Пиете ли чай?

• 11 568
  • 196
  •   1
Отговори
# 45
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
И кафе пия много, всякакво и го обичам.
Но зимата след първото кафе нападам чая. Преди не обичах, пиех го само за лек...
Но на последък го открих. Обичам всякакви чайове.
Черен, ърл грей, зелен, зелен с добавки - жасмин, цитруси, билкови, миксове и единични.... Плодовите май са ми най-отзад в красацията, но не ги отказвам и тях.
По едно време много обичах мента с маточина, мащерка...
Абе всичко пия.
Но без подслодител. Направо гадно ми става от захар или мед... И децата научих да пият натюр.
Едно време и мляко слагах за проба... Но чисто, топло и ароматно чайче - идеално.

# 46
Много обичам чай.Обожавам плодовите вкусове. Последно си взех един цитрусов от Лидл, за мен е топ.В къщи съм по майчинство и гледам Много ютуб.Там ми направи впечатление колко много чай пият в Иран ,Афганистан и други.А също и как го пият -бучка захар в устата и след това чая.

# 47
  • Между гори и планини
Те и в Русия и бившите републики пият чая с бонбон, или лъжичка сладко или мед след глъдката. Въобще в Азия се пие много чай.

# 48
И на мене ми стана интересно за чая от дюли
А по знапознатите, ако може да споделят дали има чай, който може да замести кафето? Тоест да разсънва и ободрява
От стари хора съм чувала, че чай от корени на цикория се използват като заместител на кафе, но май не е много приятен на вкус 

# 49
Пия много чай през студените месеци. Само билкови, много рядко купувам плодови. Билките си ги бера сама, липа,мащерка, шипка, жълт кантарион, мента и бял равнец. Имаме си едно местенце в балкана, където е много чисто и рядко минават коли, това ми гарантира, че билките ми не са замърсени и напрашени. По надолу прочетох за чая от дюли, за първи път чувам, но ще пробвам, имаме си и дюля в двора.
Чая си го правя в една каничка от Икеа, страшно удобна е,  и си го подслаждам с кафяна лъжичка мед когато стане топъл.

# 50
  • София
А по знапознатите, ако може да споделят дали има чай, който може да замести кафето? Тоест да разсънва и ободрява
От стари хора съм чувала, че чай от корени на цикория се използват като заместител на кафе, но май не е много приятен на вкус 
продава се като инка, но не е само цикория, а ръж, ечемик и захарно цвекло, на мен ми е вкусно. Като инстантно кафе, не като чай е по-точно. За ободряване, не знам дали може напълно да замести кафето, но пък е и полезно. Но няма кофеин. Иначе чай, който да замести кафето - черен и зелен, но аз такива изобщо не понасям, мноооого рядко зелен с плодове. Особено за студен.

За пакетчетата от ДМ, вършат работа, те са си като филтърчета, но аз лично мисля, че при по-едър чай, не успява да си пусне хубаво през тях.

Иначе чай пия - билков, всякакъв, последните години билкови домашни бъркочи си правехме (с билки от пазара, не събирам аз). Отделно си купувам всякакви кутии и смесени и единични. +като ме обване да се прочиствам лечебно пия невен, бял равнец и коприва... И чиста коприва обичам и чай от джинджифил... Някои смески на yogi tea също ми харесват. Като цяло съм по традиционните, нашенски билки.
Нищо не подслаждам.

А това от дюлата ще го пробвам, едно време ми варяха компот от дюли, за кашлица задължително със семките се вареше.. Но без индрише и тн... Иначе класическо за кашлици са и живовлек, подбел, варено ленено семе... 🤷‍♀️ И много други... Но дюлите звучат и вкусно.

# 51
  • Между гори и планини
Продават такова нещо, дори бях купила да го пробваме. От мен - хайде, няма нужда! И изсушени корени от глухарче... Също! Вероятно са полезни, защото са билки, но ободряващ ефект сигурно имат, само заради ужасният вкус
Ние на закуска пием или Ърл Грей или турски черен. Като турският черен чай не разреждам с вода както в Турция. Достатъчно е силен и ако не чаша, то две действат ободряващо.

# 52

Мен ме разсънват зелен и черен чай, всякакви. В крайни случаи, когато съм работила до среднощ и е трябвало да стана в 5 за лекции съм пила мате и чага - буквално премахват умората, но съдържат канцерогенни вещества, не стават за ежедневна употреба.

# 53
Чай пия предимно билков, зелен също и черен с мляко. Без подсладители. Плодов не харесвам.
"Кафе" Инка обичам с мляко също Simple Smile Познавам вкуса му от детството си (баба ми сипваш малко "кафе" да съм като големите Simple Smile - макар че истинско кафе пропих на 35 Simple Smile ) и ми е съвсем ок.

# 54
Аз чай си правя във френска преса за кафе. Много хубав става и добре се прецежда.

Билково-плодови смеси си запарвам в по-голямо количество, разреждам с вода, охлаждам и пия като безалкохолно.

# 55
  • София/Севлиево
Има и само цикория,но аз го ползвам за заместител на кафето (защото ми прилича на такова,а не на чай)-има почти същото ободряващо действие и децата ми го обожават(той малкия и към кафето ми от невръстна бебешка възраст посяга, сигурно защото в края на бременността всички хубави неща, освен кафе,ми бяха забранени -тук не включвам алкохол и цигари,никога не съм пушила,а алкохол рядко пия, защото имам алергия към него)...
Сега си спомних,че като дете и баба ни правеше чай от дюли срещу кашлица.Днес ще ходя да потърся на пазара и ще пробвам рецептата ,която Фивър написа-за което сърдечно благодаря.Дано има ефект,че всички в къщи кашляме като магарета,а най-вече аз, особено вечер преди сън...

# 56
Леле момичета, като ви чета сега и много ме запалихте да пробвам и други чайове и да си правя по - често. Искам да пробвам вместо кафе- чай . Насипен ли да си взема и кой е по вкусен черен или зелен?

# 57
Всичко е въпрос на вкус. Зеления е леко по-тръпчив. Аз винаги предпочитам и купувам насипните. Защото можете да видите какво слагате в чашата, а не жалки минимални количества от третокласен чай. Дори билковите и плодовите купувам насипни. Аз обичам да пия чая чист, никакво мляко, разваля ми вкуса на чая. Черният може и с лимон, плодовите и с добавка на допълнително плодове.
Различните видове чай се приготвят с различна температура на водата, за това си имам специален чайник , с който мога да настроя нужната температура. И следвам правилото научено от азиатците - първо сипвате водата в затоплена вече чаша, слагате чая и след нужното количество време пиете чая.

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 09:13 от Danifin1

# 58
  • Между гори и планини
Аз обичам старомоден начин на правене на чай. В ел.кана си топля вода и после запарвам насипен чай в порцеланов чайник. За черният чай знам, че е важно водата да е точно на ръба преди да е завряла. И чаят не се запарва прекалено дълго, защото става тръпчив. Зеленият също.
Аз обичам насипни чайове, но имам и подаръци в пакетчета.

# 59
А на работното място как си правите чай? Като имам предвид чай, който е насипен, а не от пакетче. Какви уреди, кани и т.н ползвате?

Общи условия

Активация на акаунт