Отлагане от първи клас

• 9 913
  • 30
  •   1
Отговори
Привет на всички!
Синът ми 2025год юли месец ще навърши 7год следователно септември трябва да започне първи клас.
Но аз искам да го отложа още една година.Моля ви да кажете какви причини мога да изтъкна за да отложим още една година.
Не искам диагноза такава няма а още една година да продължават да работят с него на частно логопед и психолог.
Надявам се да се включите с ценни съвети

# 1
А ти имаш предвид на 8 г ли да бъде в 1 клас, септември 2026?
Ще бъде в класа сигурно с 6 годишни и 7 годишни.  Ако е и висок, ще се чувства някак си различен от останалите. Ако е чувствително дете, може да му се превърне в проблем.
Ако има причини да го оставиш, остави го.

# 2
Т.е., какво ще стане ако тръгне на училище догодина? Какви са ти опасенията? Винаги може да продължи да си работи на частно с логопед и психолог. Има и опция за индивидуална/самостоятелна форма на обучение. Попитай в училището.

# 3
Привет на всички!
Синът ми 2025год юли месец ще навърши 7год следователно септември трябва да започне първи клас.
Но аз искам да го отложа още една година.Моля ви да кажете какви причини мога да изтъкна за да отложим още една година.
Не искам диагноза такава няма а още една година да продължават да работят с него на частно логопед и психолог.

Понякога средата стимулира много  развитието на децата. Повече от най-добрия специалист.
Може да не е фатално, ако не успееш да отложиш с 1 година, а обратно.
Желая ти успех в това, което решиш и промяна към по-добро!

# 4
Привет на всички!

единствения начин по който може да стане отлагането от първи клас е с диагноза (медицинско показание по профила на заболяването) и пред комисия. По своя инициатива не можете да предприемете нищо. Детето трябва да тръгне с набора си , ако ще да е родено на 31.12 в 23:58 часа.

Като чета да споменавате логопед и психолог си представям много добре за какво става въпрос. Трябва сериозно и най-важното реалистично да погледнете на състоянието на детето и неговите перспективи. Ако го пуснете първи клас неготово за образоване, то е възможно това ваше необмислено решение лавинообразно да се върне обратно при вас с още по-големи от предишните проблеми. Въпросът е много сложен. Вие, дори и да сте родител, нямате право самоволно да решавате когато ще тръгне детето ви на училище ако твърдите че развитието му не се отклонява от нормата. Отклонение от типичното развитие има само ако детето има медицинска диагноза и именно тогава то има право да бъде отложено.

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 23:39 от _re_ge

# 5
Да отложите първи клас ще бъде огромна грешка . Не вярвам психолог или логопед да съветват  за това .
Казвам го от личен опит , защото бях в същата дилема .

# 6
  • Майна Сити
Че какво пречи да го водиш на психолог и логопед, докато е в първи клас? Rolling Eyes

# 7
Моето дете ходеше по логопеди от тригодишно. По техен съвет до пуснах на 5 в предучилищна група в училище, а не детска градина /тогава можеше 2 години ПГ в училище/ именно, за да се стимулира да говори. И аз съм за неотлагане тръгването в 1 клас без разумна причина. Паралелно ходеше на училище и след, преди или по време на занятията на логопед.

# 8
Благодаря на всички.
Синът ми е много любопитно,умно и общително дете с късно проговаряне със стериотипно поведение и запушване на уши.Говори много но стериотипно то поведение и най вече
Запушването на уши ме притеснява.
Работим разбира се върху проблемите.
Но ако можех да го отложа щях да се чувствам по спокойна без диагноза.
Няма нужда да ме нападате за тази диагноза не я искам пречка би била единствено в бъдещо.
Лично мое мнение не ангажирам никого.
За това се обърнах към вас за да попитам дали има други варианти за отлагане

# 9
Всяко нещо, което ще направи детето ти различно от останалите, не е добро. Не говоря за различията в добрия смисъл, а за тези в лошия. Ако детето ми няма диагноза, не бих се стремяла да го отлагам.

# 10
Какво ще рече "стереотипно поведение"? Запушването на уши може много неща да значи. Моето дете включително си запушва ушите като се изнерви.

