Рак на белия дроб - тема 12

• 14 729
  • 144
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Здравейте бях писала за майка ми по напред в темата. Оказа се че има ниско диференциран рак на белия дроб-аденокарцином.Другата седмица когато се освободят легла я приемат в болница,дотогава и дадоха да пие Оксикодон 10 мг понеже и се наду врата и изпитва ужасни болки при движение,както и гърба много я боли. Въпросът ми е този оксикодон кога започва да действа,едва на първото хапче е и твърди че не и действа,моля кажете с натрупване ли е или че направо ще се побъркам като я слушам как вие от болка
Има Оксикодон с удължено действие и такъв, който действа веднага. На знам какъв са и изписали. Ако е с удължено действие чака няколко часа понякога, но и при двата е от първото хапче. Лечението на болка си е отделна наука и ако не я обезболява Оксикодона се свържете с лекаря и за други варианти. Това си е доста силен опиат, би трябвало да я обезболи, но зависи от човека и вида на болката. Със сигурност не е от дозата, защото толеранс се развива сравнително бавно и 10 мг си е първоначалната доза.
Съчувствам искрено за болките и болестта. Кураж и не се стеснявайте да потърсите лекаря и при нужда или ЛЛ, важно е да не страда така.

# 136
Здравейте, скоро не съм писала защото имаме с татко много проблеми . Проблемите дойдоха след радиохирургия на мозъка. Но той като цяло още след операцията имаше затруднения в движенията . След лъчето направо го закопа на леглото  неподвижен. Междувременно минахме и ПЕТ скенер и ЯМР на мозъка. Уж метата е спаднал с 10 %.  А той прогресивно се обездвижи. Едвам го закарах на невролог и прегледа беше напарво невъзможен но все пак стана. Оказаха се периферните нерви увредени и на ръцете и на краката . Някой от вас имал ли е подобен опит? Обратимо ли е това увреждане ?

# 137
Здравейте,бях писала за майка ми,която има ниско диф рак на белия дроб-аденокарцином. Много я боли врата и рамената и нищо не и помага какви ли не силни обезболяващи пи,надявам се като почне и ХТ да намалее тази болка,та пуснахме изследвания в цибалаб за имунотерапия,ако някой от вас разбира може ли да разчете подходяща ли е за имуно или не,понеже чак началото на месеца ще се види с онколога,а честно казано не разбирам нищо. Прикачвам снимки. Благодаря

# 138
Подходяща е за имунотерапия с PD(L)1 чекпойнт инхибитор, но в началото според мен ще е на комбинирана химио и имунотерапия (за 4-6 цикъла), а след това само на имунотерапия. Не е подходяща за таргетна терапия или поне не според гените, които са изследвани (EGFR, ALK, ROS1). Има и други (BRAF V600E, cMET exxon 14, RET, HER2 neu, nTRK, NRG1, KRAS G12C), които не са изследвани, но повечето от тях са посочени във втора или последваща линия от лечението (тоест, не е наложително да се изследват сега).

Успех с лечението. Паралелно с него, говорете с лекарите (онколога) да изпише адекватни обезболяващи. Двете неща - системното лечение и обезболяването - могат да се случват паралелно.

# 139
Подходяща е за имунотерапия с PD(L)1 чекпойнт инхибитор, но в началото според мен ще е на комбинирана химио и имунотерапия (за 4-6 цикъла), а след това само на имунотерапия. Не е подходяща за таргетна терапия или поне не според гените, които са изследвани (EGFR, ALK, ROS1). Има и други (BRAF V600E, cMET exxon 14, RET, HER2 neu, nTRK, NRG1, KRAS G12C), които не са изследвани, но повечето от тях са посочени във втора или последваща линия от лечението (тоест, не е наложително да се изследват сега).

Успех с лечението. Паралелно с него, говорете с лекарите (онколога) да изпише адекватни обезболяващи. Двете неща - системното лечение и обезболяването - могат да се случват паралелно.
Благодаря

# 140
Здравейте, знаете ли колко време след операция с робот Да Винчи на бял дроб може да се направи достоверен пет скенер. Мъжът ми е опериран на 16 април, кога най-бързо може да му направен пет скенер без да "светне" от самата операция?

