни - 0.27-4.20
Фт4 18.91pmol/l. Реф. - 12.0-22.0
Фт3 5.61pm/l реф - 3.10-6.80
Тат13. 90lu/mL реф.    до. 115
Мат 19.1lu/mL. Реф
до 34
Пролактин 409. 5mlu/l. Ж(102-496)
LH 5.8mlu/мl. Реф ж. Ф. Ф2. 4-12.6,ов.ф14. 0-95.6, лут.ф-1.0-11.4,менопауза-7.7-58.5
FSH-6.78 mlu/mL реф. Ж Ф.ф3. 5-12.5,ов.ф4.7-21.5,лут.ф1. 7-7.7,менопауза 25.8-134.8
Тестостерон 1.350nmol/l реф. 0.290-1.670
Прогестерон 0.67nmol/lреф.фф0.181-2.84,ов.ф0. 385-38.1,лут.ф5.82-75.9,постменопауза 0.159-0.401
Естрадиол 59.6pg/ml
Shbg46. 2nmol/l ж. (17-50г)26.1-110,меноп.-14.1-68.1
Вит. Д 24.1ng/mL реф-30-50
Желязо 9.96mnol/l  реф 8.96-37.90
Холестетол 5.68mmol/l реф до5. 2
Hdl холестерол 1.10mmol/l реф ж до 1.68
Ldl холестерол 4.35mmol/l реф 3.36
Триглецериди 0.99mmol/l реф 1.7
Пикочна киселина 258mm/l реф142. 8-339.2
Ggt.  13u/l.   Реф 0-40
Също така не успях да спазва условието за покой преди вземане на кръв. Също така направих и обременяване с глюкоза и се оказа, че имам и Ир.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 23:51 от Мечтателка 1

# 91
  • София
Честита Нова Година!
Бъдете живи и здрави!
Christmas Tree Nature Dizzy

Здравейте,
Много ще бъда благодарна на Денис за коментар.
Родих със секцио преди 1г и 2м.
След силен стрес след това,
Скрит текст:
лятото се влоших много (доста неразположения, но никога не ми е идвало толкова рано, а не кърмя). Не понасям жегата, треперят ми ръцете,  сърцебиене, чедти изхождания, бърз метаболизъм, безсъние, нервност, постоянно чувство на глад, подуване на червата и стомаха, много газове, често уриниране  и вечер (а почти няма какво, но се събуждам в 3-4 ч и не мога да заспя), тревожност, стрес. Но, предния месец ми дойде 2 пъти през 15 дни (на 38 ще направя март), с 2 аборта (1 мисед и 1 още на 1вата седмица).
Хормоните са на 3ти ден от МЦ, а прогестерона, Калий, Натрий са от днес на 20ти ден от последния (подранил МЦ).
Във Вторник съм на ендокринолог за ехография. Пуснала съм и TRAC, но ще е готов във вторник.
И, забелязвам че едното ми око(лявото) е доста по-отворено от другото.

Здравей!
Натрият е нисък - лекар трябва да прецени каква е причината ( дехидратация, диария, повръщане, проблем с бъбреци, сърце... антидепресанти... и т.н. - не бързай да се притесняваш).
Магнезият е нисък - трябва да го приемаш ... той е много важен, защото е кофактор на много процеси в тялото, вкл. за нормалното функциониране на почти всички органи, системи, дори и за психиката. Доза 400мг/дн
Хормоните на ЩЖ са добре - не показват Хиперфункция на ЩЖ - защото симптомите, които описваш са типични за това състояние, но не са само и единствено при него. Пиши когато излезе ТРАК, моля.
ТАТ и МАТ са добре, не показват Хашимото.
Е2 и ФСХ са високи, може да има киста, ЗФ... ако няма - може да показват НЯР.
Пролактинът е добре.
Тестостеронът е нисък - хапвай повече протеин, месо... той дава сила, енергия, тонус и влияе добре на психиката... но, малко вероятно той да е причина за това ти състояние.
В12 и вит. Д са ниски - това може да те хвърля в депресия, но не и да влияе на по-бързия метаболизъм, треперенето и т.н. Попълни все пак дефицита.
Другите са добре.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря - дано да няма нищо притеснително.

