Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №30

• 38 258
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
Момичета, може ли да си изплача мъката, та да ми олекне? Като пия инозитол или холин-инозитол, имам цикъл, пък ми е писнало от непредсказумостта - ще боли ли, няма ли, ще кървя ли като пробита кофа, няма ли. Без цикъл ми е по-добре. Но, като спра витамините, цикълът спира - ура! - обаче се почват едни вълни, едно дебелеене... Кажете кога ще доживея хем да съм без цикъл, хем да няма вълни и да не скачам да ловя за гушата всеки, който дъвче малко по-шумно?

Ох! Излях си го.

Спокойно, когато отидем в другата тема, за чиста менопауза, тогава всичко, което сега те дразни  спихва....

# 316
А, аз затова изрично говоря за пробване, не твърдя че със сигурност тия неща са верни. Дадох и някаква подсказка какво съм мяркала, колкото човек ако реши да си потърси още информация.
Ако те лъжат - и аз ви лъжа, това няма как да знаем. То ясно че всеки като напише книга и почва да се появява по всякакви медии и подкастове и да обяснява какво велико нещо е, всичко с щипка сол трябва и то по-големичка.
Част от причините да не ми се влага съществена сума за да пробвам, още не съм достатъчно убедена че си струва да наместя още един разход някакси.

# 317
И аз се оправих с магнезий цитрат. Преди това, заради минималните въглехидрати си се запичах стабилно. Но пък при мен точно преди цикъл се отпушват нещата и е точно обратното на запек. Даже по това познавам, че скоро ще ми идва.
И между другото, наистина, откакто махнах изцяло чашата вино вечер, спя идеално без никакви събуждания.

# 318
Аз не знам как да си реша въпроса с безсънието. Заспиването не ми е проблем, но се събуждам много рано и вече не мога да заспя. После цял ден ми е криво, без енергия и направо изпадам в депресия. Много зле ми влияе. Магнезият не помага, златен корен също. Препоръчайте нещо ефикасно. На 45 съм, с цикъл на 25-26 дена, но на последният профилактичен преглед една гинеколожка ми каза, че съм във втора фаза на пременопаузата, заради вида на матката и тънка лигавица. Каза, че мога да помисля за някакви фитохормони. Смятам да пусна изследвания на разни хормони при ендокриноложката и да видя какво ще ми каже. Последният път полови, щитовидни и витамини бяха добре, но май пак трябва да направя.
И аз съм така,приспивами се,заспивам и след 1ч се събуждам и така цяла нощ,отделно ту ми е ужасно топло ту умирам от студ.
И когато ми е топло през нощта ми помага буквално в стаята да е доста хладно16-17гр и да се отвия и с крак да пипна студен чаршаф,кошмар е.
Отделно през деня вълните са ужас.
На 49г съм,ту имам ту нямам цикъл още.
Толкова ужасно никога не съм се чувствала,помощ

# 319
  • София
Момичета, аз след като бях със същите мъки с безсънието, започнах да пия мелатонин и L-theanine и може да се каже, че положението със съня за момента е под контрол.
Първо пих мелатонин със забавено освобождаване (хм, дали така се превежда на български...), но установих, че започва да ми се вие свят след обяд и го набедих него. Спрях го и останах само на L-theanine, но определено не ми вършеше толкова добра работа. После си поръчах ниска доза мелатонин, но пък поръчката от iherb закъса някъде по пътя и се забави много, та всичко ми свърши и се започна отново с кукането през нощите. След като за една седмица направих 3 нощи, в които ми се събираха по 3 часа сън, отидох в кварталната аптека и си купих комбиниран продукт, който има мелатонин, л-теанин и маточина ("Сладки сънища" се казва моя, имаше и други подобни). Много съм доволна, вече 20-на дни не съм имала нито едно будуване.
Принципно това са добре известни и проучвани добавки за сън, казват че не се привиква, но на мен вече не ми пука, искам просто да се наспивам Angry
За протокола - 50 годишна, цикълът е когато си реши, но го има поне веднъж на тримесечие Laughing

