Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №30

• 37 165
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
Какъвто има по магазините ползвам, Лореал, Гарние. Не никога не ми цапа, ама аз не слагам навътре в косата, само лекичко на открити части , където се разделя косата. Чак до яката не пръскам, то и не трябва, там кой вижда. Вързана косата не си нося никога. Шапките обаче ми ги цапа.

# 706
  • Най-накрая на безкрая
Здравейте, на 51г съм. Вчера, на 13 ден от цикъла започна червеникаво кафяво зацапване, което продължава и днес. Притесних се. Може ли да е от възрастта и хормоните? Последното ми ходене на гинеколог беше преди 4м. Цитонамазка, ехо граф, колпоскоп. Всичко беше о.к

# 707
  • NYC
Предписвали ли са ви противозачатъчни като средство за регулиране на хормоните в перименопаузата?

Агент - понеже сме пациенти на една и съща здравна система, да споделя моя опит. Аз съм на противозачатъчни от много време. Миналата година на годишния преглед говорих дали трябва да променяме нещо, с оглед перименопауза - и личната лекарка, и гинеколожката препоръчаха да продължа с противозатъчните на този етап и нещо от сорта, че след това е по лесно да се премине към ХРТ. Нямам оплаквания освен проблеми със съня от време на време, така че това за мен работи на този етап. На 48 съм

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 19:12 от Miss K

# 708
Какъв спрей за корените използвате? Не ви ли цапат възглавниците, шапките, яките?
Аз ползвам на Syoss спрей ,но само за корените отпред около лицето ,което е видно .Цапа ми калъфката като се въртя нощем ,слагам тъмна хавлия на нея.

# 709
  • Пловдив
Така като ви чета, май избирам бяла коса пред постоянно изцапани възглавници. Wink

# 710
Здравейте, на 51г съм. Вчера, на 13 ден от цикъла започна червеникаво кафяво зацапване, което продължава и днес. Притесних се. Може ли да е от възрастта и хормоните? Последното ми ходене на гинеколог беше преди 4м. Цитонамазка, ехо граф, колпоскоп. Всичко беше о.к
Възможно е да сте в овулация. Когато хормоните ми бяха разбъркани, аз също прокървявах по време на овулация, а на младини не ми се е случвало.

# 711
  • Най-накрая на безкрая
Еna31, благодаря за отговора. Само че на 51 мислех, че вече няма овулация?

# 712
Докато има менструация, може да има и овулация. Ановулаторните цикли зачестяват с перименопаузалните промени, но яйчниците все още отделят яйцеклетки.

# 713
Момичета, да попитам, че съм тотално незапозната - ХЗТ и противозачатъчни различни неща ли са и ако да, някой може ли да обясни разликите? Досега си мислех, че са еднакви.

# 714
Е, няма как да са еднакви...
ХЗТ допълва хормоните до такива що-годе нормални за репродуктивно състояние на здрава жена, понеже по някаква причина не се произвеждат достатъчно собствени. По същата логика, по която пациенти с хипофункция на щитовидната допълват със синтетичен хормон. Очакваните ефекти върху здравето са благотворни.
Противозачатъчните грубо казано изменят хормоналния фон така че нормална репродуктивна функция не може да има. Там няма овулация, менструация също не би имало, ами отначало са се изпоплашили жените че това нещо не може да е добро щом чак толкова не изглеждат нормални нещата. Та са ги направили все пак с пауза през която настъпва кървене. Но това по никакъв начин не е нормален репродуктивен цикъл. Ефектите върху здравето могат и да не са от хубавите.

# 715
  • София
За косата - аз продължавам да се боядисвам упорито.
Да се оплача от този цикъл - много съм нервна и тревожна. На всичкото отгоре, ми излязоха пъпки там, че и малка фисура. Мажа, ама е страшно досадно.
Никога не съм ползвала противозачатъчни, сега пия билкова добавка, така че не мога да се изкажа.

# 716
  • Бургас
На 50 съм с почти бяла коса, от години се боядисвам черна, налага се през 7-8 дни да мажа отпред, където най-много се вижда… обмислям да мина на нещо по-светло, ама не знам как ще стане, и без това ми пооредя косата, та ме е страх да не стане някоя страхотия

# 717
natka, благодаря ти.
Но нали в перименопаузата хормоните здравата варират, ако този месец човек пие прогестерон, че му е показал ниски стойности другия месец как ще е сигурен, че това е точната доза? Не са ли по-балансирани всеки месец противозачатъчните? На тези години нали репродуктивната функция така или иначе замира? Не се заяждам, просто ми е интересно какви са гледните точки и подходи. 🤞
bur02, аз минах от тъмно кестеняво до нещо много по-светло преди няколко месеца, косата ми още се възстановява, но е по-добре от драматичния ефект, който се получаваше от тъмна коса и бели корени. Пак си се виждат като израстнат, но е една идея по-приемливо.
Elipda, за тези оцветяващите спрейове дето са като сух шампоан ли говорите, имам предвид сухичка става малко косата от тях, аз се отказах. Ходих да питам даже в Златна рибка няма ли някоя пяна /шампоан оцветител ей тъй докато се къпеш, казаха, че не покривали бели коси и били само за поддръжка на цвета който ние нямаме 😄 Спомням си, че като бях тинейджърка много ми харесваше косата да има червеникав оттенък и тогава имаше един шампоан оцветител в тубичка на Арома, махагон ползвах и беше мн удобно, нещо такова ми се иска са измисли някой за бели коси, докато си се къпкаш, мажеш, после миеш и забравяш, без четка, без затруднения.

# 718
Снежна,
ХЗТ се пие обичайно след започване на менопаузата, за отлагане на рискове и странични ефекти (остеопороза и др.), преди това може по специфични показания и лекарско предписание, но по-рядко. И задължително включва и естроген.
Самоволната употреба на OTC прогестерони не е много за препоръчване. И хормони по принцип не се изследват рутинно в този период, именно защото силно варират и подобни изследвания нямат особена диагностична стойност.

У нас има много слабо разбиране за ХЗТ и ролята й в този период, може би за съжаление. В други страни пък злоупотребяват - няма пълно щастие Simple Smile

# 719
Тя ХЗТ не е с цел да правиш бебета на 60 години... Идеята е да се забавят или предотвратят за това време другите промени които настъпват с менопаузата, че си се отразява здравословно в доста аспекти.

Общи условия

Активация на акаунт