Здравейте на всички. Ще съм благодарна на Денис за коментар за тези хормони. Искам да поясня, че ще ги
Скрит текст:
повторя, защото са пуснати на 5 ден от мц. На 34г съм, нямам засега деца, а точно това е целта-бременност. Предстои ми махане на полип на маточната шийка. Притеснявам се, че съм в предменопауза с тези хормони.
Мат 19.1lu/mL. Реф
до 34
LH 5.8mlu/мl. Реф ж. Ф. Ф2. 4-12.6,ов.ф14. 0-95.6, лут.ф-1.0-11.4,менопауза-7.7-58.5
FSH-6.78 mlu/mL реф. Ж Ф.ф3. 5-12.5,ов.ф4.7-21.5,лут.ф1. 7-7.7,менопауза 25.8-134.8
Прогестерон 0.67nmol/lреф.фф0.181-2.84,ов.ф0. 385-38.1,лут.ф5.82-75.9,постменопауза 0.159-0.401
Естрадиол 59.6pg/ml
Ggt.  13u/l.   Реф 0-40
Също така не успях да спазва условието за покой преди вземане на кръв. Също така направих и обременяване с глюкоза и се оказа, че имам и Ир.
Здравей!
АМХ е сравнително добре - показва, че има шанс за зачеване на ЕЦ.
Хормоните на ЩЖ са добре, нямаш Хашимото.
ФСХ, ЛХ и Е2 са добре - не показват проблем или НЯР ( че си в пременопауза)
Вит. Д и желязото са ниски  ( провери целият т.н. Железен панел) - те са много важни за зачеване и износване на здраво и силно бебе.
Холестеролът е висок - това, предполагам е от ИР - трябва да си на определен режим на хранене, повече спорт/движение, медикамент, добавки - също могат да помогнат ... ако се контролира, не е пречка за зачеване и износване.
Най-общо, действайте смело и дано скоро да ни се похвалиш с най-прекрасната новина.
Тези изследвания, не показват да има причина за незачеване.

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 08:40 от denis©

# 92
Благодаря ти Денис,ти си златна. Желая на теб и на всички една здрава и ползотворна година изпълнена с хубави новини и моменти. Наистина се успокоих. Просто другаде ми казаха, че с тези нива на фсх,лх(трябвало да бъдат до 2 и съотношението трябва да бъде 1:1 или 1:1.5,не съм наясно с подробности, но наистина ме е страх, че времето изтича. Другото, което забравих да спомена в първият ми пост е, че за година и 7,8 месеца амх ми беше 3.74. Възможно ли е да е паднал поради тази причина че съм в в ранна предменопауза изобщо как мога да разбера дали съм в такава. )и е3  съм в предменопауза и изведнъж светът ми се срина. Ще ги повторя пак на третия ден от мц и пак ще кача резултатите. Но искам да попитам ако си болен(грип, настинка) може ли да се правят хормонални изследвания или е добре първо да си здрав и тогава.
П.с- искам да те попитам какви добавки е добре да започна да приемам за да си подобря положението. Също така за Ир какъв хранителен режим е добре да се спазва? Те първа ще отида до ендокринолог(втори за второ мнение) да видя какво ще каже и той. Как най-добре мога да контролирам инсулина си? Благодаря ти още едни път

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 15:17 от Мечтателка 1

# 93
Също така за Ир какъв хранителен режим е добре да се спазва?
https://www.bg-mamma.com/?topic=1726003
Успех! Flowers Four Leaf Clover