# 320
Момичета, аз след като бях със същите мъки с безсънието, започнах да пия мелатонин и L-theanine и може да се каже, че положението със съня за момента е под контрол.
Първо пих мелатонин със забавено освобождаване (хм, дали така се превежда на български...), но установих, че започва да ми се вие свят след обяд и го набедих него. Спрях го и останах само на L-theanine, но определено не ми вършеше толкова добра работа. После си поръчах ниска доза мелатонин, но пък поръчката от iherb закъса някъде по пътя и се забави много, та всичко ми свърши и се започна отново с кукането през нощите. След като за една седмица направих 3 нощи, в които ми се събираха по 3 часа сън, отидох в кварталната аптека и си купих комбиниран продукт, който има мелатонин, л-теанин и маточина ("Сладки сънища" се казва моя, имаше и други подобни). Много съм доволна, вече 20-на дни не съм имала нито едно будуване.
Принципно това са добре известни и проучвани добавки за сън, казват че не се привиква, но на мен вече не ми пука, искам просто да се наспивам Angry
За протокола - 50 годишна, цикълът е когато си реши, но го има поне веднъж на тримесечие Laughing
Всякакви добавки с мелатонин пия и нищо не помага,нищо,ужас е.
Също така и за вълните пиех,действаше до скор, вече и то не действа.
Чета в интернет,че соеви продукти,мляко били добре за ужасните вълни,някой с опит?

# 321
Няма нищо по-добро и така естествено да помага на организма като магнезия. Няма! Не сте намерили правилната форма и нужният за вас грамаж. Сигурно сте изпили едно хапченце и толкоз. След един месец прием ще сте върха отпусната и наспиваща се , щастлива. Това ''нищо не ми помага'' и аз съм минала през него.Има магнезий , който действа събуждащо , действа като кафе. Магнезий бисглицинат е за сън, също добър е морски магнезий.. Имам таблетки по 1000 и грама  и спя като мечка, а страдах от безсъние, редица години на диазепами. Даже вече не ги вземам редовно , защото нямам нужда и пак спя добре. Освен това организма трябва да функционира добре и да се наблюдава, което не работи правилно или отвътре или отвън да се поправя.

# 322
Няма нищо по-добро и така естествено да помага на организма като магнезия. Няма! Не сте намерили правилната форма и нужният за вас грамаж. Сигурно сте изпили едно хапченце и толкоз. След един месец прием ще сте върха отпусната и наспиваща се , щастлива. Това ''нищо не ми помага'' и аз съм минала през него.Има магнезий , който действа събуждащо , действа като кафе. Магнезий бисглицинат е за сън, също добър е морски магнезий.. Имам таблетки по 1000 и грама  и спя като мечка, а страдах от безсъние, редица години на диазепами. Даже вече не ги вземам редовно , защото нямам нужда и пак спя добре. Освен това организма трябва да функционира добре и да се наблюдава, което не работи правилно или отвътре или отвън да се поправя.
Благодаря ти,ще добавя и магнезий да видя

# 323
Аз проблеми със заспиването нямам, но се събуждам към 4-5 часа и след това заспиване няма....

# 324
  • Бургас
La Gitana, какъв магнезий пиеш?

# 325
  • Бургас
La gitana, няма универсален лек. Аз магнезий пия почти постоянно, сменям цитрат, бисглицинат, (майка ми пък  пие морски всеки ден и всяка вечер се събужда и будува).
Дразни ме, че не мога със сигурност да кажа кога се появява/засилва безсънието и от какво се повлиява.
Отделно, че има случаи в които просто се пробуждам и други, в които 2-3 часа след това не мога да заспя. В последния случай като че ли спрея на Бах ми помогна.
Имам и друга чуденка. Миналата седмица бях на преглед при АГ, контролен, нямам оплаквания, цикъла е доста разреден, на 3-4м, обяче ме пита дали съм мислила за ХЗТ. С цел предотвратяване на остеопорозата и стареенето като цяло. Изненада ме, все си мислех, че ХЗТ е за жени с проблеми - кръвоизливи, кисти, миоми, вълни... А аз почти нищо. Ходих и на ревматолог - начална остеопения, но може да се контролира с правилно хранене и добавки.

# 326
Преди цикъл и аз имах запек. Високия прогестерон блокира червата, като падне и дойде цикъла положението се разхлабваше.
Аз си стоя при вас след операцията. Доктора каза, че щом съм с яйчници ще си изкарам пременото, когато те спрат да работят ще дойде менопаузата.
4 месеца вече съм без цикъл и няма по голям кеф от това. Вълни намам, спя, не напълнях. Единствено чувствам лека нервност, но гледам да не и обръщам внимание.
Пия магнезиев цитрат, една девойка от тази тема го беше препоръчала!

