Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №30

• 37 171
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
Оцветяващият спрей за корени ,не е като шампоан ,а само се пръска и след 3 дни някъде пада ,от допира на косата до други неща.Аз не виждам да ми е суха  косата ,но то е само за корени.

# 721
Тя ХЗТ не е с цел да правиш бебета на 60 години... Идеята е да се забавят или предотвратят за това време другите промени които настъпват с менопаузата, че си се отразява здравословно в доста аспекти.
Разбирам, че не е за зачеване, слава на бога, но каква е разликата - в съотношението на хормоните ли?
Ето че има дами, които пият контрацептиви през перименото, не говоря за самата менопауза и ми стана интересно.

Ох, сигурно днес аз не се изразявам правилно. Elpida, да, значи за същия сорей става дума, аз просто така го усещам, като сух шампоан и така го описах, знам го и се отказах от него, не ми харесва, че цапа и се изтрива даже, зависи от цвета.🤞

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 22:39 от snejna

# 722
Самоволната употреба на OTC прогестерони не е много за препоръчване.
Защо?

# 723
  • 1st floor
Най-накрая минах през АГ. Кисти нямам, миомата е супер  малка, незначителна, не расте. Каза хич да не я мисля нея. Относно липсващият цикъл от лятото - лигавицата ми е 9,8мм, което било доста дебела лигавица. Колко е нормално да е? Rolling Eyes Да съм чакала да ми дойде и ако продължи повече от 7-8 дни да отида пак, защото може да се наложи някаква интервенция. Според мен за абразио и полипи става дума, но  не пожела да коментира нещо, което още не се е случило. Питах какво да правя, ако все пак не ми дойде. Нямало такъв шанс. Еми, стоя и чакам. След НГ ще ходя за резултат от цитонамазката. Дано всичко е ОК.

# 724
А някой ползвал ли е спрейове за възвръщане пигментацията на бялата коса?
Трябвало поне няколко месеца да се ползват за първи резултати  - намаляване на посивялата коса.
Можело успоредно с боята. Бях се запалила, но флаконите са по 50 мл.само  и се отказах.

# 725
Самоволната употреба на OTC прогестерони не е много за препоръчване.
Защо?
Защото самопредписването на каквато и да било хормонална терапия от немедицински лица, които нямат представа как работят жлезите с вътрешна секреция, не е добра идея. Това не означава, че хората не го правят - разбира се, живеем в свободна страна Simple Smile.

# 726
Най-накрая минах през АГ. Кисти нямам, миомата е супер  малка, незначителна, не расте. Каза хич да не я мисля нея. Относно липсващият цикъл от лятото - лигавицата ми е 9,8мм, което било доста дебела лигавица. Колко е нормално да е? Rolling Eyes Да съм чакала да ми дойде и ако продължи повече от 7-8 дни да отида пак, защото може да се наложи някаква интервенция. Според мен за абразио и полипи става дума, но  не пожела да коментира нещо, което още не се е случило. Питах какво да правя, ако все пак не ми дойде. Нямало такъв шанс. Еми, стоя и чакам. След НГ ще ходя за резултат от цитонамазката. Дано всичко е ОК.

Аз бях в същата ситуация миналата година по това време. Гинекологът ми каза, че се надява да ми дойде менструацията и да се излющи, но имах само 20 дневно кървене, което не беше достатъчно обилно за да я изчисти. При следващият преглед лигавицата ми беше 13 мм и доктора назначи хистероскопия, след месец постъпих в Майчин дом и при операцията откриха полип и изчистиха лигавицата с електрически нож, не ми направиха абразио. Пуснаха ми материал за хистологично изследване и за щастие всичко беше доброкачествено.

По въпроса за употреба на хормони при нашето положение и аз питах няколко доктора дали трябва да пия, но всички реагираха резервирано. Гинеколога ми каза, че хормон заместваща терапия се изписва 12 месеца от последното кървене и ако имаш нужда, т.е. главоболие, безсъние, сърцебиене, тревога, вълни и т.н. Каза, че не желае да ми изписва, защото понякога има негативни последици от употребата им. Само личният ми лекар ме посъветва да искам да ми изпишат, защото според късната менопауза запазвала организма по-здрав.

# 727
Не бих се доверила на ЛЛ за ХЗТ. Разговарям с онкомамолог и онкогинеколог. И двамата са супер резервирани. До колко са прави, не знам!

# 728
Не бих се доверила на ЛЛ за ХЗТ. Разговарям с онкомамолог и онкогинеколог. И двамата са супер резервирани. До колко са прави, не знам!

Личният ми лекар също ме предупреди за рискове, каза, че все още няма категорично мнение до къде стигат ползите в съотношение с рисковете. Коментира, че може би е добре да се направи индивидуална преценка спрямо моментното здравословно състояние на жената и фамилна обремененост. Самият той не пожела да назначава такива лекарства, а ме прати на консултация с гинеколог и мамолог по този въпрос, пък те и двамата казаха, че намират за излишно в моята ситуация, но пък нескрито възкликнаха, че прекалено рано навлизам в този етап. Smiley

# 729
Предписвали ли са ви противозачатъчни като средство за регулиране на хормоните в перименопаузата?
Агент - понеже сме пациенти на една и съща здравна система, да споделя моя опит. Аз съм на противозачатъчни от много време. Миналата година на годишния преглед говорих дали трябва да променяме нещо, с оглед перименопауза - и личната лекарка, и гинеколожката препоръчаха да продължа с противозатъчните на този етап и нещо от сорта, че след това е по лесно да се премине към ХРТ. Нямам оплаквания освен проблеми със съня от време на време, така че това за мен работи на този етап. На 48 съм
Mного благодаря, Miss K! Hug

