Да му предложа ли аз?

• 13 362
  • 372
  •   1
Отговори
# 360
Моля те, това си е твоята представа за успех. И ако на 20 не срещнеш най-подходящия, с който да си запазите двойна стая в старческия дом - край! Неуспех! Анатема Simple Smile

В живота хората срещат подходящ човек и след първи или втори брак. И никой не заклеймява развода. Още повече съвсем, ама съвсем никой наистина не е застрахован, че няма да се разведе. Или детето му да се разведе т.н. Какво ще прави тогава тоз праволинеен човек, за когото разводът бил провал Simple Smile

Да срещнеш човек, с когото можете да имате дълготрайни отношения е по-скоро късмет, отколкото успех. Винаги давам пример с моите родители. Оженили се след 3 месеца познанство. Колко пък да са се били опознали, че са подходящи за брак? Ама ето - 50+ години заедно. Късмет Simple Smile
Или удобство. Не знам какво е разводът, ако не провал на един брак. Никъде не съм казвала, че хората трябва да са безгрешни, че трябва да изчакват 10+ години преди да се обвържат или че няма хора, дето са намерили щастие след 2, 3, 5, или 7 брака. За 20 годишните, дето да срещнат най-подходящия преди да са престарели до 21-22, пък изобщо няма да го коментирам. Факт е, че щом си сключил брак, си очаквал не развод а друго. Щом е дошъл развод, значи нещо се е провалило с идеята, която хората имат за брака. Какво, как, кога, от кого е дошло - това вече са подробности. Накратко - разводът е провал на брака. Не знам аз ли не мога да се изкажа разбираемо, или нарочно сме се захванали да се дръгнем... Rolling EyesWeary

# 361
  • Далечният изток
Хората се събират и се разделят. С годините се променят и много често се разминават. По-добре е да се разделят, отколкото да крепят насила някакъв псевдо брак, само и само да не се счетат като провалили се. Чак пък провал... Считам го за нещо напълно нормално. Но аз пък може и да имам някакви професионални изкривявания...

# 362
Когато един брак е приключил, разводът е спасение, изобщо не е провал.
Много хора си живеят щастливо във втори брак, много си живеят безоблачно и сами, особено след една възраст, тук имаме една група дами, всеки ден се срещат на кафе сутрин, отделно веднъж месечно пътуват във и извън страната.
Това е успех, да си намерил своя дзен.

# 363
Разводът е провал, ако ти го виждаш така.

Човек не се отъждествява само с браковете и разводите си обаче. След развода ти остават деца и други постижения. Бракът не е нещо имагинерно, което се е разпаднало. То е времева част от твоя живот, по време на която също така имаш работа, приятели и т.н. Не се сгромолясваш, понеже не си вече женен, нали Simple Smile

Дългите бракове също не са гарантирано успешни. Има такива с насилие в тях. Това, че няма развод, е неуспех реално Simple Smile

# 364
Е тези пък неща кога съм ги казала... Ясно. Явно само се дръгнем, а не се четем. Отстъпвам, няма смисъл да се чоплим като хлапетии. В крайна сметка животът на всеки е такъв, какъвто си го направи сам, и никой няма право да го съди.

# 365
Никой не казва, че разводът не е вариант при провал в брака. Но нека не се лъжем - явно бракът не е бил успешен.

А вече дали е късмет при някои, дали е добре обмислено решение при други или, както е най-масово, глупава амбиция да се ожениш за който пръв ти клекне, това са едни отделни теми.
Човек не се отъждествява само с браковете и разводите си обаче.  Не се сгромолясваш, понеже не си вече женен, нали Simple Smile
Тука някои хора точно с това се отъждествяват, като им изнася де. Децата били постижение, ама бракът нямал общо с техните качества и усилия. Как става тая работа, не знам Grinning За едното се кичат със суперлативи, изтъкват се, а за другото - беж, Марийке да бягаме, не е наш провал. Добре.

Въпросът е леко принципен. Де факто, останалото, което казваш е така. Един дълъг брак не значи успешен. Но и един, завършил с развод, си е точно провал. Да не говорим за егоизма в "аз си свърших работата". Дали децата мислят така...

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 12:14 от Linda*kiss

# 366
  • София
Да успееш да приключиш нещо, което вече е тръгнало на провал, си е успех!

И за мен 18-20 г брак с две деца си е успех. Стига толкова. Ако си избутал и двамата абитуриенти - направо си приключил проекта и то успешно.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 13:48 от Rockstar

# 367
Да срещнеш човек, с когото можете да имате дълготрайни отношения е по-скоро късмет, отколкото успех. Винаги давам пример с моите родители. Оженили се след 3 месеца познанство. Колко пък да са се били опознали, че са подходящи за брак? Ама ето - 50+ години заедно. Късмет Simple Smile

Според мен не е толкова до късмет и опознаване, колкото до настройката, до желанието да градят живота си заедно. До уважение, до приемане на другия такъв, какъвто е, без груби опити за промяна, до желанието да се търсят и намират компромиси понякога... И когато няма ексцесии от рода на алкохолизъм, насилие, изневери..., бракът си върви.
Във всеки брак се появяват някакви проблеми. Никъде нещата не са само розови. Но и това, как точно се преодоляват проблемите, играе роля за здравината и дълготрайността на брака.
Моя позната се омъжи след 6 години връзка. Дали не са се опознали достатъчно? Ама не можаха и една година да изтраят под един покрив и се разведоха. Когато се съберат два ината и всеки тегли към себе си, а емпатия към нуждите на другия – нулева, плюс допускане на намеса на родителите и от двете страни, това се получава накрая. И нито късметът, нито предварителното опознаване не играят роля тук.
Бракът е това, което и двамата си го направят. Ако единият или и двамата го саботират, много ясно какъв ще е резултатът.