# 94
  • София
Благодаря ти Денис,ти си златна. Желая на теб и на всички една здрава и ползотворна година изпълнена с хубави
Скрит текст:
новини и моменти. Наистина се успокоих. Просто другаде ми казаха, че с тези нива на фсх,лх(трябвало да бъдат до 2 и съотношението трябва да бъде 1:1 или 1:1.5,не съм наясно с подробности, но наистина ме е страх, че времето изтича. Другото, което забравих да спомена в първият ми пост е, че за година и 7,8 месеца амх ми беше 3.74. Възможно ли е да е паднал поради тази причина че съм в в ранна предменопауза изобщо как мога да разбера дали съм в такава. )и е3  съм в предменопауза и изведнъж светът ми се срина. Ще ги повторя пак на третия ден от мц и пак ще кача резултатите. Но искам да попитам ако си болен(грип, настинка) може ли да се правят хормонални изследвания или е добре първо да си здрав и тогава.
П.с- искам да те попитам какви добавки е добре да започна да приемам за да си подобря положението. Също така за Ир какъв хранителен режим е добре да се спазва? Те първа ще отида до ендокринолог(втори за второ мнение) да видя какво ще каже и той. Как най-добре мога да контролирам инсулина си? Благодаря ти още едни път
Hug
Да, ФСХ:ЛХ е 1:1 в идеалните случаи, но с напредване на възрастта ФСХ започва да се повишава... до 7.0 не е проблем.
Имаш дефицити, добре е да се попълнят - те може да са причина АМХ да се понижи. На 1 стр., в нулевия пост са посочени витамините и минералите, които имат отношение/важни са за репр. функция - желателно е да се проверят всички и ако има дефицити, да се попълнят.
Вит. Д напр. трябва да около 70ng/ml.
За проверка на моментното състояние на ЯР: точно на 3 ден от МЦ се изследват АМХ и Инхибин В+ преглед с УЗ - преброяване на антрални фоликули (АФ).
По принцип, ако си болен ( настинка, грип, вирус, бактерия...)  не е желателно да се правят каквито и да било рутинни изследвания, с изключение на тези, които са с цел, установяване причината за заболяването и състоянието/функционирането на някои органи, които биха могли да се засегнат от него.

# 95
Благодаря ти Денис,ти си златна. Желая на теб и на всички една здрава и ползотворна година изпълнена с хубави
Скрит текст:
новини и моменти. Наистина се успокоих. Просто другаде ми казаха, че с тези нива на фсх,лх(трябвало да бъдат до 2 и съотношението трябва да бъде 1:1 или 1:1.5,не съм наясно с подробности, но наистина ме е страх, че времето изтича. Другото, което забравих да спомена в първият ми пост е, че за година и 7,8 месеца амх ми беше 3.74. Възможно ли е да е паднал поради тази причина че съм в в ранна предменопауза изобщо как мога да разбера дали съм в такава. )и е3  съм в предменопауза и изведнъж светът ми се срина. Ще ги повторя пак на третия ден от мц и пак ще кача резултатите. Но искам да попитам ако си болен(грип, настинка) може ли да се правят хормонални изследвания или е добре първо да си здрав и тогава.
Hug
Да, ФСХ:ЛХ е 1:1 в идеалните случаи, но с напредване на възрастта ФСХ започва да се повишава... до 7.0 не е проблем.
Имаш дефицити, добре е да се попълнят - те може да са причина АМХ да се понижи. На 1 стр., в нулевия пост са посочени витамините и минералите, които имат отношение/важни са за репр. функция - желателно е да се проверят всички и ако има дефицити, да се попълнят.
Вит. Д напр. трябва да около 70ng/ml.
За проверка на моментното състояние на ЯР: точно на 3 ден от МЦ се изследват АМХ и Инхибин В+ преглед с УЗ - преброяване на антрални фоликули (АФ).
По принцип, ако си болен ( настинка, грип, вирус, бактерия...)  не е желателно да се правят каквито и да било рутинни изследвания, с изключение на тези, които са с цел, установяване причината за заболяването и състоянието/функционирането на някои органи, които биха могли да се засегнат от него.
Благодаря ти

# 96
Здравейте!
Моля за мнение по следните резултати, които са правени на 5ти ден от МЦ, на 23г. Приемам витамин Д и Б комплекс отделно.