Моят голям проблем е безсънието, малкият - болки в тазобедрените стави. На 49 съм. Казах на гинеколожката, че съм склонна да опитам минимални дозировки, за да видя дали ще има някакво подобрение. Просто не очаквах мини дозата да се окаже във вид на противозачатъчен медикамент LO LOESTRIN FE 1 mg-10 mcg. По стечение на обстоятелствата винаги съм била супер резервирана към орални контрацептиви и никога не съм пила. Всъщност и неорални хормонални медикаменти не съм докосвала през живота си (дори спиралата ми не беше хормонална)! Направо съм девствена Grinning

PS Забавният момент беше като попитах кога бих могла да очаквам подобрение и отговорът и беше съвсем директен и недвусмислен - "не знаем кога, колко и дали изобщо ще се повлияе - колкото жени, толкова реакции на един и същ препарат!"

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 15:51 от Agent Provocateur

# 730
Тя се боядисва от 33, едва ли някой се боядисва от първите бели косми още, освен ако не го прави специално с цел промяна на стария цвят. Трябва да станат достатъчно количество, за да си струва мероприятието.
Иначе около 30 и нагоре отделни бели косми е съвсем нормално, но това не е още прошарване.

ами на 33 за една година стана нещо като това, което изглежда jade в момента, само дето основния ми цвят е тъмно русо с рижав уклон и беше мармалад. Баба ми е побеляла на 20. При мен поне се отложи до 33. Майка ми, която да ми е жива и здрава клони към 80, има по-малко бели коси от Jade. Въпрос на късмет , явно аз съм взела гена на баба а не майка. Сестра ми също почти няма бяла коса. Но ако не са такива като мен заводите за производство на боя ще фалират
Simple Smile

Аз официално правя една година без цикъл. но вълни си имам за да съм в "кондиция", да не се надявам, че  всичко е зад гърба ми.

# 731
момичета, писала съм и преди, пиша и сега. ХЗТ, както я наричат в БГ е различна при Премено и Менопауза. Състава и е различен.
Живея в чужбина, тук е нещо съвсем нормално да изпишат ХЗТ според случая и изследванията.
Аз съм с био прогестерон изписан от гинеколог от 06.2023. Чувствам се прекрасно, нямам нито едно оплакване от тези, за които пишете всеки ден в темата. Направих си и пакет процедури с лазер Мона Лиза, пак по преценка на гинеколога и мое желание. Коментирам с нея, как издевателстват над вас в Бг и тя се чуди, как е възможно това в 21 век. Целта на подпомагането на организма с био идентична  ХЗТ е - да не се влошава качеството на живот, здраве  и ежедневие на жената.
Стига сте гледали и сравнявали с живота на нашите баби, сега е друго, медицината се развива. Който е смел, да пробва и да търси  вариант, който не му стиска  - да търпи оплаквания с години.

# 732
Не бих пила противозачатъчни през пременото. Онкомамолога каза повишават риска от съсиреци, дразнят стомаха, скапват гърдите. А щом и ползата не е доказана съвсем... Simple Smile
Да, в чужбина също е съвсем нормално контрацепцията да е с противозачатъчни. Особено ползвали западна Европа, каза нашия лекар.
За биоидентичния прогестерон нямам мнение, питах ендокриноложката вдига ръце. Сега смятам да питам и АГ то като ходя на контролен. Купила съм си крема и чакам зелена светлина от него! 🤣
Така се надявах страшната ми изнервеност да е от ЩЖ. Е, не е. В норми е.

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 16:28 от mimi.7299

# 733
А някой ползвал ли е спрейове за възвръщане пигментацията на бялата коса?
Трябвало поне няколко месеца да се ползват за първи резултати  - намаляване на посивялата коса.
Можело успоредно с боята. Бях се запалила, но флаконите са по 50 мл.само  и се отказах.
Много съмнителни ми изглеждат такива препарати, те в рекламата си ясно че си ги хвалят но на мен поне ми звучат като нещо измислено. Ако срещна някъде по-солидна обосновка и обяснения, както и установени резултати ама не от тях нали дето си ги хвалят... може и да пробвам. Аз моя естествен цвят не съм си го виждала изцяло от мнооого години, къносвам я защото ми харесва в червената гама. Но белите корени са супер досадни и поне при мен супер състаряват на вид. Разликата е фрапираща преди и след като се къносам, че косата ми расте доволно бързо а пък тая процедура не мога да си я причиня твърде често.

Противозачатъчните нямат нищо общо с ХЗТ, те и на напълно здрава жена в репродуктивна възраст също могат да докарат ядове че точно в премено не се сещам с какво точно да са по-"полезни".

# 734
Здравейте, група,
записвам се и аз в темата. На 49 години съм и от съвсем скоро имам някои симптоми. Цикълът ми е редовен с изключение на 2 пъти ми дойде 5 дни по рано, но това, което ме мъчи страшно е една нервност. Понякога плитко дишане и задъхване. Ускорен пулс. От 2 седмици ме нападнха и пъпки - акне полицето. Никога не съм се потила на няколко пъти усетих миризма под мищниците за първи път в живота си. Понякога докато гледам филм се усещам, че стоя стегната със свъти юмруци! Седна стегнатост зад гръдния кош Случвало ли ви се такова напрежение? Понякога съм страшно избухлива, и се ядосвам за неща, които преди никога не съм отчитала! За сега не съм имала топли вълни, а напротив , студени тръпки. Много болезнена овулация и после ужасно болезнени гърди до цикъл. Кошмарно е! Някоя от вас имали тези усещания и симптоми? Как ги борите? Много са темите и не успях да прочета всичко.

Общи условия

Активация на акаунт