# 368
  • Paris, France
Скрит текст:
Да де, ама резултатът за децата изобщо не е хубав, нищо че според вас вие сте си свършили работата. А при срещи и по принцип в живота, деца и развод понякога се гледат като багаж и знак за провал. Така че зависи от гледната точка. Авторката не иска да е в тази ситуация.
За жена, която е искала брак и деца е успех. За нея явно е успех щом го споменава. За мене е просто бонус към други успехи, но можех да живея щастливо и без всичко това да ми се случи.
Брак вече няма. Има развод явно. Разведена е.

В днешно време, там където Примадона живее, половината деца преживяват раздяла или развод на родителите, та едва ли им се отразява кой знае колко зле. Самата аз съм дъщеря на разведени родители и не съм недоволна от този факт. Не отчиташ, че животът на децата не е по-хубав с двама каращи се непрекъснато родители или вече разделени емоционално, отбягващи се. Не се чувствам ощетена от това, че не съм израснала с двама родители, а съм живяла и без нито един наоколо понякога. И си беше много хубаво.

Децата са багаж и без развод. Ако имаш предвид, че развод е проблем за следващ брак, не е. Единият ми родител се ожени след развода, а другият получи поне 100 брачни предложения от доста апетитни партньори. Не поиска да се ожени. Ясно е, че не всеки ерген и мома ще искат за съпруг разведен с деца (аз не щях такъв), но не може цял живот да не се ценим и да нямаме деца, че сакън, кой ще ни вземе.

Примадона едва ли иска следващ брак и още деца. Искала ги е, има ги и е отметнала квадратчето. В САЩ ако се ожени, може да загуби издръжката за себе си от бившия (ако получава). Затова много разведени жени там не се женят повече, но имат партньори.

За 1, 2 или 3 десетилетия условията се променят и поведението на хората също. Страстта изчезва. Не е провал да се разведеш. Провал е да седиш в лош брак, да тровиш околните и себе си с конфликтите на брака си, но да седиш. Това време никий няма да ти го върне.

# 369
Разводът е провал, ако се фокусираме само върху брака (с други думи гледаме тесногръдо).
Но ако се гледа по-широко в житейски план, разводът може да е най-доброто решение:
Да успееш да приключиш нещо, което вече е тръгнало на провал, си е успех!
Може и да не е, зависи от конкретния случай.

# 370
  • София
Ами примерно работа, проект, фирма. Хабиш време /най-ценния ресурс/, пари, труд и нещата не стават и вървят надолу. Безумие е да се вкопчваш, само и само да докажеш колко можеш да издържиш в тази идиотска ситуация. Режеш докато още загубите са малки, че после става и по-зле.

# 371
Скрит текст:
Скрит текст:
Да де, ама резултатът за децата изобщо не е хубав, нищо че според вас вие сте си свършили работата. А при срещи и по принцип в живота, деца и развод понякога се гледат като багаж и знак за провал. Така че зависи от гледната точка. Авторката не иска да е в тази ситуация.
За жена, която е искала брак и деца е успех. За нея явно е успех щом го споменава. За мене е просто бонус към други успехи, но можех да живея щастливо и без всичко това да ми се случи.
Брак вече няма. Има развод явно. Разведена е.

В днешно време, там където Примадона живее, половината деца преживяват раздяла или развод на родителите, та едва ли им се отразява кой знае колко зле. Самата аз съм дъщеря на разведени родители и не съм недоволна от този факт. Не отчиташ, че животът на децата не е по-хубав с двама каращи се непрекъснато родители или вече разделени емоционално, отбягващи се. Не се чувствам ощетена от това, че не съм израснала с двама родители, а съм живяла и без нито един наоколо понякога. И си беше много хубаво.

Децата са багаж и без развод. Ако имаш предвид, че развод е проблем за следващ брак, не е. Единият ми родител се ожени след развода, а другият получи поне 100 брачни предложения от доста апетитни партньори. Не поиска да се ожени. Ясно е, че не всеки ерген и мома ще искат за съпруг разведен с деца (аз не щях такъв), но не може цял живот да не се ценим и да нямаме деца, че сакън, кой ще ни вземе.

Примадона едва ли иска следващ брак и още деца. Искала ги е, има ги и е отметнала квадратчето. В САЩ ако се ожени, може да загуби издръжката за себе си от бившия (ако получава). Затова много разведени жени там не се женят повече, но имат партньори.

За 1, 2 или 3 десетилетия условията се променят и поведението на хората също. Страстта изчезва. Не е провал да се разведеш. Провал е да седиш в лош брак, да тровиш околните и себе си с конфликтите на брака си, но да седиш. Това време никий няма да ти го върне.
Нещата си дават отражение. Детето може и да се радва за това, че е излезнало от една среда на вечно неразбиращи се партньори, но това не значи че често няма други последствия за него. Ефектите на развода са видими за тези, които са израстнали в оптималната семейна среда - хубав брак. И оставането в брак, който не върви, но и разводът, дават отражения. А не само едното.

Скрит текст:
А конкретно Примадона и отмятането на квадратчето не искам да обсъждам - една кратка разходка по темите, които е стартирала, дава добро потвърждение на това, защо е смешно да говорим за "един брак зад гърба" като за житейски успех.

Да се върнем на авторката. Че иначе темата ще завие много в посока развод.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 15:50 от Linda*kiss

# 372
Авторът размисли. Заключвам.

Общи условия

Активация на акаунт