# 97
  • София
Здравейте!
Моля за мнение по следните резултати, които са правени на 5ти ден от МЦ, на 23г.
Скрит текст:
Приемам витамин Д и Б комплекс отделно.
Здравей!
На 5-ти ден от МЦ, ЛХ, ФСХ и Е2 не са много обективни ( желателно е да се изследват точно на 3-ти ден от МЦ). В случая, Е2 и ФСХ са малко високи за възрастта ти и не може да се  прецени, какво точно се случва. Ако си с по-къс МЦ ( под 28 дни) е възможно всичко да е си е Ок., ако не си - може да показват ЗФ, киста...
Хормоните на ЩЖ са добре... малко ти е нисък Т3 за възрастта, не се притеснявай, просто го имай предвид... може и това да е причина за по-високият Пролактин?! Лекар трябва да прецени.
Имаш дефицит на вит. Д ( трябва да е 60-70ng/ml ), a В12 трябва да е на горна граница.

# 98
Благодаря за отговора!
Забравих да спомена, че съм с малко поднормено тегло, между 46-47 кг, възможно ли е то да влияе на стойностите?
Лятото ЛХ беше 6.71, а ФСХ 6.47 на 3ти ден, пак същите кг.
Последните ми два цикъла бяха явно с по-късна овулация, защото бяха по 34-35 дни, а по принцип е 30 и съвсем редовен.

Здравейте!
Моля за мнение по следните резултати, които са правени на 5ти ден от МЦ, на 23г.
Скрит текст:
Здравей!
На 5-ти ден от МЦ, ЛХ, ФСХ и Е2 не са много обективни ( желателно е да се изследват точно на 3-ти ден от МЦ). В случая, Е2 и ФСХ са малко високи за възрастта ти и не може да се  прецени, какво точно се случва. Ако си с по-къс МЦ ( под 28 дни) е възможно всичко да е си е Ок., ако не си - може да показват ЗФ, киста...
Хормоните на ЩЖ са добре... малко ти е нисък Т3 за възрастта, не се притеснявай, просто го имай предвид... може и това да е причина за по-високият Пролактин?! Лекар трябва да прецени.
Имаш дефицит на вит. Д ( трябва да е 60-70ng/ml ), a В12 трябва да е на горна граница.

# 99
  • София
Да, теглото влияе на хормоните. Следи ги и ако има по-големи отклонения се консултирай с АГ.

Скрит текст:
Благодаря за отговора!
Забравих да спомена, че съм с малко поднормено тегло, между 46-47 кг, възможно ли е то да влияе на стойностите?
Лятото ЛХ беше 6.71, а ФСХ 6.47 на 3ти ден, пак същите кг.
Последните ми два цикъла бяха явно с по-късна овулация, защото бяха по 34-35 дни, а по принцип е 30 и съвсем редовен.

Здравейте!
Скрит текст:
Здравей!

# 100
Здравей, Денис! На 37 г. съм имам едно момче на близо 5 г. От една година правим опити за бебе, като имах миналата година и един аборт. Бях на репродуктивни специалист, който ми даде да изследвам хормони, като каза от 2 до 5 - ти ден на М, аз ги изследвах на 5-ти ден, може ли да направиш коментар на резултатите?

