Спят ли малките ви деца в собствена стая?

• 3 050
  • 63
  •   1
Отговори
Къде спят бебетата/децата ви- при вас( във вашата стая/легло) или в собствена стая? Наши познати се възмутиха,  като разбраха, че бебето ни на 1.3 г. спи в собствена стая от 8 м . възраст, защото според тях не усещало любовта ни и се чувствало  самотно. Да поясня рутината- къпе се, слагаме в леглото, пускаме му музикалната въртележка,  гасим лампата , затваряме  вратата  и след минути той е заспал. Спи непробудно от 21.30 до 9 сутринта. Събужда се свеж, наспал се и усмихнат. Като по- малко бебе се будеше  в началото стая при всеки шум от нас, при покашляне  или помръдване. Моето мнение е, че така детето освен, че става по- самостоятелно  е и по- здравословно да счи сам, чист въздух, спокойствие,  тишина. Какво мислите и как спят вашите деца?

# 1
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Моите са еднорози и са си спали така винаги. Тотално единични случай има някой да е допълзял в нашето легло. Но не съм кърмила - обикновено при кърмещите мами бебока спи при майката, за да се наспиват и двамата.
Вече са на 6 и на 9. Всеки си има легло. На 2 етажа им е. В една стая спят.
Аз съм опитвала, като нещо са били болни и т.н. да спя при тях - ами не мога. Просто не мога да спя, когато са покрай мен...

Та е въпрос на навик, на научаване, както и не малка доза късмет.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 16:15 от CvEtEmOe

# 2
Твърдо съм против бебе, особено новородено, да спи на спалнята. Може да се окаже фатално и въобще не преувеличавам.
Моето дете спи в кошарата от ден 1, в нашата стая. Вече си е в самостоятелна стая. Забави се ремонта на детската, иначе щях по-рано да я преместя да спи сама в стая, според мен около годинка е подходящо или когато спре събуждането нощем. Беше от много ревливите и трудни за приспиване деца и едно събуждане ми костваше често 3-4 часа успокояване нощем.

# 3
Ох направо ми е трудно да излъжа, че ви завиждам само благородно 😁 Нашият син е на година и половина и от месец се мъча да го науча да спи в собствена стая (скоро се преместихме в нов дом). Детето беше кърмено до 10 месеца и мисля, че точно тогава като спряхме кърменето призори изпуснах момента бързо и безболезнено да го отделя. Уж за мое улеснение спеше при мен, в кошарата от месеци не е влизал и ето ни сега той спи следобеден сън, а аз трябва да съм край него и да ме усеща, за да спи. Има явно асоциация с мен и през нощта на всяко разбуждане ако не отида да легна при него в детската няма заспиване. Съответно после като стана ме усеща и ..... Вместо да спим на широката спалня заедно спим на детското легло заедно, а баща му си хърка сам....
Къде спят бебетата/децата ви- при вас( във вашата стая/легло) или в собствена стая? Наши познати се възмутиха,  като разбраха, че бебето ни на 1.3 г. спи в собствена стая от 8 м . възраст, защото според тях не усещало любовта ни и се чувствало  самотно. Да поясня рутината- къпе се, слагаме в леглото, пускаме му музикалната въртележка,  гасим лампата , затваряме  вратата  и след минути той е заспал. Спи непробудно от 21.30 до 9 сутринта. Събужда се свеж, наспал се и усмихнат. Като по- малко бебе се будеше  в началото стая при всеки шум от нас, при покашляне  или помръдване. Моето мнение е, че така детето освен, че става по- самостоятелно  е и по- здравословно да счи сам, чист въздух, спокойствие,  тишина. Какво мислите и как спят вашите деца?

# 4
Съвсем като бебе спяхме в една стая, защото много ядеше нощем и беше по-лесно да подаваме шишето без да се разсънваме.
После започна по веднъж и на тази възраст вече си спеше сама в стая. Записваше единствено, ако я оставим сама и на тъмно. Има ли човек при нея се смееше и въртеше. Не е плакала, напротив, много спокойно си заспиваше. Не смятам, че е страдала за нещо. Бях щастлива, че от малка се е научила и всичко е минало безпроблемно. Оказа се, че мнооого съм се лъгала Laughing

Всичко беше супер до 2+ г., когато започна да прескача решетките. Махнахме ги, защото дете на приятелско семейство си счупи ръката при едно такова прескачане. И тогава започна да идва при нас. По някое време се събуждаше, тихичко се промъкваше в нашата спалня и лягаше някъде в краката ни. Ако някой от нас се събуди я намирахме заспала и премръзнала. Връщахме я в нейното легло, нито е плакала, нито е протестирала по някакъв начин, но после пак се събуждаше и идваше. Беше едно безкрайно ходене по стаите и сутрин бяхме като пребити. След известно време просто се отказахме. Нямаше място за отделно легло, така че спяхме всички на спалнята. Чак на 6+ г. се окончателно започна да спи сама.