# 141
Трябва да са минали минимум 6 седмици от операцията до самия скенер. В периода на рекованлесенция/възстановяване, оперативното поле, често е с повишено натрупване на глюкоза (“свети” повече) заради чисто физическата травма и процесите по “поправянето” ѝ.

# 142
Здравейте,

На майка ми откриха дребноклетъчен карцином с разсейки в малкия мозък и надбъбречни жлези.
Установихме го по повод манифестация на оплаквания от метастазата в мозъка (световъртеж, гадене, повръщане), в средата на Март, операция на метастазата - на 21.03

Към днешна дата - метастазата си е все там, само е взет хистологичен материал, откъдето и разбрахме вида на първичния рак - ДКБК, последен 4 стадий. Направихме 5 курса лъче на метата, след които тя рязко се обездвижи - в момента й е невъзможно да се обслужи сама, не може да стане от кревата без чужда помощ, върви много трудно и бавно. Забелязвам и някои ментални промени..

Химия - 4 курса, първия ще започнем (ако изобщо) на 12.05.

Питането ми е какво мога да очаквам като симптоми, като влошаване (не визирам химията).. реално, такива пациенти загиват заради мозъчните метастази ли? Как да се настроим времево...

Съзнавам колко нелепи са питанията ми, но просто в рамките на два месеца тя претърпя кардинални промени... и просто се чудя какво да очаквам... и в какъв диапазон..

# 143
Здравейте,  сблъсках се с коварната болест. Мой мн бизък  от скоро е с диагноза рак на белия дроб в IV стадий, с голям преврален ивлив . Биопсията излезна , но сега чакаме хистологията. Казаха ни ,че е късно за операция.  Все още не знам какъв е.  Можете ли да ме насочите към клиника за лечение,  чета - чета тези дни постоянно и ми стана една каша в главата... Хистологията и биопсията са правени в "Св. Иван Рилски".Насочили сме се към момента за Аджибадем, Сити клиник или за Св. Иван Рилски. Моля за съвет и помощ.

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 18:56 от IVANA_755

# 144
Здравейте, изчетох всичко от последните няколко теми. Благодаря на Whitefang и  Hope4C! Някъде имаше сравнение, че този вид рак идва като гръм от ясно небе. Така е . Аз съм на 44, от Варна, медицинско лице , супер дейна, без придружаващи заболявания, непушач.В началото на януари ми се промени гласът, както и на доста колеги около мен - грипно време , вирусни ларингити, работа с болни пациенти. Мина време , смуках таблетки, пръсках спрейове, не се оправях. Всички други си върнаха гласовете. В общото състояние-никава промяна:-). Та чак към средата на март отидох на преглед при УНГ , защото нали "обущарят ходел без обувки", та и аз си казвах, че ще ми мине. Той видя пареза на лява гласна връзка. На другия ден след рентгенова снимка се видя плеврален излив и формация. Последва скенер с контраст на гръдна клетка. Потвърди се ту с р-р около 4 см, обхващащ и лява БА, плеврален излив .Последва бързо придвижване към София , приемане в УСБАЛО в гръдна хирургия, фибробронхоскопия и биопсия, резултат аденокарцином, недребноклетъчен , ALK позитивен , но и TTF1позитивен. Започнах лечение с Alecensa-доц.Консулова и др Панджарова в УСБАЛО са лекуващите ме. На ЯМР на глава се видяха метастази-8 бр, най-голямата13 мм. Не ми създаваха проблеми. На ПЕТ скенера се видяха и две костни в L3 и дясна сакроилиачна кост-и те не са ми създавали проблеми. Последва SRS на мозъчните метастази-лъчетерапевта е доктор Димчо Георгиев, имах световъртеж около две седмици след терапията, постепенно по схема кортикостероидите ги спрях. Сега в началото на юни ще има контролен ЯМРна глава.
Дишам доста по-леко, не се изморявам както след биопсията-тогава всъщност започнаха оплаквания, свързани с бял дроб
 Гласът ми започна да излиза, може би около третата седмица от започване на терапията. Вече почти не се закашлям. Т.е имам отговор на терапията.
Whitefang , за сега ти си ми пример. Дръжте се всички, трябва да се борим. Много е гадно да си от другата страна , но не се давайте!!!

Общи условия

Активация на акаунт