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 15:42 от vanya_asenova87

# 101
  • София
Здравей, Денис! На 37 г. съм имам едно момче на близо 5 г. От една година правим опити за бебе, като имах
Скрит текст:
миналата година и един аборт. Бях на репродуктивни специалист, който ми даде да изследвам хормони, като каза от 2 до 5 - ти ден на М, аз ги изследвах на 5-ти ден, може ли да направиш коментар на резултатите?
Здравей!
ЛХ, ФСХ и Е2 е най-добре да се изследват точно на 3-ти ден от МЦ, за да са максимално показателни. ( това само информативно).
ФСХ е малко висок - предполагам от годините... не е проблем.
АМХ е малко нисък, но има шанс на ЕЦ.
ФК и В12 трябва да са на горна граница, вит. Д трябва да е 60-70 ng/ml - добре е да ги приемаш.
Най-общо - добре са, не виждам нищо притеснително или пречка за зачеване.
От мен - Успех! Peace

# 102
Здравей Denis,може ли малко помощ и с мойте резултати.На 31г съм,имам две дечица на 10 и 8 години станали от втори опит.Сега искаме 3то ,но от 6месеца не става.Хормоните са пуснати на 4ти ден от цикъла ,който е около 26-28 дни.Винаги е бил редовен.Нямам кисти или нещо друго.До скоро усещах овулацията придружена с много ЦС.Напоследък май не.Правих тестове до преди 3 месеца и излизаше хубава втора черта.Сега взех oview ,но нещо не мога да оцеля овулацията или изобщо нямам такава.Може ли помощ.ТСХ
ми е 1.47 и пролактина не е много коректно взет.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 20:32 от Sims-sims

# 103
Здравейте, denis!
Честита нова година и на Вас!
Бях на лекар-с железата всичко е наред!
Показа ми я, никакви възли или промени. Даже е много равномерна (дано съм разбрала).
Каза, че има много голяма вероятност прогеатерона да е причината, тъй като през март също е с ниска стойност и не е мръднала.
Но, тогава е било на 14 ден от МЦ.
Вит. Д3 също виждам че си спада, въпреки че приемам Д3 6000IU + K2, Б-комплелс и Б12 подезичен спрей.
Прилагам ТРАК и изследванията от м.март.

Честита Нова Година!
Бъдете живи и здрави!
Christmas Tree Nature Dizzy

Здравейте,
Много ще бъда благодарна на Денис за коментар.
Родих със секцио преди 1г и 2м.
След силен стрес след това,
Скрит текст:
лятото се влоших много (доста неразположения, но никога не ми е идвало толкова рано, а не кърмя). Не понасям жегата, треперят ми ръцете,  сърцебиене, чедти изхождания, бърз метаболизъм, безсъние, нервност, постоянно чувство на глад, подуване на червата и стомаха, много газове, често уриниране  и вечер (а почти няма какво, но се събуждам в 3-4 ч и не мога да заспя), тревожност, стрес. Но, предния месец ми дойде 2 пъти през 15 дни (на 38 ще направя март), с 2 аборта (1 мисед и 1 още на 1вата седмица).
Хормоните са на 3ти ден от МЦ, а прогестерона, Калий, Натрий са от днес на 20ти ден от последния (подранил МЦ).
Във Вторник съм на ендокринолог за ехография. Пуснала съм и TRAC, но ще е готов във вторник.
И, забелязвам че едното ми око(лявото) е доста по-отворено от другото.

Здравей!
Натрият е нисък - лекар трябва да прецени каква е причината ( дехидратация, диария, повръщане, проблем с бъбреци, сърце... антидепресанти... и т.н. - не бързай да се притесняваш).
Магнезият е нисък - трябва да го приемаш ... той е много важен, защото е кофактор на много процеси в тялото, вкл. за нормалното функциониране на почти всички органи, системи, дори и за психиката. Доза 400мг/дн
Хормоните на ЩЖ са добре - не показват Хиперфункция на ЩЖ - защото симптомите, които описваш са типични за това състояние, но не са само и единствено при него. Пиши когато излезе ТРАК, моля.
ТАТ и МАТ са добре, не показват Хашимото.
Е2 и ФСХ са високи, може да има киста, ЗФ... ако няма - може да показват НЯР.
Пролактинът е добре.
Тестостеронът е нисък - хапвай повече протеин, месо... той дава сила, енергия, тонус и влияе добре на психиката... но, малко вероятно той да е причина за това ти състояние.
В12 и вит. Д са ниски - това може да те хвърля в депресия, но не и да влияе на по-бързия метаболизъм, треперенето и т.н. Попълни все пак дефицита.
Другите са добре.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря - дано да няма нищо притеснително.

