Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №30

• 38 250
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
А изследване на хормони на щитовидната само ендокринолог ли може да назначи?
Аз сега съм за кръвното на кардиолог, може ли той?
Не, той може да ти даде направление за ендокринолог.

# 346
Изследване на щитовидните хормони можете да си пуснете във всяка лаборатория по собствено желание. Повечето еднокринолози изследват само ТСХ.

# 347
Доколкото помня имаше намерение изследванията назначени само от ендокринолог за щитовидната да ги поема НЗОК. Говоря за всички - ТСХ, ТАТ, МАТ, ФТ3 и ФТ4.
Попитайте личния си лекар как стои този въпрос.

# 348
Благодаря ви, а има ли определени дни, както половите, или може всеки ден, ще питам в лабораторията за пакет, както и предполагам на гладно. Направо с изследванията да ида при личния

# 349
Може всеки ден, на гладно и без кафе. След това може да отидете при ЛЛ да искате направление за ендокринолог, ако не ви се плаща. По принцип прегледът се състои от ехограф + палпация на жлезата + изследване на хормони.

Ако човек е на зор с парите, по НЗОК могат да се изследват:
ТСХ, Т4 и аnti-ТРО, или MAT.
T3 и TAT не се дават по каса.

Ето тук предписанието на НЗОК за всички хормони, които могат да се поемат от касата при различни нужди:
Скрит текст:
НЗОК заплаща за следните хормонални изследвания: fT4 (с код 10.08), TSH (код 10.09), LH (код 10.22), FSH (10.23), Prolaсtin (10.24), Estradiol (10.25), Testosteron (10.26), Progesteron (10.21) и „Антитела срещу Тиреоидната пероксидаза - Anti-TPO“ (т.нар. МАТ) (10.27), като за извършването им лекар специалист по профила на заболяването издава направление за медико-диагностична дейност (бл. МЗ-НЗОК № 4). Хормоните TSH и fT4 могат да се назначат и от общопрактикуващия (личния) лекар, по преценка и при необходимост.
Изследването на анти-тиреоглобулинови антитела (ТАТ) не се заплаща от НЗОК.

# 350
Щитоводните хормони могат да се изследват всеки ден, половите - на трети ден от менструацията.

# 351
Аз съм на лекарства за кръвно след втората доза на Пфайзер, тогава се установи. Ниска доза. Но горната граница не е в норма понякога/ над 140/, преписаха ми още едно. Дали е на емоционална основа, или все още е от натрупания прогестерон от Мирената не зная/ свалих я в началото на год/, а може и комбинация от двете. Преди това винаги съм била с ниско.
Мирена не води до натрупване на прогестерон. Затова в нея има контейнер, който отделя ежедневно количество. Ако прогестерона можеше да се натрупа мирена нямаше да има този механизъм на действие. С локално ежедневно действие. Имаше но затова като махнат на следващия месец си с цикъл.
На мен са ми правили хормони всеки месец. Една година докато бях с мирена и  една година без мирена по байер програмата. С мирена беше нисък. Като я свалиха цикълът ми се възстанови и прогестеронът ми се покачи. Моят си прогестерон. В резултат направих тромбофлебия. Без да съм с Мирена. Изли за че тя даже и в това ми е помагала!

# 352
Момичета, доста сте изписали.
И аз да споделя - помните, че преди време имах и аз ужасен з*пек и ви бях споделила моя начин. После една мила аптекарка ми даде сиропче  - Лактулоза MIP и само с една лъжичка в случай на нужда на другия ден е песен. Сладък е и не е гаден на вкус, че аз много се гнуся от сиропи.
Относно дуфастона, аз го пия и сега, точно преди два дена ми беше последното хапче за тоя цикъл. Както каза Мими, без него мисля е по-зле, щом и аз се обзаведох с полип. Та затова сега си го пия.
А вчера щях да полудея - паника атаки, тремор, повръщане, виене на свят, рев, сополи, ужас направо. Пих 2 валидола, бабетка ми даде половин лексотан и съм заспала като утрепана от изтощение и днес сутринта, бам, рукнаха реките, но съм тотално различен човек от вчера, едно ми е спокойно, даже леко философско. 😱🙀😄
Айде да си ходи този идиот, 30+ години стигат.😁

# 353
La Gitana, какъв магнезий пиеш?
Извинявам се за късният отговор. Сменям около 4 вида магнезий в зависимост как се чувствам и какъв ефект искам да постигна.

Този ме събужда.

Всички останали ме приспиват.
Този си и мирише на море.

Също шуслер соли 7., които са магнезии.
Наистина имах много тежка форма на безсъние. Не мога да ви опиша радостта от това да си се наспал. Все пак трябва да се вземе предвид и стресът от ежедневието , който при мен не е чак толкова голям както преди.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 20:00 от La Gitana

# 354
  • загубено
Момичета благодаря ви за мненията за Дуфастон. Май ще го пия, пък дано се разреди този цикъл.  Нещо почна да ми писва от кървища и течове.

Този магнезий ми препоръча позната аптекарка.  Но не се сетих да питам гинеколога си.

# 355
На Солгар уж хвалят добавките!

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 09:57 от mimi.7299

# 356
  • загубено
Идея нямам,взех го за крампи.  И по препоръка на аптекарката.
Дори не знам какви др има тук. Чета  в темата и научих колко различни видове магнезий съществуват.

# 357
  • Варна

А вчера щях да полудея - паника атаки, тремор, повръщане, виене на свят, рев, сополи, ужас направо. Пих 2 валидола, бабетка ми даде половин лексотан и съм заспала като утрепана от изтощение и днес сутринта, бам, рукнаха реките, но съм тотално различен човек от вчера, едно ми е спокойно, даже леко философско. 😱🙀😄
Айде да си ходи този идиот, 30+ години стигат.😁
Не си сама, същото ми се случва, ама с дни. И не руква нищо. А съм в началото на процеса на спиране и не ми се мисли колко ще продължи тоз тормоз.

# 358
Идея нямам,взех го за крампи.  И по препоръка на аптекарката.
Дори не знам какви др има тук. Чета  в темата и научих колко различни видове магнезий съществуват.
Колко милиграма магнезий е в него, че не се вижда от снимката? На гърба ще да са го написали.

# 359
  • загубено
200 мг ,120 таблетки.

Общи условия

Активация на акаунт