Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 19

• 35 408
  • 752
  •   1
Отговори
# 435
  • Варна
2022 сме ударили абсолютното дъно от Освобождението насам - 56 500, след което 2023 има леко покачване с няколко стотин деца, най-вероятно украинки получили български документи са родили. Специално за Варна пък е без покачване изобщо, само назад и надолу. То проблема, е не колко се раждат, а че умират двойно повече и няма кой да ги замести и следва колапс.

Някой ще каже ама тука дискутираме имоти. Ами не, драги съфорумци, няма как да дискутираме имоти без да вземем предвид основни фактори, като например кой ще живее в тези имоти. Защото ще сме "пак изненадани" в един момент. Така, че хващайте калкулаторите, гледайте си раждаемостта, миграцията, от къде мигрират и емигрират и кога ще се изчерпи този ресурс и ще видите какво може да се случи.

# 436
За обезлюдена морска столица аз не се сещам последните 1-2 века, че даже и повече (изключвам факторът война).

Последна редакция: чт, 28 ное 2024, 10:49 от Хипопотам

# 437
  • Варна
Варна не е столица, а и е хубаво да сме наясно, че България е феномен и оглавява класацията за най-бързо топяща се нация в света. До 2050 по данни от 2019 населението ще се стопи с 20%, а това е даже оптимистично. Ако реално сме 6 милиона в момента, 2050та ще сме 3 според мен.

# 438
# 439
Варна не е столица, а и е хубаво да сме наясно, че България е феномен и оглавява класацията за най-бързо топяща се нация в света. До 2050 по данни от 2019 населението ще се стопи с 20%, а това е даже оптимистично. Ако реално сме 6 милиона в момента, 2050та ще сме 3 според мен.

Морска столица имах предвид, поправих се.

# 440
  • Варна
Да, добър довод е това, със столицата, но вътрешната миграция в един момент ще намалее и спре, ами тогава? Пък и винаги се случват, неща за които има първи път.

# 441
Външна миграция. В доста държави се поизчерпва жилищният ресурс, а все някъде трябва да се живее. Дори в малки градове с месеци не може да се намери свободен апартамент, за седмица и във Варна, и в София, ще излезе нещо, може да е компромисно, но ще излезе. Още никой не се е засилил, но все пак.

# 442
Минавам само да се похваля, за това, че 2 месеца след акт 16 пуснаха и ток. Признавам, че съм изненадана от Енерго Про, нямах надежда, че ще успеят до Коледа.

# 443
  • Варна
Имаш голям късмет, мой приятел строител, който ще строи близо до вас ми сподели, че му бавят разрешителните за строеж именно заради проблемите с мощностите във Виница.

Хипопотам, да идват някакви заблудени хора от тук и так, но не виждам някаква масовост. Най-много да се напълни с бежанци. Дори украинците не са масово представени, както и руснаците. Аз по-напред в темата съм писал - защо да купя къща на Траката като мога да купя за същите пари в малко френско селце като излязло от филм на Луи Дьо Финес? Тука идват само някакви крайно отвратени от западните неолибералисти, тотално анти системата хора, или крайно бедни, които купуват някой коптор на село за 10 000 евро и се мъчат с него снимайки видеа с youtube с идеята да изкарат някой лев за ремонта.

Дори при нашите хубави данъци и супер интернет пак не сме предпочитана дестинация нито за бизнес, нито за дигитални номади...просто докато не се стегнем и не си подредим кочината няма да стане.

Докато се толерира простотията, и докато да говориш за това се счита за обида, така ще е....прогрес няма да има и живота тук ще се харесва основно на хора с по-груба душевност.

Последна редакция: чт, 28 ное 2024, 12:00 от Penkoman

# 444
Дори и да се стопим до 3млн, ако нещо не се промени драстично, то тези 3 млн ще бъдат наблъскани в няколко големи града и наоколо ще е пустош

# 445
Дори и да се стопим до 3млн, ако нещо не се промени драстично, то тези 3 млн ще бъдат наблъскани в няколко големи града и наоколо ще е пустош
Аз по-скоро ги виждам около големите градове.

# 446
  • Варна
Единствения начин да съществува голям град с пустош около себе си е гражданите и системите в самият град да създават огромна добавена стойност - Дубай например. Защото иначе кой ще го изхранва тоя град и защо? Но, ние не се славим точно с това, така че...ще поживеем ако имаме късмет и ще видим.

# 447
Нали всички сме съгласни, че статистиката за раждаемост и смъртност е точна до последния човек? По тази статистика има обявени графики за свиване на населението с около 1% годишно. За 10г това прави над 10% или ще се гътнат 650хил души повече отколкото ще се родят през годините до 2034. Ако предположим че в София живеят 2м, а във Варна 500 хил то след 10г би следвало София да стане 1.8м, а Варна 450 хил ако считаме че миграцията замира или коменсира раждания. Няма да вадя от НСИ броя жилища, но по спомен за София бяха към 780 хил жилища, Варна 288 хил. Ако вкараме в сметката и темпа на строеж за 10г, то в София ще има към 930 хил, а във Варна 350 хил. Един Вид държавата ще се стопи със 650 хил души, но само София и Варна ще генерират поне 200 хил нови жилища. На сляпо добавям и Бургас към сметката и ще излезе че само в тези 3 града ще се построят достатъчно жилища, за да се настанят всички умрели през тези 10г. А тези умрели ще освободят още толкова т.е. дупката става двойна.

# 448
Колкото и да се топим като нация, все ще има наплив към по-големия град или към морето. София, Пловдив, Варна и Бургас нямат шанс да се обезлюдят, нито имотите им да поевтинеят. Руснаците продадоха апартаментите се на морето на поляци и украинци.До Варна и Бургас има евтини полети от Европа и докато това е така, интерес към морски имоти винаги ще има. София пък е мястото, на което се вадят пари, а Пловдив е в средата на страната, с добре развита индустриална зона и ако не е непосилната лятна жега, цените на имотите щяха да са близки до софийските.

# 449
  • Добрич
Минавам само да се похваля, за това, че 2 месеца след акт 16 пуснаха и ток. Признавам, че съм изненадана от Енерго Про, нямах надежда, че ще успеят до Коледа.
  Е, хайде -честито. Коледата за Вас подрани. Давате ми надежда, че и ние около Нова година може да очакваме...

Общи условия

Активация на акаунт