Здравейте на всички. Ще съм благодарна на Денис за коментар за тези хормони. Искам да поясня, че ще ги
Скрит текст:
повторя, защото са пуснати на 5 ден от мц. На 34г съм, нямам засега деца, а точно това е целта-бременност. Предстои ми махане на полип на маточната шийка. Притеснявам се, че съм в предменопауза с тези хормони.
Мат 19.1lu/mL. Реф
до 34
Естрадиол 59.6pg/ml
Ggt.  13u/l.   Реф 0-40
Здравей!
АМХ е сравнително добре - показва, че има шанс за зачеване на ЕЦ.
Хормоните на ЩЖ са добре, нямаш Хашимото.
ФСХ, ЛХ и Е2 са добре - не показват проблем или НЯР ( че си в пременопауза)
Вит. Д и желязото са ниски  ( провери целият т.н. Железен панел) - те са много важни за зачеване и износване на здраво и силно бебе.
Холестеролът е висок - това, предполагам е от ИР - трябва да си на определен режим на хранене, повече спорт/движение, медикамент, добавки - също могат да помогнат ... ако се контролира, не е пречка за зачеване и износване.
Най-общо, действайте смело и дано скоро да ни се похвалиш с най-прекрасната новина.
Тези изследвания, не показват да има причина за незачеване.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 19:59 от nadejda8791

# 104
  • София
Здравей Denis,може ли малко помощ и с мойте резултати.На 31г съм,имам две дечица на 10 и 8 години станали от
Скрит текст:
втори опит.Сега искаме 3то ,но от 6месеца не става.Хормоните са пуснати на 4ти ден от цикъла ,който е около 26-28 дни.Винаги е бил редовен.Нямам кисти или нещо друго.До скоро усещах овулацията придружена с много ЦС.Напоследък май не.Правих тестове до преди 3 месеца и излизаше хубава втора черта.Сега взех oview ,но нещо не мога да оцеля овулацията или изобщо нямам такава.Може ли помощ.ТСХ
ми е 1.47 и пролактина не е много коректно взет.
Здравей!
ФСХ е малко висок за годините ти, може да има ЗФ, киста... които или не нарастват, или търпят обратно развитие. Ако искаш провери, за всеки случай и ЯР - АМХ и Инхибин В, точно на 3 ден от МЦ.
Обобщено - нищо притеснително.

Здравейте, denis!
Честита нова година и на Вас!
Скрит текст:
Бях на лекар-с железата всичко е наред!
Показа ми я, никакви възли или промени. Даже е много равномерна (дано съм разбрала).
Каза, че има много голяма вероятност прогеатерона да е причината, тъй като през март също е с ниска стойност и не е мръднала.
Но, тогава е било на 14 ден от МЦ.
Вит. Д3 също виждам че си спада, въпреки че приемам Д3 6000IU + K2, Б-комплелс и Б12 подезичен спрей.
Прилагам ТРАК и изследванията от м.март.

Здравей! За много години, живи и здрави!
Това, че няма проблем с ЩЖ е много добре. ТРАК е Ок.
За вит. Д - увеличи дозата... зимните месеци тялото използва повече и явно тази доза, не ти е достатъчна.
Провери т.н. Железен панел ... защото, ако там има проблем, много по-трудно се попълва вит. Д дефицита.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 20:49 от denis©

Общи условия

Активация на акаунт