Витамин B12 - тема 11

• 19 458
  • 414
  •   1
Отговори
# 105
bebeshok0326, LionKing  е магистър фармацевт. Чети внимателно какво е написал, преди да скачаш за мутациите. Че тази причина е по-рядка, отколкото другите причини.
Аз бих внимавала с препоръките на СЗО, все пак частна организация е, може да играят разни интереси в становищата им. Ако информацията им е подкрепена с независими проучвания, ок. Но без такива, ще внимавам.

Д-р Кадъм ми беше казала да гоня следните таргетни стойности на вит.В12, пише ги в първия пост на темата.
В12 400 - 800 pg/ml
Предозирането е рисково.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 21:47 от Diorela

# 106
Diorela Аз и дъщеря ми сме били пациенти на д-р Кадъм,под нейно ръководство и под тази на доц.Литвиненко сме пускали изследвания на 250 гена в американска лаборатория,оставам на страна и престоя ни в Педиатрията и разговорите ми с проф.Авджиева и д-р Делчев.Отделно съм се консултирала с немски и турски лекари.Та аз вярвам на всички тях,литературата която те са ми предоставяли и аз съм намирала във времето(не говоря за статии тип Космополитан).
Ако човек хване да се разрови,може да намери много интересни доклади от проучвани и сам да види разликата от преди 7-8г,5 и сега.Ако за вас % са малко ок, за мен не са.
Нивата,които споделям са следени стриктно от д-р Кадъм в 3 годишния ни път заедно.

# 107
Аз също и се радвам, че тя ми написа какво таргетни стойности да гоня. Поне се научих какво да правя.
Да беше казала, д-р Кадъм ми го каза, но ти написа СЗО, а към тях съм леко скептична, заради интересите.

# 108
Аз също и се радвам, че тя ми написа какво таргетни стойности да гоня. Поне се научих какво да правя.
Да беше казала, д-р Кадъм ми го каза, но ти написа СЗО, а към тях съм леко скептична, заради интересите.
Споменавам СЗО само в частта с определянето на дефицит,които съвпадат и с други източници,на които съм попадала.Много от проучванията са направени от части организации, ако не пряко то финансирането идва от там и има интереси.Човек винаги може да намери конспиративна теория за нещо, ако гледаме в тази насока.

# 109
Не, не е така. Във всяко проучване се декларира интерес. Много са без такъв. Не е конспирация.

# 110
LionKing Прочетете малко за генетичните мутации и честота им, тогава говорете за чести и не чести ситуации.
Аз съм голям месояд, знаете ли колко месо трябва да изям днес, за да си набавя дневната доза?Изпаднеш ли в дефицит,не зависимо от хранителния режим, само със "здрава храна" няма как да стане.
Единственото, което можеш да постигнеш с режим при подобно положение е да не пада толкова бързо.

Само 10 тина процента от Б12 дефицити са поради дефицит на intrinsic factor според СЗО (публикацията тук показва 13.3 https://applications.emro.who.int/imemrf/J_Coll_Physicians_Surg_ … _24_3_157_159.pdf). Поради лекарства са още толкова (аз съм един от тях), други фактори на червата са още  15 -20 процента. Останалото 40-50 процента се дължи на дефицит на диетата (Am Fam Physician . 2011 Jun)
bebeshok0326 инжекциите Б12 са за случаи като твоя и съм съгласен ,че дефицита ти няма се реши сама с ядене на месо.

# 111
LionKing Прочетете малко за генетичните мутации и честота им, тогава говорете за чести и не чести ситуации.
Аз съм голям месояд, знаете ли колко месо трябва да изям днес, за да си набавя дневната доза?Изпаднеш ли в дефицит,не зависимо от хранителния режим, само със "здрава храна" няма как да стане.
Единственото, което можеш да постигнеш с режим при подобно положение е да не пада толкова бързо.

Само 10 тина процента от Б12 дефицити са поради дефицит на intrinsic factor според СЗО (публикацията тук показва 13.3 https://applications.emro.who.int/imemrf/J_Coll_Physicians_Surg_ … _24_3_157_159.pdf). Поради лекарства са още толкова (аз съм един от тях), други фактори на червата са още  15 -20 процента. Останалото 40-50 процента се дължи на дефицит на диетата (Am Fam Physician . 2011 Jun)
bebeshok0326 инжекциите Б12 са за случаи като твоя и съм съгласен ,че дефицита ти няма се реши сама с ядене на месо.

