Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №30

• 38 261
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
Както ми каза кардиолога - хипертонията е наследствено заболяване и никой не е открил за сега какво я задейства. Това се случи и на мен като от 100 на 60 ей така он нищото по време на перименото скочи на 140 на 90. Но аз помня как стана с майка по времена същия период и не останах много изненадана. Явно съм се метнала на нея, а не на татко който беше цял живот с перфектно кръвно. Около месец замервах заради кардиолога сутрешното кръвно и то беше трайно около 140-150 горна граница. И не се чувствах добре. За разлика от майка , която не го е усещала и сега има сърдечна увреда. Така че от тогава съм на лекарства. Опитвала съм да ги спра ( глупава постъпка) понеже съм се чувствала добре. Ама на третия ден съм зле със 150 на 100 и съм парцал с главоболие и виене на свят. Така че ако тенденцията е стабилна, няма друго освен медикамент. Казват  че ефект оказва свалянето на килограми, да се живее здравословно, но ако това човек си го спазва и пак има кръвно то очевидно коя е причината. Аз имам и хиперхолестеримия което си оказва влиянието по един или друг начин.

МАгнезият ми помага на крампите но до там. При което ако съм имала натоварен ден с много навъртяни километри, краката ми почват да се схващат още на вечеря и като пийна един магнезий и спя като бебе, не се налага да ставам и да се разхождам като преяла от крампите цяла нощ.

# 331
Реге, така е, има ли кръвно пием си лекарствата. Не е геройство да се мъчим без тях, защото кръвното си действа и уврежда.
Някой нагоре питаше да пие ли изписания дуфастон. Аз бих го пила...за няколко месеца не е болка за умиране. Той помага един вид като медикаментозен кюретаж, излющтва лигавицата на матката, която в тоя момент / перимено паузата/ трудно се излющтва заради ниския прогестерон, което пък е причината за продължителните мацания преди и след цикъл. Натрупването на лигавица води и до полипи.
Аз имам висок пулс, пия си конкора, той релаксира сърдечния мускул и пази сърцето. Та не вкякога бабини илачи и методи са най доброто решение!

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 08:12 от mimi.7299

# 332
Аз съм на лекарства за кръвно след втората доза на Пфайзер, тогава се установи. Ниска доза. Но горната граница не е в норма понякога/ над 140/, преписаха ми още едно. Дали е на емоционална основа, или все още е от натрупания прогестерон от Мирената не зная/ свалих я в началото на год/, а може и комбинация от двете. Преди това винаги съм била с ниско.

# 333
Миналата седмица бях на преглед при АГ, контролен, нямам оплаквания, цикъла е доста разреден, на 3-4м, обяче ме пита дали съм мислила за ХЗТ. С цел предотвратяване на остеопорозата и стареенето като цяло. Изненада ме, все си мислех, че ХЗТ е за жени с проблеми - кръвоизливи, кисти, миоми, вълни... А аз почти нищо. Ходих и на ревматолог - начална остеопения, но може да се контролира с правилно хранене и добавки.
Съни, а разбра ли какво включва ХЗТ при твоите оплаквания/ или липсата на https://mobisector.com/xiaomi-hutt-w9-robot-za-prozortsi? Т.е. кои хормони се изписват само с цел предпазване от остеопороза?

# 334
  • София
За безсънието, на мен нищо не ми помага. Пила съм какви ли не видове магнезиий. Малат, цитрат, морски, конски дози. Сега съм си взела бисглицинат. Не виждам особена разлика. Същото е с мелатонина. ПОследно пих някаква добавка - Saludbox MOrpheo - с мелатонин и един куп успокояващи билки - същата работа.

# 335
За безсънието, на мен нищо не ми помага. Пила съм какви ли не видове магнезиий. Малат, цитрат, морски, конски дози. Сега съм си взела бисглицинат. Не виждам особена разлика. Същото е с мелатонина. ПОследно пих някаква добавка - Saludbox MOrpheo - с мелатонин и един куп успокояващи билки - същата работа.
Мелатонина на мен ИЗОБЩО не ми подейства. Всеки трябва да си намери своето!

# 336
Айде пак закъснение - днес 33-ти ден без изгледи скоро за включване....
През изминалия месец ми установиха инсулинова резистентност. Започнах Оземпик. Веднъж ми е поставян до момента - чувствам се уж добре, уж по-малко гладна и по-малко подута. След седмица се претеглих и съм мръднала само сто грама, което буквално е нищо. Rolling Eyes А хапвам определено по-малко като количество и избягвам всякакви въглехидрати заради ИР. Уж ефекта от инжекцията идвал по-нататък. Дано! Най-важното е да се пребори ИР. Намаляването на кг предполагам, че ще стане с подобряване на другите показатели.

Освен ИР, имам данни и за хипофункция на ЩЖ. Засега няма да приемам хормон, каза доктора.

# 337
  • София
Вчера реших да пробвам мелатонин (Сладки сънища) и се наспах. Днес светът е по-хубав Simple Smile. Надявам се все така да ми действа.

# 338
Кое ви провокира да изследвате хормони на ЩЖ? Усещате ли някакви симптоми, които да ви накарат, или профилактично?  Не зная и аз какво да изследвам, отдавам мои неразположения на неизчистения левоноргестрел от спиралата.

# 339
  • Пловдив
При мен какво стана, да се отчета. Реших да пробвам Фемикур, не заради конкретни оплаквания (имах някакви, като болка ниско в корема от време на време, при гинеколог профилактично всичко видимо наред, и разни други, за които не знам дали са от годините, от килата, или ще се мре Wink). Реших да видя какво ще стане - малка доза витекс, не се иска рецепта. Започнах от началото на цикъла и след десетина дни (точно във вечерта на изборите) ме удари зверско главоболие две денонощия, до вторник вечерта. От всичко може да е било, но спрях фемикура и ми дойде на 21-вия ден, много оскъдно, толкова оскъдно не ми се случвало от десетилетия. Вероятно има връзка с прогестерона и липсата му баш във втората половина (витексът, казват, увеличавал нивото му), но и за това няма как да бъда сигурна. Може и да е съвпадение.

# 340
Кое ви провокира да изследвате хормони на ЩЖ? Усещате ли някакви симптоми, които да ви накарат, или профилактично?  Не зная и аз какво да изследвам, отдавам мои неразположения на неизчистения левоноргестрел от спиралата.

Ако въпросът е към мен - ендокринологът ми назначи всякакви изследвания. Нямам конкретни оплаквания, освен апетита и лесното покачване на тегло.

# 341
Ще пробвам да добавя магнезий и аз.
Момичета,някоя от вас да е пробвала соеви продукти-мляко,тн дали наистина помагат за справяне с ужасните вълни?

# 342
  • Бургас
Mariat, мисля че като цяло удължаване на времето преди навлизането в менопауза е важното в случая. Ревматолога каза, че най-голяма е загубата на костна плътност в първите 5 години от навлизането в МП, та ако се отложи е добре.

# 343
Момичета, пак да повторим  - ако имате проблеми с щитовидната жлеза избягвайте консумацията на глутен, кафе, черен дроб, сладки картофи, кореноплодни, зеле и кръстоцветни, фъстъци, соя. 

# 344
А изследване на хормони на щитовидната само ендокринолог ли може да назначи?
Аз сега съм за кръвното на кардиолог, може ли той?

Общи условия

Активация на акаунт