С една дума - нямам предразсъдъци, действахме според обстоятелствата.

# 5
Моят син го отделихме в негова стая на 1 г., преди това беше в кошара next to me до мен. Преди годинката ми се струват малки да бъдат отделяни, а и той винаги е спал по-добре, когато е близо до нас. Откакто тръгна на ясла е доста неспокоен обаче и сега спи само в спалнята. Едва ли скоро ще се върне в стаята си, защото след около месец ще се появи второто бебе и съм сигурна, че няма да е доволен ние тримата да сме заедно в спалнята, а той отделно. Предполагам когато малкото стане на годинка ще ги отделим двамата заедно в стаята им.

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 01:01 от Tessaria

# 6
Аз имам две деца с голяма разлика, гледани по двата начина.  Големият от новороден в неговата стая. Аз спях на отделно легло там, до около годинката. Кърмих го до 1г7м. Започна да спи по цяла нощ на 2г и половина.
Малкият като новороден спеше в кошара Некст ту ми, до спалнята. На 6м вече не се събираше там и го преместихме в нормална кошара, но там изобщо не можеше да спи. Взех го при мен на спалнята и така докато не го отбих на 2г3м. На около 2г започнах да го слагам в кошарата, след като е заспал за дневния сън. След отбиването около месец продължи да спи при мен, после отсъствах за седмица и в този период са го слагали да спи в кошарата, като се върнах продължихме да го слагаме в кошарата. Той също започна да спи по цяла нощ на 2г6м. Сега е на 2г8м и съвсем не се сеща, че има вариант да легне в нашето легло. Но за момента няма изгледи да го преместим в детската стая, баткото е в пубертета и изобщо не иска малкия в стаята си.
Така че за мен и моите деца и от двата варианта резултата беше един и същ - по 2г и половина безсъние. Но определено е по-лесно бебето да е в леглото до теб, вместо да ставаш, да ходиш в другата стая, после да излизаш безшумно и така няколко пъти на нощ. За тези, които си спят непробудно, не виждам причина да спят в леглото на родителите.

# 7
  • Варна
Спи отделно, в собствена стая от ден първи след прибирането от болницата.

# 8
Моята дъщеря спеше от 6 месечна възраст в отделна стая. Нямало е проблеми.

# 9
До 4г при нас на спалнята, не са имали кошари. До тогава кърмех.
После правихме стаите заедно с тях и им беше много забавен целия процес. Не е имало никакви драми да си спят всеки в стаята си след това, не са спали на лампа или на отворена врата, не са се будили.
Всеки си има стая, 6г разлика, момиче и момче. Не им се е налагало да делят стая.

# 10
Моя е на 2 г и спи при мен  ,защото още го кърмя и се буди често . Има си легло в нашата стая ,но рядко го ползваме . Собствена стая още няма ,може би в по-късен етап ..

# 11
  • София
Дъщеря ми я кърмех до 2г и 1 м, и ми беше много удобно - до мен на спалнята - само вдигах тениската и пак се унасях. После сама поиска да се отдели.
Какво ви пука кой какво мисли?. Един си спи с детето до ученическа възраст, друг от 1ви ден децата му спят непробудно и спокойно в леглото си. Моята понякога се стряскаше, но ми гушваше ръката и заспиваше отново.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 21:19 от Светулчица

# 12
На възмутените си познати можете да кажете, че дъщеря ми (първо дете) спи в собствена стая от първия си ден вкъщи след родилното. Не е кърмена. На почти 3 тръгна на градина и там от третия ден спи с 20+ деца в едно спално без проблем. При нас имаше мерак да спи към 2,5 г., но за месец-два сама се отказа от идеята.
Сега имаме бебе на месец и спи при нас в кошара до леглото. Никакви позитиви не виждам спрямо ситуацията със сестра му, просто нямаме втора детска, а не искаме да се разваля нейният сън покрай неговото нощно хранене.

# 13
До 1г спеше в кошара в нашата спалня. От тогава спи сам в стаята си. Имам от едновремешните бебефони само със звук. На леглото при нас никога не е спал, не съм кърмила и той няма проблем да спи където и да е,ако му се спи. Това спане до първи клас с мама не ми се нрави и се радвам, че нямаме такива проблеми.

# 14
Разни хора разни идеали.
Моята спи върху мен от ден първи.
Като малко бебе спеше върху главата ми.
Винаги е гушкана и е спала при нас.
Както казвате вие нищо и няма.
Дете раснало с постоянна обич,  денем и нощем

Общи условия

Активация на акаунт