Много зависи за кой области гледаме.
Пример е мутацията в MTHFR C677T (TT),( влияе на високите нива на хомоцистеина ,респективно на ниските нива на Б12),  в Италия е разпространена м/у 30 и 35% според проучванията,в Испания пак има подобни резултати.Америка също.(Аз и дъщеря ми сме носители,а тя даже и на MTFHR A1298C (AA))
Отделно мутации в CUBN и в ABCD4,но да кажем,че там са малко %.
Генетиката като цяло е по-нова наука и те първа се наслагва статистика в тази насока.
Не съм искала да те засегна по някакъв начин, извинявам се ако е прозвучало така, както и по-горе казах,за мен не са никак малко тези%.

# 112
Цитат
Пример е мутацията в MTHFR C677T (TT),( влияе на високите нива на хомоцистеина ,респективно на ниските нива на Б12)
bebeshok0326, MTHFR се нарича метилентетрахидроФОЛАТ редуктаза и видно от самото наименование, влияе на усвояването на фолиевата киселина ( вит. В9), а не на В12.
Аз съм точно с такава мутация - хомозиготна алел  C677T.  Дъщеря ми е с двойна хетерозиготна по двата алела - C677T  и A1298C.  При хомозиготния тип, който си посочила, ензимната активност е малка , т.е.фолиевата киселина не се усвоява над 70 % , а при хетерозиготния - 40 %. При дефицит на фолиева киселина  хомоцистеинът не може да се превърне в метионин и затова се повишава в кръвта. Засега се приема за рисков маркер за ССИ, но науката още не е установила дали е маркер, или фактор.
Хомоцистеинът може да се увеличи и от други фактори - прием на някои лекарства, увредена стомашна лигавица и т.н.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 03:55 от Diorela

# 113
Много добре знам какво означава съкращението,но това което описваш не е единственото влияние.Генът ,респективно ензимът влияе за метилирането в организма, това метилиране не се отнася само до Б 9.
Въпросните две мутации описани от мен са пряко свързани с хомоцистеина,а ето малко информация и за самия него:
Хомоцистеинът (Hcy) е деметилираното производно на метионин, който след превръщане в S-аденозилметионин (SAM) е най-важният донор на метилова група в тялото. Хомоцистеинът е сяросъдържаща аминокиселина, получена от метаболизма на метионин, есенциална аминокиселина, и се метаболизира по един от двата пътя: реметилиране или транссулфуриране .При реметилиране хомоцистеинът образува метионин чрез добавяне на метилова група от 5-метилтетрахидрофолат или бетаин. 5-метилтетрахидрофолатът е резултат от превръщането на фолиевата киселина от храната в 5-10-метилтетрахидрофолат и накрая в 5-метилтетрахидрофолат от ензима 5,10-метилтетрахидрофолат редуктаза (MTHFR). Във всички тъкани кофакторът витамин В12 участва в реакцията на реметилиране с 5-метилтетрахидрофолат, докато реакцията с бетаин е ограничена до черния дроб и е независима от витамин В12. След това метионинът се активира от АТР, за да образува SAM, универсален донор на метил за различни акцептори. В пътя на транссулфуриране HCY се превръща в цистатионин от цистатионин β-синтаза и накрая в цистеин, използвайки витамин В6 като кофактор .
Следователно плазмените нива на хомоцистеин се определят от няколко фактора, като кофакторите витамин B12, витамин B6 и фолиева киселина и ензими, участващи в метаболизма на метионин. Техните нива са обратно пропорционални, като плазмените нива на хомоцистеин се увеличават с намаляване на концентрациите на витамин В

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 12:29 от bebeshok0326

# 114
Именно защото В12 и В6 са кофактори, като терапия при увеличен хомоцистеин, се пият метилирани В12 и фолиева и В6. Това, което си постнала, е същото, което казах, но обяснено по-подробно.