# 11
Благодаря на всички.
Синът ми е много любопитно,умно и общително дете с късно проговаряне със стериотипно поведение и запушване на уши.Говори много но стериотипно то поведение и най вече
Запушването на уши ме притеснява.
Работим разбира се върху проблемите.
Но ако можех да го отложа щях да се чувствам по спокойна без диагноза.
Няма нужда да ме нападате за тази диагноза не я искам пречка би била единствено в бъдещо.

Лично мое мнение не ангажирам никого.
За това се обърнах към вас за да попитам дали има други варианти за отлагане

Принцеса17,
Не правете детето си зорлем болно - ще намерите в днешно време някой, който ще се хване за това и детето ви ще се окаже наистина болно.

Проговарянето по-късно не е проблем, просто се случва при някои деца. Ушите също - ако детето ви е интроверт, може да го дразни шума, звуковеге, дискусиите в къщи, телевизията.
Не отлагайте естественото развитие на едно дете в детска среда, за сметка на това да го наблюдавате и да сте "по-спокойна" - това е все едно да ограничите детето си, да го затворите в къщи като в изолационна, да му отнемете свободата.
Знам, че го искате от най-добри чувства към него, но обичта не е да държим близо до нас детето си, а да го пуснем - да се развива, да намери своя свят, да е свободно и щастливо (и без нас).

# 12
Какъвто и проблем да има детето  основният проблем са родителите и "насаждането", че има "проблем". Оставете детето си да ходи нормално на училище, за една година чудо няма стане, продължете си работата със съответните специалисти, има какви ли не случай и децата пак нормално са на училище, как взимате такова съдбовно решение. И ще си позволя да ви кажа да не говорите по никакъв начин пред него и да му  "насаждате" вашите вярвания, бях чела за лекар, който прави чудеса с лечението на деца и първата стъпка е, че забранява да се държат с детето,  като проблемно, болно, да говорят и третират, като такова...а да се държат все едно нищо няма и резултатите са факт. И ние като възрастни смятаме, че отиваме на лекар, хапчета, терапията и всичко е наред, но зад видимата страна, стои нещо много по-силно.  С неправилно и неосъзнато поведение особено към дете  можеш са му вмениш такива неща, не случайно ако прочетеш повече по въпроса ще видиш, колко силно "програмират" детската психика думите на родителя за цял живот и днес мнозина от вас сигурно, като се сетя за някакви "думи на родителя", колкото и да осъзнават, че са тъпотия от днешната призма, усещате, че нещо ви пронизва и не може да го забравите. Преди да вземеш такова решение, провери възможностите за нормален учебен процес, ако трябва и с подкрепа на място по подходящ начин.

# 13
Никога не съм му говорила за проблемите.
Винаги съм казвала че е много умен малко мърЗелив често разсеян но винаги съм го хвалела.Дори понякога той казва гордееш се с мен нали и аз казвам да разбира се ти си най прекрасното дете.
Както всяка майка и аз съм много притеснена.
И се питам дали всичко е нормално с моето дете.
Виждам минусите
Изключително чувствителен към шум.
За най малкото какво чуваме,от къде се чува какво е това и изпада в някаква паника.
Избира обикновено тихи деца за игра.
Иначе е много съобразителен с останалите,много умен и старателен във всичко което прави.
Страааашно любопитен и все нещо бърбори.
Така като го гледам няма да е готов за първи клас до година макар,че мъжат ми вика чакай то цяла година има.
Така е надявам се момичета всичко да е наред и аз спокойно да си го пусна за първи клас.
Другото което е трудно спазва дисциплина на моменти и трудно се концентрира
Сигурна съм че като почне първи клас често ще се оплакват от него че нарушава учебния процес.
Днес бяхме при логопеда тя ми спомена че днес казал че не искал да работи защото така бил решил.Каза едвам го накарах да работи
Понякога нещата се случват много лесно понякога страшно трудно.
Чувствам се уморена заради проблемите които имахме.
Дори съпругат ми прави забележки
Защото често когато говоря за него в негово отсъствие казвам той така направи защото нали има някакъв проблем нарушение при него
И той ми вика да спра да го повтарям защото това е било характер а не някакъв проблем

# 14
Не си прави детето зорлем болно.

Общи условия

Активация на акаунт