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 21:56 от mimi.7299

# 327
Момичета,я кажете някаква добавка за кръвно🤔... От 115/75 от месец нещо трайно се закотви на 130/90(вечер като се прибера от работа)... Сутрин е 118/78 -там се върти. Нямам никакви усещания,но не ми харесват цифрите на апарата😡.. .На 49 съм,почти на 50,ту имам цикъл,ту не... Ходих на кардиолог,каза -пий Магнерот....Вие какво ще споделите?

# 328
Напоследък много заглеждам за "кисело мляко" заквасено с определени щамове L. Reuteri, те го изкарват че 101 неща подобрява, подмладяваш се, едва ли не безсмъртен ставаш Grinning И спането казват че подобрявало, освен останалото.
Скрит текст:
Ще ми се да пробвам, но не ми се влагат някакви съществени пари а без уреди няма да стане - кваси се на 37-38 градуса в продължение на 36 часа, нямам нещо подходящо за целта и евтините машини за кисело мляко работят на по-висока температура без опция да се променя... Отделно че и пробиотикът от който се стартира първата партида никак не е евтин и той и си става една хубава начална сума ако искам да почна да си правя, която в момента няма как да си вместя в бюджета. Оставила съм за някакъв бъдещ момент но съм наумила да пробвам все някога. За който ползва някакъв мултикукър на който може да свали толкова градусите на програмата за квасене, според мен си струва да пробва. Ако реша да си купувам мултикукър по някое време, определено ще имам и това предвид.
 Слагам един линк с малко информация, на английски е обаче
Информация има на много места, разбира се, просто това видео ми се изпречи първо, а и на Уилям Дейвис блогът е с платен достъп повечето та не мога от него направо
Скрит текст:

L. Reuteri точно не е сред щамовете, към които има надежди в тази посока, просто неговите производители са мноого агресивни в рекламата (ако сте имали деца в последните 20 г. и сте следили бебешките пробиотици, знаете, че - доказано безполезната и много слаба като микробно число - Биогая е топа на топа в рекламите и предписването от педиатри). Ето малко наука по тоя въпрос, доколкото я има. Можете да потърсите и "психобиотици" на български, макар че не е много обхватна и надеждна информацията. Проучванията още са на много начални етапи, терминологията започва да се формира след 2013 г., абе с една дума всичко е пожелания засега Simple Smile
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7767237/

Като цяло по функционирането на gut-brain axis много хубави изследвания има, много интересни, а практическо приложение - за жалост, никакво. Повечето лекари не са и чували, не само у нас.
Извинявам се, че нахълтвам. Зачетох се в темата от седмица, две..вървя към перименопауза..
Ето този пробиотик ми действа успокояващо и е с такава цел направен.
https://www.omni-biotic.com/de-de/produkt/omni-biotic-sr-9/

# 329
Момичета,я кажете някаква добавка за кръвно🤔... От 115/75 от месец нещо трайно се закотви на 130/90(вечер като се прибера от работа)... Сутрин е 118/78 -там се върти. Нямам никакви усещания,но не ми харесват цифрите на апарата😡.. .На 49 съм,почти на 50,ту имам цикъл,ту не... Ходих на кардиолог,каза -пий Магнерот....Вие какво ще споделите?
Няма добавка.
Пий Магнерота, ако ти понася магнезии, ще помогне.
И следи кръвното поне известно време. Сутрешното изглежда идеално.
Много неща оказват влияние - стрес, дехидратиране, хормони, и при мен и глад. От глад вдигам много кръвното.
Опитай се да "хванеш" от какво може да е.

Аз пак да кажа, стигнах до терапия, след като стоя постоянно 155/110 с дни. А преди това се вдигаше първо редовно до 140, после и нагоре на моменти. Но, нямаше кой (лекар) да обърне внимание.
След 4 месеца терапия миналата година, и спирането ѝ (след нова консултация), защото слезна до нивата от тинейджърските ми години, вече година и кусур е ниско, и пада понякога още.
Остава при мен редовното мерене, защото не се знае кога пак ще тръгне нагоре.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 00:31 от vaychka

Общи условия

Активация на акаунт