Което ме подсети, че от куп време се моткам да си купя и да направя нов курс. А като бях на изследвания при проф. Паскалева, тя ми написа много висока доза топ фолат за 4 седмици. Ама кой да го пие. Simple Smile

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 15:35 от Diorela

# 115
Именно защото В12 и В6 са кофактори, като терапия при увеличен хомоцистеин, се пият метилирани В12 и фолиева и В6. Това, което си постнала, е същото, което казах, но обяснено по-подробно.
Което ме подсети, че от куп време се моткам да си купя и да направя нов курс, само се моткам. Simple Smile

Това с кофактора е малко като да спорим кокошката или яйцето е първо.
Ако погледнем една идеална среда, в която няма други здравословни проблеми, хранене, стрес всичко е идеално и тази мутация я няма,то хомоцистеина няма да е висок, съответно Б 12 няма да е нисък.
При наличието и да, ти използваш Б 12 за намаляването на хомоцистеина,но го използваш и за покачването на неговите си нива,защото именно това прави тази мутация.Заради неправилния процес хомоцистеина е висок,а Б12 е нисък,както и Б9.
Ако приемем,че в ситуацията използваш Б12 само за намаляването на хомоцистеина,то трябва да приемеш,че и Б 9 е така,но ако приемаш само Б 9, дали Б 12 ще се покачи?Не.В тази ситуация те са като скачени съдове и изключването на някой от процесите е не коректно да се прави или поне мойте разбирания са такива.
В MTHFR  има над 40 мутации,те примерно не засягат толкова "задълбочено" Б12.

# 116
  • София
Гледам, че говорите за хомоцистеина. Какво следва при висок такъв и какво би станало ако продължително време е над горна граница?

# 117
Гледам, че говорите за хомоцистеина. Какво следва при висок такъв и какво би станало ако продължително време е над горна граница?
Сърдечни заболявания и исхимичен инсулт,най-често.
До колко съм запозната, когато в болница приемат човек с инсулт,за определяне на вида му, едно от изследванията е това.

# 118
Само по себе си повишен хомоцистеин е свързван с повишен риск от тромбоза  ( по този номер може да намериш статията -doi:10.1055/s-0037-1614438) ,а съчетан микроалбуминурия (наличие на малки белтъци в урината) е индикатор за бъдещето сърдечно съдово заболяване или проблем с бъбреците

# 119
Написах го по-горе - риск от ССИ.
Виж в първия пост на темата, има много полезна информация и линкове.
Един от тези линкове:
https://www.aerzteblatt.de/archiv/44243/MTHFR-Polymorphismus-C67 … nn-der-Diagnostik
Цитат
Леката хомоцистеинемия е призната за рисков фактор за цереброболест и сърдечно-съдови заболявания, както и венозна тромбоза повече от десетилетие

Виж и тук, много добре е обяснено
https://www.arsmedica.bg/aktualno/prichini-za-visok-homocistein
Цитат
Дефицит на витамини B6, B12 или В9 (фолиева киселина)
Тези витамини са нужни за разграждането на хомоцистеин. Липсата им може да доведе до натрупването му в кръвта.

Но и това:
https://www.arsmedica.bg/aktualno/homocistein-visok-nisak-norma# … D0%B3%D0%B0%D1%82,%D0%BF%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%82%2C%20%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%20%D0%B8%20%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8%20%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%20%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F.

Цитат
По-високите нива на Hcy обаче не означават непременно, че имате здравословен проблем. Много други фактори могат да повлияят на нивото на хомоцистеин:

Напиши хиперхомоцистеинемия и ще попаднеш на още много информация.

ПС
При мен ХЦИ беше над 42. Последно декември ми беше 25, но в друга лаборатория и се чудя адекватен ли е резултата. Според научна литература, с терапия с витамини В, не може да се свали под 30% от изходните данни. От тук, проф. Георги Кирилов, много добра статия https://www.credoweb.bg/publication/91329/hiperhomotsisteinemiya … chna-profilaktika
Мутацията, сериозния дефицит на фолиева, дефицит на В12, всикчо това се откри след операция от една много  свирепа тромбоза. Лекарите се чудеха, че на късна възраст се е проявила.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 15:15 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт